Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Depilacija voskom u kozmetičkom salonu prednosti i mane

Depilacija voskom u kozmetičkim salonima jedna je od usluga koja je najduže u ponudi. Praktično, ne možemo se ni setiti da li je uopšte postojao period u kome su saloni poslovali, a da nisu ovu uslugu imali u ponudi. Koje su prednosti i da li postoje mane kada je u pitanju depilacija voskom u kozmetičkom salonu?

Danas svaki kozmeticki salon nudi uslugu depilacije. Kada se kaže depilacija, prvo se pomisli na depilaciju pomoću toplog ili hladnog voska. Depilacija je proces uklanjanja dlačica sa regija gde ne želimo da ih imamo. Nekada se ona odnosila samo na žene i na noga. Danas se depiliraju i muškarci, a i povećao se broj zona na telu sa kojih hoćemo da se otarasimo malja. Što se tiče same depilacije voskom, postoje topla i hladna depilacija. I za jednu i za drugu koristi se pčelinji vosak samo na različitim temperaturama. Takođe, postoji i više vrste voska koji je u upotrebi. Najpoznatiji je zlatni vosak, a pored njega imamo i varijante kao što su crni i zeleni. O razlikama u kvalitetu postoje oprečna mišljenja. Neko više ceni jedan, a neko drugi. Neko će kategorički tvrditi da je jedna vrsta bolja od druga. Zapravo, reč je o tome šta je ko navikao da koristi i u čemu je vešt. Kozmetičarke u kozmetičkim salonima vremenom steknu veštinu depiliranja mušterija i postanu pravi eksperti za to. Pored znanja koje se stiče obukom i vežbom, važno je i iskustvo. Treba znati do koje temperature je potrebo zagrejati vosak bilo da je reč o toplom vosku ili o hladnom. Takođe, sami pokreti kojima se vosak nanosi špatulom na kožu treba da budu vešti. Prilikom čupanja traka, veoma je važno kako se to izvodi jer od toga zavisi i koliko će mušteriju boleti depiliranje. Takođe, veština diktira i dužinu depilacije. Što brže, to bolje. Naravno, na račun brzine ne bi trebalo da trpi kvalitet. Niko ne voli da ide na depilaciju koja traje dva sata jer želi da se ona što pre završi. Realno, niko za tako dugu depilaciju nema ni vremena. Ali, pošto u kozmetičkim salonima rade vešte kozmetičarke, ne verujemo da bi neki od njih opstao kada bi imao neku smotanu kojoj treba sto godina da depilira klijentkinji noge. Nasuprot tome, depilacija kod kuće sigurno će trajati duže nego ona u salonu. Ne možemo sami da dopremo do svih regija tako lako kao kozmetičarka. Čak i da smo profesionalci, ipak lakše je drugoj osobi da depilira zone koje su teže dostupne, kao što je zadnji deo nogu. Dakle, kada je brzina u pitanju, prvi poen ide ka kozmetičkom salonu. Prva prednost depilacije voskom u kozmetičkom salonu je što će bit neuporedivo brže gotova.

Blog ilustracija: Depilacija voskom u kozmetičkom salonu prednosti i mane


Foto: Pixaels

Kada smo već kod prednosti, da navedemo odmah i drugu. Ako sami sebi radimo depilaciju kod kuće, koliko god da smo vešti ipak, nije isto nanositi sebi bol i poveriti nekom drugom taj posao. Može se desiti da oklevamo, a kozmetičarka u kozmetičkom salonu sigurno neće oklevati između čupanja dve trake. Isto tako moguće je da zbog bola zbrzamo depilaciju i preskočimo neka mesta jer nismo u stanju više sami sebe da čupamo. Ako drugarica glumi kozmetičarku u kućnoj varijanti depilacije, ona ipak nije stručna za to i sigurno nema takve uslove kakvi su u salonu. Dakle, niko neće znati tako vešto da iščupa traku, pa da što manje boli, od kozmetičarke.

Sledeća u nizu prednosti je takođe vezana za vrstu bola, a to je bol od opekotina. Naime, kada je u pitanju topao vosak, treba znati i potrefiti pravu temperaturu. U kozmetičkim salonima postoje profesionalni aparati za zagrevanje voska, a iskusne kozmetičarke znaju koja je to tačno temperatura idealna da bi uspešno mogla da se uradi depilacija. Takođe, vosak se tokom depilacije stalno dogreva. U kućnim uslovima, samim tim, depilacija će trajati vekovima (što je već pomenuto), a i posle svakog dogrevanja rizikujemo da preteramo i opečemo se. Verovatno ne postoji osoba koja je probala da se depilira kod kuće, pa makar to bila samo depilacija nausnica, koja se bar jednom nije opekla. U kozmetičkim salonima neće se desiti da se neko opeče. Samim tim smanjuje se stres vezan za depilaciju, a količina bola koji se oseti zbog čupanja dlaka sasvim je dovoljan i nikom nisu potrebne pride opekotine.

Sledeća u nizu prednosti je mogućnost biranja između toplog i hladnog voska. Tehnika pripreme i korišćenja jednog i drugog se razlikuje. Savladati i jedno i drugo nije lako. Da biste bili vešti u tome potrebno je dosta prakse. Topli vosak pogodan je za sve regije. Žene depiliraju noge, ruke, nausnice, stomak i bikini zonu. Poneke se odlučuju za brazilsku depilaciju, odnosno depilaciju intimne regije, a poneke i za depilaciju pazuha. Muškarci depiliraju leđa, noge, ruke, stomak, praktično – celo telo. Neki idu na depilaciju jer više vole da imaju glatku kožu, drugi se depiliraju jer se bave sportom , te se tako manje znoje i ugodnije im je. Ima i onih kojima smetaju dlake na leđima, na primer, pa to postane inicijalni motiv da probaju depilaciju. Većina njih, nakon prve depilacije ima više poštovanja ka tome koliko žene trpe bol zbog lepote. Hladna depilacija pogodna je za depiliranje nogu i ruku, a za neke druge zone, kao što je bikini zona ili gornja butine mnogo je bolja topla depilacija.

Ako ste do sad samo videli prednosti depilacije voskom u kozmetičkom salonu i pitate se da li ima mana, i ako ima koje su one, došli smo do te tačke. Naime, mana nema pod uslovom da se u kozmetičkom salonu poštuju stroga pravila održavanja higijene. Kada se radi depilacija, naročito ako reč o jakim i gustim dlakama u bikini zoni, nakon čupanja može doći do krvarenja. Ukoliko kozmetičarka nije stručna i nije obučena da zna koliko je potencijalno opasno ne pridržavati se mera zaštite, kao što je nošenje rukavica, depilacija bi mogla biti izvor zaraze. Naime ako kozmetičarka nema rukavice i svojim rukama direktno dira mesto koje krvari na taj način migu se preneti razne infekcije. Svaki dobar salon koji zapošljava stručna lica, a ne neke priučene osobe, vodi računa o zdravlju, higijeni i eliminaciji potencijalnih opasnosti. Dakle, ako su zadovoljena sva pravila zaštite zdravlja i ako se vodi računa o higijeni, onda je kozmetički salon daleko bolje mesto za depilaciju od kuće. Najvažnije je odabrati neki od boljih salona i prepustiti se veštim rukama stručnih kozmetičara.

Pročitajte još:

- Depilacija šećernom pastom u kozmetičkim salonima

M. K.
Back to Top