Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Aktivnosti u staračkom domu

U staračkom domu ima slobodnog vremena na pretek. Kvalitetnu uslugu čini i osmišljavanje aktivnosti koje će ispuniti dan. Ko je za to zadužen i kakve aktivnosti prijaju starijima koji su smešteni u domove za stare?

Svaki staracki dom ima svoj način rada i svoju politiku. Veoma je važno koliko vremena i truda je uloženo u osmišljavanje sadržaja i aktivnosti koje se tokom dana sprovode u ustanovama ovog tipa. Postoji nekoliko smernica i pravila koja vode ka tome da sistem bude dobar i da odgovara svima. Naime, kada se neko odseli u starački dom, deca i članovi porodice brinu o tome kako se ta osoba oseća u domu. Da li je srećna. Da li ima ispunjen dan? Mnogi podsvesno ili svesno osećaju krivicu zato što su roditelja, baku, deku ili starog rođaka poslali u starački dom (iako svako samovoljno daje pristanak jer to je jedini mogući put). Dok je osoba kod kuće, ne razmišlja se toliko o tome da li joj je dan u dovoljnoj meri ispunjen raznim sadržajima. Ako je sama, zabava se svodi na gledanje televizije i čitanje. Ali, kada je u staračkom domu, to sa sobom nosi veću odgovornost, jer tada osoba nije kod svoje kuće i više se brine o tome kako se ona oseća. Možda u potpunosti nije zadovoljna izborom ili tretmanom koji tamo ima. Kako bi se odagnale ovakve brige i sumnje, treba birati starački dom koji ima dobru strukturu i u kome sve dosta vodi računa o kvalitetu društvenog života.

Blog ilustracija: Aktivnosti u staračkom domu
Foto: Pixabay

Osobe koje nemaju dovoljno zanimacija i nemaju mogućnosti same da ih osmišljavaju i realizuju mogu se osećati loše. Nedostatak aktivnosti kojima će se angažovati i duh i telo loše utiče na psihu. Dobra organizacija u domovima za stare sastoji se i od toga da se pažljivo kreiraju svakodnevni rasporedi u okviru kojih se ubacuju redovne aktivnosti. S vremena na vreme uvek treba dodati neku inovaciju kako ne bi postalo monotono. Koje su najzanimljivije aktivnosti koje se mogu realizovati u staračkom domu?

Časovi slikanja i crtanja su vrlo zabavni i zanimljivi starijim osobama. Dok rade nešto kreativno, stari se opuštaju. Zadovoljni su kada nešto stvaraju i kada dobiju rezultat svog rada. Likovno stvaralaštvo je izuzetno korisna aktivnost, a primerena je trećem dobu. To je zato što nije fizički zahtevna i njome se mogu baviti i osobe koje nisu u formi. Sportovi, ples ili dramska sekcija su sasvim nešto drugo. Oni zahtevaju dobro zdravstveno stanje i dobru kondiciju. Slušanje muzike i eventualno sviranje instrumenata i pevanje je takođe pogodno za stare. Neki od njih su možda školovani muzičari. Treba im omogućiti da se izražavaju na taj način. Osobe koje slabije vide, možda ne mogu da crtaju i slikaju, ali mogu da uživaju u muzici. Treba birati kvalitetnu muziku koja dokazano oplemenjuje duh i leči depresiju.

Čitanje književnih dela i poezije nešto je u čemu stari uvek uživaju. Ako se tu nađe neka mlađa osoba, bilo da je neko od osoblja i neko ko je došao s namerom da čita poeziju i prozu u vidu svojevrsne književne večeri, onda je ugođaj potpun. Starije osobe koje žive u domu vole kad im mladi poklanjaju pažnju. Osećaju se važnim tada i znaju da nisu zaboravljeni ili odbačeni.

Svi oni koji nemaju neki hendikep, treba da se bave rekreacijom radi očuvanja vitalnosti i poboljšanja zdravstvenog stanja. Vežbe za starije koje vode fizioterapeuti ili sportski treneri veoma su dobra i korisna aktivnost. One su veoma lakog intenziteta i prilagođene su trećem dobu.

Igranje društvenih igara pojedinačno ili u vidu turnira, nešto je što svakodnevno treba praktikovati. Zabavno je i oštri um. Tu spadaju: ne ljuti se čoveče, mice, monopol, karte. Naročito je koristan i zanimljiv šah. Svi oni koji su mentalno u stanju da prate ove igre i da u njima učestvuju treba da se angažuju. Tu su i igre na sreću. One služe da se osobe zabave, a ne da im se oštri um. Tombola i bingo su veoma popularni. Sistem nagrađivanja može biti veoma maštovit. Ovakve igre treba praktikovati bar jednom nedeljno.

Takmičenja u štrikanju, vezenju i pletenju su vrlo zabavna. Dom za stare treba da obezbedi materijal svima koji žele da učestvuju. Mogu se napraviti i timovi. Ono što se naštrika može da osvoji pobednik ili da se čuva kao nagrada za bingo i tombolu.

Kada je lepo vreme aktivnosti treba premestiti na otvoren prostor u dvorište staračkog doma. Sunčevi zraci deluju lekovito, a svež vazduh svima prija.

Starački dom treba redovno da organizuje slavlja. Svakom članu treba proslaviti rođendan, ali i krsne slave ne bi trebalo preskakati. Isto tako, ako je neko druge veroispovesti, treba mu omogućiti da ima proslavu svog praznika. Čak i kad nema povoda, treba smisliti neki razlog da se priredi zabava ili proslava. Ovako lepi događaji ispunjavaju stare ljude zadovoljstvom i srećom.

Veoma je važno da aktivnosti budu redovno organizovane, a ne da budu samo mrtvo slovo na papiru. Ako negde vidite da neki starački dom predstavlja sebe kao mesto gde se dešava mnogo aktivnosti i gde ima puno zabavnih i kreativnih sadržaja, a u praksi uočite da se sve svodi na grupno sedenje ispred TV-a iz dana u dan i gledanja rijalitija, onda ovakav starački dom zaslužuje žestoke kritike. Treba biti iskren, otvoren i transparentan. Takođe, navedene aktivnosti treba svakodnevno rotirati, tako da nema praznog hoda. Neke treba organizovati nedeljno, a neke mesečno. Svakako, život u staračkom domu treba da bude što zabavniji.

Pročitajte još:

Pozitivna iskustva iz staračkog doma

M. K.

Back to Top