Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Bela ili u boji – pvc stolarija

Izbor nekad nije lak. Ako ste mislili da je pvc stolarija isključivo bela, onda ste se prevarili. Ne samo da nije isključivo bela, već može biti u boji koju god vi poželite.
Bela boja je uvek sigurna boja, sa kojom nema greške. Koje god druge boje da prevladavaju u vašem enterijeru, sa belom nikad nećete pogrešiti. Čista je, jednostavna, sa svakom bojom se slaže. Zato je bela pvc stolarija ubedljivo najpopularnija i najprodavanija. Prozori od pvc-a, roletne, balkonska vrata, spoljna vrata lokala i slično, gde god da bacite okom sve je mahom belo. Ali, to ne mora tako da bude. Pvc je materijal koji se ne farba kao drvo, odnosno nije potrebno premazivati ga zaštitnim lakovima ili uljima kao što se to radi sa drvenarijom po kući kako bi se zaštitila od štetočina ili vlage. Pvc prozori i vrata mogu se presvući raznobojnim folijama, tako da im to daje posebnu boju. Jedna od njih je posebna i postaje sve više tražena među kupcima. Reč je o tamno braon boji. Osim bele boje, ona spada u veoma neutralnu i lako uklopivu. Koje su sve njene prednosti?
Na prvom mestu, tamno braon podseća na drvo. Nije da hoćemo da prikrijemo pvc stolariju jer je drvo bolje, već pokušavamo da pomoću druge boj postignemo poseban efekat. U kojim primerima dizajniranja enterijera se tamno braon nijanasa pokazala kao veoma zahvalna i efektna?

Blog ilustracija: Bela ili u boji – pvc stolarija


Foto: Mirandre

Starije zgrade i građevine koje stilski pripadaju predratnim epohama imaju posebnu draž ukoliko se trudimo da očuvamo njihovu autentičnost. To nije moguće pomoću originalne stolarije, ali zato je moguće pomoću nove stolarije. To može biti drvo, mada mnogo je isplativije da ipak to bude pvc. Moderna pvc stolarija bele boje sa zaobljenim ili oštrim ivicama deluje suviše vanvremenski u odnosu na efekat na koji ciljamo. Zato se preporučuje da prozori i vrata u starim zgradama sa salonskim stanovima budu u braon boji i to od pvc-a koji po izgledu podseća na drvo. Niko neće posumnjati da to nije pravo drvo. Visoki plafoni često su praćeni i veći prozorima koji imaju više celina, tako da su podeljeni na okna ne samo vertikalno već i horizontalno. Od pvc-a se ova stolarija lako pravi. Restauracija starinskih objekata jedan je od izazova na koji proizvođači pvc stolarije lako odgovaraju i imaju u tome mnogo uspeha. Muzeji, stambene zgrade, ustanove – smeštene u neko starije zdanje ipak zahtevaju povremenu restauraciju i renoviranje. Dotrajala stolarija ne sme da se ostavi u takvom stanju. Pošto je reč o velikim prozorima, onda nije ni lako farbati i premazivati drvo povremeno. Treba postaviti i valjane roletne. Iz svega ovoga sledi zaključak da roletne od pvc-a koje imaju diskretne kutije u kombinaciji sa tamnom bojom pvc-a od kog su napravljeni prozori i balkonska vrata predstavljaju pun pogodak.
Još jedna prednost braon boje pvc stolarije je ta što se ona odlično uklapa i u moderna okruženja. Veoma se lako održava. Na njoj se manji vidi prašina i fleke nego na beloj boji, tkao da je idealna za sve one koji nemaju puno vremena za pranje prozori i nije im to omiljeni posao. Ukoliko imate podove koji su tamnije boje, naročito tamniji braon tonovi, izaberite i da prozori budu u ovoj nijansi. Kontrast bi trebalo da daju svetliji zidovi, kako sve ukupno, tj. prostorija kao celina ne bi bila suviše tamna.
Druge boje, koje nisu toliko neutralne pogodne su razne lokale u kojima bora dosta toga govori. Na primer u dečijim igraonicama sve je šareno i razigrano. Prozori od pvc-a u nekoj veseloj boji imali bi odličan efekat. Ne samo što bi dodatno uveselili prostor, nego bi i svojom vedrinom učinili da sve deluje kao neka nestvarna zemlja čuda u kojoj je sve moguće, pa i šareni prozori.
Slična priča je i sa drugim ustanovama koje su namenjene obrazovanju i čuvanju dece. Prostor treba učiniti vedrim i zabavnim. Kako psiholozi savetuju, ne treba divljati sa bojama tamo gde deca borave jer to ne utiče dobro na psihu, već može delovati razdražljivo i suviše stimulativno. Ali, ako zidovi imaju neutralnije i svedenije tonove, zašto ne bi prozorski okviri bili u veseloj boji i razbili monotoniju. Na taj način, postignut je cilj – prostor je veseo, ali ništa nije preterano. Nisu velike površine u jarkim bojama, već samo prozorski okviri od pvc-a koji su tu kao detalj koji uveseljava i ulepšava. Boje mogu biti razne, pa čak i raznobojne. Proizvođači pvc stolarije to mogu da postignu pomoću folija. Nema potrebe da sve bude jednobojno, ako je već reč o prostoru koji je namenjen igri i zabavi.
Slična priča je i za lokale koji nisu namenjeni samo najmlađima, već i oni koji su u ugostiteljstvu. Boja stolarije može biti deo vizuelnog identiteta nekog prostora, koji ako se pažljivo i ingeniozno osmišljen. Neobična boja pvc stolarije može biti deo dizajnerske igre i pružiti bezbroj kreativnih rešenja i mogućnosti.
Bela nije boja od koje treba bežati, jer je veoma zahvalna i lako uklopiva. Ali i druge boje treba uzeti u obzir u razmatranje prilikom gradnje i renoviranja. U poslovnim objektima i kancelarijama naročito je popularna srebrno siva pvc stolarija. Njena moć je sledeća. Nije bela, koja suviše podseća na kućnu atmosferu. Srebrna tj. siv pvc stolarija podseća na metal i daje određenu strogoću i hladnoću prostoru. Asocira na tehnološki napredak i na uspeh tehnologije. Suviše je hladna za kuću ili stan, ali idealna na mestima gde se zahteva radna disciplina i poštuje istrajnost – a to su kancelarije i razne vrste poslovnih prostora.
Uvek imajte na umu da kada renovirate, stan, lokal, kancelariju ili kuću, odnosno kada počinjete gradnju – pvc stolarija ne mora da bude bela. Razgovarajte sa arhitektom o drugim bojama i njihovim prednostima i manama u dizajnerskom smislu. Kada sve opcije razmotrite, donesite najbolju odluku, a proizvođači pvc stolarije su tu da vaš podrže u realizaciji.

Pročitajte još:

- Rekordna prodaja pvc stolarije

M. K.
Back to Top