Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Depilacija šećernom pastom u kozmetičkim salonima

Depilacija šećernim voskom jedna je od veoma popularnih usluga u kozmetičkim salonima kod nas. Ova drevna metoda došla kod nas sa istoka, iz arapskog sveta i postala veoma popularna zbog svoje jednostavnosti, učinkovitosti i neškodljivosti.

Kada se pojavila, depilacija šećernom pastom bila je nešto veoma egzotično. Nije moglo bilo gde da se ode da se ona uradi jer tada kozmeticki saloni nisu imali u ponudi ovu vrstu depilacije. U to vreme, u kozmetičkim salonima znalo se samo za depilaciju toplim i hladnim voskom i izbor je padao na jednu od ove dve. Ali, onda se proneo glas o nekoj tamo ženi koja je došla iz arapskog sveta i koja je u svom stanu radila ovu vrstu depilacije. Svaka devojka koja je otišla da isproba ovu depilaciju odlazila je puna utisaka. Prepričavala bi svojim drugaricama i onda bi one otišle to da isprobaju. Vremenom je neka od ovih mušterija došla do recepture kako da napravi šećernu pastu. Odvažne devojke su same kod kuće probale da rade depilaciju uz pomoć šećerne paste. Kada se posmatra kako to radi neko ko je vešt i ima iskustva u tome, tada sve deluje dosta lako i jednostavno. Zbog pokreta koji se u izvesnoj meri razlikuju u odnosu na one koje kozmetičarka ima kada radi depilaciju voskom, depilacija šećernom pastom deluje još zanimljivije.

Blog ilustracija: Depilacija šećernom pastom u kozmetičkim salonima


Foto: Pixabay

Vremenom se glas proneo o ovoj nesvakidašnjoj i veoma efikasnoj metodi i ona je stigla i do kozmetičkih salona. Kozmetičarke su se edukovali i naučile tehniku rada. Uz malo vežbe i truda naučile su da rade ovu depilaciju klijentima isto onako vešto kao što barataju voskom.

Zašto je depilacija šećernom pastom postala tako popularna? Koje su njene prednosti u odnosu na vosak? Naime, depilacija toplim voskom daleko je traženija od depilacije hladnim voskom, zato što je topao vosak pogodan za sve regije, a hladan se primenjuje samo u određenim. Topao vosak može imati suviše visoku temperaturu i može da se dogodi da se tokom depilacije opečemo. Čak iako se ne opečemo, sama visoka tepmeratura dodatno itritira već nadraženu kožu, te se nakon depilacije toplim voskom javlaju otoci, crvenilo i krvarenje. Sa šećernom pastom toga nema jer se ona ne koristi na tako visokoj temperaturi. Štaviše, mlaka je dok se upotrebljava.

U zavisnosti od recepture, može se napraviti nekoliko vrsta šećerne paste koja je namenjena depilaciji. Tu dolazimo do najzanimljivijeg dela, a to su sastojci. Njen sastav je toliko jednostavan da je to zapravo genijalno. Na to treba dodati da je sve apsolutno prirodno i da nema greške sa iritacijama zbog prisustva neke hemikalije. Šećerna pasta za depilaciju je sušta suprotnost kozmetičkim proizvodima koji se nalaze u tubama i koji se kupuju u drogerijama. U njoj nema ni jednog jedinog sastojka koji nije prirodan. Verovatno sve sastojke koji su potrebni da se ona napravi imate u kući i to sad u ovom trenutku. Naime, nju čini samo 3 sastojka, a to su: (spremni?) kristal šećer, limunov sok i voda. To je sve, verovali ili ne! U tačno određenoj srazmeri sastojci se pomešaju i prokuvaju 5 do 7 minuta nakon ključanja. Temperatura je umerena, a od nje zavisi i kakav sastav, tj. gustinu na kraju dobijate.

Što pasta u sebi ima više vode to je lepljivija. Ali, da ne brzamo. Dobija se 4 moguće vrste šećerne paste. Sve su one po sastavu iste, ali po gustini i tvrdoći na kraju nisu. Tako imamo veoma mekanu šećernu pastu za depilaciju, zatim srednje tvrdu, tvrdu i onu koja je namenjena depilaciji pomoću traka za depilaciju. Naime, prve 3 vrste koriste se tako što za njih nije potrebna pamučna traka već se nanose prstima. U kozmetičkom salonu, kozmetičarka nanosi pastu rukama, noseći rukavice. Ako je pasta malo tvrđa, može se koristiti špatula kojom se pasta nanosi na površinu kože, ali uz pomoć špatule se ona i čupa.

Postupak je sledeći. Pasta srednje mekoće zahvati se prstima iz posude i nanese se u pravcu suprotnom od rasta dlake. Zatim se nakon formiranja trake koja je pritisnuta uz kožu, šećerna pasta naglim pokretima čupa u suprotnom smeru od nanošenja. To je ustvari smer u kome dlaka raste. Zašto su ovi smerovi važni? Poštujući ovo pravilo smanjuje se mogućnost da dlaka počnu da urastaju jer se ustvari one čupaju u smeru rasta a lepe se u suprotnom. Tako nema uvrtanja folikula, i kao što je rečeno smanjuje se verovatnoća da će dlaka koja tu nastavi da raste početi da urasta. Sjajno zar ne! Ako se koristi spatula, postupak je isti samo se šećerna pasta ne nanosi prstima već pomoću nje. E sad, ako ste mislili da kao sa voskom možete posle prstima da iščupate traku, ovde se radi malo drugačije. Samom špatulom se čupa traka. Rezultat je sjajan. Šećerna pasta se dva do tri puta nanosi i utrljava pre čupanja.

Nakon depilacije šećernom pastom koža je mnogo manje iziritirana nego kada se koristi vosak jer je materijal daleko elastičniji, a nema nijedan sastojak koji bi mogao da izazove iritaciju.

U kozmetičkim salonima depilacija šećernom pastom nekad se radi i tako što se koriste trake za depilaciju. Sve zavisi od toga kako kozmetičar ima bolje rezultate i kakvu gustinu paste ima. Nekome je lakše da rad i samo sa rukavicama, neko je uvežbao sa spatulom, a neko voli trake jer mu je tako najlakše da potrefi gustinu paste, koja je u ovom slučaju najmanja.

Šta je još sjajni u vezi sa depilacijom šećernom pastom? Bez obzira na to koliko je Vaša kozmetičarka vešta, sigurno kada idete na depilaciju oblačite nešto stariju garderobu za koju Vam neće biti žao ako vosak slučajno kane i ufleka je. Svi znamo da se vosak teško skida, odnosno to je gotovo nemoguće. Šećerna pasta se pere vodom! Ne treba Vam ni sapun. Jasno je, šećer se topi u vodi, a drugi sastojak je limunov sok. Čak i ako same probate da eksperimentišete i depilirate se u kući šećernom pastom, najbolja vest je da koliko god da se ubrljate i ulepite ili uflekate garderobu, sve se pere običnom čistom vodom! Ipak, za depilaciju šećernom pastom treba Vam prakse i veštine. Zato je preporuka da ipak odete u kozmetički salon i prepustite se profesionalcima koji će to brže, veštije i stručnije odraditi. Za pravljenje same paste trebalo bi imati i termometar za kuhinju kako bi se potrefila tačna temperatura tokom kuvanja. Da ne biste petljali sa svim ovim idite u salon i mirne ste nekoliko nedelja, a cena depilacije šećernom pastom u kozmetičkim salonima je povoljna.

Pročitajte još:

- Zašto je dobro higijensko čišćenje lica u kozmetičkom salonu

M. K.
Back to Top