Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Bolja zvučna izolacija uz pomoć PVC stolarije

Život u gradu može da bude veoma bučan. Međutim, ni na selu nije uvek baš tiho. Kako da uz pomoć nove PVC stolarije postignemo smanjenje nivoa buka u prostoru u kome živimo i radimo?

Svi vrlo dobro znamo koliko je važno da nam prostor u kome boravimo obezbeđuje optimalne uslove za ono čime se trenutno bavimo. Mis smo jedna od retkih bića na planeti koja su sebi stvorila jedinstven, skriveni i ušuškani stil života kada je stanovanje u pitanju. Naš dom je naša oaza mira u koju puštamo samo one osobe koje želimo i kada želimo. To je naš prostor koji uređujemo po svojoj želji i nahođenju. Zamišljamo ga i stvaramo ga kao mesto gde se osećamo sigurno. Kada smo u njemu, želimo da imamo izbor šta je to što ćemo gledati i slušati. Možda deo života koji provodimo van njega nije uvek po našoj meri. Neko radeći provodi vreme negde gde nema kontrolu nad tim šta sluša ili gleda. Ali, zato kada dođe kući, svako ima potrebu da ima tu kontrolu. Nekada imamo potrebu za tišinom, kako bismo se odmorili ili razmišljali. Nekada bismo da slušamo muziku, ili gledamo TV. Ali, uvek želimo da mi budemo ti šta ćemo slušati i gledati. Kako to da postignemo? Nije svaki prostor idealno zvučno izolovan. Kao i mnoge druge stvari, to najviše primećujemo kad nam nedostaje. Ako, na primer živite u stanu u koji dopiru zvuci spolja u velikoj meri, često će se desiti da Vam to smeta i da Vas remeti u odmoru. Verovatno ste već čuli da je rešenje da promenite stolariju, odnosno da nova PVC stolarija zameni vašu staru drvenu stolariju. Najjednostavnija rešenja su veoma često i najbolja. Takav slučaj je i ovde. Istina je da uz malo ulaganje dobijate mnogo toga. Kvalitet Vašeg života će se poboljšati kada budete eliminisali višak nepotrebne buke koja dopire spolja i remeti Vas u svim vašim aktivnostima dok ste ušuškani u toplini svog doma. S druge strane, ni Vi ne želite da se ono što se dešava unutra, čuje napolju. Bez obzira da li je reč o razgovoru, muzici ili zvucima sa TV-a, to je deo vaše intime i ne treba da se čuje napolju. Isto tako, ne želite da nekome smeta Vaša muzika, kao što ni Vi ne volite kad vas ometa ona koja dolazi iz tuđih stanova.

Blog ilustracija: Bolja zvučna izolacija uz pomoć PVC stolarije


Foto: Mirandre

Kada ugradite PVC stolariju, to podrazumeva da ste odabrali prozore i terasna vrata koja po dimenzijama odgovaraju prostoru. Može da se desi da dobijete nešto drugačiji raspored prozorskih okana ili da terasna vrata, koja su takođe od PVC-a, budu jednokrilna, a da ste dosad imali dvokrilna drvena vrata. To ništa ne remeti. Štaviše, starinska drvena vrata često su dopola obložena drvetom, tako da propuštaju mnogo manje svetlosti nego terasna vrata od PVC-a koja imaju staklo po čitavoj površini. Postoje i posebna vrata od PVC-a koja su do pola zastakljena, a druga polovina je od PVC-a. Ona se obično ugrađuju u hodnike i na verande na kućama. Isto tako, pogodna su i kao ulaz u neke lokale. Što se pravih terasnih vrata tiče, koja se stoje na izlazima na terase na stanovima i kućama, ona su najčešće skroz zastakljena duplim oknima. Na taj način, ona ne samo da pružaju dobru zvučnu već i toplotnu izolaciju. Isto tako, propuštaju mnogo više svetlosti, što je veoma važno. Kao što smo već napomenuli, raspored prozora može da bude drugačiji nego pre. Zato je dobro da kada ugrađujete novu stolariju, da istovremeno ugradite i odgovarajuće roletne. Na taj način štite stolariju, ali isto tako kontrolišete i količinu svetlosti koja prodire spolja.

Kako se to postiže da zvučna izolacija kod pvc stolarije bude tako dobra. Prvo što će Vam stručnjaci reći je da ona mnogo bolje dihtuje od stare drvene stolarije. To je zato što je obložena posebnim slojem koji se pravi od gume, koji po obodima čvrsto prijanja i obezbeđuje da nema prostora među krilom i ramom prozora kad je prozor zatvoren. Isto važi i za vrata. Pored toga, PVC je odličan izolator, ali je još bolji zato što su sami profili takvi da u njima ima međuprostora u kom postoji vazduh. Vazduh je najbolji toplotni izolator. Ali, kako je ovde reč pre svega o zvučnoj izolaciji da se vratimo na to. Ona je dobijena i zahvaljujući tome što PVC prozori i vrata imaju dupla stakla, odnosno dupla vakumska okna koja služe da se zvuk odbija. Ali, ipak najvažnije u celoj priči je dobro dihtovanje. Jednostavno, dobijate prostor koji kao da je skoro hermetički zatvoren.

U kojim još situacijama je važna zaštita od buke. Pomenuli smo stambeni prostor. Treba se osvrnuti i na buku koja dolazi sa ulice i potiče od saobraćaja. Naselja sa stambenim zgradama u gradovima imaju takvu orijentaciju da mnogi stanovi gledaju direktno na ulicu. Ako je ulica prometna ili ako je deo nekog većeg puta sa duplim trakama koji prolazi kroz grad i kojim se kreću teški kamioni, onda buka zaista može d a bude nesnosna. Ogromnu buku u gradovima prave i sva druga vozila, a naravno tu je i gradski saobraćaj. Ona se ne može potpuno eliminisati, ali se može značajno prigušiti. U mnogim stanovima je buka koja spolja dolazi veća nego kada stojite na ulici. To je zbog akustike. Zvuk se prostire tako da može da se desi da Vi na petom ili šestom spratu čujete jasno kako neko ispred zgrade zvecka ključevima. Zamislite samo kako se tek onda čuje saobraćaj. Ako Vam je spavaća soba okrenuta ka ulici, a imate lošu zvučnu izolaciju, imaćete utisak kad legnete da ste legli između dve trake auto puta. Ali, ako obezbedite da se pomoću kvalitetne PVC stolarije dobar deo ove buke eliminiše, dobićete prigušen zvuk koji više može da deluje uspavljujuće nego što će Vam smetati. To su sve cene života u gradovima. Na selu se može javiti druga vrsta buke, na primer od poljoprivrednih mašina ili životinja koje se rano oglašavaju. Ako Vaš posao u domaćinstvu nije da hranite kokoške, onda Vam ne treba petao koji će Vas buditi u cik zore. Eto i Vama valjanog razloga da ugradite PVC stolariju.

Život u kući ili stanu će svakako biti znatno ugodniji kad svoj prostor zvučno izolujete PVC stolarijom. Nije važno kakvi sve zvukovi dolaze spolja, već je važno da Vi imate kontrolu nad tim da Vas to nikad ne remeti. Isto tako, bez obzira da li su Vam komšije vrata do vrata, ili Vas deli dvorište ako ste u kuće, niko ne voli da bilo šta iz kuće odzvanja napolju. Radi svog komfora treba da napravite ovo ulaganje i zamenite staru stolariju. Odlična veste je da je PVC stolarija poznata i po svojoj povoljnoj ceni. Ovde je reč o malom apsurdu, jer, naime, drvena stolarija je skuplja od PVC stolarije, a PVC stolarija pruža bolju zvučnu izolaciju i mnogo lakše se održava.

Pročitajte još:

- Zašto su za kupatilo najbolji PVC prozori

M. K.
Back to Top