Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Bezbednost porodice uz sigurnosna vrata

Sigurnosna vrate mnogo znače. Ugrađuju se brzo i lako. Služe kao ulazna vrata u stanove, kuće i poslovne prostore. Kada ih kupujete, razmišljate o zaštiti svojih stvari koje držite u svom domu. Ali, njihova još važnija funkcija je da zaštiti sve članove Vaše porodice dok tu borave.

Ako ste čuli da se nekom desila provala dok je bio na godišnjem odmoru, prvo što ste pomislili je kako da se Vi zaštite od takvih situacija. Isto tako, zanimalo Vas je kako su lopovi ušli, odnosno da li su obili vrata ili ušli kroz prozor ili terasu. Ako su ušli kroz ulazna vrata, onda ste se zapitali da li su to sigurnosna vrata ili obična. Sve ove podatke povezujete sa Vašim slučajem i razmišljate kako da unapredite bezbednost. Ali, da li ste pomislili šta je to najvrednije što imate i pored čega stvari i imovina postaju nevažni. To su Vaši životi i životi Vaših ukućana. Tu treba sagledati nekoliko činjenica. Prvenstveno, trebalo bi da budete upoznati sa tim da ulazna sigurnosna vrata ne mogu lako, tiho i brzo da se razvale. Obratite pažnju na ova tri priloga, koja podrazumevaju stepen buke i vreme trajanja radnje. Posledica pokušaja bila bi detektovana od strane nekog u blizini, kao što su komšije iz zgrade ili ulice. Neko bi primetio i čuo buku koja se pravi kada se upotrebljava teška mašinerija u pokušaju provale blindiranih vrata. Uz to čak ni ta buka nije kratkotrajna. Svako bi primetio da nešto nije u redu i pozvao policiju. Međutim, ako nemate sigurnosna vrata, onda je situacija potpuno suprotna. Ostavlja se prostor lopovima da uzmu u razmatranje Vaš stan ili kuću kao potencijalnu metu.

Blog ilustracija: Bezbednost porodice uz sigurnosna vrata


Foto: Mirandre

Ako je reč o nekoj, unapred isplaniranoj akciji, onda su ti isti kradljivci pratili Vaše kretanje i uočavali Vaše navike. Pokušali su da saznaju kada idete na posao i u koje doba dana nema nikog kod kuće. Ako javno delite svakodnevna životna dešavanja preko društvenih mreža, samo im olakšavate posao. Kada se vi čekirate u nekom letovalištu ili na planini, oni znaju da ste na godišnjem odmoru i da tada mogu da krenu u akciju. Tako da, ne budite naivni i čuvajte svoje kretanje za sebe. Ne morate im servirati na tacni informacije kada ste tu, a kada ne. Pre svega, kupite sigurnosna vrata. Ona ih odbijaju.

Osim odlaska van kuće na posao, godišnji odmor ili vikend u prirodi, provale se na žalost dešavaju i kad su ukućani prisutni. Ovo je najopasniji vid ovakvih kriminalnih radnji jer su tada ugroženi životi članova porodice. Razbojništvima ovog tipa najviše se bave narkomani kojima je svest pomućena i ne biraju sredstva da dođu do novca kada upadnu u krizu. Krenuće bilo gde i pokušati bilo šta, a pri tom im neće biti strano i da povrede nekog ko im se nađe na putu. Zato, KUPITE SIGURNOSNA VRATA!!! Ako do sad niste, ili ste mislili da neće Vas, kupite ih sada. Jer, čak iako je kradljivcima pomućen razum i srljaju bilo gde, oni jednostavno neće moći da obiju sigurnosna vrata i krenuće dalje, do nekih običnih, koja se iz njihovog aspekta mnogo lakše otvaraju.

U nekim situacijama kada su roditelji na poslu, a deca ne idu u školu jer je raspust ili izostaju iz nekog drugog razloga, dešava se da tinejdžeri ili stariji osnovci ostanu sami kod kuće. Sigurnosna vrata pružiće im bezbednost. Deca poimaju svet na malo drugačiji način od nas. Potrebno je da im objasnite da imaju posebna vrata koja i štite i da nikome ne smeju da otvaraju dok se Vi ne vratite, iz nabavke na primer. Isto tako, deca moraju da imaju i svoj ključ kojim bi iznutra eventualno mogla da otvore vrata za slučaj krajnje nužde. Ne treba da ih plašite, ali morate sa njima dogovoriti pravila u vezi ponašanjem kad ste vi odsutni. Pravila zajedno ponovite više puta. Ona treba da se odnose na to da ne smeju nikome da otvaraju vrata, čak ni komšijama. Ustvari, treba da im date jasno uputstvo kome treba da otvore vrata, a da za sve ostale važi da ne otvaraju. Tu spadaju i uniformisana lica, jer bilo ko može da se preruši i predstavi lažno. Ovo su neki ekstremni scenariji i zvuče malo preperski, ali bolje da budete sigurni i da pokrijete razne eventualije. Zanimljiva taktika je da smislite neku lozinku koju samo Vi i Vaše dete znate. Čak i da se desi situacija u kojoj neka nepoznata uniformisana osoba mora da dođe na vrata, dete ne sme da joj otvori ako ne kaže lozinku. Neka dogovor bude i da Vas pozove telefonom u svakom slučaju. Upozorite ga na razne prodavce, promotere i prosce koji idu od vrata do vrata, kako se ono ne bi uplašilo ako neko nepoznat kuca. Sigurnosna vrata sa elektronskom špijunkom su odlična u ovim situacijama i za decu su idealna. Onda ne moraju da se penju na stolice i čkilje kroz običnu špijunku kada neko kuca, već na ekranu koji je okačen sa unutrašnje strane vrata vide ko stoji ispred. Ne treba ni da se javljaju i odazivaju, jer bolje je da osoba misli da nema nikog kod kuće kako ne bi ulazila u nepotreban dijalog sa detetom. Neka isto važi i za poštara, koji će pismo ili izveštaj ostaviti u sandučetu, jer dete svakako ne može to da potpiše i primi. Otvaranje vrata poštaru je rizično i nepotrebno za dete, jer svako može da se predstavi kao poštar i da kaže da je stari poštar bolestan i da ga on zamenjuje. Sigurnosna brava i vrata su zaštitna barijera koja odbija sve nepoželjne posetioce. Ako morate na kratko da ostavite svoje dete kod kuće, ona su idealna zaštita. U odnosu na to na kom spratu stanujete, osigurajte i bezbednost u drugim tačkama, kao što su verande, prozori i terase.

Imajte na umu da uz pomoć ulaznih blindiranih sigurnosnih vrata čuvate sebe i svoje ukućane, a tek onda imovinu i stvari. Ako ste imali stav da Vi ne posedujete nešto što je vredno i da Vam zato nisu potrebna sigurnosna vrata, zaboravili ste da su životi najvrednije što imate. Takođe, to što nemate sigurnosna vrata, lopovima nije signal da unutra nema ništa vredno, već da tu mogu lako da upadnu. Zaštite sebe i sve svoje na vreme.

Pročitajte još:
- Preporuke za kupovinu sigurnosnih vrata

M. K.
Back to Top