Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li su naočare u optičarskim radnjama skupe

Nemojte kupovati naočare za sunce na ulici

Ovih dana poklon koji bi većinu nas veoma obradovao jesu naočare za sunce. Nema veze da li je to poklon koji smo namenili sami sebi, neko nas je iznenadio ili mi želimo nekog da iznenadimo. Ako ste ljubitelj modnog aksesoara, koliko god pari naočara da imate, nikad nisu na odmet još jedne. Kako pametno izabrati?

Blog ilustracija OPTIČARSKE RADNJE: naočare za sunce 1
KVALITETNE NAOČARE ZA SUNCE

Ako ste primorani da štedite na drugim stvarima, naočare za sunce nisu jedna od njih. Izreka „Čuvaj to kao oči u glavi“ nije džabe smišljena. Da bismo sačuvali oči od štetnih sunčevih zraka treba stalno kad smo napolju da nosimo kvalitetne sunčane naočare koje u ponudi imaju opticarske radnje zato što nije svejedno gde kupujemo naočare. Opšte je poznato da je tokom sunčanih, naročito letnjih dana, bolje da nemamo naočare uopšte, nego da nosimo neke koje su sumnjivog kvaliteta. Time možemo oštetiti oči jer ukoliko zaštita od UV zraka nije stoprocentna, njihov uticaj izaziva razne negativne posledice po vid i trajna oštećenja tkiva. Ako treba da birate, bolje nosite jeftiniju garderobu, jer to ne bi trebalo da naruši Vaše zdravlje, ali zato birajte brendirane naočare za sunce. To ne moraju biti zvučne marke, jer čak 50% cene naočara odlazi na „ime“, već to može biti i brend za koji mnogi nisu čuli, pa ni Vi sami, ali zato nudi odličan kvalitet, identičan onome koji dobijate sa najpoznatijim markama.

GDE KUPITI NAOČARE ZA SUNCE I KAKVE IZABRATI

Kao što je već napomenuto, cenu diktira više faktora, a najviše novca trebalo bi izdvojiti za one koje potpisuju najpoznatiji dizajneri ili proizvođači. One su odraz ukusa, stila, prestiža i svakako da se čovek lepo oseća kad ih poseduje. Brendovi kao što su Ray Ban, Gucci, Miu Miu itd. mogu se pronaći u optičarskim radnjama i to su jedina mesta gde ćete dobiti zagarantovan kvalitet i originalne proizvode. Ako kupujete od preprodavaca, nikad ne znate tačno poreklo, kvalitet i da li su naočare original ili kopija. Danas postoje proizvođači koji se bave pravljenje, kopija koje su toliko slične originalu, da može da se desi da i ne primetite razliku. Ali ona svakako postoji. Ako ne vizuelno, onda je to razlika u kvalitetu stakla. Lošija stakla koja nemaju adekvatne UV filtere i koja nisu od materijala od kojih treba da budu su znatno jeftinija od originala. Vi od ovakvih naočara možete imati više štete nego koristi. Ako tražite model s kojim ćete proći jeftinije, videćete da u optičarskim radnjama ima i ovakvih modela koji izgledaju sjajno, vrhunskog su kvaliteta, ali su jeftiniji jer nisu od poznatih proizvođača. Tako da nikad ne treba da budete u dilemi da li da kupite jeftinu kopiju najpoznatijih brendova naočara za sunce (i da svi misle da imate original) ili da kupite odlične naočare nekog inostranog proizvođača za kog dosad niste čuli, ali ima i muške i ženske modele sjajnog dizajna sa polarizovanim staklima i kompletnom UV zaštitom. Uvek birajte kvalitet i čuvajte oči u glavi!

NAOČARE ZA SUNCE: KOPIJE I ORIGINALI

Kada je reč o originalima i kopijama, to je i druga strana priče koju ne treba da zanemarujemo. Proizvodnja i prodaja kopija je nezakonita. Svako ko ukrade tuđe ime i dizajn narušava moralne i etičke principe i pravi direktnu štetu proizvođačima koji stoje iza tog modela. U proizvodnju nekog modela naočara uloženo je dosta. Tu su dizajneri, inženjeri, čitava marketinška mašinerija koja je zalaganjem i ulaganjem dovela do toga da nešto postane poznat brend. Svako ko to zloupotrebljava čini direktnu štetu. Svaki čovek treba da se pridržava principa da ni u kom slučaju ne podržava plagiranje bilo koje vrste.

Blog ilustracija OPTIČARSKE RADNJE: naočare za sunce 2
ŠTA IMA DA SE KUPI NA TEZGI

Priča o tome gde ko voli da kupuje i po kojoj ceni nema ni početka ni kraja. Neko ima stav da garderobu i modni aksesoar u koji spadaju i naočare za sunce, kupuje isključivo u najskupljim prodavnicama, ako to sebi može da priušti. Neko će da štedi mesecima za komad odeće koji mu se dopada. Dok, neko drugi, po svaku cenu hoće da prođe što jeftinije i nije mu bitno gde kupuje. Ali, to nije baš tako. Ako bolje razmislite, shvatićete da nevezano od cene, imaćete drugačiji osećaj u odnosu na mesto gde ste nešto kupili. Kupovina na uličnim tezgama i buvljacima, većinu nas asocira na loš kvalitet i sumnjivo poreklo robe. Ko zna, možda nekim čudom može da se desi da na tezgi kupite neke naočare za sunce koje nisu lošeg kvaliteta, ali teško. Uglavnom su sve lošeg kvaliteta i ne pružaju dovoljnu zaštitu. Nasuprot tome u našim najboljim optičarskim radnjama prodaju se samo kvalitetni modeli. Ako nemate novca za Ray Ban, kupite neke od manje poznatih italijanskih ili švajcarskih brendova. Raspitajte se kod prodavca o njima i probajte ih. Dizajn je sjajan a pogled kroz polarizovano staklo je oštar. A što se cene tiče, postoji mogućnost kupovine na rate i čekove, tako da nemate šta da brinete.

M. K.
Back to Top