Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Auto koji se retko kvari - priča iz Toyota servisa

Da li ste znali da je Toyota najveći proizvođač automobila u Japanu i jedan od najvećih u svetu. Tačnije, prema nekim podacima Toyota jeste najveći proizvođač automobila na svetu. Zvuči fascinantno. Ima veoma dugu tradiciju a danas joj popularnost sve više raste. A zašto je to tako, pitali smo majstore.

Najbolje mesto na kome možete dobiti tačne informacije o pouzdanosti i kvalitetu Toyota vozila je toyota servis jer tamo su stručnjaci koji znaju sve ispričane i neispričane priče o čuvenim japancima. Međutim, kakav odgovor ćete dobiti ako upitate laike i slučajne prolaznike – šta oni misle o Toyota automobilima, generalno. Ov anketa nije preterano zanimljiva jer nema oprečnih mišljenja. Velika većina će Vam reći, da iz posrednog ili neposrednog iskustva zna da su to veoma kvalitetna vozila. Prema nekim pokazateljima Toyota je jedan od najomiljenijih „japanaca“ kod nas, a mnogi će Vam reći da im je na prvom mestu. Uvreženo mišljenje da su najbolja nemačka i japanska kola itekako ima svoju opravdanu osnovu. Opšti stav o ovim automobilima je poznat i on je, kako vidimo veoma pouzdan, a šta na to imaju da dodaju stručnjaci iz ovlašćenih Toyota servisa?

Blog ilustracija: Auto koji se retko kvari - priča iz Toyota servisa


Foto: Pixabay
Ako pitate majstore koji svakodnevno dolaze u kontakt sa svim tipovima Toyota vozila, da li bi ovaj brend automobila preporučili onima koji razmišljaju koji auti da kupe, bilo nov ili polovan, dobićete jedinstven odgovor, a to je -da, svakako. Što se tiče modela, sve je veće interesovanje i potražnja za čuvenim Toyotinim hibridima. Ovo su vozila sadašnjosti i budućnosti. Kombinovani pogon i njegovo prihvatanje u društvu veliki je korak ka spašavanju naše planete, jedine koju imamo. Do pre samo nekoliko godina ovakva vozila su na našem tržištu delovala veoma egzotično i futuristički. Otada su postala, pre svega prepoznatljiva po tome što Vam mogu omogućiti jeftinije ulaznice u neke parkove prirode ili na pojedina izletišta- ovo je smišljeno s ciljem da se smanji emisija štetnih gasova. Činjenica da smo počeli da razmišljamo slično kao i ljudi u razvijenim zemljama znači da smo na dobrom putu i da se budimo iz košmara učmalosti. Svest o prirodnoj sredini i ekologiji nije rezervisana za neke tamo bogate, a nas se to kao ne tiče. Na svu sreću i mi se budimo i shvatamo koliko je dragocen kiseonik koji dišemo i šta znači ako bi svako bar malo doprineo da se umanji količina emisije štetnih gasova u atmosferu.

Ali, da se vratimo na to šta kažu stručnjaci povodom kupovine Toyota vozila. Pre svega, servisiranje Vašeg automobila, ako ste ponosni vlasnik bilo kog modela omiljenog japanaca, veoma je jednostavno, zato što su kod nas Toyota servisi jedni od najboljih. Nije tajna da je to uticalo i na kupce da više kupuju ove automobile, jer je pouzdanost i kvalitet servisne mreže veoma važan i svi znamo koliko nam znači da imamo dobar servis od poverenja. Najviše mušterija dovozi novije automobile samo kada je u pitanju redovan godišnji servis koji podrazumeva zamenu ulja i filtera. Delova ima dovoljno i nije ih teško nabaviti. U servisima nam kažu da im je imperativa da svi delovi budu originalni kako bi i sam servis bio pouzdan i kako bi mogli da obezbede garanciju svojim klijentima.

Što se tiče vanrednih popravki, veoma je važno vođenje servisnih knjiga. U našim najboljim Toyota servisima ovo je ustaljena praksa. Za ovaj korak odlučili su se ne samo iz razloga da vlasnici vozila mogu da prilože servisnu knjigu prilikom prodaje, već i da bi sam servis mogao da vodi internu statistiku i napravi poređenja i na kraju godine podvuče crtu i izvede neke zaključke. Na taj način se nalaze eventualne slabe tačke i nedostaci na nekom modelu vozila ukoliko se sličan kvar nađe više puta. Međutim, ako Vam ovako nešto zvuči poznato to je zato što ste to verovatno čuli vezano za neke druge brendove automobila, a ne za ovaj. U Toyota servisu se prave statistike, ali nema serijskih slabih tačaka i grešaka. Super precizni Japanci svaki nedostatak veoma rano otkriju i, naročito poslednjih par godina, istog momenta ispravljaju.

Čuli smo i da je sama kontrola kvaliteta podignuta na veoma visok nivo, takođe u poslednjih nekoliko godina. Dodatna sredstva su uložena u istraživanje i kontrolisanje rezultata, kada je svaki, pa i najsitnije segment u pitanju, kontroliše se sve, od softvera koji se ugrađuje u automobile, preko svakog šrafa, pa sve do vitalnih delova motora, testiranja izdržljivosti i stabilnosti i slično. Kako bi neka mašina bila savršena ili kako bi težila savršenstvu, ona ne može biti jednostavna. Japanska vozila su uvek bila poznata po tome da imaju puno elektronike. Neki su na ovo gledali kao na manu. Međutim, u današnjoj eri sve je elektronika. Nisu samo japanci puni elektronike, već svi i to je nešto što je postalo standard. Elektronika u vozilima kontroliše puno toga, ali to nije mana već vrlina. Kompleksne mašine treba znati održavati popravljati. Tako da, u globalu gledano, Toyota nije auto za svakog majstora. Niti će se bilo koji majstor odvažiti da je popravlja. Ne zato što je teško održavati ili popraviti, već zato što je za to potrebno znanje i zato što su to vozila u koja su ugrađena mnoga genijalan rešenja koja drugi nemaju. Ali, to isto tako znači, da se poslom servisera za Toyote bave one osobe koje zaista vole ovaj posao do te mere da su spremne da uče i da se usavršavaju na polju novih tehnologija. Dobro znamo koliko to znači. Dobar i pouzdan serviser zlata vredi, a oni najbolji se često opredeljuju za Toyotu.

Isto tako, važno je napomenuti da u najboljim servisima jednako dobro popravljaju i održavaju bilo koji model iz bilo koje klase vozila. Pošto kvalitet dugo traje tu se dovoze i starija vozila na popravku i servis, pa čak i modeli koji polako prelaze u kategoriju old-tajmera. Tako da, bilo da je reč o nekom manjem gradskom modelu kao što su omiljeni Aygo ili Yaris ili većem terencu kao što je čuveni RAV 4, u odabranom Toyota servisu će Vas dočekati ljubazan i stručan tim koji zna šta treba da radi dok Vi pijuckate kafu i čekate da se servisiranje završi.

Pročitajte još:

- Toyota servis sa preporukom

M. K.
Back to Top