Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Beograd je veliki grad a nemaju svi sigurnosna vrata

Bezbednost u velegradu nešto o čemu da razmišljaju svi njegovi stanovnici. Da li smo dovoljno bezbedni na ulici, danju i noću? Da li smo bezbedni dok vreme provodimo u svom domu? Takođe, važno pitanje je i da li su naše stvari i sve što posedujemo sigurno dok smo mi odsutni od kuće.

Blog ilustracija: Beograd je veliki grad a nemaju svi sigurnosna vrata


Foto: Mirandre

U više navrata bilo je reči o tome kako bi svi trebalo da razmišljaju o tome na koji način im je obezbeđen stan ili kuća u kojoj žive. Pravilo da bi svi trebalo da imaju sigurnosna vrata kao ulazna vrata u stan ili kuću veoma je važno i trebalo bi ga ispoštovati. Međutim, mali procenat ljudi poseduje ugrađena sigurnosna vrata, a većina ima obična starinska ulazna vrata. U novoizgrađenim zgradama, investitori i preduzimači su se potrudili da uvedu standard ugradnje sigurnosnih vrata kao ulaznih. Kada kažemo standard, ne mislimo na neko propisano i zacrtano pravilo, nego više na nepisano pravilo. Inspirisani su bili permanentnim zahtevima kupaca da ih na ulazu u novi stan dočekaju sigurnosna vrata. Većina kupaca stanova u starogradnji, čim se useli ne menja brave na vratima, već izbacuje stara ulazna vrata i postavlja nova sigurnosna. Biraju boju, model, broj brava i klasu vrata prema svom ukusu, mogućnostima i željama. Graditelji novih zgrada uvideli su ovu činjenicu i želeli su da svoje potencijalne kupce u startu privuku ponudom da stan ima već ugrađena sigurnosna vrata. Na taj način jednim potezom postigli su više ciljeva. Prvo, zgradu i stanove u njoj podigli su na viši nivo luksuza. Koliko god da je lepo ući u novoizgrađeni objekat, još lepše je kad su u hodnicima sva do jednih ulaznih vrata sigurnosna. Ona, osim svoje osnovne namene, a to je da budu daleko bezbednija od običnih vrata, izgledaju mnogo luksuznije i skuplje od običnih vrata. Na ovaj način prodavci stanova u ovakvoj zgradi odmah su za nekoliko klasa podigli vizuelni utisak. Lakše će privući kupce i brže će se prodati. Ovom činjenicom nije stvorena nikakva varka, već je napravljena situacija u kojoj su svu na dobitku. Prodavci, jer su lako prodali stanove, a kupci jer su dobili mnogo toga u istom paketu.
Naime, činjenica da su sva vrata u nekoj stambenoj zgradi sigurnosna dovodi do toga da će takva zgrada odbijati od sebe neželjene upade uljeza. Provalnicima neće biti interesantna čim vide da u njoj nema slabih tačaka, tj. običnih vrata koja nisu blindirana. Već je više puta bilo rači o tome zašto je to baš tako, ali nije na odmet da se podsetimo. Naime, sigurnosna vrata su mnogo deblja od običnih drvenih vrata, koja se sastoje samo od drvenih oplata. Sigurnosna vrata imaju debljinu od 5 do 7 cm i unutrašnjost koja je pažljivo isprojektovana. U sredini se nalaži čelični lim debljine od 1 do 2 mm, a oko njega je izolaciona ispuna od raznih materijala. Vrata su ojačana šipkama koje se zabijaju u zidove sa svih strana u više tačaka. Broj sigurnosnih tačaka je različit kod različitih modela. Zatim, tu su jedna do dve sigurnosne brave koje se zaključavaju posebnim ključevima koje nije moguće duplirati ili umnožiti na konvencionalan način. Neki modeli sigurnosnih vrata imaju i posebnu leptir bravu koja pruža dodatnu zaštitu ukućanima dok borave unutra. To je sistem kojim je metalnim šipkama onemogućeno da se vrata skroz otvore, već samo mogu da se otškrinu. To je dovoljno da vas zaštiti od upada uljeza koji je zakucao ili zazvonio na vrata, a vi otvorili. Ili jednostavno, dovoljno je da vam pruži taj komfor da se uvek osećate bezbedno kad otvarate vrata nepoznatim ljudima koji se tu nađu iz raznih razloga. Sve u svemu, sigurnosna vrata su posebna po mnogo čemu. Njihova konstrukcija i sve činjenice u vezi sa sigurnosnim bravama čine da se ona veoma teško obijaju. Kada kažemo veoma teško, ne kažemo da je nemoguće, ali s obzirom na uslove praktično je nemoguće. Da dodatno objasnimo kako i zašto. Naime, za provaljivanje sigurnosnih vrata ne može se koristiti neki alat koji ne pravi užasnu buku. Dakle, mogla bi se ona nekako razvaliti, ali to bi se čulo veoma daleko. Čak i kad bi neko to pokušao, pored buke potrebno je vreme koje se meri desetinama minuta. Spoj buke i vremena u stambenim zgradama ne bi ostao neprimećen. Neko od komšija bi to čuo ili video sumnjive aktivnosti i odmah obavestio policiju ili vas lično telefonom. Zato su sigurnosna vrata klasifikovana u skladu sa međunarodnim standardom, a jedan od kriterijuma klasifikacije je vreme koje je potrebno za nasilno obijanje. Zato se za kuće i vikendice koje su izolovane od civilizacije biraju posebna vrata i ugrađuju još neki mehanizmi zaštite, detaljnije o zaštiti kuća van naseljenog mesta pročitajte ovde. Ali, da se vratimo na temu bezbednosti stanova u velikom gradu. Dakle, kao što smo već napomenuli u novogradnjama je postalo uobičajeno da se umesto običnih ulaznih vrat odmah ugrađuju sigurnosna. Na taj način, stanovi se brže i lakše prodaju, a kupci su lišeni dodatnog posla da odmah moraju izbijati nova vrata i postavljati sigurnosna.
Međutim, u starim zgradama kakvih je procentualno mnogo više u Beogradu, kao i u naseljima gde su mahom kuće, ima još dosta starih ulaznih vrata. U nekim stambenim zgradama sreću se i jedna i druga. Kao i u svim drugim gradovima, postoje naselja u kojima stanuje skromnije stanovništvo, dok u drugima stanuje bolje stojeće. Tu je i veći procenat onih koji su ugradili sigurnosna vrata. Međutim, sigurnosna vrata treba da imaju svi. Ona više nisu luksuz jer postoje veoma jeftini modeli. I najjeftinija kineska sigurnosna vrata bolja su od običnih vrata. Skoro sve prodavnice sigurnosnih vrata nude robu na odloženo plaćanje (čekovi, kreditne kartice) ili na rate bez kamate, tako da onaj ko ne može da skupi novac da plati sigurnosna vrata odjednom, može naći povoljnu varijantu koja mu odgovara. Proverite, moguće je da je i neka akcijska ponuda u toku, prilikom koje se može dosta uštedeti. Ako bi svi imali sigurnosna vrata, izbeglo bi se mnogo provala i krađa. Obična vrata predstavljaju veoma slabu tačku u bezbednosnom pogledu. Pored svih ovih aspekata, koji su dobro poznati sigurnosna vrata dižu cenu nekretnini.

Opasnosti vrebaju sa raznih strana, a naš zadatak je da učinimo sve što je u našoj moći i pod našom kontrolom što će smanjiti rizike. Mislimo na sebe, svoje bližnje i imovinu koju posedujemo. Sigurnosna vrata su veliki i značajan korak ka bezbednosti.

Pročitajte još:

- Kineska sigurnosna vrata - prednosti i mane

M. K.

Back to Top