Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li toyota dominira u segmentu malih automobila

Kako se kretati po gradu sa stilom? Ne mislimo ovde na najnovije modne trendove, već bukvalno, koji je najbolji način za svakodnevno prelaženje gradskih relacija, na primer od kuće do posla i nazad, odlazak sa prijateljima na kafu ili na primer odlazak u kupovinu.

Znamo koji je najkomforniji način. Pogađate da je to vožnja sopstvenim automobilom. Tu ste u svom srećnom mehuru gde Vi carujete. Slušate muziku koju Vi želite, ili osluškujete smirujući zvuk motora. Sami kontrolišete grejanje ili klimu. Bezbedno, brzo i lako stižete od tačke A do tačke B. Već više godina izdiferenciralo se nekoliko klasa vozila na globalnom tržištu, a za stanovnike velikih gradova definitivno su najzanimljiviji i najpraktičniji mali gradski automobili. Ako posetite neki toyota servis uverićete se da su u gradu modeli iz ova klase veoma popularni, bilo da se radi o novim ili polovnim automobilima. Zašto je to tako i zbog čega se kupci sve više odlučuju da odaberu jednog od ovih malih lepotana.

Blog ilustracija: Auto koji se retko kvari - priča iz Toyota servisa


Foto: Pixabay
Pre svega, treba napomenuti da manji automobili koji se uglavnom tretiraju kao gradski, imaju dve klase koje se razlikuju po veličini, ali naravno po još nekim karakteristikama. Što se tiče aktuelnih modela vozila Toyota, to je model Aygo u klasi manjih gradskih automobila, a čuveni Yaris je u narednoj nešto većoj klasi. Toyotu Aygo sve češće viđamo na ulicama, dok nam je Yaris poznat već godinama. Ovi ljupki automobili privlače pažnju svih onih koji su usmereni na ovaj segment. Ako ste odlučili da nabavite manji auto, sigurno ćete na uporednu listu staviti ova Toyota vozila.
Potražnja za njima je sve veća, a za to postoji nekoliko bitnih razloga. Pre svega, svako ko živi i radi u velikom gradu vrlo dobro zna da je u dvadeset prvom veku parkiranje postalo veoma izazovan zadata. Pre nekoliko decenija automobila na ulicama bilo je neuporedivo manje. Neke porodice nisu ni posedovale sopstveni auto. Tada je mnogo lakše bilo naći parking mesto. Danas je gotovo pravilo da svaka porodica ima auto, a sve više je njih koji imaju po dva automobila. Pronalazak parking mesta je stoga u nekim gradskim zonama pravi izazov. Osim stanara lokalnih zgrada tu su firme, ali i svi oni koji su došli da nešto obave i završe. Treba se parkirati vodeći računa da je parking mesto obeleženo. Neretko se dešava da kružite tražeći slobodno mesto. Ponekad su za to potrebni minuti, a nekad i desetine minuta. U čemu je onda tolika prednost malog auta kao što je na primer Toyota Aygo? Desiće Vam se više puta da naiđete na neko mesto koje je malo uže ili manje i da Vaš mali auto tu može knap da stane. S druge strane, parkiranje vlasnicima džipova ili drugih većih automobila ponekad može biti pravi pakao. Sa manjim autom lakše manevrišete i možete se zavući na neko parking mesto gde mnogi drugi teško mogu. Tako da može da se desi, i to nije retko, da Vas čeka neko mesto od kog su drugi odustali, jer jednostavno njihovi veliki automobili tu nisu mogli da stanu.

Zašto baš Toyota kao brend, kada i drugi proizvođači nude modele iz ovog segmenta? Ima više razloga, ali pored neospornog kvaliteta, treba napomenuti i veoma dobru servisnu mrežu. Naime, Toyota servisi nude kvalitetnu i brzu uslugu i zbog toga su mnogi kupci koji su se dvoumili ipak se na kraju odlučili za Toyotu i dali joj prednost u odnosu na druge proizvođače. U Toyota servisima vrše se popravke, kao i redovno održavanje i novih i polovnih vozila bilo da su pod garancijom ili ne. Nije mala stvar saznanje da će o Vašem novom autu imati ko da vodi računa na odgovoran i stručan način.

Ako ste nekad vozili veći auto po gradu, sigurno ste više puta pomislili da mi je sad neki manji auto koji troši malo goriva. Cena benzina nije zanemarljiva i kada se sve sabere na kraju meseca ušteda koju imaju vozači malih gradskih automobila je evidentna. Ako, na primer svaki dan idete od kuće do posla i nazad ili ako Vam je posao takav da ste više u pokretu i da češće cirkulišete po gradu, stići ćete od jednog do drugog mesta bilo da ste u malom autu ili nekom terencu. Kako nije reč o dugim putovanjima, veličina automobila, kao ni njegova snaga i brzina nisu važni. U gradovima je brzina kretanja ograničene i svi treba da je poštuju. Sa sistemom sigurnosnih kamera i sve većom kontrolom od saobraćajne policije sve će manje biti onih koji će moći da legnu na gas neopaženo i nekažnjeno. A i sama svest vozača o svojoj i tuđoj bezbednosti treba da ih tera da se odgovorno ponašaju. Sama po sebi gradska vožnja više troši goriva nego vožnje na otvorenom putu. Samim tim, mali automobili nisu slučajno dobili epitet gradski. Zato što su mali, lakše se parkiraju, malo troše benzina i lakše se sa njima provlačite kroz gradske gužve. Ni ovo poslednje nije zanemarljivo. Ako uporedimo Toyotine modele Aygo i Yaris, videćemo da su to mali i okretni automobili koji su veoma hitri i praktično stvoreni za vožnju po gradu gde ima dosta prestrojavanja iz trake u traku. Yaris je uvek bio jedan od najpopularnijih modela u toj klasi. Interesovanje kupaca za njega nikad nije jenjavalo. Ako ste u potrazi za manjim gradskim autom, sami procenite šta Vam više odgovara shodno samoj veličini automobila. Toyota Aygo ima manju masu od Yarisa, jer ipak Yaris je malo veći auto od njega, a shodno tome ima veću snagu motora i startniji je.

Ali ako bismo sada prestali da upoređujemo ova dva modela koji ustvari ne pripadaju istoj klasi i ako bismo se fokusirali isključivo na male gradske automobile, u ovom slučaju Aygo, onda bismo za njega mogli da kažemo samo reči hvale. Iza njega stoji japanski kvalitet, veoma privlačan i moderan dizajn zahvaljujući kom je mali auto upakovan tako da izgleda dovoljno prostrano, snažno i robusno, a pri tom ima sve prednosti koje ova klasa zahteva. Troši kao upaljač, svega oko 4 l benzina na 100 km u kombinovanom režimu.

Za kraj, preporuka iz Toyota servisa je da ukoliko ste zainteresovani za kupovinu novog ii polovnog malog gradskog automobila, svakako u uži izbor stavite ovaj model. U praksi se pokazao odlično, a kvalitet je omogućio da su skoro jedini troškovi kad ga kupite – njegovo redovno održavanje. Što se toga tiče, nemate šta da brinete, jer su naši toyota servisi odlični.

Pročitajte još:

- Auto koji se retko kvari - priča iz Toyota servisa

M. K.
Back to Top