Mirandre

Registruj se
Prijavi se

KAKO OBEZBEDITI KUĆE U KOJIMA NE BORAVITE STALNO

Mnogi ljudi imaju tu privilegiju da poseduju više nekretnina. Stan ili kuću u kojoj žive je baza u kojoj provode najveći deo godine, ali pored nje mogu imati još neke nekretnine u kojima periodično odsedaju. To mogu biti kuće na selu, na moru, na planini, vikendice u vikend naselju, kuće osoba koje žive u inostranstvu i nalaze se u nekom gradu ili manjem mestu ili oaze u prirodi poput izolovanih kuća u divljini. Ukratko, to su sve one kuće u kojima niko ne boravi stalno, već vikendom ili tokom određene sezone.

Blog ilustracija SIGURNOSNA VRATA KAKO OBEZBEDITI KUĆE U KOJIMA NE BORAVITE STALNO


Foto: Pixabay

Stigla je jesen i polako počinje sezona u kojoj svi oni koji imaju vikendice van grada, najverovatnije imaju sve manje vremena da u njima borave. Gotovi su godišnji odmori, temperature su sve niže, nadamo se još možda po nekom vikendu provedenom u svojoj maloj oazi na blagom jesenjem suncu. Međutim, da li smo dovoljno pažnje posvetili obezbeđivanju svoje vikendice od provala kada smo odsutni?

Kada je reč o obezbeđivanju vikendica ili letnjikovaca, trebalo bi povesti računa o nekoliko činjenica koje su u vezi sa njihovim adekvatnim obezbeđivanjem. Pre svega, bitno je gde se letnjikovac nalazi. Neko poseduje klasičnu vikendicu koja je u sklopu nekog vikend naselja, dok drugi imaju kuće na selu koje posećuju povremeno i one vrše funkciju vikendice. Okruženje je veoma važno jer on o dalje diktira neophodne korake koje treba preduzeti kako bi se postigla zadovoljavajuća bezbednost. Ali, bilo gde da se vikendica nalazi i šta god da je u njenom okruženju, sigurnosna vrata su nešto što je u svakoj priči važno i što se podrazumeva kao opšti i zajednički momenat. Razlike nastaju u tipu sigurnosnih vrata u odnosu na druge faktore, koji imaju veze sa lokacijom kuće i sa svim što se u blizini nalazi.

IZOLOVANE KUĆE U DIVLJINI

Da počnemo od najkomplikovanijih slučajeva, a to su vikendice koje se nalaze izolovane u prirodi i koje u svom okruženju imaju mali broj objekata ili možda ih čak i nemaju. Odsustvo komšiluka komplikuje i otežava bezbednosnu situaciju. Pre svega, potrebno je ugraditi sigurnosna vrata kao ulazna vrata, a što se modela tiče, treba izabrati jedan od onih koji su pogodni za ugradnju spolja i koji odolevaju svim izazovima različitih vremenskih prilika, kao što su temperaturne razlike, direktni sunčevi zraci, vetar, kiša, sneg… Pored sigurnosnih vrata, neophodno je obezbediti sve prozore, tako što na njih možete postaviti rešetke i spustiti roletne. Postoje i opcije šalona koje ćete zaključati i osigurati. Sve ovo već predstavlja veliku prepreku za provalnike, tako da je moguće da će to biti divljini i odbiti ih, pošto bi obijanje ovako obezbeđenog objekta iziskivalo veliki trud i napor, tešku mašineriju, a koštalo bi dosta vremena i buke. Osim ako je neko siguran da u vikendici čuvate nešto veoma vredno, teško da bi se usudio na ovakav poduhvat. Međutim, ako je vikendica izolovana toliko da u blizini nema žive duše, vreme i buka ne moraju nužno da predstavljaju problem. Zato je najbolje da se ovakvi objekti obezbede i alarmnim sistemom sa daljinskom dojavom. Tako da, ukoliko neko pokuša da provali, osim što će se čuti zaglušujuća buka, biće Vam odmah dojavljeno da je provala u toku, tako da možete pozvati lokalnu policiju koja će brzo intervenisati.

Blog ilustracija SIGURNOSNA VRATA KAKO OBEZBEDITI KUĆE U KOJIMA NE BORAVITE STALNO


Foto: Pixabay

VIKENDICE U VIKEND NASELJIMA

Ako je Vaša vikendica smeštena u okviru nekog vikend naselja znači da imate komšije vikendaše poput Vas. Sa bezbednosne tačke gledišta ovakva situacije je mnogo bolja, jer samo postojanje komšiluka, zahteva mnogo duže i pažljivije planiranje od strane lopova koji bi da se upuste u provaljivanje u Vaš objekat. Ali, ako dobro ispitaju situaciju i prate kretanje vikendaša, onda mogu da odrede vreme kada nema nikog u okolini i odluče se da tad krenu u akciju. Kao što smo već napomenuli neophodno je da imate ugrađena sigurnosna vrata za kuće, jer obična ulazna vrata nisu ni slučajno dovoljna i profesionalci će ih lako otvoriti. Čak i da u vikendici nemate ništa vredno, ako neko u nju provali sigurno ćete pretrpeti štetu. Dovoljno je da pomislite ko zna šta se tu dešavalo dok Vas nije bilo neko duže vreme. Period u toku godine kada Vi ređe idete u vikendicu, često se poklapa sa periodom kad nema ni Vaših komšija, tako da može da se desi da se stvori prostor od više nedelja ili čak meseci kad je kraj potpuno pust i da tada njim e krenu da haraju provalnici. I u ovoj situaciji se podrazumeva da pored sigurnosnih vrata, posebno obezbedite sve prozore i sva potencijalne ulazne tačke. Može da se desi da sve to bude sasvim dovoljno i da nemate nikakvih briga i glavobolja. Ali, kao i u slučaju izolovanih vikendica u divljini, trebalo bi da ugradite i alarm, kao biste bili potpuno sigurni. U ovoj situaciji može čak da sed esi da ako se alarm oglasi, može neko i da ga čuje na suprotnom kraju naselja. Svakako ako bi se alarm oglasio, to bi svakog oteralo, jer niko ne može da garantuje da u okolini nam žive duše.

Blog ilustracija SIGURNOSNA VRATA KAKO OBEZBEDITI KUĆE U KOJIMA NE BORAVITE STALNO


Foto: Pixabay

KUĆE U SELU U KOJIIMA POVREMENO BORAVITE

Ako je Vaša vikendica ustvari seoska kuća u čijem okruženju se nalaze kuće lokalnih meštana, Vi ste onda u mnogo boljem položaju nego svi oni koji imaju izolovane vikendice ili one u čijem okruženju nema puno komšija. Naravno, bez obzira na okruženje, niko nije ni dužan, a ni u mogućnosti da nadgleda Vašu imovinu 24 sata i pre svega, ono što Vi treba da uradite je da obavite sve ono što je do Vas. Naravno, ne treba više ni da ponavljamo da se podrazumeva ugradnja sigurnosnih vrata. Pošto su kuće u pitanju, pogledajte u tekstu kako odabrati sigurnosna vrata o čemu sve treba da vodite računa prilikom selekcije. Prozori treba da budu obezbeđeni roletnama, šalonima ili rešetkama. Ograda čak i ne mora da bude visoka, i nije loše da je i malo transparentnijeg tipa, kao bi prvi komšija video ako se tu neko mota. Pored svega ovoga što ste preduzeli u cilju bezbednosti, dobro je da angažujete neku sobu iz tog mesta da povremeno obilazi Vašu kuću dok vi niste tu. Osobi od poverenja možete ostaviti ključ kako bi povremeno provetravala prostor i kako bi nekad ostavljala upaljena svetla da se stekne utisak da u kući ima nekog. Tako se neće proneti glas da je kuća skoro uvek prazna, naročito ako retko dolazite.

O bilo kom tipu vikendice ili kuće koju povremeno posećujete, važno je da mislite o njenom osiguravanju kada ste odsutni, ali i kada u njoj boravite. Sigurnosna vrata su početak i osnova svake priče o bezbednosti. Važno je misliti o svako detalju i inicijalno uložiti malo truda, vremena i novca, kako Vas kasnije ne bi bolela glava!

Pročitajte još:

10 mitova o sigurnosnim vratima

M. K.

Back to Top