Poliklinika Centar Plus

Registruj se
Prijavi se
Poliklinika Centar Plus
LOKACIJE

Poliklinike

Poliklinika u Beogradu.
Pregled lekara specijalista raznih oblasti medicine.

Pedijatrijske ordinacije

PEDIJATRIJA.
PREGLEDI ZA NOVOROĐENČAD.
Obzirom na rani izlazak iz porodilišta, roditelji su često u nedoumici u vezi sa stanjem novog člana porodice.
U ordinaciji CENTAR PLUS su Vam na raspolaganju preventivni pregled i saveti u vezi sa dojenjem, napredovanjem u težini, i zdravstvenim stanjem bebe uopšte.
PREGLEDI ZA ODOJČAD i PREDŠKOLSKU DECU.
U našoj ordinaciji se trudimo da dolazak lekaru ne bude stres, te smo i ambijent prilagodili našim malim pacijentima, jer za ocenjivanje pravog stanja deteta u ovom uzrastu osim mnogo znanja i strpljenja potrebno je prevazići i nesaradnju deteta i razumljivu odbojnost prema pregledu izazvanu ranijim lošim iskustvima i bolnim intervencijama.
Otoskopski pregled ušiju kod nas ulazi u okvir svakog osnovnog pregleda.
PREGLEDI ZA ŠKOLSKU DECU.
U ovom periodu predpubertetskog i pubertetskog ubrzanog rasta,uprkos relativnom zdravlju ove populacije, kriju se zamke za razvoj začetaka bolesti kasnije dobi.
Preventivni pregledi, prećenje rasta i razvoja, telesne težine, polnog sazrevanja, stanja kičmenog stuba, stila života i navika u ishrani, bitan su faktor unapređenja zdravlja.

Internističke ordinacije

Internistička ordinacija.
Pregled lekara interniste.

Kardiološke ordinacije

KARDIOLOGIJA.
Kardiologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem akutnih i hroničnih bolesti srca i krvnih sudova.
Bolesti srca i krvnih sudova glavni su uzrok oboljevanja i smrtnosti savremenog čoveka.
Život savremenog čoveka obeležava i stres,kao jedan od bitnijih faktora za nastanak bolesti, uz pušenje, sedantan način života, nepravilnu ishranu, gojaznost i genetsku predispoziciju. U bolesti srca i krvnih sudova spadaju: Ishemijska bolest srca (angina pectoris i akutni infarkt miokarda), Arterijska hipertenzija i hipotenzije (visok i nizak krvni pritisak), Reumatska groznica, Valvularne mane srca (mitralna stenoza, mitralna insuficijencija, prolaps mitralne valvule, aortna stenoza, aortna insuficijencija, pulmonalna stenoza, pulmonalna insuficijencija), Srčana insuficijencija, Perikarditis i infektivni endokarditis, Poremećaji srčanog ritma (ubrzan, usporen ili nepravilan rad srca).
Oboljenja aorte i perifernih arterija U ordinaciji CENTAR PLUS pružamo mogućnost pregleda, dijagnostike i saveta za terapiju, ishranu i fizičku aktivnost.
Neki od najčešćih simptoma kod kardiovaskularnih oboljenja su: palpitacije (lupanje ili preskakanje srca ), bol iza grudne kosti, dispneja (osećaj nedostatka vazduha, teško disanje), klaudikacije (bol ili slabost u potkolenicama pri hodu), kašalj, otoci potkolenica, prolazni gubitak svesti itd.
Specijalistički internistički pregled podrazumeva pregled subspecijaliste kardiologa, sa snimanjem EKG-a i , a zavisno od procene lekara, uključuje i ultrazvuk srca koji se može obaviti u našoj ustanovi,nakon čega se pacijentu predlaže plan lečenja i praćenja

Reumatologija

REUMATOLOGIJA.
Glavni simptomi zapaljenskih reumatskih bolesti su bol u strukturama lokomotornog aparata a glavni znak poremećaj funkcije zahvaćenih delova.
Za dijagnozu bolesti su značajni dobro uzeta anamneza, detaljan fizikalni pregled bolesnika, dopunski pregledi: laboratorijske i imunoserološke analize,muskuloskeletni ultrazvučni pregled- jednostavna, neizvazivna metoda kojom se dobro vizualizuju promene i klasična radiografija zahvaćenih zglobova.
Pojavi ovih oboljenja može da prethodi prodomalna faza u kom periodu se bolesnik žali na bolove u zglobovima bez objektivnih promena, zamor,malaksalost,gubitak apetita, lako povišenu temperatu.
Anamnestički najvažniji simptomi su bol, otok, dugotrajna jutarnja ukočenost zglobova (30-60 min), a traju najkrace 6 nedelja.
Fizikalnim pregledom se zapažaju simetrican otok malih zglobova šaka i stopala,ograničen obim pokreta u zglobovima, deformacija zglobova, atrofija lokalnih mišičnih grupa.
Lečenje je kompleksno, programirano, individualno : Opšte mere – odmor i obavezna edukacija bolesnika.Medikamentno lečenje – primena simptomatskih lekova, lekova koji modifikuju tok bolesti, bioloskih lekova, fizičko i hirurško lečenje.
Osteoporoza-smanjena koštana čvrstina kosti je u stalnom porastu jer je produžen životni vek, savremenog nacina zivota i zbog upotrebe lekova koji utiču na koštanu masu.
Od osteoporoze prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu ima oko 200 miliona obolelih.
Postoje dva osnovna oblika ove bolesti.
Prvi se javlja kod žena oko pedesete godine u menopauzi, posledica je sniženja ženskih polnih hormona.
Drugi oblik osteoporoze, tzv.
Senilna-staračka osteoporoza, javlja se oko sedamdesete godine i posljedica je slabijeg metabolizma kalcijuma u starijem dobu.
I muškarci mogu oboleti od osteoporoze, a najčešći je uzrok alkoholizam, bolesti endokrinih žlezda, smanjeno lučenje polnih hormona, nedostatak vitamina D, maligna oboljenja.
Osteoporoza je nemi proces,gubitak koštane mase teče tiho, prvi znaci bolesti su značajno smanjenje telesne visine,deformiteti kičmenog stuba (pogrbljeno držanje), bol u leđima i sklonost prelomima (kuka, podlaktice i kičmenih pršljenova).
Najpouzdanija metoda za otkrivanja osteoporoze je denzitometrija (DEXA) ispitivanje mineralne koštane mase (gustine kosti) na lumbalnoj kičmi i butnoj kosti,jednom godišnje u prve dve do tri godine lečenja, kasnije ređe.
DEXA je bezbolan, brz i suguran način za rano otkrivanje smanjene koštane mase, a koristi se i za praćenje efekta lečenja.
Osteoporoza se moze sprećiti i na vreme lečiti te se preporučuje lekarski pregled kojim se mogu odrediti navike pacijenta, prisutni klinički faktori rizika za osteoporozu ili pojavu osteoporoze u porodici.
Osteoporoza se danas može uspešno lečiti- adekvatna ishrana,fizička aktivnost, lekovi, fizikalna terapija i korekcijom životnih navika može se popraviti kvalitet života.

Endokrinologija

ENDOKRINOLOGIJA.
Endokrinologija je subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi bolestima metabolizma i žlezda sa unutrašnjim lučenjem.
U endokrinološke bolesti spadaju: Diabetes mellitus – šećerna bolest (diabetes melitus tip I i II, gestacijski dijabetes, drugi oblici dijabetesa); Bolesti štitne žlezde (hipotireoza, hipertireoza, struma, tireoiditisi, tumori tiroideje).
Bolesti paratireoidne žlezde ( hipofunkcija, primarni i sekundarni hiperparatireoidizam).
Bolesti nadbubrežne žlezde (hiperfunkcija kore–hiperkorticizam (Cushingov sy), primarni hiperaldosteronizam (Connov sy), adrenogenitalni sindrom; hipofunkcija kore- Adisonova bolest, sekundarni i tercijerni hipokorticizam, feohromocitom) Bolesti polnih žlezda- amenoreja, sindram policističnih jajnika, sterilitet, ginekomastija, hipogonadizam.
Gojaznost i pothranjenost.
Poremećaji metabolizma masti- primarne i sekundarne hiperlipoproteinemije.
Bolesti hipotalamusa i hipofize- diabetes insipidus, hipopituitarizam, hiperprolaktinemija.
Najčešći simptomi bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem su malaksalost, gojaznost ili mršavost, znojenje, poremećaj osećaja gladi i apetita, prolivi ili opstipacija, žeđ, svrab, preosetljivost na hladnoću, poremećaj menstrualnog ciklusa, promena boje glasa, impotencija i ne treba ih zanemariti.
U ordinaciji CENTAR PLUS pružamo mogućnost pregleda, dijagnostike i saveta za terapiju, ishranu i fizičku aktivnost.
Specijalistički internistički pregled podrazumeva pregled subspecijaliste endokrinologa, sa tumačenjem potrebnih laboratorijskih analiza, a zavisno od procene lekara, uključuje i ultrazvučne preglede koji se mogu obaviti u našoj ustanovi, nakon čega se pacijentu predlaže plan lečenja i praćenja.

Ultrazvučna dijagnostika

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA.
Ultrazvučna dijagnostika obuhvata dijagnostičke metode koje se baziraju na principu refleksije zvučnih talasa koji su izvan opsega čujnosti ljudskog uha.
Metoda je dokazano neškoljiva, nema jonizujućeg zračenja i štetnog dejstva na ljudski organizam u dijagnostićkim dozama te se može ponavljati više puta, u zavisnosti od potrebe.
Brojni su razlozi za široku primenu u dijagnostici raznih patoloških promena u oganizmu.
Procedura se sastoji iz toga da se odgovarajuća sonda (konveksna ili lnearna) prislanja na kožu pacijanta iznad organa koji treba da se pregleda.
Da bi se otklonili mehurići vazduha u međuprostoru stavlja se gel i putem ultrazvučnog aparata dobija se vizuelni prikaz organa na ekranu.
U ordinaciji CENTAR PLUS možete obaviti sledeće preglede: Ultrazvuk srca - ehokardiografija, ultrazvuk abdomena i organa male karlice, ultrazvuk mekih tkiva i zglobova štitne žlezde, bubrega i urogenitalnog trakta, kukova kod beba, ultrazvuk moždanih struktura kod beba

Dermatološke ordinacije

DERMATOLOGIJA.
Dermatolozi se bave bolestima kože, kose i noktiju, i najstručniji su za davanje preporuka o medicinskoj nezi.
Bolesti kože najčešće su uzrokovane mikroorganizmima - bakterijama, virusima i gljivicama.
U tim slučajevima izlečenje je izvesno i terapija se bazira na antibioticima, antimikoticima ili manjim intervencijama.
Druga grupa kožnih oboljenja pokazatelji su preteranog imunoloskog odgovora organizma na različite uticaje.
Najčešće se susrećemo sa različitim vrstama ekcema i urtikarija.
Lečenje ovakvih oboljenja je kompleksno, bazirano na antihistaminicima i kortikosteroidima.
Uvek se vrše ispitivanja i analize koje bi utvrdile postojanje žarišta u organizmu koje dovodi do pojave kožne manifestacije odredjenog oboljenja.
Paraneoplasticna oboljenja kože su bolesti kože koje su karakteristične za postojanje karcinoma odredjenih organa.
Izdvojena grupa oboljenja kože su tumori kože.
Mogu biti benigni ili maligni i sa blagovremenom intervencijom i adekvatnom dijagnozom moguće je potpuno izlečenje.
Svako odlaganje odlaska kod dermatologa od momenta kada se promena na koži primeti smanjuje mogućnost dobre prognoze i efikasnog izlečenja.
Takođe, oboljenja iz drugih oblasti medicine često daju manifestacije na koži.
Tako oboljenja srca mogu davati tačkasta krvarenja na koži.
Autoimuna oboljenja započinju sa intenzivnijim opadanjma kose i promenama na obodima nokatnog ležišta.
Oboljenja bubrega manifestuju se svrabom i suvoćom kože.
Kada je žarište u jetri česta je pojava "lišaja" praćenog izuzetnim svrabom.
Najčešće kožne bolesti, radi čijeg lečenja bi se trebalo obratiti dermatologu su: akne i bubuljice na licu i telu, atletsko stopalo, bolesti gubitka dlake (alopecije) i bolesti preteranog rasta dlake (hipertrihoze), bolesti noktiju i nokatne ploče, crveni vetar - erizipel, gljivična oboljenja kože, herpes simpleks, herpes zoster, melazma, fleke na licu, pege, lentigo i fleke, perioralni dermatitis, psorijaza, rozacea, crvenilo na licu, seboroični dermatitis
Lokacije
    Lokacija
  1. Beograd Stari Grad Terazije 16
    +381 11 2688331; +381 11 2687780;
Back to Top