Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dečije igraonice spas u zimskim danima

Magloviti i hladni dani nisu privlačni za boravak napolju i igranje sa decom. Kada u kući ponestane prostora i ideja, spas pružaju decije igraonice u kojima se kvalitetno provodi slobodno vreme.

Mame se dogovaraju da dovedu decu na igranje, dok one pretresaju najnovije zanimljive teme u kafiću igraonice. Deca ne znaju gde će pre: na tobogan, trambolinu, u lavirint ili da se smeste u kutak sa lutkama, autićima i započnu igru omiljenim igračkama. Ona koja najviše vole muziku tj. mali pevači odmah se hvataju mikrofona, a hostesa im kao pratnju pušta sa YouTube-a pesme po njihovom izboru. Devojčice i dečaci, uglavnom, imaju svoje omiljene igraonice i iznova traže od roditelja da ih tamo vode. Iako su sadržaji slični gledano sa tačke gledišta odrasle osobe, svako dete nađe nešto zbog čega mu dečija igraonica postane omiljena.

Roditeljima često ponestane ideja kako da zabave svoju decu. Polazeći od činjenice da većina odraslih jedva izlazi na kraj sa raznim vrstama obaveza, od poslovnih do onih svakodnevnih kućnih, samo onaj ko je dobar organizator vremena može da da drži sve pod kontrolom i da ućari poneki slobodan sat. Često se može čuti da se zaposleni roditelji žale kako ne mogu ništa da postignu što bi želeli. Neke porodice nemaju naviku odlaska u dečije igraonice na dnevno igranje. Ovakav koncept veoma je praktičan iz više razloga. Naime, ako razmislite kako da mali broj sati koje možete kategorisati kao slobodno vreme, da provedete na najbolji mogući način. Da se Vaše de razonodi i zabavi u aktivnostima koje mu prijaju, ali da se i Vi opustite i odmorite. Odlazak u dečiju igraonicu nudi sve to.

Ako mislite da ste otuđeni od deteta dok se ono igra u igraonici, a vi sedite u kafeu, podelite boravak u igraonici tako da se i vi sa njim malo poigrate, a da ga onda ostavite da nastavi druženje sa vršnjacima. U zavisnosti od uzrasta deteta možda čete morati da budete stalno prisutni jer dečije igraonice imaju pravilo da se deca do 4 godine ne ostavljaju da se igraju sama, i da roditelj ili odrasli pratilac mora biti stalno uz njih. Ovako maloj deci prija boravak u novom prostoru gde su okružena drugim zanimljivim igračkama i sadržajima, koje postepeno, radoznalo otkrivaju.

Blog ilustracija: Dečije igraonice spas u zimskim danima


Foto: Mirandre

Za bebe i najmlađe, dečije igraonice su izdvojile posebne ograđene prostore koji su potpuno bezbedni. Sve je obloženo strunjačama, a među igračkama su isključivo one koje nemaju sitnih delova i potpuno su prilagođene najmlađem uzrastu. Mini-tobogani i tuneli za provlačenje pravi su hit. Roditelji koji sa ovako malom decom posećuju igraonice, svedoče da njihovoj deci veoma prijaju ove posete. Zadovoljena je njihova želja za igrom i otkrivanjem, fizički su aktivna bez bojazni od povređivanja, istroše dosta energije i mnogo su bolje raspoložena posle igranja u dečijoj igraonici.

Naravno da je boravak na čistom vazduhu važan i za mlade i stare, a naročito za decu. Međutim, u hladnim zimskim i jesenjim danima, kada je velika vlaga ili duva vetar, duži boravak donosi mnogo više štete nego koristi. Znamo koliko je važno da zaštitimo dete od prehlada i razbolevanja, a ukoliko ga neumereno izlažemo lošim vremenskim prilikama, povećavamo rizik od dobijanja sezonskih prehlada i slično. U svemu treba biti umeren i nijedan ekstrem nije dobar. Koliko god da je napolju hladno ili duva vetar, detetu neće škoditi da veoma kratko bude napolju. Čak i vreme koje je potrebno da se od kuće stigne do vrtića ili dečije igraonice, dovoljno je u takvim uslovima. Lekari savetuju da decu ne treba previše štititi, jer to samo ima kontraefekat.

Osim kratke šetnje kad je hladno i kad pada kiša, ostatak vremena možete provesti sa detetom u dečijoj igraonici. Savetujemo Vam da obiđete više njih, koje se ne nalaze nužno u Vašem komšiluku. Prijaće Vam promena i otkrivanje novih mesta. Videćete kako dete na koju dečiju igraonicu reaguje. Tako možete usput i izabrati mesto gde će ono slaviti sledeći rođendan. Ako je dovoljno veliko da samo napravi odabir, poštujete njegovu želju. Moguće da neko mesto koje se Vama najviše dopadne, njoj ili njemu bude drugi izbor.

Inače, ako Vas brine trošenje novca, dečije igraonice su veoma ekonomično mesto što se tiče kombinacije dobre zabave i cene koja uz to ide. Neke veće igraonice naplaćuju ulaznice po satu, ili čak se može uzeti samo polučasovno igranje. To su, na primer, igraonice pri tržnim centrima, u kojima roditelji ostavljaju decu kako bi predahnuli uz kafu dok kupuju, ili skoknu da nešto pazare dok se dete bezbrižno i pod nadzorom osoblja igra.

Ali najčešći slučaj, kada su cene karte dnevnog igranja u dečijoj igraonici u pitanju je da se one naplaćuju po danu. Znači platite dnevnu kartu i možete ostati koliko god želite. U praksi to ne bude više od sva sata. Za to vreme dete se dovoljno izigra, vi se opustite i onda zajedno idete dalje.

Pravilo svih igraonica je da se iz bezbednosnih, ali i drugih razloga, ne sme unositi hrana i piće spolja. Deca i roditelji mogu da se posluže sokovima i napicima koji se služe u šanku kafića igraonice. Cenovnici pića su istaknuti i stoje na stolovima (kao i u svim drugim kafićima). Osim novca za kartu za igranje i za piće koje planirate da konzumirate, drugi novac Vam za igraonicu ne treba. Ponegde postoje automati za razne igre za koje je potreban žeton koji se posebno naplaćuje. Deci su ovakve aktivnosti često privlačne. Tako da, ako odete u ovakvu igraonicu ukalkulišite unapred koliko planirate na to da potrošite. Usput, učite dete da bude štedljivo i da ne mora sve što se vidi odmah da se kupuje.

Nemojte nositi hranu i sendviče u igraonice, već jedite i nahranite dete pre toga. Vodite računa da se ne prejede kako mu ne bi bilo muka tokom igranja. Aktivnosti u dečijoj igraonici su ponekad kao gimnastički trening gde ima dosta skakanja, valjanja i prevrtanja. Neke igraonice u okviru kafića imaju u ponudi i neke poslastice ili hranu u vidu neke vrste užine. Raspitajte se kad dođete na igranje da li je i klopa deo ponude.

Imajte na umu da nešto što je zabavno Vama, nije toliko detetu. Sedenje u običnom kafiću u tržnom centru, detetu će brzo dosaditi. Zato su dečije igraonice idealno rešenje za hladne dane.

Želimo vam lep provod!

Pročitajte još:

- Dečije igraonice kao mesto okupljanja porodice


M. K.

Back to Top