Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Rekordna prodaja pvc stolarije

Prodaja pvc stolarije, tokom poslednje decenije beleži rekorde. Trebalo je malo vremena da se pročuje dobar glas o svim njenim kvalitetima, da bi ona postala sastavni deo sve većeg broja domova. Kakvi si trendovi u budućnosti?
Proizvodnja i prodaja pvc stolarije je unosan biznis. Ima puno firmi čija je osnovna ili jedna od glavinih delatnosti pvc stolarija što podrazumeva proizvodnju, prodaju i ugradnju kvalitetnih prozora i vrata. Profil kompanija koje se ovim bave često je obogaćen i drugim pratećim elementima, odnosno ponudom koja je vezana, mahom, za građevinarstvo. Neke od njih su se specijalizovale isključivo za pvc stolariju. Druge imaju u ponudi razne vrste prozora i vrata, ali ako neko razmatra odluku da se usko usmeri, uvek je najsigurniji put da se izabere nešto što se ipak najviše prodaje. Naše tržište je specifično po tome što uvek prednjači prodaja proizvoda srednje ili niže cenovne klase u nekoj kategoriji. Postoji i određeni procena kupaca koji uvek bira najskuplja, ali oni su u manjini. Izbor pvc stolarije nije odluka koja bi trebalo da bude u vezi sa trenutnom finansijskom moći. Ne kupuju se i ne ugrađuju vrata i prozori od pvc umesto onih od aluminijuma zato što je pvc jeftiniji. Neki to ne znaju i misle da je reč o dve različite klase kod koji je ona skuplja viša. Zato pvc stolarija unosi zabunu. Neko je smatra jeftinijom varijantom nečeg što je skuplje i kvalitetnije, dok dobri poznavaoci znaju da je pvc stolarija samo jeftinija, a kvaliteta joj ne manjka.

Blog ilustracija: Stanovi sa pvc stolarijom vrede više


Foto: Mirandre

Šta je to što očekujemo od prozora i vrata? O njima ne mislimo na dnevnom nivou. Setimo uh se zimi ako nam je hladno i ako ne možemo dobro da zagrejemo prostoriju. Tada krivimo lošu izolaciju i, pre svega, lošu staru stolariju. Prvenstveno se misli na staru drvenu stolariju. Da ne bude pometnje, nova drvena stolarija takođe je dobra, ali kada je reč o staroj stolariji, obično je u opticaju ona koja je dotrajala, pohabana i već istrošena stolarija. U starim stanovima i kućama u osnovi prevladavaju modeli koji su već prevaziđeni. Dvostruka stakla koja se odvajaju i posebno peru. Previše negativnih poena da bi mogli da opstanu ovakvi tipovi prozora i vrata. Zamena je neminovna, kad-tad.
U planiranju unapređenje životnog prostora sve važnije mesto zauzima nova stolarija. Zamena stare stolarije postala je normala kada se kreće u posao renoviranja. Kad, ako ne tad. Kada ste u građevinskim radovima do guše, uradite i to. Nećete zažaliti. Štaviše, zažalićete ako renovirate stan, pregrađujete zidove, menjate pločice u kupatilu, ugrađujete novu kuhinju i na sve to ostavite stare prozore. I vrapci na grani znaju da su pvc prozori praktično besplatni kad ase uračuna koliko štede novca na godišnjem nivou jer su računi s njima vidno manji. To je još jedno objašnjenje zašto pvc prozorima i vratima prodaja raste.
Potražnja se povećavala i zato što se sve više ljudi informisalo o prednostima pvc stolarije. Kada se pojavila, kao i mnoge druge novine, izazivala je skepsu. Mnogi su se podsmevali ideji da drvo zamene plastikom. Mislili su da je to neka jeftina varijanta „drži vodu, dok majstori odu“. Malo po malo, javno mnjenje se menjalo. Sve više porodica odvažilo se da zameni stolariju i da ugradi nove prozore i vrata i to baš od pvc-a. U početku ih je provlačila povoljna cena, računajući na to da iako pogreše, greška nije skupa. Ne samo da nisu pogrešili već su preporučivali svima koje poznaju da urade isto. Tako su preporuke išle od usta do usta. Vremenom nije bilo više potrebno ubeđivati nekog da je pvc kvalitetan materijal i da je to ustvari fantastična stolarija. Znalo se koliko unapređenja ona donosi.
Najviše se prodaju pvc prozori. Tokom poslednjih par godina njihova prodaja skočila je skoro desetostruko u odnosu na to kolika je bila pre više od deset godina. Sve što se novo gradi, ima novu pvc stolariju. Prirodno je da se prozora proda mnogo više jer svaka stambena jedinica ima mnogo veći broj prozora raznih dimenzija u odnosu na broj balkonskih vrata koja spadaju u pvc stolariju. Prosečan stan u gradu ima od nula do dvoje balkonskih vrata. Više ima jednokrilnih vrata nego dvokrilnih. U velikim gradovima ima stanova raznih struktura, ali ipak brojno prednjače manji stanovi, jer je potražnja za njima uvek bila veća. Manji stanovi nekad ni nemaju terase, a ako imaju to je uglavnom jedna terasa ili balkon.
Kada se kupuje nova pvc stolarija trend je pre pet godina bio da se menjaju prozori i vrata postepeno, sobu po sobu. Razlog je uvek novac i nemogućnost a se sve uradi odjednom. Odlaganje građevinskih radova na renoviranju stana ili kuće sasvim je normalno u situaciji kad a nemate dovoljno novca da sve odjednom isfinansirate. Bolje je posao uraditi parcijalno, nego ga ne uraditi uopšte. Kako je vreme proticalo, pojavilo se sve više firmi koje se bave pvc stolarijom. Neke od njih su potpuno nove. Ima najviše onih koje su proširile svoju prvobitnu delatnost, želeći da idu u korak sa vremenom. Tako su na primer, neke stolarske radnje u svoj asortiman uvrstile i prodaju pvc prozora i vrata. Svako je hteo da se osavremeni i da bude na više frontova prisutan na tržištu. Svakako da im se to i isplatilo. S druge strane i novootvorene kompanije imale su posla. Desilo se to da je nikao veći broj preduzeća čija je delatnost proizvodnja i prodaja pvc stolarije. Ipak, za sve njih je bilo dovoljno mesta, jer je potražnja iz godine u godinu rasla. I dalje ima prostora za rast prodaje jer puno je još starih prozora i vrata na kućama i zgradama koje treba zameniti.
Porast ponude uticao je na pad cena do te mere da su pvc prozori i vrata postali veoma pristupačni skoro svima. Zamena i ugradnja nove pvc stolarije nije se više morala raditi etapno, već u cugu, sve odjednom. Kada se radi da se radi, a posle kada se kuća počisti ostaje samo da se u njoj uživa.

Pročitajte još:

- Stanovi sa pvc stolarijom vrede više

M. K.
Back to Top