Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Širom sveta vozi se Honda

Japanski konglomerat svetskih razmera poznat pod imenom Honda ne proizvodi samo automobile. Hondin asortiman odnosi se na proizvodnju automobila podrazumevajući putnička, poslovna, luksuzna vozila, dalje na proizvodnju motocikala, skutera električnih generatora, opreme za travnjake, vrtove i bašte, pumpe za vodu, kultivatore, vanbrodske motore i opremu za plovidbu, robotiku, mlazne avione i mlazne motore, tankoslojne solarne ćelije i da ne bi bilo propusta quad vozila.

Tehničko istraživački institut Honda osnovan je u oktobru 1946. godine. Osnovao ga je Soičiro Honda. Rođen je 1906. a umro 1991. godine. Sa petnaest godina počeo je da radi kao mehaničar a šest godina kasnije otvara vlastitu radionicu. Usavršio je izradu klipnih prstenova koji je samo jedan od više od sto njegovih patenata. Njegova radionica je tokom rata proizvodila avionske motore za japansku vojnu silu. Taj posao je prodao i osnovao Tehničko istraživački institut Honda.
Blog ilustracija: Auto delovi Honda Foto: Patrik Houštecký, Pixabay
Motorizovani bicikli su bili prvi proizvod sa kojim je honda počela da radi. Bicikl je pokretan uz pomoć motora od 50 kubika. Isti ti motori preuzeti su kao deo opreme generatora radio opreme sa posleratnih vojnih kamiona. Zalihe su istekle pa su hondini inženjeri osmislili svoju kopiranu verziju. Tako je nastao model A kasnije nazvan Bata Bata. Prototip tih prvih Hondinih bicikala sa motorom možete videti kao izložbene eksponate u svakom sedištu Hondinog konglomerata.

1946. godine pala je odluka da se Tehnički istraživački institut Honda likvidira i to za sumu od jednog miliona jena. Taj novac poslužio je da se pokrene nova kompanija pod imenom Honda Motor Co. Ltd. Istovremeno je Soičiro Honda odlučio da angažuje dva vrhunska inženjera Kihačira Kavašimu i Takea Fudžisavu čiji lični pečat je nezaobilazan u radu Hondine kompanije i na poslovnom i na marketinškom planu. Plodonosna i bliska saradnja Honde i Fudžisave dugo je trajala, do zajedničkog odlaska u penziju 1973. godine.

Neustrašiv i neumoran kakav je bio, Siučiro Honda je ostvari svoj san da od malog pogona koji je u iznajmljenoj šupi ugrađivao motore na bicikle stvori industrijskog i poslovnog giganta kao što je Honda danas. Honda je bio jedan od prvih poslovnih ljudi koji je svoje zaposlene nagrađivao i unapređivao prema zaslugama a ne prema godinama života ili staža, kao što je to bio običaj. Odbacio je svaki pokušaj japanske vlade da ograniči japansku auto industriju na nekoliko dominantnih kompanija. Pedantan kakav je bio, lično je testirao nove modele motocikala i automobila koje je njegova kompanija proizvodila. Često su ga pitali zašto se opredelio da proizvodi baš automobile. Honda je odgovarao da je tome razlog njegov prvi susret sa automobilom Ford T model, za koji je kao dečak trčao i udisao miris ulja, koji mu se dopao. Za čitav život...

Model D je prvi motocikl koji je kompletno proizveden u fabrici Honda i to 1949. godine. Za svega nekoliko godina Honda se probija na svetsko tržište i uskoro postaje najveći svetski proizvođač motocikala. 1963. godine je proizveden prvi Hondin automobil. To je bio T360, mini pik ap kamion. Bio je pokretan motorom iz motocikla a snaga se prenosila lancem prema zadnjim točkovima. Istovremeno je Honda proizvela i sportski automobil C500. Od svojih početaka pa do danas, auto delovi Honda ističu se zahvaljujući kvalitetu i trajnosti. Priča vezana za proizvodnju sportskih tipova Hondinih automobila glasi da je sam osnivač Soičiro Honda bio veliki zaljubljenik u američke muscle automobile. Lično je vozio američki Pontiac Firebird. Kada su mu dali na uvid prve nacrte novog modela 1300 samo je odmahnuo rukom uz komentar da su previše „mlaki“. Dizajnerima nije preostalo ništa drugo nego da se ponovo bace na posao imajući u vidu automobil koji je vozio Honda lično.

1964. godine kompanija Honda je proglašena za najvećeg svetskog proizvođača motocikala i to važi i danas. Proizvodnja motocikla Honda Cub je počela davne 1958. godine. Do danas je prodato više od 88 miliona primeraka ovog motocikla u više od 165 zemalja na svetu. Svake godine više od 5 miliona ovih motocikala nađe svog ponosnog vlasnika. Proizvodnja koja nije ni prestajala, nastavlja se uz sve novije i novije verzije, osavremenjene, električne. Čak i nakon povlačenja Soičira Honde sa čela kompanije, njegovi naslednici nisu odstupili od njegovih ideja i vizija. Honda je nastavila da se nepokolebljivo penje ali i ostaje na vrhu svetske auto i moto industrije. Podaci iz 2006. godine pokazuju da je Honda uz Tojotu, Mazdu i Micubiši ostala jedna od najjačih kompanija u auto i moto industriji u Japanu. Prema podacima iz 2012. godine Honda je bila sedmi proizvođač automobila na svetskom nivou a treći u Japanu. Ispred Honde tih godina bili su Nisan i Tojota.
Blog ilustracija: Auto delovi Honda Foto: Domenik2212, Pixabay
Počevši od 1959. godine Honda važi kao najveći proizvođač motocikala na svetu. Vrlo brzo kompanija je probila japansko tržište. Zahvaljujući uspešnim reklamnim kampanjama Hondini motocikli su osvojili i preplavili Ameriku. U prilog ovoj tvrdnji ide činjenica da je kompanija prodala za prve tri godine skoro 100.000 motocikala na ovom tržištu.

I danas je Honda jedan od vodećih svetskih proizvođača motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Svake godine kompanija Honda proizvede preko 14 milion a motora sa unutrašnjim sagorevanjem svake godine. Ovi motori ugrađuju se u automobile, motocikle, brodove, skutere, kosilice, vodene pumpe i čitav niz različitih proizvoda.

Nezaobilazan je uticaj Honde u auto i moto sportu. Samo godinu dana pošto je predstavila prve automobile, kompanija Honda odlučila je da napravi prodor u Formulu 1. Pošto je ova bila okupirana uglavnom evropskim gde po kojim američkim timovima, japanskom timu u početku nije bilo lako. Pokušaj da se sklopi partnerski ugovor sa Lotusom je propao i Honda odlučuje da šasiju i motor za svoj bolid automobil izradi samostalno. Tako se rodio RA271. RA272 koji ga je nasledio je pobedio na Grand Prix takmičenju u Meksiku 1965. godine. Bolidi koji su bili pokretani motorima Hondine proizvodnje učestvovali su na ukupno 340 trka Formule 1. na tom prestižnom takmičenju su osvojili ukupno 72 pobede. Imali su ukupno 77 najbržih startnih pozicija kao i 57 najbržih krugova Formule 1. Pored Jamahe Honda je jedan od najvećih proizvođača ali i jedan od najznačajnijih u eri motociklizma.

Tokom dekada svog postojanja kompanija Honda je značajno širila i proširila svoju proizvodnju, poslovanje i izvoz u brojne zemlje širom sveta. 1986. godine kompanija Honda je na američko tržište izbacila veoma uspešnu marku automobila Acura, a u pokušaju da se dokaže proizvodnjom luksuznih automobila koji su polako osvajali svet.

Kao i svaka velika kompanija, koncern ili konglomerat i Honda je imala poslovne i finansijske uspone i padove, periode povlačenja sa tržišta i ponovne proboje novim modelima. Potrebno je naglasiti da se Honda bavi i istraživačkim i eksperimentalnim delatnostima. 1989. godine Honda je pustila u prodaju jedan od najtraženijih modela, Honda Integra Xsi. Ovaj model je omogućio ekonomičnu vožnju, znači malu potrošnju goriva pri niskim obrtajima motora i veoma dobre performanse kada je motor bio pri visokim obrtajima. Princip na kome deluju ovi motori je u osnovi otvaranje i zatvaranje usisnih i izduvnih ventila u zavisnosti od broja obrtaja motora.

Honda se nezaustavljivo kretala napred. Honda NSX je osmišljena tako da je prevazišla konkurenciju i istovremeno ostala pouzdana po čemu je bila i ostala poznata. 1990. godine kada je model predstavljen, bio je prvi automobil na svetu proizveden da ima laganu aluminijumsku karoseriju. VTEC motor V6 konfiguracije imao je snagu od 270 KS.

Prve dekade dvadeset prvog veka Honda je predstavila prvi automobil u kome se električna struja proizvodi putem vodonikovih gorivih ćelija. Honda i dalje testira alternativna goriva i pokušava da iznađe ekološki prihvatljiva a opet ne preterano skupa rešenja za pokretanje svojih vozila, kao što su komrimovani prirodni gas, fleksibilna goriva, i nezaobilazan hibridna električna vozila osmišljena u Hondi.

Advanced Step in Innovatie Mobillity ili ASIMO je čovekoliki robot koji se proizvodi u Hondi. Ovaj veseljak može da trči, skače, pleše, kreće se po stepenicama, prinositi i odnositi razne predmete. Svakodnevno se konstruktori ovog robota trude da veštački stvorenu inteligenciju pomere do ivice stvarnosti. Osnovna namena robota je da postane koristan asistent osobama koje su nepokretne ili starijim osobama kojima je pomoć itekako potrebna.
Blog ilustracija: Auto delovi Honda Foto: Subho Md Dali, Pixabay
Ovo su samo neki od modela Hondinih automobila koji se trenutno proizvode – Honda Civic, Honda Accord, Honda Prelude, Integra, Legend, Jazz, S2000, FR-V, CR-V, CR-X, CR-Z, Insight, Honda NSX…

Potrebno je pomenuti i neke od modela motocikala koji se proizvode – CBF125, CMX250C/Rebel, CBF500, CBF600, CBF1000, CBF1000F, VFR800/Interseptor, Goldwing, ST1300/Pan European, XL1000/Varadero i mnogobrojni drugi modeli koji se sastavljaju i prodaju širom sveta.

Kako su Hondina vozila ali i motori, pumpe za vodu, baštenska oprema i oprema za poljoprivredne radove osvojili svetsko tržište, našli su se i na našem domaćem tržištu i zauzeli svoju visoku poziciju s obzirom na kvalitet, pouzdanost i dug vek trajanja. Pa ipak, potrebni su vam delovi bez obzira da li je to vozilo ili deo opreme koji imate a na kome ponosno stoji znak Honda. Delove možete nabaviti sami, u prodavnicama delova ili ovlaštenim servisima. S obzirom na razgranatu mrežu pogona koji se bave sastavljanjem i montažom, do originalnih delova nije teško doći. Preporuka je da se uvek odlučite za originalne delove. Time ćete pomoći vozilu da radi u sinergiji i postigne performanse koje su konstruktori osmislili i ugradili.
Blog ilustracija: Auto delovi Honda Foto: wellthoughtoutusername, Pixabay
Na našem tržištu sve je više on-line prodavnica. Ukoliko vam je potrebna pomoć, obratite se call centru ili službi za podršku korisnicima. Verujte, znaju svoj posao i mogu vam zaista mnogo pomoći i skratiti vreme potrage za delovima.

Nije teško pronaći ovlaštene auto centre, servisere i akreditovane distributere delova koji vam mogu obezbediti sve delove koji su vam potrebni uz garanciju da su delovi proizvedeni u Japanu, da su originalni i prodaju se uz sertifikat koji je izdat od strane proizvođača. Takođe vam se nudi da nabavite rezervne delove koje proizvođač preporučuje za prvu ugradnju i zamenske rezervne delove koji su proizvedeni od renomiranih japanskih proizvođača i podležu garanciji i sertifikovanju kao i originalni rezervni delovi.

Jasna vizija koju Honda nije izgubila ni kada je prerasla u konglomerat svetskih razmera je kupac na prvom mestu, sa svojim potrebama. Maksimalni kvalitet za pristupačnu cenu je i stvorio ovog giganta na svetskom tržištu. Razume se da su i delovi koji su neophodni vozilima ili alatima koje Honda proizvodi kvalitetni i dostupni džepu vlasnika. Samim tim, distributivna mreža je toliko razgranata da uopšte, kao kupac ne treba da se brinete. Dostupnost delova, kvalitet i cena su zaista zadovoljavajući. Honda i na ovom području opravdava dobar glas koji je prati od samih njenih početaka.
J. S.

Pročitajte još:

- Ko još nije čuo za Ford?
Back to Top