Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li drvena vrata od terase treba zameniti PVC vratima

Da li drvena vrata od terase treba zameniti PVC vratima Ako i dalje na ulazu u Vašu terasu stoje stara drvena vrata, možda se pitate da li bi trebalo i da li Vam se isplati da ih zamenite terasnim vratima od PVC-a. Potražnja za PVC stolarijom sve je veća, a u nastavku saznajte zašto je to tako.

I na našem, ali i na stranim tržištima popularnost koju ima PVC stolarija iz godine u godinu raste. Kada se otkrije materijal od koga se prave trajna i kvalitetna vrata i prozori, a da pri tom njegova cena bude jedna od najpovoljnijih, onda on postaje izbor broj jedan. Neki materijali koji se koriste u proizvodnji stolarije nikad neće izaći iz upotrebe, ili se to neće desiti skoro, ali isto tako, inovacije sve više zauzimaju njihovo mesto i polako uzimaju primat. Pogodili ste, ovde je reč o PVC-u kada se pomene inovacija, a kada se diskusija vodi o starima materijalima onda se tu, pre svega, misli na drvo. Jasno je da PVC ipak nije nikakva inovacija i da on već godinama, skoro decenijama, ima svoju upotrebu u ovoj industriji. Ali, svakako evidentno je i to da je u odnosu na upotrebu drveta za izradu vrata i prozora, ipak PVC znatno noviji materijal. Sami termini koji se koriste dovoljno govore o tome. Nekada je pored ili umesto termina stolarija veoma često upotrebljavan termin drvenarija. Pa ste tako češće mogli da čujete da neko kaže da mora da ofarba drvenariju nego da kaže da mora da ofarba stolariju. Pod drvenarijom su se u ovom kontekstu podrazumevali prozori i vrata. Naročito oni koji su izloženi direktnom spoljnom uticaju i raznim atmosferskim prilikama jer oni zahtevaju više pažnje i mnogo više brige oko održavanja. To su, konkretno svi prozori i terasna vrata, ali i ulazna vrata u kuće ili stanove koji imaju direktan ulaz spolja. Unutrašnja vrata su se farbala i farbaju se u prilikama kada želimo da osvežimo boju ili da je promenimo u sklopu renoviranja.

Blog ilustracija: Da li drvena vrata od terase treba zameniti PVC vratima


Foto: Mirandre

Može se primetiti da kada je reč o PVC-u tu prestaje da se pominje farba i farbanje. Ali isto tako, sinonimi kao što su održavanje, zaštita i slično nekako se ne spominju. To je zato što kada je PVC stolarija u pitanju ili konkretno prozori od PVC-a održavanje i farbanje ne postoji. Upravo to je rvi razlog, ali ne prvo po važnosti, već po redosledu nabrajanja, zašto ova vrsta stolarije sve više uzima primat. Dakle, održavanje PVC stolarije je neuporedivo lakše, jer ono se faktički svodi samo na brisanje i pranje prozora. Sa terasnim vratima od PVC materijala nema nikakve brige što se toga tiče. Ne morate razmišljati da li će im smetati kiša ili sneg i da li će istruliti ako su suviše izložena vlazi. Tako je bilo sa drvenim vratima. Njima je potrebna zaštita od vlage i neophodno ih je parodično farbati i premazivati raznim zaštitnim sredstvima za drvo. Ovaj proces košta i što se tiče novca, a i što se tiče vremena. Ako sami niste vični farbarskim radovima, ili jednostavno nemate vremena time da se bavite, onda morate angažovati majstora ili stručnu ekipu koja će doći to uraditi za Vas. Kao i svaki sličan posao, farbanje poput krečenja, za sobom ostavlja nered. Ako sami farbate stolariju, znate da treba dosta vremena za razne pripremne radnje. Treba obložiti stakla kako se ne bi ufllekala, zaštiti podove od kapanja boje, zaštiti sebe od udisanja farbe čija isparenja su toksična, provetravati prostoriju itd. Ako posao poverite majstorima, neki od njih su uredniji od drugih i sami preduzimaju pripremne radnje kako bi iza njih ostao što manji nered. Ali, svakako da nereda ima, a treba ga posle čistiti. Tako da, jedan od razloga zašto treba stara terasna drvena vrata da zamenite vratima od PVC-a je što oko njih ima neuporedivo manje posla oko održavanja i što se ona ne farbaju.

Otpornost na atmosferske prilike je još jedan od dobrih povoda da se drvena vrata na terasi zamene onim od PVC-a. Kada spominjemo drvena vrata i ako uz njuh stavimo pridev stara, to ne znači da vrata moraju biti stara što se tiče broja godina koliko su nas služila. Ovde se misli na stara vrata, u smislu starinska kao pojam koji označava materijal koji se koristi već vekovima. Drvo je naravno i dalje mnogo u upotrebi, ali je ono sve više zastupljeno u varijantama drvo-aluminijum koje su znatno skuplje od PVC stolarije. Ova varijante je kao i PVC odlična zaštita od spoljnih atmosferskih prilika jer, kao što je rečeno vlaga, vetra, voda, kiša i jaki sunčevi zraci ne mogu joj ništa. PVC stolarija je zato kao jeftinija varijanta ipak traženija zbog cene. Koja opcija je kome vizuelno dopadljivija, o tome ne vredi pričati jer o ukusima se ne raspravlja. Ono što je sigurno je da se PVC vrata od terase kao i druga PVC stolarija odlično pokazuju kada je zaštita od svih vremenskih prilika i to je još jedan poen za nju.

Toplotna izolacija i ušteda energije je razlog koji bi mnogi stavili na vrh ove liste. ali ovo nije nabrajanje po važnosti nego po redosledu koji je slučajan, a svaki razlog nosi podjednaku težinu. Ušteda energije veoma je važan razlog zašto treba da se odlučite da na terasi zamenite i vrata i prozore i postavite PVC stolariju, ako već niste. Zimi se grejete, a leti koristite klimu i važno je da se ni toplota, a ni hladan vazduh uludo ne rasipaju. Tako štedimo energiju. Štedeći energiju direktno štedimo novac koji bismo inače dali za račune za struju ili kojim bismo platili nabavku energenata pomoću kojih se grejemo. Pored novca, štednja energije ima ogroman ekološki značaj. Ovo nije odavno nikakva parola, već je CO2 otisak koji svako od nas ostavlja važan faktor. To je količina zagađenje koju svaka osoba generiše. Jedino pojedinačnim delovanjem može se postići globalno smanjenje zagađenja. Matematika je jasna.

Pored toplotne, važna je i zvučna izolacija. PVC stolarija pruža odličnu izolaciju od buke, o čemu je već bilo reči.

Ako do sad niste to uradili, sada je došao pravi trenutak da zamenite stolariju na terasi i da u veoma kratkom roku isplatite novac koji ste uložili kroz očiglednu uštedu energije, a ujedno Vam se poboljšava i kvalitet života, uz manje buke i manje posla oko održavanja stolarije.

Pročitajte još:

- Bolja zvučna izolacija uz pomoć PVC stolarije

M. K.
Back to Top