Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Bez kliznih plakara nema savršenstva

Da li živite u stanu? Ili u kući? Na spratu ili u prizemlju? Možda u potkrovlju ili suterenu? Koliko je veliko to jedinstveno mesto koje zovete svojim domom? Živite li sami? Ili okruženi brojnom porodicom? Koji god bio odgovor na ova pitanja, svi mi želimo da naš dom bude uredan, čist i održavan. Čak i u slučaju da ste apsolutni minimalista, u domu vam je potreban, ili bolje rečeno neophodan bar jedan orman.

Orman ili ormar – oba izraza su tačna i ravnopravno se koriste – je osnovni deo nameštaja koji jedno domaćinstvo raspolaže. I ne samo domaćinstvo, prisutni su i u kancelarijama, radnim prostorima, pomoćnim prostorijama i gde sve ne...Sama reč orman je latinskog porekla – armarium - i doslovno znači visoki uspravni sanduk za odlaganje.

U ormane odlažemo, pa, sve. Odeća, obuća, posteljina...igračke, knjige, posuđe...alat, radni materijal, pomoćni materijal...spisak bi bio poduži i svako od nas bi mu mogao dodati neku svoju stavku.

Ormani su se dugo vremena izrađivali od drveta. Pravili su ih majstori stolari koji su, umetnički nastrojeni često svoje rukotvorine ukrašavali duborezima, inkrustacijama i sličnim detaljima pa su neretko takvi ormani bili mala umetnička dela. Novije vreme je donelo na tržište novije materijale od kojih je nameštaj ( pa i ormani ) počeo da se pravi. Sada s sve ređe izrađuje ručno ili manufakturno a sve više industrijski u velikim serijama ali i dalje ih se izrađuje po porudžbini, od polugotovih materijala.

Posebno mesto među ormanima imaju klizni plakari. Ovi plakari – ormani svoj naziv dobili su po načinu na koji zatvaraju. Naziv je povezan sa odeljcima koji su se koristili ( i još uvek se koriste ) na železnici, čiji odeljci imaju upravo ovako dizajnirana vrata.

Zašto su klizni plakari toliko vredni pomena? Jednostavno zato što su najpraktičniji među svim ormanima, kojeg god dizajna bili, od kog god materijala da su sačinjeni, kojih god dimenzija bili, u kojoj god se prostoriji u stanu nalazili. Vrata kliznih plakara postavljena su tako da klize u stranu po žlebovima koji se nalaze na gornjoj i donjoj strani plakara. Neki noviji modeli vrata na kliznim plakarima imaju montirane točkiće sa kugličnim ležajevima. Vrata prosto klize po donjoj šini dok ih gornja samo usmerava. Na taj način ispadanje vrata iz šina jednostavno nije moguće. Očigledno, štede prostor jer nema otvaranja i ne morate da manevrišete prilikom pokušaja da se dočepate unutrašnjeg prostora plakara, naročito ako su vam ruke pune a nemate manevarskog prostora, malo ili ni malo.
Blog ilustracija: Klizni plakari Foto: Victoria_Regen, Pixabay
Poslednjih decenija veoma su postali popularni upravo klizni plakari ili američki plakari, kako ih mnogi često nazivaju. Dizajnirani vrlo jednostavno, dozvoljavaju mogućnost kombinovanja elemenata po vlastitom ukusu, Preferirate li klasičan stil, odabraćete front – prednji deo plakara od drveta u nekoj prigušenoj, toploj boji. Iverica, stakla ili ogledala su čest izbor frontova kliznih plakara. Uvek ih možete prebojiti nekom drugom bojom kada vam stara dosadi, ako je reč o iverici koja odlično podnosi renovacije. Stako, elegantno u svim kombinacijama. Ogledala vizuelno povećavaju prostoriju. Ramovi sa odlično postavljenom rasvetom daće prostoriji futuristički šarm. Nedostaje polica? Najmanji problem. Fiokar, šipke, nosači, kuke, pregrade, vešalice, lajsne…Mnogo je toga na raspolaganju i možete i sami iskombinovati i dizajnirati po svom ukusu svoj omiljeni klizni plakar.

Na našem tržištu možete pronaći već gotove klizne plakare. Izrađuju se od različitih materijala kao što su metal, puno drvo, iverica, plastični paneli, medijapan...U zavisnosti u kojoj prostoriji vam je potreban klizni plakar, odabraćete i materijal od kog je napravljen. Na primer, ukoliko vam je klizni plakar potreban u kupatilu, odabraćete onaj koji je napravljen od medijapana ili plastičnih panela jer ti materijali su lagani a opet veoma izdržljivi i otporni na vlagu. Isto važi za kuhinju. Plastični paneli i medijapan su po svojoj strukturi i načinu na koji se prave otporni na temperaturne razlike i ako se održavaju odnosno čiste i peru.

Klizni plakari su veoma jednostavni za ugradnju, bilo da ste imali sreće pa dimenzije gotovih plakara odgovaraju mestu na koje želite da ga postavite ili vam je potreban klizni plakar po odgovarajućim dimenzijama, pa vam je potrebno da se izradi po meri. Ako se izrade kako treba i propisno montiraju, klizni plakari su dugotrajni i izdržljivi.

U kom stilu je uređen vaš dom? Klizni plakari mogu da se izrađuju od raznih vrsta pločastih materijala koji se među sobom odlično mogu kombinovati pa ih je lako ukomponovati u već postojeći enterijer.
Blog ilustracija: Klizni plakari Foto: promofocus, Pixabay
Unutrašnji prostor kliznih plakara će vas svaki put kada ih otvoriti iznenaditi. Mnogo više prostora zapremaju nego što se to čini na prvi pogled. Ipak, nemamo svi iste potrebe pa su proizvođači i tu pomogli- svi klizni plakari, od onih industrijski, serijski proizvedenih do unikatnih, urađenih po meri imaju otvorenu mogućnost prilagođavanja elemenata našim potrebama. Želite li da svoju posteljinu smestite na vrh plakara? Šipku sa vešalicama za garderobu biste pomerili ? Nedostaje vam fioka? Imate klizni plakar u kuhinji i želite da svoje šolje okačite na kuke? Dečije igračke treba da stoje u kutiji – što većoj, ako je moguće pa treba osloboditi prostor u kliznom plakaru? Ili na vreme isplanirati dotični...Kada su klizni plakari u pitanju, sve je moguće.

Klizni plakari su svršeni štediše prostora. Klizna vrata nisu isturena kada se otvore, Ukoliko imate malecko predsoblje u kome jedva možete da se okrenete a o raširenim rukama ni pomena, klizni plakar je rešenje. Sva predviđena garderoba kao što su jakne, kaputi, ogrtači uredno se može složiti u jedan takav plakar. Sva obuća može biti na jednom mestu u dobro organizovanom cipelarniku na dnu kliznog plakara. I pride u plakaru ima dovoljno fiočica za marame, šalove, rukavice, pribor za čišćenje obuće i trice i kučine koji ne nedostaje u svakom domaćinstvu.

Zabluda je da klizne plakare treba postavljati samo u spavaće sobe. Spavaće sobe su po nekom pravilu najmanje prostorije pa su klizni plakari, naravno idealni da ih se postavi baš u spavaće sobe. Ipak, svaki prostor koji nije dovoljno veliki da u njega stane raskošni orman ogromnih dimenzija sa vratima samo malo manjim od ulaznih, odlično podnosi klizni plakar. Još ako se montira direktno na zid, e to je onda pun pogodak! Iskoristite prostor i neka vam profesionalci ( ovaj posao ipak njima prepustite ) postave i montiraju klizni plakar od zida do zida i od poda do plafona. Pozabavite se unutrašnjim rasporedom kliznog plakara, uzmite papir i olovku i nacrtajte kako želite da sve to izgleda i uštedećete ne samo novac i vreme. Uštedećete i trud, energiju, znoj i živce. Skladan i logičan raspored u kliznom plakaru donosi vam neopisivo zadovoljstvo svaki put kada ga otvorite.

Pre kupovine ili naručivanja kliznog plakara dobro se raspitajte o nekim važnim momentima. Prvi je materija od kog je plakar izrađen jer ako dobro izaberete materijal, bićete zadovoljni svojim kliznim plakarom mnogo duže nego što ste očekivali. Drugi je materijal od koga su sačinjena vrata plakara, žlebovi i vođice. Vrata se najviše pomeraju i potrebno je da su pre svega napravljena od materijala koji su otporni a lagani i klizni sistem treba da je tih.
Blog ilustracija: Klizni plakari Foto: congerdesign, Pixabay
Evo nekoliko preporuka koje bi bilo dobro da razmotrite. Pre nego što krenete u potragu, uzmite papir i olovku, izmerite dimenzije prostora u koji će klizni plakar „čučnuti“. Zatim „isparcelišite“ unutrašnji prostor. To bi značilo da dobro razmislite i nacrtate kako želite da rasporedite prostor po nameni i veličini. Zatim bi bilo divno da razmislite da li želite da vaš klizni plakar bude izrađen segmentno, što znači da se sastoji od više zasebnih elemenata, koji će se finalno spojiti u jedinstvenu celinu – klizni plakar. Kada se elementi spoje, ne bi smelo da ostane zazora i praznina između plakara i zidova. Ukoliko odaberete neku drugu opciju bar se potrudite da osigurate sebe dobrim, kvalitetnim okovima i nosačima polica i unutrašnjih elemenata.

Sledeće na šta je potrebno da obratite pažnju je nivelacija samog plakara. Nisu svi podovi idealno ravni i potrebno je dobro iznivelisati klizni plakar jer ako se to ne uradi, neće dugo viti klizni. Ostaće bez vrata ili se ona uopšte neće moći otvoriti.

Sva krila moraju biti savršeno, majstorskim jezikom rečeno naštelovana. To znači da je potrebno da su horizontalno iznivelisana – idealno. Precizna montaža će izbeći vitoperenje, krivljene i uvijanje unutrašnjih elementa i vrata kao i spoljašnjih delova pa će klizni plakar moći potrajati godinama, možda čak i decenijama.

Do sada smo se mogli uveriti da su klizni plakari svojim osobinama postali veoma tražen, slobodno se može reći čak neizostavni element u opremanju stanova ali i poslovnih prostora. Funkcionalnost koju pružaju svima je dobrodošla. Ukoliko smo postigli red u kući, šta je lepše? Dalje je potrebno samo ga održavati. Klizni plakari nam omogućuju i više od toga. Neće više biti potrebe za sezonskim raspakivanjem jedne vrste i prepakivanjem i pakovanjem one druge – zimsko i letnje od garderobe, obuće, posteljine, prekrivača...U kliznim plakarima za sve ima dovoljno mesta i što je još važnije, sve stoji na svom mestu. Vadi se po potrebi i zatim vraća na za to predviđeno mesto. Ušteda u prostoru je divna ali ušteda u vremenu je neprocenjiva!

Front kliznih vrata nije zanemariv. Zaista nije svejedno kojim materijalima, bojama i uzrocima ste okruženi. Dozvolite sebi da uživate u dekorisanju svog intimnog prostora. Možda ne volite ogromna ogledala? Ili obožavate jarke boje? Neobične uzorke? Na dohvat ruke stoje vam različiti materijali, uzorci, boje, nijanse i skupite malo hrabrosti i dozvolite svojoj mašti da uradi posao. Zadovoljstvo, mir i dobro raspoloženje koje vam pruža enterijer po vlastitom ukusu ne može se postići na mnogo načina. Ovo je jedan koji nije ni preterano skup a ni nedostižan.
Blog ilustracija: Klizni plakari Foto: Siva S, Pixabay
Stara je stvar da većina nas nerado baca – bilo šta. Onda se nađemo okruženi viškovima ili čak nepotrebnim – odevnim predmetima koje već dugo nismo oblačili ( kad omršavim…) obućom ( moda se vraća a još su kao nove…) odbačenim i zaboravljenim predmetima emotivnog značaja, starim novinama, časopisima i žurnalima i svim onim što smo vremenom odlagali po svom životnom prostoru gde god smo stizali, na moguća i nemoguća mesta. Ne krivimo sebe zbog tega, u prirodi nam je. Pa kad je već tako, vreme je da pomognemo sebi. Klizni plakari su zaista savršeno rešenje. Odvojite slobodno vreme i napravite radnu akciju. Neka svaki član vašeg domaćinstva uredno složi i obeleži svoje stvarčice. Kada jednom organizujete svoj klizni plakar i kada svi budu znali gde se šta nalazi, izbeći ćete ono čuveno izbezumljujuće „Gde mi je…“ pitanje.

Mirandre. com je vaš dragoceni savetnik a nakon pretrage i najbolji prijatelj koga ćete sve češće pitati za savet ili informaciju. Pretragom sajta pronaći ćete brojna prodajna mesta – od akreditovanih uvoznika i distributivnih centara, salona nameštaja i radionica za servisiranje ali i proizvodnju kliznih plakara po meri i želji kupca. Pronaći ćete i adrese, brojeve kontakt telefona, e-mail adrese, mape sa „kako nas pronaći“ uputstvima, i naravno, kataloge sa fotografijama prelepih modela kliznih plakara, sa dimenzijama, specifikacijama proizvođača i obavezne cenovnike proizvoda. Ne budite lenji, pročitajte i preporuke zadovoljnih kupaca. Mirandre.com vam ustupa smo proverene informacije pa više nije teško nabaviti dugo sanjani klizni plakar.
J. S.
Back to Top