Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Adaptacija dece na vrtic uz prisustvo roditelja

12 JEDNOSTAVNIH KORAKA ZA BEZBOLAN POLAZAK U VRTIĆ – PRAKTIČNI SAVETI I PRIMERI

Nudimo vam praktične savete kako da što lakše prođete adaptaciju deteta na vrtić. Dobra priprema može vam pomoći da odagnate sumnje, otklonite strahove i uspešno zakoračite u novo razdoblje u vašem i u životu vašeg deteta, a to je polazak u vrtić.

Kada je reč o pripremi, podrazumeva se da se ona odnosi i na roditelje i na deteta. Prednosti i razlozi zašto dete treba da ide u vrtić iako možda postoji alternativa za njegovo čuvanje dok su roditelji zauzeti radnim obavezama je posebna tema, a opšte je poznato da su mnogobrojne i nedvosmislene.

Kada dođe vreme za polazak u jaslice ili vrtić, u startu se nameće nekoliko pitanja. Prvo su faktori koji će odlučiti u odabiru, pošto privatni vrtici nude različite programe i dodatne sadržaje. Naravno, tu je i diskusija o razlikama između privatnih i državnih vrtića. Ovde se nećemo baviti podrobnije tom tematikom i ostavićemo je za drugu priliku.

Prvo s čime se roditelji susreću je pitanje na koji način se vrši adaptacija deteta na polazak u vrtić. Naučnici sa Harvard Univerziteta bavili su se ovom tematikom, koja zauzima sve značajnije mesto u pedagoškim i psihološkim studijama vezanim za pravilan psihofizički razvoj i vaspitanje dece predškolskog uzrasta. Došli su do više zanimljivih zapažanja i ponudili praktične tehnike i savete kako se najbolje pripremiti za novu sredinu.

1. Priprema kod kuće kroz igru

Uzmite nekoliko plišanih igračaka ili igračaka koje se navlače na ruke i igrajte se sa detetom praveći malu lutkarsku predstavu. Ne zaboravite da odglumite neku moguću situaciju u novoj sredini. Na primer: „Ovo je gospodin slonče. On se uplašio. Šta bi moglo slonče sad da radi pošto se uplašilo? Moglo bi da to kaže vaspitačici!“

2. Zauzmite pozitivan stav

Pričajte detetu o promeni imajući pozitivan stav, čak i dozu ushićenja. Ne dozvolite da se vaša briga ili strah pokažu.

3. Posetite vrtić zajedno sa detetom

Ukoliko je moguće, povedite dete da poseti vrtić što je ranije moguće. Ako, na primer, dete treba da krene u obdanište u septembru, još tokom leta ga odvedite da vidi kako izgleda prostor i da upozna vaspitače. Ako to nije moguće, pokažite mu fotografije vrtića i opisujte mu šta će sve tamo raditi. Radoznalost će probuditi iščekivanje.

4. Upoznajte drugare

Pokušajte da saznate ko su deca koja će sa pohađati vrtić sa vašim detetom. To mogu biti drugari iz komšiluka koje već poznajete, a možete ih upoznati i prilikom roditeljskih sastanaka koji prethode upisu u vrtić.

5. Igra uloga

Igrajte se boravka u vrtiću tako što ćete podeliti uloge. Igra kroz uloge odlična je pripremama deteta za buduće situacije. Praktikujte ovu igru što češće.

6. Pričajte priču

Pričajte detetu kako je vama bilo kad ste išli u obdanište. Šta ste radili tamo, kako ste se osećali i šta vam je pomagalo tada da se osećate bolje.

7. Uključite brata i sestru

Ako dete ima starijeg brata ili sestru, neka on ili ona ispričaju svoja iskustva. Mlađa deca često oponašaju stariju i žele sa njima da se poistovete.

8. Dete nije samo

Podsetite dete da je u redu sa se plaši i da će se iz dana u dan osećati sve bolje. Takođe, podsetite ga da ono nije jedino koje se tako oseća i da njegovi drugovi i drugarice prolaze isto što i on. Ponekad nije jednostavno odagnati dečiji strah, iako znate da će sve biti u redu. Tada je bolje da prihvatite da se dete boji i dok strah ne prođe, ponudite mu ohrabrenje i utehu.

9. Poštujte osećanja

Deca predškolskog uzrasta treba da osete da roditelji veruju da je ono što oni osećaju stvarno.

10. Razgovarajte

Posvetite posebno vreme razgovoru sa detetom u kome ćete strpljivo saslušati šta ga muči, čega se plaši.

11. Glavni junak

Deca naročito vole priče koje ste vi smislili i sastavili za njih. Još kad se on ili ona nađu u glavnoj ulozi, to je nešto posebno! Sastavite priču o prvom danu u vrtiću u kojoj će dete biti glavni junak, naravno.

12. Odgovori u knjigama

Čitajte detetu knjige čija je tematika vrtić i dešavanja u vrtiću. Što se bolje upozna sa onim što ga čeka unapred, prilagođavanje će biti lakše.

I krenuli smo u vrtić …

U privatnim vrtićima, ali i u mnogim državnim postoji praksa da se adaptacija deteta na vrtić vrši u prisustvu roditelja. To u praksi izgleda tako da roditelji provode sa detetom par sati u vrtiću par sati u toku prve nedelje. Ukupan period adaptacije deteta na vrtić traje ukupno oko desetak dana. Ovaj period može biti i duži, a to sve zavisi od deteta. Iz dana u dan se produžava vreme boravka deteta u vrtiću i postepeno se skraćuje vreme ostanka roditelja. Zarad uspešne adaptacije neophodno je da za dobrobit deteta ne pokazujete slabost ukoliko dete zaplače ili negoduje. Normalno je da mu nedostajete i da u početku želi da se vrati kući.

Od izuzetne je važnosti da uspostavite dobru saradnju sa osobljem vrtića. Sama činjenica da ste se opredelili za neki konkretan vrtić verovatno podrazumeva da imate poverenja u osoblje i da smatrate da ono poseduje potrebnu stručnost i iskustvo da kvalitetno obavlja svoj posao.

Bez obzira na sve korake koje napravite i akcije koje preduzmete u okviru pripreme za polazak u vrtić, normalno je da dete plače. Nemojte njegove suze smatrati vašim porazom. Takođe, nemojte previše brinuti zbog toga. Takođe, poslušajte iskustva drugih roditelja koji su sa svojom decom već prošli kroz adaptaciju, ali nemojte se previše vezivati za bilo kakva očekivanja. Tok adaptacije deteta je nešto što je individualno, ali pre ili kasnije ona će proći. Smatra se da je adaptacija uspešno završena kada dete dođe u fazu da ostane da spava u vrtiću.

S.V.
Back to Top