Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li se isplati ugraditi PVC stolariju

PVC stolarija je već dugi niz godina aktuelna na našem tržištu. Atraktivan izgled, povoljna cena, ali i pre svega znatna ušteda energije, samo su neki od razloga zašto je to tako. Koliko se zaista isplati zameniti staru dotrajalu drvenu stolariju sa novom PVC stolarijom? Novi PVC prozori? Nova PVC vrata?

Ako do sada niste zamenili stare prozore i vrata u Vašem stanu ili kući a razmišljate da to uradite, prvo što treba da znate je da ćete tim potezom ostvariti višestruku koristi i profitirati na više nivoa. Mnogi od nas kada razmatraju o renoviranju kuće ili stana, i generalno o nekim većim ili manjim građevinskim radovima, na prvom mestu razmišljaju o ceni i da li je investicija isplativa. Prvo šta ćete čuti od svih onih koji su se odlučili na ovaj potez jeste da im je PVC stolarija donela veliku uštedu novca. Ta ušteda je toliko značajna je da se ona ogleda i primećuje čak i kratkoročno a ne samo na duge staze. Na našu sreću, PVC je materijal koji je u isto vreme i kvalitetan ali i jeftin. Sirovine od koga se pravi i dobija PVC (polivinil hlorid) lako su dostupne i kao što je već napomenuto imaju nisku cenu. Takođe, proces proizvodnje koji podrazumeva krojenje, sečenje i sklapanje u unapred osmišljene profile od PVC-a, predstavlja jedan veoma jednostavan i brz poduhvat koji se radi po unapred određenom šablonu. To je proces koji ima određenu standardizaciju i koji podleže ISO standardima. ISO standardi koji su oformljeni u vezi izrade PVC stolarije a to znači PVC vrata i PVC prozora kako za spoljašnju tako i za unutrašnju upotrebu i u stanovima po zgradama a i po stambenim kućama, se primenjuju na nivou cele Evropske unije. Ovaj proces proizvodnje, ne samo što je unapred predefinisan i standardizovan, on je skalabilan, a ujedno i primenjiv na duge staze. Mašine koje učestvuju u procesu proizvodnje PVC stolarije imaju dug vek trajanja i nije im potrebno da ih opslužuju mašinski inženjeri. Dovoljno je da se tehničari obuče o procesu proizvodnje i izrade raznih vrsta PVC profila, a koji će onda na tim mašina za pvc stolariju da se kroje po određenim dimenzijama koje nisu unapred predefinisane. Dimenzije se uzimaju od strane kupaca koji naručuju pvc stolariju, a koju proizvođači i prodavci na licu mesta na terenu uzimaju. Na osnovu tih dimenzija koje mogu biti u principu standardizovane a i ne moraju, kroji se to jest izrađuje nova pvc stolarija. Dalje, ta ista stolarija se kasnije ponovo na objektu ugrađuje i stavlja na korišćenje. Gore opisan proces je iz svih tih navedenih razloga jeftin, što kao rezultat ostavlja mogućnost da i finalni proizvod ne bude skup.

Blog ilustracija: Da li drvena vrata od terase treba zameniti PVC vratima


Foto: Mirandre

Međutim, vrata od PVC-a se ne kupuju samo zato što su jeftina. To je jedan od retkih vrsta proizvoda gde može da se kaže da nešto što je jeftino u isto vreme i kvalitetno. Materijal kao što je pvc veoma je zahvalan, i iz razloga što se lako preoblikuje. Dovoljno je da imate mašine koje pod uticajem toplote koje obezbeđuju da se profili krive ili ispravljaju po dimenzijama koje su uzete. U okviru inovacija i pronalaženja novih i boljih rešenja inženjeri modifikuju konstrukciju nekog pvc elementa kao što je na primer profil koji će se koristiti za izradu prozorskog okna. To mogu biti neke sitne promene, koje podrazumevaju drugačiji ispunu okvira budućeg pvc prozora.

Vazduh kao najbolji toplotni izolator, raspoređen je na taj način u šupljinama okvira, da se postigne najoptimalnija toplotna izolacija a i čvrstoća i otpornost samog profila. Inženjerske izmene u konstrukciji lako se primenjuju u praksi. Njihova izmena nije skupa, potrebno je samo modifikovati program koji kontroliše mašinu koja seče i krivi profil. Na taj način uz male modifikacije dobijamo poboljšani kvalitet proizvoda što na tržištu postaje prepoznatljivo. Značaj ovoga je evidentan pošto je konkurencija velika. Naši najbolji i najveći proizvođači pvc stolarije u svoje prozore i vrata od pvc-a ugradili su i stručnost i iskustvo. Kao što je već više puta napomenuto, raspon cena finalnih proizvoda je takav da je mnogima pristupačan.

Ali zašto ustvari kupujemo pvc stolariju?
Prozori i vrata od pvc-a su kvalitetni i jeftini, ali ipak odlučujemo se da ih kupimo i ugradimo zato što nam to dokazanu donosi uštedu u potrošnji energije a samim tim i uštedu u mesečnim troškovima koje ostvaruje jedno domaćinstvo. Samom zamenom drvene dotrajale stolarije sa novom pvc stolarijom dovodimo do toga je toplotna energija koja se generiše u stanu ili stambenoj kući pomoću raznih grejnih tela mnogo više zadržava unutar objekta. A samim tim nisu potrebni dodatni izvori energije koji bi obezbedili dodatno dogrevanje, a koje se inače rasipa zbog dotrajale stolarije koja ne dihtuje dobro. Loša i stara dogodišnja stolarija koja nije menjana dugo vremena i koja je oštećena i zbog vlage i kiše i snega dovodi do toga da se velika količina toplote nepotrebno rasipa, jer se jednostavno ne zadržava u stambenim jedinicama, a trebalo bi. Loša stolarija dovodi do propuštanja hladnog spoljašnjeg vazduha koji ulazi unutar objekta i spušta temperaturu. I objektivan i subjektivan osećaj stanara je da je hladno unutar prostorija. A samim tim se aktiviraju dodatni izvori toplote koji treba da nadomeste izgubljenu toplotu. Kada imate pvc stolariju sa ovim problem neće imati susretanja. Jer iz razloga što je pvc stolarija odličan toplotni izolator. Što dovodi do toga da ne propušta spoljašnji hladan vazduh da prodire unutra i hladi prostoriju. To bi značilo da se ne pale grejalice, a da termostat ne uključuje grejanje kod automatizovanih sistema. A to bi u zbiru sve značilo da se troškovi i novac koji se troši neće dodatno povećavati. Samim tim, ugradnja pvc stolarije i dugoročno, iz godine u godinu dovodi do uštede, manjih računa za struju, gas ili neke druge energente.

Dosadašnja priča odnosima se na zimski period, odnosno na grejnu sezonu koja je u našem podneblju je znatno duža od perioda kad se ne grejemo. Ona kod nas može trajati čak i do 8 meseci. Ali snaga pvc stolarije je u tome što ona ne pruža uštedu samo jesenjim i zimskim mesecima. Imamo i letnji period, meseci kao što su jun, jul i avgust gde se dostižu visoke temperature, ponekad i do 40° C. A to iziskuje sada zadržavanje hladnijeg prijatnijeg vazduha unutar prostora u kome borave ljudi. I opet, za razliku od drvene stolarije, pvc stolarija služi kao barijera za prodiranje toplog sparnog spoljašnjeg vazduha u kuću. Tako da se može reći da pvc stolarijama ima dvostruku pozitivnu ulogu, i zimi a i leti. To je još jedan od razloga što je doživela toliku popularnost. Treba i spomenuti da dolazi i do uštede nova i u letnjim mesecima, jer samim zadržavanje hladnog vazduha izbegava se potreba za paljenjem klima uređaja, koji su kao i grejalice veliki potrošači električne energije.

Po nekim procenama dolazi do uštede energije i do 30% u toku cele godine. To je jedan od najbitnijih razloga smanjenja životnih troškova i uštede novca. Spomenuli bismo još jedan aspekat uštede finansijskih sredstava, a to je da pvc stolarija ima veoma dugačak vek trajanja u kome ne dolazi do spoljašnjeg habanja usled vlažnosti vazduha. Što bi se reklo da pvc poseduje osobinu dugotrajnosti, a samim tim nema ni potrebe njene zamene na dugi period.

Ako ste do sada imali sumnje da li da investirate u ugradnju nove pvc stolarije dovoljno je da uvidite finansijske prednosti koje proizilaze iz toga da protokom vremena pvc stolarija samu sebe isplati.

Pročitajte još:

- Da li drvena vrata od terase treba zameniti PVC vratima

M. K.
Back to Top