Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Boginja među vozilima - Mazda

Osnovati kompaniju, pokrenuti posao, proizvoditi vozila je veliki posao. I nije lak, to je sigurno. Ali, dati ime svojoj kompaniji? E, to je ogromna odgovornost. Mnoge velike automobilske kompanije nose ime svojih osnivača. Neke druge su se opredelile da za svoje ime odaberu neku skraćenicu, po kojoj bi se ime lako pamtilo i bilo prepoznatljivo. Jedina kompanija koja je za svoje ime uzela ime božanstva je Mazda. Kod nas je ovaj brend jedan od najpopularnijih Japanaca, te je stoga jasno zašto su auto delovi Mazda veoma traženi na našem tržištu.

Blog ilustracija: Auto delovi Mazda Foto: Wojciech Linert, Pixabay
Kompanija koju danas poznajemo pod imenom Mazda prvobitno je egzistirala pod sasvim drugim imenom – Toyo – Kogoyo Corporation. Mada, treba reći da su se i u to vreme neki od automobila koji su proizvedeni pojavili pod imenom Mazda. Prvi proizvedeni automobil je dobio ime Mazda Go. Osnivač kompanije o kome će više reči biti u daljem tekstu, smatrao je da će mu ime Mazda doneti više sreće i poslovnog uspeha. 1984. godine je prethodno ime kompanije definitivno promenjeno u ime koje i danas kompanija nosi a to je Mazda Motor Corporation. Sadašnji logo kompanije Mazda izgleda kao stilizovano, krilato slovo M, sastavljeno od stilizovanih ruku koje drže, štite i podupiru zemaljsku kuglu, znači čitav svet.

Toyo-Kogoyo Corporation osnovao je Jujiro Matsuda, rođen 1875. godine a umro 1952. godine. Imao je svega tri godine kada mu umire otac. Veoma mlad, sa svega trinaest godina zapošljava se u Osaki u kovačkoj radionici. Vredan, pedantan, preduzetan, u svojoj dvadesetoj godini Matsuda je imao svoju vlastitu radionicu u kojoj je zapošljavao preko pedeset radnika. Recesija je bila razlog zašto je morao da zatvori svoju radionicu. Prošlo je više od jedanaest godina kada je ponovo pokušao da oproba sreću osnivajući radionicu koja se bavila istim poslom. Razlog osnivanja ovog preduzeća bila je pumpa. Matsuda je patentirao i konstruisao pumpu koja bila vrlo praktična i veoma dobro se prodavala. Njegova sreća nije bila dugog veka. Drugo, snažnije preduzeće preuzima njegovo i on se ponovo povlači iz poslovnog sveta na neko vreme.

Matsuda osniva svoje novo preduzeće kasnije nego što je planirao, tek 1912. godine. I ovaj put pokazao je svoju umešnost. Preduzeće je poslovalo samo godinu dana i Matsuda je zapošljavao preko 4.000 radnika u proizvodnji delova. Nažalost, ni sa ovim preduzećem Matsudina sreća nije bila dugog veka. Posle preuzimanja od strane drugih vlasnika, Matsuda sa grupom ulagača ulazi u novi posao. Početkom 1920. godine preuzimaju Abemaki kompaniju koja se primarno bavila proizvodnjom plute. Ovo preduzeće je posle kratkog vremena primenovano u Toyo Kogoyo, što bi u slobodnom prevodu značilo Istočna industrija. Matsuda je posle samo godinu dana preuzeo samostalno upravljanje kompanijom u svoje sposobne ruke.
Blog ilustracija: Auto delovi Mazda Foto: carphoto_site, Pixabay
Polovinom 1927. godine Matsida, još uvek na čelu kompanije odlučuje da poveća proizvodnju kao i da uvede neke nove proizvodne programe. U sklopu tih novih programa su 1929. godine proizvedeni motocikli. Prvih trideset motocikala pušteno je u prodaju. Početni uspeh je bio evidentan. Nakon njega. Kompanija Toyo Kogoyo je 1931. godine nastavila bržim tempom proizvodnje. Počela je da proizvodi dostavna vozila na tri točka sa motorom od 500 kubnih centimetara. Ovi trotočkaši su se izuzetno dobro prodavali, čak i u Kini. 1940-te odine kompanija je proizvela svoj prvi prototip automobila.

Na taj način je 1950. godine, znači posle samo pet godina kompanija je mogla da neometano nastavi sa proizvodnjom. I nastavila je, proizvodila je trotočkaše tipa CT koji su pokretani uz pomoć dvocilindarskog motora zapremine 1.157 kubnih cm i koji je razvijao snagu od 32KS. Ovaj model ubrzo je stekao veliku popularnost i dobro se prodavao pod nazivom Mazda Romper. Za njim sledi proizvodnja dostavnog vozila CA i vatrogasnog vozila Cf.

Automobil R 360 Coupe je posle dugog čekanja napokon predstavljen polovinom 1960. godine. Ovaj automobil imao je motor sa vazdušnim hlađenjem, zapremine 356 kubnih cm. Godinu dana nakon proizvodnje ovog automobila Mazda ulazi u partnerski odnos sa kompanijom NSU/Wankel sa kojom je sarađivala na razvoju i proizvodnji motora. Lideri kompanije su želeli da se razlikuju od ostalih japanskih proizvođača automobila i to je bio osnovni razlog ulaska u ovo partnerstvo. Pa ipak, do danas je ovo jedini proizvođač Wankel rotacionih motora na svetu. Neki drugi proizvođači su odustali od proizvodnje ovih motora pa je sada Mazda ostala van konkurencije u proizvodnji istih.
Blog ilustracija: Auto delovi Mazda Foto: Santa3, Pixabay
Nakon Rompera sledi automobil koji je predstavljen 1962. godine, Carol sedan koji je pokretan uz pomoć četvorocilindarskog motora. Samo godinu dana kasnije, 1963. godine pojavljuje se Familio four, automobil sa motorom postavljenim sa prednje strane i pogonom na zadnjim točkovima. Nije trebalo mnogo vremena da bi Mazda postala pouzdan i veoma poznat brend u proizvodnji automobila. Mazdini modeli automobila od početka do danas odlikuju se time da su pre svega lagani ali i veoma snažni.

Modeli koji su najviše doprineli razvoju kompanije sedamdesetih godina prošlog veka su dve ubedljivo najuspešnije serije automobila R100 i RX. Tih godina Mazda je polako počela da se probija na zahtevnom američkom tržištu.

Krajem sedamdesetih godina u Severnoj Americi je Mazda otvorila svoju filijalu koja se zvala Mazda North American Operations i po svemu sudeći ovaj potez se pokazao kao izvanredan poslovni korak. Pošto su se Mazdini automobili toliko dobro pokazali, Mazda je otišla toliko daleko da je za američko tržište konstruisala pik–ap vozilo sa rotacionim Wankelovim motorom. Čak ni naftna kriza nije usporila Mazdine lidere. Kada je opala prodaja Mazdinih automobila sa Wankelovim motorima, preorijentisali su se na proizvodnju i prodaju automobila sa četvorocilindarskim agregatima. Dva modela su se tada pojavila. To su bili modeli Familia i Capella.

Mazda je uveliko počela sa proizvodnjom sportskih tipova automobila kada je nastupila kriza ali nije prestala da ih proizvodi. Tih ranih osamdesetih godina prošlog veka otvoreni su potpuno novi proizvodni pogoni koji su se značajno razlikovali u odnosu na osnovnu proizvodnu liniju.

Poznati su izvanredni sportski automobili RX7 i RX8 a isti ti klipni motori su iskorišteni i u sledećem modelu automobila MX – 5 Miata.

Kraj sedamdesetih i početak osamdesetih godina bio je veoma turbulentan period za kompaniju. Posle dokapitalizacije koja je završena 1979. godine kompanija Ford postaje vlasnik oko 30% Mazde. Tokom 1980. Ford preuzima i sledećih 20% vlasničkog udela. Koristila se Mazdina platforma tipa Familia u proizvodnji Ford Eskorta i Laserate u proizvodnji modela Probe.
Blog ilustracija: Auto delovi Mazda Foto: 453169, Pixabay
Devedesete godine ostaće zapamćene po još jednom zajedničkom ulaganju obe kompanije a to je model Explorer. Amerikanci su uspeli da se okoriste na račun ovog modela dok japancima to isto nije pošlo za rukom.

Još jedan ne baš uspešan pokušaj mazde je bio onaj na razvoju agregata sa Milerovim ciklusom. I tako je kraj devedesetih godina obeležen kao ne baš finansijski uspešan period za kompaniju mazda.

2008. godine finansijska kriza zatresla je ceo svet. Niko nije ostao imun pa je Ford odlučio da proda svoj udeo u Mazdi iako je saradnja ove dve kompanije bila veoma uspešna i plodonosna. Iste godine u novembru Ford odlučuje da proda 20% vlasničkog udela i tako svoj deo smanjuje na nešto manje od 15%. Posle dve godine Ford svoj udeo smanjuje na svega 3%. Bez obzira na to drastično smanjenje vlasničkog udela, ove dve kompanije su nastavile saradnju. Ostali su strateški partneri i njihova saradnja traje i nastavlja se kroz zajednički istraživački rad i obostranu razmenu informacija na tehnološkom planu.

U maju 2015. godine dešava se veoma značajna prekretnica u mazdinom poslovanju. Mazda je tada potpisala sporazum o dugoročnom partnerstvu sa kompanijom Toyota. Ovaj ugovor podrazumeva da Mazda obezbeđuje tehnologije za poboljšanje dizel motora a u zamenu za tehnologiju agregata sa vodoničnim ćelijama.

Razvoj automobila na vodonični pogon je budući i ne više tako dalek cilj kompanije Mazda.

Sin Jujira Matsude, Tsuneji Matsuda preuzima upravljanje kompanijom 1951. godine. Njegov otac umire godinu dana kasnije. Tsuneji je bio načelu kompanije do svoje smrti a to je bilo 1971. godine. Na njegovo mesto dolazi njegov sin Kohei i vodio je kompaniju do 1977. godine. Toyo Kogoyo Corporation je 1984. godine promenila ime u Mazda Motor Corporation. Statistički gledano Mazda je danas na sedamnaestom mestu u svetu i na petom mestu Japanu po proizvodnji automobila sa preko milion vozila koja se godišnje proizvedu.

Mazdina vozila osvojila su i naše tržište. Možda nisu vozila koja su baš najzastupljenija kod nas ali ih ima u velikom broju na našim ulicama i putevima širom naše zemlje. Samim tim i delovi za ova vozila moraju biti dostupni. Za to su se pobrinuli ovlašteni Mazda servisi, partneri kompanije i akreditovani distributeri originalnih Mazda delova. Preporuka je da kupujete samo originalne Mazda delove!

Kod nas je Mazda prepoznatljiva najviše po svojim modelima Mazda 323 (BG šasija) i Mazda 626 (GD šasija) koji su se početkom devedesetih godina prošlog veka prodavali na našim prostorima u vrlo velikom broju. Noviji modeli koje ovih poslednjih godina možete videti na našim ulicama su Mazda 3, Mazda 5 i Mazda 6. Tu su još i Mazda 323f, Premacy, Demio, Mazda 2, Mazda MX3, Mazda RX8, Tribute... Ovi modeli ni slučajno nisu jedini Mazdini modeli automobila koji se voze u našoj zemlji. Svi ovlašteni servisi vam mogu pomoći ako su vam potrebni delovi za skoro sve tipove Mazdinih vozila. Uz prodati deo važno je napomenuti, treba da dobijete i račun, garanciju izdatu od strane proizvođača delova i obavezan sertifikat onog dela ili više njih koji vam daju stručne podatke o kupljenom, bilo da se radi o originalnim Mazdinim delovima ili o delovima koji za prvu ugradnju.

Svaki vozač veoma doro zna da je osnovni preduslov koji mora biti zadovoljen kada se radi o bezbednosti za volanom i tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljamo održavanje, redovno servisiranje vozila. Na taj način izbeći ćete česte kvarove, produžićete vek trajanja svoje omiljene Mazde ali i uštedeti na potrošnji goriva i uticati na očuvanje životne sredine. Sve ovo vam Mazdina vozila omogućuju, a ostalo je na vama!
J. S.

Pročitajte još:

- Niko nam ništa ne može, imamo Land Rover
Back to Top