Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ko još nije čuo za Ford?

Ford Motor Company, kako se punim imenom naziva jeste američka multinacionalna kompanija za proizvodnju automobila, auto delova i vozila.

Kompanija Ford osnovana je juna 1903. godine u američkom gradu Detroitu, savezna država Mičigen, od strane Henrija Forda.

Počeci ove, danas svetski brendirane i jedne od tri vodeće auto kompanije na svetu bili su unekoliko vrlo skromni. Kako je nastala i razvijala se jedna od vodećih marki vozila, koja je danas sve popularnija? Novi, kvalitetni auto delovi ford isto kao i nova voila beleže porast prodaje. Mala fabrika, adaptirana od vagona počela je sa radom imajući kao svoju početnu imovinu alat, instrumente, mašine, planove, patente, nacrte i specifikacije, nekoliko gotovih modela.

Pored Henrija Forda, prvi akcionari ove male ali očito ne bez entuzijazma, kompanije bili su trgovac uljem sa svojim knjigovođom i bankarom, dva brata koji su imali svoju radionicu i već tada su proizvodili motore, dva advokata, stolar, vlasnik prodavnice sa galanterijom i preduzetnik koji se bavio gradnjom vetrenjača. Ovo šaroliko društvo imalo je isti cilj – proizvoditi automobile koji će biti pouzdani ali i relativno dostupni svima koji su to želeli.
Blog ilustracija: Auto delovi Ford Foto: jwvein, Pixabay
Vrlo brzo nakon početka rada, mala fabrika je na prodaju ponudila svoj prvi model. Taj prvi model je bio opisivan kao najsavršeniji motor koji je tržište do tada imalo priliku da vidi. Bio je toliko jednostavan da je i petnaestogodišnjak mogao da se nosi sa upravljanjem tim automobilom. Prvi automobil je prodat samo mesec dana nakon osnivanja preduzeća i to dr. Fenigu iz Čikaga a na ogromno olakšanje akcionara, već pomalo zabrinutih jer se ionako skromni početni kapital otopio.

Volja i upornost tada mladog Henrija Forda ogledala se u njegovom predanom radu. U početku kao inženjer a kasnije kao predsednik kompanije Ford je kontrolisao i usmeravao sve proizvodne i razvojne programe.

Tokom prvih 15 meseci od osnivanja i početka proizvodnje 1.700 automobila modela A je izašlo iz stare fabrike. U periodu od 1903. godine do 1908. godine Henri Ford i njegov tim inženjera ubrzano su prošli kroz 19 slova abecede, od A do C svojih modela. Neki od tih modela služili su u eksperimentalne svrhe i nikada nisu pušteni u proizvodnju i prodaju. Neki modeli imali su dva cilindra. Neki četiri. Jedan je imao čak šest cilindara. Neki modeli imali su pogon preko vratila a neki drugi preko lanaca. Dva modela imala su motor koji je bio smešten ispod sedišta vozača. Model N – najverovatnije jedan od najuspešnijih modela bio je mali i lagan. Njegovo motor imao je četiri cilindra. Mogao je da se kupi za svega 500 dolara. Za razliku od modela N, model K , limuzina čiji motor je imao šest cilindara koštala je tada 2.500 dolara i njena prodaja je bila veoma slaba.

Henri Ford nije odustao od svoje prvobitne ideje da proizvodi ne preterano skupe automobile koji će biti dostupni širem broju korisnika. Kada se na ovu činjenicu doda još i neuspeh sa prodajom skupe K limuzine, neminovno je došlo do sukoba i netrpeljivosti unutar redova kompanije. Detroitski trgovac ugljem Malkolmson napušta kompaniju i time je Ford stekao uslove da svojom količinom akcija poveća svoj udeo u kompaniji na oko 60%. Na taj način postaje predsednik kompanije. Međutim, nesuglasice među akcionarima nisu poljuljale solidne temelje mladih vizionara. Učinio je to neko drugi. Patent na proizvodnju i korišćenje drumskih lokomotiva imao je Džordž Selden. Osetivši da je ugrožen i želeći da zaštiti svoj patent pa time i svoje do tada sigurno tržište, osnovao je vrlo jak sindikat za izdavanje licenci samo probranim proizvođačima i na taj način zarađivao od provizija naplaćivanih za svaku kočiju bez konja koja je napravljena ili prodata u Americi. Tužio je Fordovu kompaniju koja je vrlo hrabro zauzela svoje mesto ali bez Seldenove licence. Neke druge, veće i jače automobilske kompanije su radije plaćale svoju pozamašnu proviziju. Ford nije odstupio od svog stajališta. Ušli su u spor sa Seldenom i nakon osam godina, nakon neverovatno složenog i enormno skupog sudskog procesa kompanija Ford je dobila spor i time i sebe ali i celu automobilsku industriju oslobodila potencijalne pretnje čitavom razvoju automobilske industrije ikada.

Kompanija Ford svoju proizvodnju počela je od A. Model A pokretao je motor sa 8 konjskih snaga. Velika prekretnica u masovnoj proizvodnji došla je upravo Fordovim zalaganjem i korišćenjem inovativnih ideja. A koja se odnosila na proizvodnu traku i zamenske delove, što je bilo mnogo rentabilnije. Na ovaj način samo sklapanje automobila bilo je brže i jeftinije. Prvih godina svog rada kompanija je proizvodila male količine automobila i to sa nekoliko ljudi, dvoje ili troje koji su ugrađivali unapred naručene delove koji su proizvođeni od strane drugih proizvođača. Do tada su svi automobili koji su se proizvodili bili proizvedeni u malim serijama ili kao zanatski proizvodi i samim tim bili prilično skupi i nedostupni široj populaciji. Do 1910. godine zahvaljujući proizvodnoj traci čija tehnologija je brzo usavršena, Ford je proizvodio preko 50% svih proizvedenih automobila u Americi. Henri Ford je razmišljao na sledeći način – da svaki radnik treba da stoji na tačno određenom mestu i obavlja samo jedan, tačno određen radni zadatak. Na taj način će se uštedeti mnogi radni sati jer će automobil, krećući se od jedne do druge radne jedinice biti oblikovan brže, efikasnije i kvalitetnije. Da li vam se ova ideja čini poznatom? Nije zaživela samo u automobilskoj industriji. Proširila se na industriju u celini.

Da je ovo bila jedna od njegovih najboljih ideja ikada pokazalo se veoma brzo. Krajem 1913. godine sa pokretne trake je izlazilo gotovo vozilo svakih deset sekundi svakog radnog dana.
Blog ilustracija: Auto delovi Ford Foto: Toby Parsons, Pixabay
Sledeći Fordov revolucionarni potez uzburkao je svetsku javnost. Početkom 1914. godine najavio je da će minimalna zarada njegovih radnika iznositi 5 dolara dnevno – više nego dvostruko od tadašnje prosečne zarade. Henri Ford je postupio u skladu sa svojim razmišljanjem da će velika proizvodnja jeftinijih automobila omogućiti i veću prodaju istih, znači i radnici će moći kupiti Fordove automobile. Tvrdio je da može da osmisli metod proizvodnje koji će radnicima omogućiti veća primanja. Jer, ako smanjite plate, smanjili ste i broj svojih kupaca.

Ovo su najvažniji od mnogih revolucionarnih poteza slavnog Henrija Forda. Njegovi potezi su podstakli industrijsku revoluciju ali i socijalnu revoluciju koja ju je pratila.

Proizvodnja se nastavila neometano, ali neki od modela su prosto bili pregaženi vremenom, zastareli i ustupali su mesto novijim i snažnijim motorima. Tako je 1927. godine Ford kompanija prestala sa radom na 6 meseci ne bi li preoblikovali i pojačali postojeći model. Uspešno su odradili taj zahtevni posao i dobili trku sa osavremenjavanjem.

Ovo su samo neki od savremenih Fordovih modela koje možete i videti i kupiti veoma jednostavno na našem tržištu – Fiesta, Focus, Mondeo, Taurus, Galaxy, Explorer, Expeditin, Ranger, Mustang, Sierra, Fusion, Puma, Kuga, Ka, Scorpio, Orion, Maveric, Granada, Courier, Cougar, Bronco,…

Treba uzeti u obzir činjenicu da se Fordova vozila namenjena evropskom tržištu razlikuju od Fordovih vozila namenjenih američkom tržištu. Ipak, to je posledica različitih potreba ali i standarda koji su zastupljeni u Evropi i Americi. Ukoliko vozite Fordovo vozilo, ne morate se brinuti. Naše tržište je odlično snabdeveno delovima za skoro sve modele Fordovih vozila koja se kod nas mogu naći. Takođe možete pronaći više ovlaštenih servisa Fordovih vozila koji će vam pomoći bilo koji problem da imate u vezu sa svojim omiljenim vozilom. Neki distributeri Fordovih auto delova imaju u svojoj ponudi auto delove proizvedene od strane više od 40 proizvođača uglavnom evropskog porekla. Lageri nude preko 35.000 artikala.
Blog ilustracija: Auto delovi Ford Foto: Mikes-Photography, Pixabay
Bilo da ste se odlučili da samostalno pronađete delove koji su vam potrebni ili ćete taj delikatan posao prepustiti stručnjacima, znajte da to više nije tako teško. On–line prodavnice sa svojim programima za traženje uveliko vam mogu olakšati potragu. Pa, ako zapnete u potrazi, tu su call centri i korisnička podrška. Oni zapošljavaju timove obučenih stručnjaka koji će vam pomoći da pronađete upravo onaj deo ili delove koji su vam potrebni. Korisničkoj podršci možete se obratiti telefonom ili putem e-maila. Svaka on-line prodavnica koja iole drži do sebe i do svoje reputacije svakodnevno ažurira stanje svojih lagera i popunjava nedostajuće delove svakodnevno. Tako možete biti sigurni da nećete predugo čekati svoj kupljeni deo. Veoma je važno da uz deo koji kupite dobijete i račun. Uz račun neophodna je garancija izdata od strane proizvođača kao i sertifikat dela ili delova koji kupujete. Ne kupujte polovne delove!

Konkurencija u auto industriji i proizvodnji auto delova je enormno velika. Sa ubrzanim razvojem tehnologije potrebno je i da naši servisi zapošljavaju kvalitetno obučene stručnjake koji će se i dalje konstantno usavršavati i pratiti trendove koje diktiraju svetske i brendovi auto industrije. Kompanija Ford omogućuje servisima i njihovim zaposlenima stalno stručno usavršavanje i time i odlično poznavanje delova automobila. I to je jedna svojevrsna i važna garancija, jer imate na umu da su stručnjaci odabrali pravi deo za vaše vozilo i stručno ga ugradili.

Nije pretenciozno reći da u današnje vreme skoro svako vozilo ima bar neki elektronski sistem u svom sklopu. Bilo da se radi o elektronskom sistemu za ubrizgavanje goriva i paljenje motora, elektronskom sistemu kočnica, elektronskom sistemu koji kontroliše vazdušne jastuke, pumpe za upravljački sistem, prskalice za pranje vetrobranskog ili zadnjeg stakla, podizači stakala, svi ovi sistemi su tu da omoguće bolji rad vašeg vozila, daju mnogo bolje performanse istom, i što je najvažnije, povećavaju svojim radom sigurnost putnika u vozilu. Ukoliko se dogodi bilo kakva greška u radu ili kvar elektronskih delova ili sklopova, potrebno je da se kompjuterski dijagnostikuje i pronađe uzrok problema. Uvek potražite i izaberite ovlašteni servis koji u svom radu ima i kompjutersku dijagnostiku kvara ili kvarova na vozilima. Onaj servis koji ima najsavremeniju opremu ali i kvalifikovano osoblje koje tu istu opremu koristi u cilju otklanjanja problema na vašem vozilu neka bude jedan od kriterijuma vašeg izbora servisa.

Akreditovani servisi Fordovih vozila specijalizovani su za popravku i održavanje svih Fordovih modela vozila na našem tržištu. Akreditacija zahteva da radionice budu savremeno opremljene, oprema za kompjutersku dijagnostiku je u ovim servisima već podrazumevajuća, i opremljeni su svim potrebnim mašinama i alatima koji su potrebni da bi se svako Fordovo vozilo kvalitetno i precizno servisiralo ili popravilo. Većina servisa vam nudi uslugu nabavke delova što uvek treba uzeti u obzir, jer vam njihova akreditacija i na tom polju garantuje samo kvalitet.
J. S.

Pročitajte još:

- Od konja do konjske snage Fiat
Back to Top