Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li su zubni implanti sada dostupniji u stomatološkim ordinacijama

Ako Vas pomisao na cenu zubnog implanta asocira na nešto skupo i nedostižno u odnosu na neka druge načine lečenja nedostatka zuba, trebalo bi da znate da je situacija sa cenama implanata danas znatno povoljnija u odnosu na to kako je bilo nekada.

Kada govorimo o ceni zubnih implanata nije dovoljno samo da se ograničimo na to koliki iznos je u pitanju, nego je neophodno da znamo šta je to što dobijamo njihovom ugradnjom. Naše stomatoloske ordinacije gotovo sve imaju u okviru ponude stomatoloških usluga i ugradnju zubnih implanata. Mnoge od njih u okviru svog reklamnog prostora ističu da imaju povoljne cene, a često istaknu i o kojoj sumi se tačno radi. Potrebno je da se upoznamo sa činjenicama i saznamo čemu implanti zapravo služe, šta je to što dobijamo njihovom ugradnjom, a šta gubimo ako se ne odlučimo za njih, kako bismo mogli sami da donesemo zaključak da li su jeftini zubni implanti ili su skupi.

KAKVE PROBLEME IZAZIVA NEDOSTATAK JEDNOG ILI VIŠE ZUBA?

Za nekog ko gleda sa strane i nema slične muke, nedostatak zuba je estetski problem. Međutim, neko ko se sa suočava sa ovim izazovima zna vrlo dobro da je to pre svega funkcionalan problem koji otežava žvakanje hrane i izaziva smetnje pri izgovoru nekih glasova. Ono što laici možda ne znaju ako se nisu dobro informisali je da krezubost ili bezubost kao posledicu ima mnogo komplikovanije zdravstvene probleme koji daleko nadmašuju estetski momenat. Naime, teškoće pri žvakanju hrane dovode do toga da hranu ne usitnjavamo dovoljno u ustima, odnosno, u onolikoj meri u kolikoj bi bilo optimalno, što dalje dovodi do problema sa varenjem usled čega se mogu javiti brojni zdravstveni poremećaji i oboljenja. Druga posledica koju sa sobom nosi nedostatak čak i jednog zuba, a pogotovo više njih, je da se prilikom konzumiranja čvrste hrane, tj. žvakanja drugi zubi više opterećuju, ili bolje rečeno trpe veći pritisak, koji se prenosi na kosti vilice i prouzrokuje njeno trošenje. Ovo takođe sa sobom vremenom donosi brojne komplikacije i negativne posledice po zdravlje kostiju lica i mišiće. Generalno, nedostatak zuba, kao i bolesti zuba koje se ne leče adekvatno ili se potpuno zanemaruju, mogu prouzrokovati niz ozbiljnih zdravstvenih problema, kao i ozbiljna oboljenja drugih organa i sistema organa. Na ovu temu napisane su brojne studije i sprovedena su temeljna istraživanja na najpriznatijim svetskim univerzitetima. Svako će se složiti da je zdravlje nešto što nema cenu. Stara poslovica da je bolje sprečiti nego lečiti ovde nalazi svoju punu primenu. Ako posle ove konstatacije postavimo pitanje da li su implanti skupi ako oni direktno (možda ne toliko očigledno) čuvaju naše zdravlje, zasigurno možemo reći „ne, nisu skupi“.

KOJE SU PREDNOSTI UGRADNJE ZUBNOG IMPLANTA U ODNOSU NA UGRADNJU MOSTA?

Ugradnja zubnih mostova je jeftinija metoda lečenja nedostatka zuba. Ovo je čest izbor pacijenata u stomatološkim ordinacija, a mi ćemo Vam ovde predočiti kakve prednosti u odnosu na nju ima ugradnja zubnih implanata. Kada se postavlja zubni most kako bi se nadomestilo par zuba u nizu, vrši se brušenje susednih zuba na koje se isti taj most kači. Na taj način se oštećuju i zdravi zubi. Kad se zub brusi, stanjuje, slabi i njegova snaga, zub postaje osetljiviji i prijemčiviji za dalje trošenje, kvarove ili slično. Zdrave zube bi trebalo što duže sačuvati pravilnom higijenom i brigom o njima. Nasuprot mostovima, kod ugradnje zubnog implanta ne postoji nikakva intervencija na zdravim zubima koji su u okruženju i oni se ne diraju. Nekad je ugradnja implanta neophodna kada zubi nisu dovoljno jaki da drže most, ili kad neko nema nijedan zub. Tada implanti služe kao nosioci na koje se kači most. u svakom slučaju, u situacijama kada neko nema jedan zub ili više u nizu i kada može da bira između implanta i mosta, izborom implanta neće ni malo narušiti integritet zdravih zuba u vilici jer kod njegove ugradnje nema brušenja, kao što smo već naglasili. „Načeti“ zubi su ranjivi i ukoliko krenu da se kvare, može nastati lančana reakcija zbog koje, ako ne povedete brigu o tome, možete gubiti jedan po jedan zub.

Kako stomatolozi kažu, zubni implanti pružaju pacijentu osećaj koji je najsličniji osećaju da su to njegovi zubi (koliko je to moguće). To je zato što su oni duboko usađeni u vilicu, jer se ušarafljuju u kost direktno. Zbog toga su čvrsti i daju osećaj sigurnosti pri žvakanju, tako da pacijent nema bojazan da nešto ne pukne ili da može da ispadne. Implanti su doživotno rešenje. Napravljeni su od biokompatibilnih materijala, koji su neškodljivi za zdravlje i lako srastaju uz kost. Veoma veliki procenat pacijenata dobro podnosi implante, dok je procenat onih čiji ih organizam odbaci, znatno mali.

UGRADNJA ZUBNOG IMPLANTA CENA

Dolazimo do pitanja sa početka – da li su implanti jeftini ili skupi? Da li ih je sada lakše priuštiti nego što je to bilo nekad. Veliko globalno tržište i konkurencija doveli su do pada cene zubnih implanata. Stomatološke ordinacije ne žele da imaju bilo kakve reklamacije na kvalitet i zato se odlučuju da pacijentima ugrađuju samo implante proverenog kvaliteta. Cena jednog implante kreće se već od iznosa od oko 350 evra. Mnogim pacijentima je to skupo, ali to ne znači da treba odmah da odbace ovu opciju. Naime, ako imamo u vidu da zdravlje nema cenu i da zanemarivanje lečenja nedostatka zuba može da ima posledice po kompletno zdravlje (a koliko bi tek onda koštalo lečenje?), onda ispada da cena i nije tako visoka. Međutim, u stomatološkim ordinacijama su svesni da postoji dosta pacijenata koji bi rado ugradili implante ali ne mogu da skupe novac, tako da su im izašli u susret i ponudili plaćanje na veći broj rata.

Složite svoje prioritete, jer nedostatak zuba je daleko veći problem od čisto estetskog. Olakšajte sebi život, smejte se, slobodno žvaćite i tvrđu hranu i povratite poljuljano samopouzdanje. Zaštitie zdravlje svog organizma i odlučite se za trenutno najnaprednije rešenje u lečenju nedostatka zuba, koje savremena stomatologija nudi.

M.K.
Back to Top