Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Od konja do konjske snage Fiat

Italijanski planetarno poznat i popularan koncern imenom Fiat osnovan je 1899. godine u Torinu, Italija pod imenom Societa Anonima Fabbrica Italiana Automobili Torino. Sedište kompanije još uvek je u Torinu a samo ime Fiat je u stvari skraćenica od Fabbrica Italiana Automobili Torino, što u prevodu sa italijansko jezika znači Italijanska fabrika Automobila Torino.

Ova fabrika počela je 1900-te godine sa radom u Korsu Dante. Zapošljavala je 150 ljudi gde su proizvedena 24 automobila sa motorima od tri obrtaja i sa snagom od 12KS.

Fiatov logo je 1904. godine dizajnirao Biskareti i od tada je prepoznatljivi znak kompanije Fiat stalno prisutan na vozilima kompanije Fiat.

Početkom dvadesetog veka Fiat je proširio svoje tržište pa su njegova vozila mogla da se kupe i u Nemačkoj i u Americi. Osim što je italijanski najveći proizvođač automobila, tokom više od jednog veka duge istorije postojanja Fiat je ostao i najveći proizvođač automobila u Evropi i treći na svetu, nakon General Motorsa i Forda i to više od dvadeset godina, sve dok nije nastala kriza u automobilskoj industriji kasnih osamdesetih godina prošlog veka.

Kompanija Fiat podrazumeva brend koji se sastoji od nekoliko industrijskih organizacija ili društava koja su proistekla iz deoničkog društva Fabbrica Italiana Automobili Torino. Trenutno je najjači italijanski koncern u finansijskom i industrijskom smislu. Popularnost brenda dovela je do toga de se originalni auto delovi fiat uvek traže. Fiat važi kao proizvođač automobila sa vrlo širokim spektrom svojih proizvoda – tipova automobila. Neki od aktuelnih model su 124 Spajder, 500, Palio, Panda, Grande Punto, Tipo, Vijađo, Doblo, Idea…Neki od popularnijih ranijih Fiatovih modela su Tipo, Uno, Albea, Dino, Seičento, Punto, Bravo, Brava, Stilo, Linea, Multila, Tempra, Marea, Kroma, Frimont...mnogi od ovih modela bili su a mnogi i do danas ostali prisutni na našim putevima.

Sedamdesetih godina prošlog veka fabrika automobila Zastava je mnoge Fiatove modelel proizvodila po licenci. Popularni Fića ili Fiat 750, Fiat 850 još uvek se može videti na našim drumovima. Zastava 101, Skala 55 i kao najnoviji Fiatov licencirani modeli.

Popularni Fića zaslužuje da se o njemu kaže koja reč više. Neke davne 1936. godine italijanski inženjer Dante Gikosa, zaposlen u Fiatovoj fabrici automobila konstruisao je legendarni Topolino. Uzevši Topolino kao polaznu osnovu, nekoliko godina kasnije Gikosa je osmislio a Fiat proizveo novi mali gradski automobil za četiri osobe. I tako se rodio popularni Fića, koji je svojevremeno bio pravo malo posleratno ekonomsko čudo. Mnogi ga i danas smatraju najuspešnijim Fiatovim modelom ikada napravljenim. Prodat je u čak milini primeraka! Prvi model imao je 767 kubika i samo 29 KS. Proizvodio se narednih trideset godina i za to vreme proizvedeno je 900.000 ovih zgodnih, malih i praktičnih gradskih vozila za četiri osobe. I svakih nekoliko godina Fiat je pojačavao svoje motore i povećavao performanse tako da je 1980. godine proizvedena Zastava 850, pokretana od strane motora od 834 kubika i 23,4KW, koji joj je omogućavao da se kreće brziom od 125km/h. U bivšoj SFRJ Fića je proglašen za nacionalnu klasu. Osim Italije i Jugoslavije, ovaj omiljeni autić proizvodio se još u Austriji, Argentini i Španiji. Proizvedeno je skoro tri miliona ovih vozila.
Blog ilustracija: Auto delovi Fiat Foto: WikimediaImages, Pixabay
Fiat grupacija kontroliše i druge poznate proizvođače automobila kao što su Lancia, Alfa Romeo, Autobjanki, Inočenti, Abart i Mazerati. Fiat grupacija je 2009. godine otkupila značajnu količinu deonica Krajsler grupe. Na taj način započela je saradnja dvaju kompanija čiji je cilj unapređenje prodaje vozila. Fiatova vozila su od samih početaka proizvodnje cenjena i tražena. Jedan od pokazatelja koliko su Fiatovi automobili kvalitetni i pouzdani je i činjenica da su osvajala titulu Evropskog automobila godine. Evropski automobil godine je titula koju osvajaju najbolji proizvođači automobila počevši od 1964. godine. Žiri koji nagradu dodeljuje sastoji se od 60 članova a koji su urednici, novinari ili saradnici najčitanijih evropskih auto – časopisa odabire sedam automobila koji su proizvedeni u godini kada se takmičenje održava pa članovi žirija kreću da testiraju predložene automobile. Testiranje traje četiri meseca. Kada četiri meseca testiranja prođu, među finalistima se odabira i zvanično proglašava pobednik i to u Salonu automobila u Ženevi.

1967-te godine titulu Evropskog automobila godine poneo je Fiat 124.

1970-te godine ovu prestižnu titulu poneo je Fiat 128 prema kom je napravljena i Zastava 128. Fiat 128 u to vreme ponudio je nekoliko revolucionarnih rešenja – imo je štedljiv i poprečno postavljen motor a kombinovan sa prednjim pogonom pa je putnicima u kabini ostajalo mnogo više mesta nego u nekim drugim tipovima vozila a isto tako je i prtljažnik bio dovoljno veliki.

1972. godine titulu Evropskog automobila godine poneo je Fiat 127., 1989. godine Fiat Tipo, 1995. godine Fiat Punto, 1996. godine Fiat Bravo, 2004. godine Fiat Panda. Prisutan na svetskim takmičenjima u kvalitetu, osvajač brojnih priznanja, Fiat se iz godine u godinu dokazuje ao vodeći proizvođač automobila koji sa svakim novim tipom vozila pruža više, bolje, brže…

Ne postoje precizni podaci koliko Fiatovih vozila cirkuliše na našim putevima. Prošle godine je registrovano preko dva miliona automobila. Teško bi bilo utvrditi koliko je Fiatovih automobila od ukupnog broja. Pa ipak, osvrnite se oko sebe. Pogledajte marke automobila koji prolaze pored vas, idu vam u susret ili vas pretiču. Pogledajte marke automobila koji su parkirani ispred zgrade u kojoj živite. Parkirajte svoj automobil na neki veliki parking i pokušajte da izbrojite, bar okvirno koliko Fiatovih automobila vidite. Težak posao, zar ne? Mnogo…

Bilo da ste vlasnik nekog od Fiatovih automobila ili planirate da to postanete, sretna okolnost je što su Fiatova vozila veoma zastupljena na našim cestama pa vozači ovih vozila lako i jednostavno mogu nabaviti gotovo sve rezervne delove koji su im potrebni. Brojne on–line prodavnice nude širok izbor, odličan kvalitet i povoljne cene rezervnih delova za skoro sve tipove, ne samo one najuobičajenije ili najprodavanije tipove Fiatovih automobila i vozila uopšte.
Blog ilustracija: Auto delovi Fiat Foto: Marlene Bitzer, Pixabay
Statistički podatak sa početka ovog veka je utvrdio da su Fiatovi automobili među prva tri brenda koje možete videti na ulicama Beograda. Isto važi i za Srbiju. Samim tim, postoji široko rasprostranjena mreža ovlaštenih servisera i distributera originalnih ali i zamenskih delova koji odgovaraju originalnim delovima ali su manje koštaju, što ne znači i da su slabijeg kvaliteta. Veoma je važno da se pre kupovine delova koji su vam potrebni dobro raspitate i detaljno informišete. Važno je da vam servis ili distributivni centar izda račun ali i garanciju sa sertifikatom datog dela koji vam je potreban. Na taj način uverićete se u kvalitet dela ili delova koje kupujete.

Jednan od najsavremenijih ali i najpopularnijih tipova Fiatovih automobila na našem tržištu je svakako Fiat 500L. Šaljivo ga nazivaju još i Veliki Fića. Počeo je da se proizvodi u fabrici automobila u Kragujevcu 2012. godine. Ovaj vrlo elegantni model dolazi vam sa prednjim pogonom i sa 5 vrata.

S obzirom na zahteve kupaca, Fiat je omogućio mnogostruko personalizovanje pri izboru boje tako da se nude 11 boja karoserije, krov u tri boje i tri boje naplataka, znači čak 333 kombinacije koje će zadovoljiti i najistančaniji ukus.

Fabrika automobila u Kragujevcu je krajem februara 2018. godine proizvela jubilarni 500.000-ti automobil tipa 500L. Reč je o modelu 500L cross.

Dimenzije modela 500L su sledeće – dužina je 4,14 metara

- širina je 1,78 metara

- visina je 1,66 metara

- težina je 1245 – 1365 kilograma

- međuosovinsko rastojanje je 2,61 metara

Osim što se možete oduševiti većim prostorom ali i većom pokretljivošću, ovaj Fiatov model obiluje mnogim detaljima koji mogu da privuku vašu pažnju. Od ergonomskih karakteristika vozila i volana, preko podignutog menjača pa do novog, prilagođenog rasporeda komandi. Podesiva sedišta se podrazumevaju. Radio sa ekranom osetljivim na dodir, ambijentalno osvetljenje su samo neki od detalja koji čine privlačnom novu i prilagođenu savremenim standardima kabinu ovog novog automobila.

Pošto je reč o porodičnom automobilu, dizajneri su predvideli potrebe prtljaga i prtljažnog prostora pa tako vam model 500L nudi oko 350 l prtljažnog prostora a vrata od se zatvaraju lako, jednom rukom. Model 500L Cross nudi vam čak 450 l prtljažnog prostora!

Sva vrata ovih modela lako se otvaraju i zatvaraju. Imate mnogo prostora i za noge i za glavu, takođe ima dovoljno prostora za dečija sedišta, koja su mladim porodicama sa decom neophodna a ne mogu da se „uglave“ baš u svaki automobil. Još jedna od novosti, to je ogroman panoramski svod automobila. Divno, zar ne?

I veoma važan detalj – model 500L je veoma bezbedan, visoko ocenjivan na svim testiranjima. Takođe dolazi u vaše ruke sa 6 vazdušnih jastuka kao delom standardne opreme.

Neki od potencijalnih problema na koje treba da obratite pažnju su povremeni problemi sa papučicom gasa, svećicama, amortizerima naročito na petim vratima kao i sa prskalicom za vodu na petim vratima. Kada obratite pažnju na ove moguće nedostatke, na vreme se informišite gde i kako možete nabaviti odgovarajuće delove i zameniti ih u najkraćem mogućem roku.
Blog ilustracija: Auto delovi Fiat Foto: Frank Williksen, Pixabay
N treba da se plašite nikakvih poteškoća, ni predviđanih ni onih drugih ukoliko redovno servisirate svoj automobil. Čak je preporuka da servisirate svoj automobil i pre roka malog ili velikog servisa, koji su obavezni. Preventivnim delovanjem učinićete vožnju svojim omiljenim Fiatovim automobilom sigurnom, udobnom i bezbednom i po sebe ali i po ostale učesnike u saobraćaju.

Ponekad je cena napretka da se zastane. I vrat malo unazad ne bi li se počelo kao u početku, sa početnim entuzijazmom i vizijom koja se možda, vremenom zamaglila. Fiat je poslednjih godina upravo to uradio – vratio se svojoj prvobitnoj ideji i misiji, da izrađuje automobile koji su prikladno dizajnirani, imaju tehnološki visoko kvalitetne motore, a uz sve to i nisu toliko skupi. Treba da budu, kao što i jesu pristupačni kupcima i da služe svojoj osnovnoj svrsi, da poboljšaju i olakšaju svakodnevni život.

Kada je o svakodnevnom životu reč, nezaobilazno je pomenuti koliko se kompanija Fiat trudi da zaštiti i očuva životnu sredinu. Ne samo tokom procesa proizvodnje koja koristi najsavremenije tehnologije već i ekspertizom Fiat postiže visok stepen zaštite od one čišćenja životne sredine i neposredne okoline. Korišćenjem savremenih rezervoara za benzin i prirodni gas ostvaruje se smanjenje emisije ugljen dioksida za nimalo zanemarivih 20 – 30 %.

Prepoznatljivi Fiatov stil u kombinaciji sa tehnološkim inovacijama garantuje svojim kupcima upravo ono što su želeli kada su se odlučili za jedan od brojnih tipova i modela Fiatovih automobila – elegancija, bezbednost, udobnost i kvalitet.
J. S.

Pročitajte još:

- Za mlade i stare - Dacia
Back to Top