Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li su pale cene pvc stolarije

Od čega zavise cene pvc stolarije? Da li se one sezonski menjaju i kada je najbolje kupiti nove prozore i vrata od pvc-a? Sve što treba da znate o cenama i kupovini saznajte u nastavku.

Pre svega treba naglasiti da nova pvc stolarija podrazumeva dosta toga. Na pomen pvc stolarije većini su prva asocijacija prozori i vrata od terase i balkona, ali to nije sve. U pvc stolariju spadaju i elementi kojima se zatvaraju terase i verande, od pvc panela sa velikim staklenim oknima prave se i zimske bašte kojima se zatvara deo otvorenog prostora. Tako se dvorišta pregrađuju da budu funkcionalna i tokom zime. Delimično zatvaranje bašti kafića i restorana postiže se uz pomoć kliznih i slično.

Kupovina i ugradnja pvc stolarije uglavnom se vezuje za letnji period, mada to nije sasvim i u potpunosti tačno. Naime, i tokom zime je građevinarstvo u centru pažnje. Blage zime, jeseni i proleća nisu razlog da se stane sa izgradnjom nekih objekata. Svedoci smo da se klima poslednjih decenija i godina menja i da ide u smeru toplijih zima i niže temperature s manje padavina. Pre par desetina godina nije bilo zamislivo da zima u umereno kontinentalnoj klimatskoj oblasti prođe bez imalo snega. Danas to nije toliko nezamislivo. Naravno, ne mislimo na planinske krajeve i na regije koje obiluju zimskim padavinama, kao što su zimski skijaški centu. Ali, što se ostalih regija tiče, dešava se da se i tokom meseci koji su u proseku najhladniji tokom godine, nastupi period otopljenja sa pravim prolećnim ili jesenjim temperaturama. Tada je moguće sprovoditi poslove na građevini, o bilo kojoj fazi da je reč. Štaviše, ako nema puno padavina i ako temperature nisu ekstremno niske, gradnja novih objekata teče neometano.

Blog ilustracija: Da li su pale cene pvc stolarije


Foto: Mirandre

Što se tiče renoviranja postojećih objekata, kao što su kuće, stanovi i poslovni prostori, ako su oni već useljeni i u stalnoj upotrebi, zamena stolarije ostavlja se za period kada je toplo, tj. za proleće, leto ili ranu jesen. Faktički, tu spadaju meseci u kojima nema potrebe za grejanjem, kako bi se posao što pre uradio, i kako bi se sam objekat brzo vratio u funkciju.

S timu vezi je i priča o cenama. Logično bi bilo da u periodima manje potražnje cena pada, ali nije uvek tako. Kada je potražnja manja, onda je i kapacitet proizvodnje manji, tako da nije nužno i cena niža. Zima se u industriji proizvodnje pvc stolarije preživljava tako što se ugovaraju veliki poslovi ugradnje stolarije na novoizgrađenim zgradama. Tu je količina veća, a samim tim za kupca je to mogućnost da se postigne bolja cena u odnosu na maloprodajnu. Proizvođači pvc stolarije teže da steknu što više velikih klijenata. Naravno, da su im važni i pojedinci i prodaja na malo. Prodaja na malo sa sobom nosi i preporuke kupaca, a samim tim i širenje mreže. Međutim, saradnja sa velikim preduzimačima donosi poslove većeg obima i samim tim i veće zarade. Ovakvi poslovi aktuelni su i tokom zime, tako da svako teži da ih ima što više. Saradnja sa nekom građevinskom kompanijom na duže staze, proizvođačima pvc stolarije donosi stalni izvor prihoda i stalno nove poslove. Ako bi se oslanjali samo na pojedinačnu maloprodaju, zimi gotovo da ne bi imali posla, jer se retko ko odlučuje za ugradnju nove stolarije u svojoj kući ili stanu tokom zime.

Ovakvi slučajevi su sporadični i dešavaju se ako neko kupi novu nekretninu tokom zime i žuri mu se da je renovira zbog useljenja. Čak i tada, ako ima prilike da sačeka proleće sa starim prozorima i vratima, to će uraditi i kad dođe lepo vreme, ugradiće nove od pvc-a. Što se cene tiče, da li ona treba da bude motivišući faktor da se neko odluči da nabavi nove prozore i vrata od pvc-a tokom zime? Odgovor nije konačan i on ne glasi ni da ni ne, već zavisi od slučaja do slučaja.

Naime, što se tiče većih preduzimača, oni mogu imati koristi od izbora zimske sezone, jer tada proizvođači pvc stolarije vape za velikim ugovorima, te mogu spustiti cenu još više nego leti. Mada, da ne bude zablude, razlike nisu drastične. Veći popust može se dobiti na količinu, nego na sezonu. Što se pojedinaca tiče, tokom zime se ne očekuje velika potražnja za ugradnjom novih pvc prozora i vrata, te stoga nema ni previše priča o akcijskim sniženjima kod prodavaca pvc stolarije. Čak i da se oglasi neka akcija, mnogi će odmahnuti rukom i reći da ne mogu sad da ugrađuju nove prozore u stanu u kom žive, jer je napolju temperatura u rasponu od minus nešto do plus desetak stepeni. Većina koja to planira, ipak će sačekati proleće. Kao što je već napomenuto, zimi će se to raditi samo ako je hitno. S druge strane, tokom proleća i leta, svi oni koji su to planirali da urade, krenuće u potragu za najkvalitetnijom pvc stolarijom po najboljoj ceni. Tada proizvođači itekako imaju razloga da spuste cene i oglase razne akcije, kako bi privukli sve zainteresovane. Nekada i mala razlika u ceni može da opredeli kupca.

Što se samih cena tiče, one se mogu upoređivati na konkretnom slučaju, odnosnu na primeru dve ponude za isti posao. Pošto vrata i prozri od pvc-a mogu imati razne dimenzije, tako se teško može napraviti neka tabela. Sami proizvođači ponudiće cene iz kataloga ako već imaju prozore u identičnim dimenzijama kakve su vama potrebne, ali ako su dimenzije nestandardne, onda se cena mora proveriti.

Cene gotovih prozora mogu biti niže nego kada se cena izražava po kvadratnom metru. Neko ima nestandardne otvore na zidovima, dok neko želi da ih proširi ili smanji, u zavisnosti od namene prostorije. Saberite sve što vam treba i napravite računicu ako je cena izražena po kvadratu. To će vam dati neku procenu koliko će biti konačna cena nove pvc stolarije.

Ipak, pravilo da je leti sve jeftinije, nije uvek tačno. Ako ste sigurni da ćete na proleće raditi ugradnju novih prozora i vrata od pvc-a, već tokom zime se raspitajte o cenama. Možda vas iznenadi veoma povoljan vansezonski popust u nekim kompanijama koje na taj način žele da premoste zimske mesece. To je nešto slično kao ponude u kojima se dosta unapred rezerviše putovanje po znatno povoljnijoj ceni, kako bi se kupci privukli da nešto ranije plate. Što se pvc prozora i vrata tiče, povoljna cena može da bude motiv da posao pogodite tokom zime i da zakažete ugradnju za period čim nastupi lepo vreme i shodno tome isplanirate i svoje vreme. Prednost ovakve strategije je u tome što neke kompanije preko leta imaju previše posla, na koji se još pridodaju veliki poslovi na izgradnji zgrada, tako da vi onda morate da čekate dugo da dođete na red. Možda isporuka i ugradnja tokom ne bude u vreme kada vama odgovara. Možda baš tada planirate odmor i odlazak na put. Ali, ako zimi ugovorite posao i date neki avans, onda ste svoje mesto rezervisali i nećete čekati.

Pročitajte još:

- Kvalitetni pvc prozori izbor prestižnih ugostiteljskih objekata

M. K.
Back to Top