Mirandre

Registruj se
Prijavi se

10 MITOVA O SIGURNOSNIM VRATIMA

Možda već imate sigurnosna vrata, a možda planirate da ih kupite. Kada je u pitanju tako tražen proizvod kao što su sigurnosna vrata onda se oko njega uvek pletu neke priče, stvaraju mitovi i zablude. Mi smo tu da ih razotkrijemo i saznamo šta je zapravo istina.

1. Sigurnosna vrata moraju biti skupa, jeftinija ne pružaju dovoljnu zaštitu

Postoji više tipova sigurnosnih vrata koja se mogu grupisati i u različite cenovne kategorije. Neka vrata imaju akcenat na zvučnoj ili toplotnoj izolaciji sigurnosnih vrata, dok su druga pogodna za ugradnju u unutrašnjem prostoru i nisu pogodna za izlaganje direktnim spoljašnjim uticajima, te su stoga namenjena za ugradnju u stambenim zgradama. Sve to može uticati i na cenu, što ne znači da sva vrata moraju biti skupa.

2. Sigurnosna vrata još više privlače lopove jer zbog njih misle da nešto vredno čuvate u stanu ili kući

Ova tvrdnja je apsolutno netačna. Sigurnosna vrata ne privlače provalnike, već ih odbijaju zato što za razliku od običnih ulaznih vrata, sa kojima znaju šta i kako, sigurnosna vrata ne mogu nimalo lako da obiju. Štaviše, ako bi se namerili na neka sigurnosna vrata bila bi im potrebna teška mašinerija, puno vremena i buke, tako da će najradije da ih zaobiđu i ustreme se na laku metu – obična starinska ulazna vrata.

3. Ako izgubite ključeve morate da kupite nova vrata

Sigurnosna vrata imaju specijalne brave, tj. mogu imati više vrsta specijalnih brava. Najtraženije su brave koje imaju master ključ koji se koristi na taj način da ključevi koje se posle njega ubace postaju važeći. Master ključ ne nosite sa sobom, n se koristi samo u specijalnim prilikama kada nemate dovoljno „narezanih“ ključeva za sve članove porodice. Koristi se takođe i ako izgubite ključ i morate da „promenite bravu“, s tim što nema više menjanja brave, nego samo menjanja ključa! Sjajno! U svakom slučaju, gubljenje ključeva nije problem i ako niste sigurni šta treba da radite dovoljno je da pozovete prodavca od kog ste kupili vrata i raspitate se.

4. Sigurnosna vrata su skupa

Mit da su sigurnosna vrata ne možemo a da ne pomenemo. On će verovatno uvek postojati. Pre svega, postoje sigurnosna vrata raznih cenovnih klasa, tako da i oni sa plićim džepom mogu da obezbede sebi sigurnost. A ako upoređujemo njihovu cenu sa cenom običnih ulaznih vrata, onda poredimo babe i žabe. Generalno, kada razmatramo da li je nešto skupo ili ne, treba da se prvo zapitamo šta je to što dobijamo. Ako je to cena veće sigurnosti ukućana i imovine, onda šta tu može da bude skupo?

10 Mitova o sigurnosnim vratima


5. Sigurnosna vrata treba da ugrađuju samo bogati

Skromniji život i niži standard, ili činjenica da ne posedujete vredniju imovinu i stvari u kući ne znači da ne morate da razmišljate o bezbednosti. Činjenica je da su do pre par decenija sigurnosna vrata bila luksuz i manjina je mogla da ih sebi priušti, ali danas je izbor toliki, ponuda je velika, a i postoje razne pogodnosti pri plaćanju, kao što su rate, čekovi, kreditne kartice … tako da su sigurnosna vrata nešto što svi treba da imaju! To je put ka bezbednosti i smanjenju kriminala.

6. Sigurnosna vrata su pomodarstvo, dovoljno je da imate dve brave i lanac na običnim vratima

Dve brave i lanac su mačiji kašalj za profesionalne provalnike, tako da ono što je pre više od trideset godina bilo standard bezbednosti, više to svakako nije. Sigurnosna vrata imaju posebne šipove koji se u više tačaka zabijaju u zidove kada zaključamo vrata. Obična vrata to nemaju. Dalja poređenja nisu ni neophodna.

7. Kvarovi brava na sigurnosnim vratima ne mogu da se poprave

Renomirani prodavci sigurnosnih vrata pored prodaje i ugradnje uglavnom imaju i servis sigurnosnih vrata. Ako to nije slučaj, većina drugih ih ima i potrebno je samo da ih kontaktirate. Ako Vam se desio neki problem sa bravom, verovatno niste prvi na svetu kome se to dogodilo, tako da nemojte paničiti. Stručna ekipa će znati kako da Vam pomogne. Brave se mogu popraviti i servisirati, tako da nije istina da treba da „bacite“ cela vrata ako se brava pokvari.

8. Ako se sigurnosna vrata zaglave i pokvare tokom vikenda, nema Vam pomoći do ponedeljka

Servisi sigurnosnih vrata i brava imaju i svoju hitnu službu. Za to je obično odvojen poseban mobilni telefon koji treba da pozovete u slučaju kvara tokom vikenda. Koda nas možete pronaći sve kontakt telfone, kao i posebne brojeve za hitne slučajeve. Sve Vam je na dohvat ruke, tako da bez panike, molim.

9. Sva sigurnosna vrata su ista, razlikuju se samo po boji

Kao što je već napomenuto postoji veliki broj modela sigurnosnih vrata. Istina je da ima puno onih koji se razlikuju po boji i dezenu, a da je sve ostalo identično. Međutim, tvrdnja da su baš sva vrata ista, nikako ne može da bude tačna. Vrata se razlikuju po tome kakve brace i ključeve imaju, od kog su materijala, kolike su debljine zaštitni limovi, kakvu ispunu imaju i kakvu toplotnu, hidro i zvučnu izolaciju pružaju. Zato, kada kupujete, recite tačno kakva je namena vrata, da li su za kuću ili stan, pa na osnovu toga suzite izbor.

10. Ako ne držite ništa skupoceno u stanu, ne trebaju Vam sigurnosna vrata

Mislite da ne posedujete ništa vredno i da Vam stoga nisu potrebna sigurnosna vrata? da li postoji išta vrednije od Vašeg života i života Vaših ukućana? Čak i da imate gole zidove u kući ili stanu, uvek je tu nešto neprocenjivo, a to su ljudi. Nažalost, među razbojnicima ima onih koji pomućenog razuma ne biraju žrtve, i upadaju bilo gde mogu. Obična vrata će im biti dodatna pozivnica. To je ono kada pročitate u novinama kako je neko nastradao u pljački za neki sitan novac. Ne želite da izađete u novinama u ovom kontekstu i u ovim rubrikama – zato mislite na sigurnost na vreme!



M. K.
Back to Top