Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Niko nam ništa ne može, imamo Land Rover

Britanska ikona među automobilima sigurno je Land Rover. Ovo ime predstavlja brend koji čine terenski i luksuzni automobili za koje je karakterističan pogon na sva četiri točka. Vlasni brenda je britanski multinacionalni proizvođač automobila Jaguar Land Rover koji je , opet vlasništvo indijske kompanije Tata Motors i to od 2008. godine. Zašto je Land Rover britanska ikona među automobilima? Najvažniji razlog je taj što je od Land Rover primio Kraljevski nalog – Royal Warrat kralja Džordža VI 1951. godine. Posle 50 godina, 2001 godine land Rover dobio je Kraljičinu nagradu za zasluge u preduzetništvu koja se dodeljuje za izuzetan doprinos u polju međunarodne trgovine. Ovo ime Land Rover u početku je koristila kompanija Rover za svoju seriju utilitarnih terenskih automobila Land Rover pokrenutu 1948. godine. Današnja Land Roverova vozila su isključivo vrhunska luksuzna i sportska terenska vozila. Privlače pažnju mnogih i mame uzdahe na ulicama. Neki od razloga zašto je to tako jesu besprekoran dizajn, pouzdani auto delovi Land rover vozila, kao i nenadmašiv komfor i bezbednost.

Iako se kao godina osnivanja Land Rovera vodi 1948. godina, s obzirom da se ime land Rover te godine prvi put pojavilo, vrlo brzo je prerastao u sopstveni brend a neko vreme je bio i kompanija sa istim imenom. Potražnja za ovim moćnim vozilima koja su bila predviđena za terensku vožnju i teške uslove, sa pogonom na sva četiri točka konstantno je rasla. Kako je rasla potražnja, rasle su i potrebe za inoviranim i varijacijama na temu osnovnog modela sa unapređenjima i odstupanjem od prvobitne kutijaste šasije i bezbroj nijansi zelene boje.
Blog ilustracija: NASLOV Foto: Mikes-Photography, Pixabay
Moris Vilks, koji je bio glavni dizajner u kompaniji Rover je u saradnji sa svojim bratom Spenserom koji je bio generalni direktor Rover kompanije osmislio 1947. godine dizajn za prvo vozilo nazvano Land Rover, na svojoj farmi u Njuborou, Engleska. Na osnovni dizajn prvobitnih ali i kasnijih modela je uticao Džip. Prototip koji je kasnije nazvan Center Steer i bio je konstruisan na osovinama i šasiji Džipa. S obzirom na posleratno razdoblje kada su braća dizajnirala i konstruisala svoje prvo Land Rover vozlo opravdava izbor boje u početku proizvodnje. Dostupan je bio vojni višak boje za kokpit aviona – svetlo zelena. Svi modeli koji su proizvedeni tih godina bili su prepoznatljivi kako po boji tako po specifičnom kutijastom preseku. Ipak, bila su to otporna i izdržljiva terenska vozila sa velikom prednošću koju je davala mogućnost terenskog servisiranja vozila. Prvi Land Rover je zvanično predstavljen širokoj publici na sajmu automobila u Amsterdamu 1948. godine.

Serija koja je osnažila Rover bila je serija II a pokrenuta je 1958. godine.

1961. godine usavršava se i počinje proizvodnja serije IIA.

Land Rover kompanija postojala je od 1978. godine do 2012. godine. Te 1978. godine Kompanija Rover pripojena je Rover Triumph division u sklopu British Leyland Motor Corporation. Stalna dobra prodaja koja je zagarantoval veliki komercijalniuspeh originalnih modela Land Rover serije a kasnije sedamdesetih godina i Range Rovera pootpomogla je osnivanje kompanije Land Rover kao zasebne jedinice ali još uvek pod patronatom BLMC. Od 1988. godine je Rover Groupu vlasništvu British Aerospace, i to pošto je BLMC ili ono što je od korporacije ostalo prodato i privatizovano.

1970. godine predstavljeno je jedno od najpopularnijih i najprodavanijih vozila koje je Land Rover dizajnirao i konstruisao – Range Rover.Pa ipak, tu se kompanija Land Rover nije zaustavila sa osavremenjivanjem u svojim dizajnima jer je 1971. godine pokrenula proizvodnju serije III.

Progres nije moguće zaustaviti pa su tako rasla i jačala proizvodnja sportskih i luksuznih terenskih vozila od strane drugih svetskih proizvođača koji su se na tržištu nametnuli kvalitetom ali i nižom cenom koštanja svojih vozila. Prejaka japanska konkurencija je „izgurala“ Land Rover sa američkog tržišta i 1974. Godine se ista povlači sa američkog tržišta. Sedamdesete godine prošlog veka bile su burne što se tiče Land Roverove bazalne egzistencije u okviru BLM korporacije koja je propala i bila nacionalizovana 1975 godine. Preporuka je bila da se Land Rover tretira kao samosvojstvena kompanija ipak u okviru BLM korporacije i da se osnuje kao pripadajući deo divizije komercijalnih vozila pod imenom Land Rover Layland Group.

Proizvedeno je i milionito Land Roverovo vozilo, davne 1976. godine. Nakon svega par godina, tačnije 1978. godine organizaciona šema se opet menja – Land Rover Limited je oformljen kao posebna podružnica koja je pripadala British Leylandu.

Inovacije u dizajniranju nisu prestale i tako je 1980. godine predstavljen Rover sa 5 vrata koji je istovremeno pušten u prodaju i vrlo brzo osvojio tržište, ne samo evropsko nego i svetsko. Novi dizajni i proizvodnja novijih, savremenijih modela se nastavlja. Svega tri godine kasnije predstavljen je novi Land Rover 90/110 čije ime je kasnije promenjeno u Defender.

Nesuglasice u okviru kompanije se nastavljaju i reflektuju na samu organizacionu strukturu kompanije pa je 1986. Bl postala Rover Group kompanija. Trud se isplatio jer je posle dugih godina potražnje i prodaje vozila na sivom tržištu, poluilegalno, konačno Rover Group predstavio i počeo sa prodajom svojih vozila na američkom tržištu.
Blog ilustracija: NASLOV Foto: F. Muhammad, Pixabay
I opet, nakon nekoliko godina promena organizacione šeme ali i imena kompanije – 1988. godine privatizuje se Rover Group i postaje sastavni deo British Aerospace kompanije i ostaje poznata pod imenom Rover. Rover nastavlja da poboljšava performanse svojih terenaca i 1989. godine uvodi Discoveri vozilo, moćno u svim tipovima koji se proizvode i danas.

Još jedna novina se desila raih devedesetih godina prošlog veka. Kompanija Rover je svoje tipove vozila 90 i 1-10 objedinila pod generičkim nazivom Defender.

Devedesete godine prošlog veka pokazale su se kao uspešne za kompaniju Rover na poslovnom planu. !994. godine kompaniju preuzima kompanija BMW. Iste godine predstavljen je Range Rover druge generacije, dok je proizvodnja originalnih modela nastavljena pod imenom Range Rover Clasisic.

1997. godina ostaće zapamćena u analima po dva događaja značajna za kompanju Rover- Prvi je proizvodnja svega 250 jarkožutih modela SUV vozila koja su imala još neka obeležja kojima je kompanija odstupila od svog standarda. Ova vozila bila su namenjena isključivo severnoameričkom tržištu. Iste godine kompanija predstavlja i uvodi u proizvodnju i prodaju Freelender model svojih vozila.

2000. godina jedna je od prelomnih godina u postojanju Rovera. BMW raskida svaki vid saradnje i prodaje Land Rover kompaniju kompaniji Ford za vrtoglavih 1,8 milijardi funti!

Bez obzira na promenu vlasnika, proizvodnja terenaca nije prestala, naprotiv. 2002. godine je predstavljeno vozilo Range Rover treće generacije. 2004. godine znači nepune dve godine kasnije predstavljen je Discoveri druge generacije. 2005. godine predstavljen je Range Rover Sport.

2007. godine sa proizvodne trake silazi jubilarno vozilo, 4 000 000. primerak vozila koje je Land Rover proizveo.

2008. godine Land Rover ponovo menja vlasnika. Ovaj put to je indijska multikompanija Tata Motors koja je osnovala svoju novu podružnicu, Jaguar Land Rover. Kasnijih godina dve podružnice Jaguar i Land Rover spojiće se u jednu i proizvodiće vozila pod obe marke.

Do danas Land Rover je tržište snabdeo sa još nekoliko novih modela svojih osnovnih tipova vozila. Nastavljeni su i istrživački radovi u okviru programa Cortek koji su omogućili razvijanje i proizvodnju samohodnih automobila – robota koji su u mogućnosti da se samostalno kreću po svim terenima i koji nisu osetljivi na vremenske nepogode. Ovaj projekat bio je „težak“ više od 5 000 000 dolara.

Primarno tržište za Land Roverova vozila je uglavnom evropsko. Ali, ne treba zanemariti činjenicu da vojska širom sveta veoma rado koristi ova vozila. Razvijeni su do sada mnogobrojni tipovi vozila specijalnih namena u vojne svrhe, sa različitim načinima kretanja u zavisnosti od terena kojim se vozilo kreće do snage motora ili šasije i vešanja pa do montaže oružja.

Nekim vozačima nije lako upravljati ovim vozilima i za to se Land Rover pobrinuo osnivanjem Land Rover Expirience mreže centara širom sveta a čiji je osnovni zadatak da kupcima i budućim vozačima ovih vozila širom sveta pomognu da upoznaju svoja vozila i da na taj način maksimalno iskoriste performanse vozila bilo da se nalaze na putu ili van njega. Putem kurseva vozači mogu naučiti kako da upravljaju svoji vozilima van puta, kako da koriste vitlo, kako da upravljaju prikolicom i drugim elementima koje vozilo poseduje.
Blog ilustracija: NASLOV Foto: Dariusz Sankowski, Pixabay
Land Roverovi ternci nisu najzastupljenija vozila na našim putevima – ni van njih – ali nije zanemariv broj onih koji uživaju u vožnji upravo ovih moćnih vozila koja su u stanju da se odupru velikim izazovima loših ili nepostojećih puteva, elementarnih nepogoda i drugih tegoba koje se mogu isprečiti pred vozilo. Podrazumeva se da svakom, pa i ovom vozilu povremeno zatrebaju delovi koje treba promenti usled mehaničkih oštećenja, istrošenosti ili nekog drugog razloga.

Nije mali broj Land Roverovih vozila u stalnom opticaju na našim ulicama i putevima. Postoje na našem tržištu ovlašteni auto servisi i partneri Land Rover kompanije kojima se uvek možete obratiti za pomoć. Bilo da vam je potreban veliki ili mali servis vašeg terenca ili naprosto želite da budete sigurni da je vaše vozilo u tip – top formi, najbolji izbor je ovlašteni Land Roverov servis. Neki od sistema vašeg Land Roverovog vozila su specifični upravo za terence, za vaš tip vozila. Naravno da nije svejedno kome ćete svoje vozilo dati u rike, zar ne? Samo mehaničari akreditovani i obučeni od strane Land Rover kompanije dolaze u obzir. Lepo je znati da kompanija od koje ste kupili svoje vozilo misli na svoje klijente i nakon obavljenog čina kupovine tj. prodaje istog. Kompanija Land Rover nudi svojim klijentima periodične popuste na servisiranje svojih vozila. Informišite se na vreme i zakažite svoj termin velikog ili malog servisa. Kompanija produžuje rokove servisiranja za one koji nisu stigli da iskoriste neku od akcija, bilo da je u pitanju letnja ili zimska akcija ili ona koja se odnosi na vozila starija od tri godine.

Kao sigurna i odgovorna kompanija, Land Rover neće dozvoliti nemogućnost nabavke originalnih rezervnih delova. Možete biti sugurni da ćete moći pronaći i kupiti svaki deo za svoj tip Land Roverovog vozila. Preporuka je da kupujete samo originalne, fabrički prozvedene delove koji uz račun koji je obavezan, stizu u vaše ruke sa garancijom kvaliteta, sertifikovani od strane proizvođača. Ne pristajte ni na šta manje od vrhunskog kvaliteta kada je vaš terenac u pitanju.

Kada je kupoovina delova u pitanju dupli tršak je najmanji problem ako ste se odlučili za kupovinu polovnih delova. Oni će mnogo ranije „otkazati“ nego novi. Samo, ne zaboravite da je sigurnost i bezbedna vožnja u pitanju i to ne samo vaša veći svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Polovni delovi, ma koliko oni bili dobro ili dobro zamaskirani kupljeni su bez garancije. Možete li biti sigurni da vas upravo taj deo, inaj polovni nije ostavio „na cedilu“?

Sertifikovani delovi vam daju uvid u način proizvodnje, garantuju vam kvalitet i naravno, znaćete im rok trajanja. Da li prodavci polovnih auto delova mogu da vam pruže te informacje?

Ne morate biti sujetni ako želite da vaš terenac uvek dobro izgleda i spolja i iznutra. Osnovna ideja treba da se ispoštuje pa ni retrovizori, branici, vetrobranska stakla, delovi šasije, blatobrani i mnogi drugi delovi koji nisu originalni kvare osnovnu estetsku sliku a pretpostavka je da to niko od nas ne želi.

Svoje terensko vozilo sigurno niste bez razloga odabrali. Dovoljno je da se prisetite tog nekog razloga pa vam se investicija koju ste odlučili da uložite u održavanje ali i kupovinu novih, originalnih delova neće učiniti velikom. To je investiranje u sigurnost, bezbednu vožnju i može potrajati znatno duže nego što smo to očekivali.
J. S.

Pročitajte još:

- Širom sveta vozi se Honda
Back to Top