Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Diadinamične struje u fizikalnoj terapiji

U fizikalnoj terapiji koristi se snaga električne energije. Ovo nije novina, ali treba razgraničiti da postoji nekoliko vrste elektroterapije. Jednu od njih predstavljaju diadinamične struje. Šta one predstavljaju i kada se koriste

Upotreba struja u lečenju u fizikalnoj medicini prisutna je već decenijama. Danas se fizikalna terapija ne može ni zamisliti bez elektroterapije. Njene razne vrste koriste se samostalno ili u kombinaciji sa drugim načinima lečenja u okviru fizikalne terapije. Terapijske struje imaju višestruki blagotvoran efekat. Svaka procedura koja se koristi u svrhu lečenja ili rehabilitacije u fizikalnoj medicini zapravo koristi neki vid energije koji usmerava tako da se postigne željeni efekat. Nauka u službi zdravlja dovela je do toga da se u modernoj fizikalnoj medicini koristi veći broj aparata koji funkcionišu po raznim naučnim principima. Električnu energiju koristimo svugde, ali još jedna u nizu njenih primena je u fizikalnoj terapiji tj. u elektroterapiji.

Blog ilustracija: Diadinamične struje u fizikalnoj terapiji


Foto: Pixels

Diadinamične struje predstavljaju struje niske frekvencije. Njihov raspon je između 50 i 100 Hz. Kod njih imamo upotrebu ne samo različitih niskih frekvencija, već se koriste i sa različitom jačinom. Promene jačine i frekvencije takođe su veoma važne. Naime, mišićno tkivo se vremenom navikne na određenu jačinu i frekvenciju. Kako bi se ono nanovo stimulisalo, potrebno je da se koriste različite jačine i frekvencije, tako da je na neki način poenta u ovim promenama. Različite modulacije, kako se još nazivaju ove promene koriste se u okviru terapije i menjaju se više puta. Njihova promena je individualna i zavisi od stanja u kome se tkivo nalazi i način na koji reaguje. Savremena terapija bola uključuje i diadinamične struje. Njihovo delovanje na ublažavanje bola manifestuje se tako što se senzacija bola zameni vibracijama. Na ovaj način diadinamične struje deluju kao analgetik. Ali, ovo nije jedini cilj njihove primene. Ko povreda potrebno je da se učini sve što je moguće da se otok smanji. Pored drugih, poznatih metoda, koriste se i diadinamične struje. One deluju na krvne sudove tako što izazivaju njihovo širenje. Samim tim, svojim dejstvom pomažu da se smanji otok, odnosno da otok splasne. Isto tako, širenje krvnih sudova u povređenoj regiji utiče i na smanjenje osećaja bola. Još jednom treba naglasiti da su receptori u koži i u tkivu skloni tome da nauče neki impuls i da se na njega adaptiraju. Zato su za maksimalnu učinkovitost diadinamičnih struja neophodne promene polariteta i modulacija.

Ako Vam sve ovo zvuči suviše komplikovano i ako obiluje stručnim terminima za koje su Vam potrebna dodatna objašnjenja, ipak dovoljno je da izvedete jedan zaključak, koji je u suštini za Vas najvažniji. On glasi da je jasno da je reč o terapiji koja podrazumeva visoko stručno poznavanje i da je zato neophodno uvek se obratiti najboljima kako bi proces lečenja bio uspešan. Poznavanje upotrebe struja u fizikalnoj terapiji dovodi do toga da se izvuče maksimum iz same terapije i to na način koji pogoduje pacijentu. Primena struja u kombinaciji sa vežbama zahteva budno praćenje i stručnost fizioterapeuta iz više razloga. Pre svega, neophodno je potrefiti pravu meru. Posle toga, neophodno je znati kada koji oblik terapije uključiti. Kada su same diadinamične struje u pitanju, neophodno je dubinsko poznavanje njihovog delovanja i primene raznih modulacija tokom terapije.

Kada se primenjuju diadinamične struje? Primena diadinamičnih struja dosta je široka u fizikalnoj medicini. One su naročito učinkovite kod lečenja Sudekove bolesti, čiji uzročnici nisu do tančina otkriveni. Kada je nastala kao posledica duge imobilizacije nekog ekstremiteta, usled povrede, tada se diadinamične struje koriste s ciljem da povrate normalnu funkciju krvnih sudova koja je inače poremećena dugom imobilizacijom. Dakle, diadinamične struje pored analgetskog imaju i cirkulatorni efekat, tj. pospešuju narušenu cirkulaciju.

Pored karakteristike da je reč o niskofrekventnim strujama, treba naglasiti da su to jednosmerne struje sa različitim modulacijama. Još jedna od indikacija kada se primenjuju diadinamične struje je povišen tonus mišiće, ili drugačije i jednostavnije rečeno – napetost mišića. Mišićna napetost može nastati usled raznih posledica. Kada su mišići napeti, kao posledica toga oni se skraćuju što dovodi do bolova i neprijatnosti u raznim regijama. Lečenje hipertonije mišića sprovodi se pomoću diadinamičnih struja. Ovaj vid fizikalne terapije provereno daje rezultate. Povezanost skeletno-mišićnog sistema dovodi do toga da napetost u nekom mišiću dovodi do toga da se bolovi i neprijatnosti mogu osetiti u bilo kojoj povezanoj regiji. Poput domino efekta napetost se prenosi i reflektuje i na druge delove tela jer sve ima vezu jedno s drugim. Ograničeni pokreti ili stalne tegobe u vidu bola sputavaju nas da normalno živimo i funkcionišemo. Olakšanje nam je preko potrebno, a ono se po postiže uz pomoć fizikalne terapije. Diadinamične struje provereno deluju na povećan mišićni tonus i pomoću njih se smanjuje napetost mišića. Važno je stručno vođenje terapije i pravilno doziranje kako bi do izlečenja došlo u dogledno i očekivano vreme.

Jasno je da diadinamik ima višestruku upotrebu u fizikalnoj medicini. Uvek je najvažnije obratiti se na pravo mesto kako bi se pravilno utvrdila dijagnoza i isplanirao tok lečenja. Fizikalna terapija može biti manje ili više dugotrajna. Neki procesi ne mogu se ubrzati. Priroda je to tako uredila. Ali, na pacijentima je da veruju svom fizijatru i fizioterapeutu. Pored toga, potrebni je naoružati se strpljenjem. Ne znači da je svako lečenje u okviru fizikalne medicine koje se sprovodi uz primenu fizikalne terapije dugotrajno, već samo da unapred ne treba imati neka nerealna očekivanja. Što se samih prognoza lečenja tiče, tok može biti dosta individualna, ali iskusni fizioterapeuti moći će da daju neki okvir na osnovu trenutnog stanja i plana toka lečenja. Prednost savremen fizikalne terapije je ta što u njoj imamo primenu nauke u službi zdravlja. Diadinamične struje su samo još jedan u nizu primera kako se naučna saznanja i dostignuća koriste u interdisciplinarnom napretku u službi napretka čovečanstva.

Pročitajte još:

- Vrste elektroterapije u fizikalnoj terapiji

M. K.
Back to Top