Zdravstveni instituti Beograd

Registruj se
Prijavi se
Zdravstveni instituti Beograd
institut-za-lekovito-bilje-josif-pancic-zdravstveni-instituti

Institut za lekovito bilje Josif Pančić

Beograd, Dorćol, Tadeuša Košćuška 1 011 2182112
INSTITUT DR JOSIF PANČIĆ.
Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, Beograd Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić sa sedištem u Beogradu, poznat i pod skraćenim imenom Institut Josif Pančić, je državna naučnoistraživačka i proizvodna institucija osnovana 1948 godine pod imenom Institut za ispitivanje lekovitog bilja.
Danas je Institut jedinstvena istraživačko proizvodna celina sa prepoznatljivim proizvodnim programom, i predstavlja vodeću instituciju i bazu znanja u oblasti lekovitog bilja u Srbiji i šire na prostoru Balkana.
Naučnoistraživačka aktivnost odvija se u oblastima: farmakognozije, hemijske karakterizacije lekovitog bilja, proizvodnih tehnologija na polju ekstrakcije biljaka, destilacije etarskih ulja, izrade savremenih galenskih oblika na bazi lekovitog bilja, (kapsula, krema, gelova i sirupa).
Institut je zdravstvena ustanova koja obavlja visokospecijalizovanu specijalističkokonsultativnu i stacionarnu zdravstvenu delatnost, ili samo visokospecijalizovanu specijalističko- konsultativnu zdravstvenu delatnost iz jedne ili više grana medicine ili stomatologije. Zdravstveni institut, u skladu sa delatnošću koju obavlja, mora ispunjavati odgovarajuće uslove. Institut se može osnovati samo u sedištu univerziteta koji u svom sastavu ima fakultet zdravstvene struke. Zdravstveni instituti u državnoj svojini, u čijem sedištu ne postoji opšta bolnica, obavljaju za gradjane sa te teritorije i odgovarajuću delatnost opšte bolnice. Osnivač svih instituta i zavoda za javno zdravlje je Vlada Republike Srbije koja je svojim osnivačkim telom definisala njihove osnovne delatnosti. U obavljanju zdravstvene delatnosti Institut pruža preventivne, dijagnostičke i druge zdravstvene usluge iz oblasti zdravstvene zaštite i odgovarajućih užih specijalnosti.
Back to Top