Banje i banjski turizam

Registruj se
Prijavi se
Banje i banjski turizam
Umorni ste, bole Vas ledja, ne osećate se dobro...
Iskoristite prednost koju Vam pruža Srbija i posetite neku od banja.
Banjski turizam je sve popularniji, kako u Srbiji tako i u svetu, jer od stresnog posla i provedenog radnog dana za računarom ne možete se odmoriti za par sati.
Banje Srbije Vam pružaju široku ponudu rehabilitacionih centara, lekovitih voda i blata, sve što Vam je potrebno za oporavak i odmor.
Srećom po nas pa u Srbiji možemo naći banje specijalizovane za razna oboljenja, kako reumatska tako i kardiološka ili respiratorna.
Nadjite banju specijalizovanu za lečenje Vaše boljke uz našu pomoć i nemojte čekati da razervišete svoje mesto u njoj.
vrnjacka-banja-banje-i-banjski-turizam

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja, Vrnjačka 6/2 036 611106
Vrnjačka Banja se može pohvaliti da u njoj skoro dva veka traje organizovani turizam.
Smeštaj u Vrnjačkoj Banji se deli na hotelski smeštaj, privatni smeštaj apartmanskog tipa, vile i kuće za izdavanje, kao i specijalizovani centar za lečenje "Merkur".
Vrnjački Karneval je uz Guču i Exit najveća turistička manifestacija u Srbiji i svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone.
Ova manifestacija okupi preko 200 000 posetilaca.
Tokom nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala, koncerata, predstava.
Tvrdenje da su Rimljani znali za vrnjačke mineralne izvore i da su ih upotrebljavali iznosi još Feliks Kanic, svojim putopisom „Proučavanje rimskih spomenika u Kraljevini Srbiji” s kraja XIX veka.
On navodi da su se vrnjačke terme nalazile južno od kastruma u selu Gračacu, ali prilikom radova na kaptažama i uredenju, tokom XIX veka, na terenu nije bilo vidljivih ostataka ili oni koji su radili nisu umeli da ih prepoznaju.
Rimski izvor u Vrnjačkoj Banji.
Na tragove rimskog vremena naišlo se slucajno, pri kaptaži toplih izvora s proleća 1924.godine.
Tada je na dubini od 2,40 m otkrivena vertikalna, pravilno isklesana stena iz čijeg je otvora isticala topla mineralna voda.
Kod toplog izvora u stenirimski izvor pronadeno je oko 200 komada rimskog novca, koji pripadaju periodu od Avgusta do Valentinijana.
Neposredno pored Rimskog izvora, na približno istoj dubini, nadeni su ostaci prvog poznatog bazena za kupanje.
Most ljubavi.
U osvit Prvog svetskog rata, dok još rat ni slutili nisu, zavoleli su se učiteljica Nada i srpski oficir Relja.
Zavoleli se i jedno drugom obećali.
Bila je to ljubav o kojoj su svi pričali, koja je plenila pažnju svih Vrnjčana.
banja-junakovic-apatin-banje-i-banjski-turizam
LEČENJE I REHABILITACIJA.
Lekarski pregledi, fizikalna terapija i rehabilitacija pod nadzorom stručnog osoblja.
Lečenje: GINEKOLOŠKA OBOLJENJA, NEUROLOŠKA OBOLJENJA, PRELOMI I ORTOPEDIJA, REUMATSKA OBOLJENJA.
WELLNESS PROGRAMI.
Široka ponuda različitih Wellness i Spa programa.
KUGLANJE.
Kuglana sa 8 staza po standardima Svetske Kuglaške federacije.
TENIS.
4 otvorena teniska terena (šljaka).
BAZENI.
Kompleks otvorenih bazena sa vodenim toboganom, skakaonicom i masažerima.
soko-banja-banje-i-banjski-turizam
Sokobanjski termo-mineralni izvori spadaju u radioaktivne akvatoterme sa osobinama termo-alkalnih voda.
Temperatura vode je od 28 o do 45,5o C sa visokim stepenom radioaktivnosti do 13 MJ.
Radioaktivni gas radon, sa radioaktivnošću od 33,7 do 50 MJ, takodje se koristi u lečenju.
Klima ima blagotvorno dejstvo na organizam. Medicinske indikacije: Bronhijalna astma, hronični hepatitis, psihoneuroze, neurastenije, lakši oblici povišenog krvnog pritiska. Hronični reumatizam, išijas. Stanje nakon povreda. Kontraindikacije: Tuberkuloza, teža srčana oboljenja, tumori, krvarenja, infektivne bolesti. Način lečenja: Kupanje, inhalacije, balneoterapija, fizioterapija, masaža, kineziterapija, edukacija bolesnika.
Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za prevenziju i lečenje nespecifičnih plućnih obolenja „Sokobanja“.
Lečenje u Sokobanji obavlja se, na osnovu utvrdjenih indikacija, kupanjem u toploj, blago radioaktivnoj vodi i inhalacijom, prema uputu i pod nadzorom lekara.
Sokobanjski vazduh, sam po sebi, je lek za obolele od astme.
Termalni izvori Sokobanje spadaju medju najradioaktivnije u ovom delu Evrope.
Ukupno je sest glavnih, cija se temperatura vode krece od 28-45 stepeni.
Obzirom da je izbijanje radioaktivnih gasova na citavoj teritoriji Banje veliko, svaki posetilac je izlozen blagoj inhalaciji, sto veoma korisno utice na diasjne organe i ceo organizam.
Specijalna bolnica za plucne i ocne bolesti i tuberkulozu "Ozren" na Ozrenu bazirana je na kompletnoj primeni prirodnih lekovitih faktora, prvenstveno klimatskih i ambijentalnih vrednosti, savremenih metoda i dostignuca u oblasti balneoklimatologije i odgovarajucih medikamenata.
Specijalna bolnica za prevenciju, lecenje i rehabilitaciju nespecificnih plucnih bolesti "Sokobanja", nalazi se u podnozju planine Ozren i predivan je vidikovac iznad Sokobanje.
Od 150 medicinskih radnika, zaposlenih u bolnici, svaki cetvrti je lekara- specijalista.
Ova bolnica je naucno - nastavna baza medicinskog fakulteta Univerziteta u Nisu.
Ovde su vam na usluzi izuzetno opremljene laboratorije, kabineti, kupatila za hidroterapiju sa termalnim i hipotermalnim vodama, prirodni inhalatorijumi, aparaturna inhalacija...
Bolnica "Sokobanja" uspesno leci bolesti disajnih organa kod dece i odrasli, reumaticne bolesti, posttraumatska stanja, hronicna ginekoloska oboljenja, neuroloska oboljenja, neuroze, lakse oblike Parkinsonove bolesti, lakse oblike hipertenzije.
Posebno se preporucuje skola za asmaticare, skola za odvikavanje od pusenja i "Soko life" - program regulacije telesne tezine.
institut-niska-banja-banje-i-banjski-turizam

Institut Niška Banja

Niška Banja, Srpskih junaka 2 018 502000
NIŠKA BANJA.
Klinika za reumatologiju.
Klinika za reumatologiju je visoko specijalizovana i moderno opremljena zdravstvena ustanova koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem reumatskih bolesti (zapaljenjski reumatizam, sistemske bolesti vezivnog tkiva, degenerativni, vanzglobni i metabolički reumatizam) i naučnoistraživačkim radom.
Specijalizovana poliklinička i bolnička zdravstvena delatnost u oblasti reumatskih bolesti sprovodi se na bolničkim odeljenjima (I i II bolničko odeljenje) i odseku za poluintenzivnu negu, kao i u specijalističkoj službi. I bolničko odeljenje raspolaže sa 28 kreveta, II bolničko odeljenje sa 23 kreveta i odsek za PIN sa 5 kreveta.
Kardiologija.
Delatnost Klinike za kardiologiju u okviru Instituta „Niška Banja“ se sastoji u primeni svih vrsta neinvazivnih dijagnostičkih procedura koje moderna kardiologija poznaje kao i terapije kardioloških oboljenja.
Klinika za kardiologiju obavlja preglede velikog broja hitnih kardioloških stanja i intervencije u okviru prijemne ambulante kardiološke službe, a sa druge strane kroz specijalističke preglede pravi trijažu bolesnika kojma je neophodno hitno kardiološko zbrinjavanje i ispitivanje.
Kardiologija raspolaže sa 40 postelja, a u sastavu odeljenja su: koronarna jedinica, poluintenzivna nega sa bolničkim delom i vrhunski opremljena neinvazivna funkcionalna dijagnostika.
U okviru Klinike uspešno funkcionišu i Kabineti za hiperlipidemiju, hipertenziju, koronarnu bolest i srčanu slabost.
Kroz kabinete se bolesnici u potpunosti edukuju o prirodi svoje bolesti uz sagledavanje kompletnog stanja i svih pridruženih faktora rizika.
Sprovodi se terapija po svim važećim evropskim i svetskim protokolima ali uvek poštujući individualni pristup svakom bolesniku ponaosob.
Klinika za rehabilitaciju.
Klinika za rehabilitaciju ima 350 kreveta u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.
Rad klinike se odvija kroz 5 odeljenja, raspoređenih u stacionarima Radon (odeljenje A, B, C), Terme (odeljenje D) i Zelengora (odeljenje E).
Na odeljenjima A, B, C i D obalja se specijalizovana rehabilitacija kardiovaskularnih bolesnika.
Na ovim odeljenima se sprovodi rehabilitacija bolesnika po indikacijama Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje: bolesnici nakon infarkta srca, bajpas operacija na srcu i drugim krvnim sudovima, zamene zaliska veštačkim i bolesnici sa srčanom slabošću.
Rad na odeljenjima se odvija kroz svakodnevne vizite sobnog lekara i sestre, uz vizitu sa načelnikom jednom nedeljno.
Služba ortopedije.
Odeljenje ortopedije sa smeštajnim kapacitetom 40 postelja – 30 za matičnu, nišku filijlu, 5 za ostale i 5 za terapiju bola – može godišnje da ostvari 7003 b.o.
dana i lečenje 736 bolesnika sa prosečnom dužinom lečenja 10 dana.
Sa područja niške filijale 6003 b.o.
dana i lečenje 663 pacijenta i sa područja ostalih filijala 700 b.o.
dana i 173 bolesnika.
Od ukupnog broja b.o.
dana na intezivnoj nezi može se ostvariti 1862 b.o.
dana i 773 bolesnika, na poluintezivnoj 3283 b.o.
dana i 253 bolesnika i na opštoj 1858 b.o.
dana i 11 bolesnika.
Za terapiju bola postoje 5 kreveta u kojima mogu da se leče 110 bolesnika po tipu opšte nege i ostvare 1186 bolesničkih dana.
banja-koviljaca-banje-i-banjski-turizam
Dobrodošli u Banju Koviljaču, prirodno lečilište sa tradicijom dužom od 150 godina.
Priuštite sebi boravak i lečenje po najvišim standardima u prelepom ambijentu i okruženi umirujućom prirodom.
Osetite jedinstveni spoj tradicije i modernih tehnologija, pri čemu je kvalitetna usluga za svakog gosta naš prioritet.
POLOŽAJ BANJE KOVILJAČE.
Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 128 m.
Okružuju je i prostrane ravnice Mačve i Semberije i planine (Boranja, Sokolske planine, Cer).
Nalazi se u regionu Podrinja, na koji se nastavljaju brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina i plodna i zaravnjena Mačva.
Bogati izvori sumporovite vode, lekovito blato, povoljni klimatski uslovi, kao i brojni kulturno – istorijski spomenici, neodoljiv su izazov za razvoj svih vidova turizma.
Banje u Srbiji su nešto najznčajnije što Srbija ima, zato nepropustite mogućnost da detaljno upoznate neprocenjivo bogatstvo naše Srbije. Dosta banja u Srbiji se nalazi u podnožju planina, okružene su šumom, imaju blagu klimu i zaštićene su od jakih vetrova, tako da predstavljaju destinacije koje su pogodne za odmor turista koji ne vole zimske sportove i niske temperature. U okolini banja nalaze se spomenici kulture, lovna područja i planinski turistički centri. Banje Srbije imaju bogatu istoriju koja datira još iz doba Rimljana. Može se reći da su Rimljani ovu praksu sprovodili u čitavoj Evropi, pa se Srbija po ovakvim lokalitetima ubraja u najbogatije zemlje Evrope. Banje predstavljaju lečilišta i bogate su blatom, lekovitom vodom, vazduhom ili nekim drugim svojstvima koja pomažu ili olakšavaju tegobe, ubrzavaju zarastanje ili lečenje, ili možda na neki drugi način pomažu u procesu lečenja i ozdravljenja. U većini Banja su to izvori geotermalne ili mineralne vode, ali postoje banje koje su bogate i lekovitim blatom, a mesta koja se nalaze u planinskim predelima se zbog jako svežeg i čistog vazduha nazivaju i “vazdušnim banjama”. Banje su poznate kao mesta koja su okružena prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim nasledjem. U banjama se može boraviti i leti i zimi, pa se može reći da su jako povoljne za turizam.
Back to Top