Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zašto su za kupatilo najbolji PVC prozori

Da li ste se već odlučili da svoje stare prozore zamenite novim koji su napravljeni od PVC-a? Ako niste u mogućnosti da odjednom zamenite kompletnu stolariju u stanu ili kući, počnite od prozora u kupatilu.

Neka kupatila nemaju prozore i prirodnu ventilaciju. To su obično ona koja se nalaze u stanovima u okviru stambenih zgrada. Mada i to nije pravilo. U manjim stambenim zgradama ili u onima koje su starijeg datuma često možemo videti da kupatilo ima prirodnu ventilaciju i izvor svetlosti – tj. prozor. U kućama, naravno gotovo uvek kupatila i toaleti imaju manje prozore. Svako ko to ima zna koje su sve prednosti. Iako nije neophodno imati prozor u kupatilu, to je veoma korisno. A sledeće pitanje koje se nameće jeste o kakvom prozoru je reč. Verovatno već znate da je PVC stolarija sve više tražena zbog svojih sjajnih karakteristika. Idealno bi bilo da u svom stanu ili kući zamenite staru i dotrajalu stolariju n ovom koja je napravljena od PVC-a. Ovo je projekat za budućnost i ako niste u mogućnosti kompletno da ga sprovedete u delo, važno je da počnete. A najjednostavnije je da krenete od prozora u kupatilu.

Blog ilustracija: Zašto su za kupatilo najbolji PVC prozori


Foto: Pixabay

Zašto baš od ovog prozora ili ovih prozora za slučaj da imate kuću u kojoj postoji više od jednog kupatila ili toaleta? Razloga ima više, ali da krenemo od najvažnijih. Naime, provetravanje toaleta i kupatila veoma je važno zbog kondenzacije. U stanovima gde ne postoje prozori u kupatilu, provetravanje se vrši pomoću ventilatora i sličnih sistema za ventilaciju. Ovo je važno, ne samo da bi se otklonili mirisi koji dopiru iz WC-a ili kupatila, već, što je mnogo važnije, da bi se otklonila vlaga. Naime, vlažan vazduh, tj. vodena para u većim količinama se skupljaju u kupatilima nakon kupanja i tuširanja. To nam je svima dobro poznato. Ako se predugo zadržimo, ili ako imamo protočni bojler ili centralnu toplu vodu, pa nam ništa ne ograničava vreme tuširanja, može da se desi da uživamo u tuširanju po sat vremena. Napravimo sebi mali raj za opuštanje i zamislimo da smo u SPA centru. Međutim, primetićemo posle izvesnog vremena da se u kupatilo nakupilo puno vodene pare. Ogledala su se zamaglila, kao i sve druge staklene površine. Vodena para se kondenzovala na plafonu, pločicama i cevima (ako u kupatilu postoje vidljive cevi). Došlo je do toga da gotovo ne možemo više da dišemo od količine vlage. Rešenje je da uključimo ventilaciju ili da otvorimo prozor. Ali, ako je napolju hladno, a mi razgrejani pod tušem, svakako nije preporučljivo da otvaramo prozor dok se kupamo i da puštamo ledeni vazduh unutra. Možemo se prehladiti ili ukočiti u leđima, jer su to idealni uslovi za prehladu mišića. Ove, nazovimo ih povrede, veoma su neprijatne, jer je pitanje koliko će nam vremena biti potrebno da se vratimo u normalu. Šta treba da uradimo? Kada je prozor u pitanju, možemo ga odmah otvoriti ali na leptir ili kiper. To je položaj koji nemaju stari prozori, ali nova PVC stolarija ima. Mehanizam je tako napravljen da prozor može biti zatvoren, otvoren ili ako se ručka okrene u poseban položaj, prozor se samo delimično otvara, u ovom slučaju otvara se samo njegov gornji deo. Na ovaj način vazduh ulazi u kupatilo, ali ne ide direktno ka Vama. Time se štitite od prehlade, a ujedno ne morate odmah da prekidate kupanje ili tuširanje jer je u prostoriji suviše vodene pare da bi moglo da se diše. Jednostavno, provetravanje je u toku. Kada završite sa tuširanjem i izlazite iz kupatila, onda na PVC prozoru možete okrenuti ručku u položaj da se prozor skroz otvori. Na taj način ćete obezbediti potpuno provetravanje prostorije.

Koliko je važno provetravanje kupatila, ne treba posebno pričati, ali tu smo da Vas podsetimo. Vlaga u kupatilu, koje se ne provetrava kako treba, zavlači se u ćoškove gde se formira buđ. Nju najlakše možete primetiti ako pogledate plafon i na njemu u ćošku vidite crne fleke. Ovo nije samo estetski problem. Ustvari, estetika je ovde najmanji problem. Da je samo u pitanju to što buđ ružno izgleda mnogi se ne bi uzbuđivali. Problem je mnogo veći – zdravstveni. Naime, udisanje buđi je veoma štetno za pluća. Na žalost, to je toliko opasno da se načinjena šteta ne može ispraviti vremenom. Buđ čini veoma sitna plesan ili gljivice koje ulaze duboko u pluća i ništa ih odatle ne može izbaciti. One su uzročnik najtežih plućnih bolesti. Zato su se nakon uragana u nekim zemljama spaljivale kuće koje je zahvatila vlaga. Jednostavno, spore su bilo svugde i rizik za ljudsko zdravlje bio je ogroman. Nikakva popravka se nije isplatila. Zato, ako primetite buđ bilo gde u Vašoj kući ili stanu, odmah reagujte. Pozovite ekipu koja je za to stručna i uradite sve što treba da se vlaga eliminiše, a površine provetre i okreče.

To je najvažniji razlog zašto treba imati dobar i kvalitetan prozor u kupatilu, koji može da se otvori skroz, ali i na pola kada treba na brzinu izluftirati. Drugi razloga zašto je PVC najbolji materijal za kupatilski prozor je što je ovaj materijal otporan na vlagu. Da, opet ta vlaga. Naime, drvo, kada se konstanto kvasi, ono truli. Treba ga iz godine u godinu farbati. Kupatilski prozori su često mokri. Ne samo zbog kvašenja, već zbog kondenzacije. Kada kažemo mokri, mislimo i na staklo i na ram prozora. Ako u celom stanu ili kući imate drvenu stolariju, onda ćete primetiti da prozor u kupatilu mnogo brže propada od drugih i da ga morate češće farbati. Ali, sa PVC stolarijom sve postaje pesma. Jedino što treba da radite je da perete prozore, a možete da zaboravite na farbanje. Bez obzira da li ste sami svoj majstor ili angažujete profesionalce, činjenica da ne morate da farbate stolariju predstavlja veliku uštedu i novca i vremena. Ne treba da razmišljate o tome kako ćete sledeći godišnji potrošiti na krečenje i farbanje prozora. Već ste uštedeli novac što se prozora tiče, tako da ga možete preusmeriti na majstore koji će Vam okrečiti stan ili kuću, a Vi se za to vreme stvarno odmorite, jer odmor za to i služi.

Na kraju, prozori za kupatilo su manjih dimenzija. PVC je odličan materijal jer se od njega pravi stolarija u mnogo dimenzija, tako da ćete sigurno naći odgovarajući. I kao što smo na početku rekli, ako ne možete da zamenite sve prozore odjednom, krenite od kupatilskog, jer on je mali i zamena Vas neće puno koštati. Na taj način videćete kako funkcioniše PVC stolarije i vremenom ćete u skladu sa mogućnostima zameniti svu stolariju u kući, onom od PVC-a.

Pročitajte još:

- Dobra i loša PVC stolarija

M. K.
Back to Top