Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Drug na drumu – šlep služba

Iskusni vozači veoma dobro znaju koliko im znači šlep služba na raspolaganju u bilo koje doba dana ili noći, bez obzira gde su se zatekli ili koje usluge šlep službe su im potrebne. I bilo bi neophodno da svoja iskustva prenesu mladim ili neiskusnim, novopečenim vozačima. Kada znamo da imamo na koga da se oslonimo, da neko može da nam pomogne u bilo koje vreme, da će nam pomoći na najstručniji moguć način, e to je već briga manje. Kada zatvorimo kućna vrata a u rukama imamo ključ svog vozila pravo je vreme da se podsetimo da je slep sluzba na raspolaganju, makar nam njene usluge i ne trebale. Važno je da saznamo nešto više o asortimanu usluga, načinima poslovanja i delokrugu delatnosti većine šlep službi.

Neke šlep službe bave se isključivo putničkim automobilima. Tako nije svejedno da li je vozilo havarisano ili ne, da li ima ili nema registarske tablice. Da li je za otpad ili ga treba odšlepati do najbližeg ili specijalizovanog auto servisa. Možda je u pitanju naša nestručnost, koja se i ne zahteva od svakog od nas. Iz nekog razloga automobil je stao. Motor se ugasio i nismo u stanju da ga pokrenemo. Nestalo nam goriva. Ispraznio se akumulator. Neki kvar, kaže majstor sitan, a nama ogroman jer o tome nemamo pojma i ne znamo kako bismo pomogli ni sebi ni vozilu. Zatekli smo se van naseljenog mesta, usred nedođije, u pola noći. Šta sad? Žurimo na odredište. Taman smo, posle dugog vremena priuštili sebi godišnji odmor i stali smo na pola puta. Žurimo na važan poslovni sastanak, i auto nađe da stane usred saobraćajnog krkljanca. Ometamo saobraćaj, kasnimo, kao da se sve što je moglo urotilo protiv nas.

Šlep službe su prava pomoć u bilo kojoj nepredviđenoj situaciji u kojoj možemo da se nađemo. Pre svega, neophodno je da šlep služba što brže ukloni vaše vozilo da ne bi ometalo saobraćaj. Potrebno je da šlep služba što pre dođe do mesta na kome ste se zatekli. Ako se ustanovi da imate problem sa akumulatorom a šlep službe zapošljavaju osim stručno obučenih vozača i stručnjake u dijagnostici kvarova automobila, većina šlep službi ili otklanja kvar ili dostavi nove akumulatore da biste bezbedno nastavili vožnju.

Jedan od najčešćih uzroka tj, nezgoda koje se dešavaju u vožnji je ispumpana ili probušena guma. Šlep službe vam omogućuju uslugu zamene iste ili zamene točka rezervnim, bilo da ga u svom prtljažniku imate ili ne.

Desi nam se da ne proveravamo koliko goriva imamo pre nego što krenemo na put. Ako ste u nekom momentu ostali bez goriva a nemate u blizini benzinsku pumpu ili niste sa sobom poneli kanister sa rezervnim gorivom, šlep službe su tu da vam pomognu.
Blog ilustracija: Drug na drumu – šlep služba Foto: Peter H, Pixabay
Bilo da imamo stariji tip vozila koji se zaključava mehaničkim ključem ili elektronskim sistemom zaključavanja na novijim modelima, desi se da nam ključ pukne. Da izgubimo ključeve. Da nam iz bilo kog razloga automobil ostane zaključan i ne možemo ništa da uradimo po tom pitanju. Većina šlep službi u svom asortimanu usluga nudi i bravarske usluge.

Dijagnostika kvarova na automobilima i procena ko i kako može pomoći pri otklanjanju kvara još je jedna veoma značajna usluga koju nudi većina šlep službi.

Posle saobraćajne nesreće potrebno je odšlepati havarisano vozilo ili vozila sa lica mesta. Sva ostala pomoć na putu koja vam može biti potrebna na dohvat je ruke. Naše tržište nudi vam brojne šlep službe koje imaju vrlo širok delokrug svog rada. Važno je da znate šta je pravi posao šlep službe. Šlepanje vozila, otklanjanje kvarova, već gore navedenih situacija u kojima su šlep službe idealan saputnik treba razlikovati od osiguranja nastale štete ili pokrivanja potrebnih troškova. To je posao osiguravajućih društava i kuća koje vam mogu obezbediti putno osiguranje, osiguranje nezgoda, imovine, odgovornosti, troškova, kasko auto osiguranje i mnoge druge usluge osiguranja. Posao šlep službe je da vam odšlepa auto, popravi koliko može i uputi vas kako da što bezbednije nastavite vožnju. Neke šlep službe nude vam besplatnu uslugu zamenskog vozila kojim ćete moći nastaviti put. Neke druge opet, neće vam naplatiti utovar ili istovar vozila, već samo uslugu odvoženja. Ova usluga se uglavnom odnosi na manja vozila.

Šta sve šlepaju šlep službe? Od automobila, kombija, građevinskih mašina – većih ili manjih, kamiona veće ili manje nosivosti, jednom rečju četvorotočkaša do skutera, motora, čamaca, jahti, brodova, havarisana vozila, vozila koja imaju automatski menjač, laka i sva ostala terenska ili dostavna vozila…

Sve je više dvotočkaša na našim ulicama ali i na otvorenim putevima. Vozite mali, praktični skuter po gradskim ulicama i time štedite vreme izbegavajući gradske gužve...štedeli ste i uštedeli da konačno imate toliko dugo željeni motor nekog od svetski poznatih proizvođača i prepuštate se uživanju u dugim i brzim vožnjama...vaši ljubimci, bez obzira na količinu konjskih snaga ili kubikažu ponekad zakažu. S obzirom da nemaju dovoljno prostora da sa sobom nosite alat za popravke, osim najneophodnijeg, a i nije preporučljivo da osetljive mehanizme sami popravljate osim ako zaista niste stručni, najbolje je da se obratite šlep službi koja zapošljava ne samo vrhunske vozače već i vrlo verzirane stručnjake koji će, pre svega znati kako da osiguraju vašem ljubimcu siguran transport. Fiksiranje točkova, osiguranje kočionog mehanizma samo su neke od stavki na koji se obraća posebna pažnja. Neophodno je da sebi i svom omiljenom dvotočkašu osigurate ljude od iskustva, koji raspolažu vrhunskom opremom i prilagođenim šlep vozilima. Ova vozila često imaju mogućnost daljinskog upravljanja i time se olakšava upravljanje na mestima koja ne dozvoljavaju manevrisanje ili je ono otežano. Motor je skupa igračka i stoga radije brigu o njegovom šlepanju poverite momcima koji poznaju performanse upravo vašeg modela i njegovu veličinu i koji su visoko specijalizovani za profesionalni šlep i vuču.

Nije potrebno posebno naglašavati da što je vozilo veće, teži je i različniji posao njihova vuča i šlep. U zavisnosti od veličine i nosivosti, vaš kombi koji je iz nekog razloga onemogućen da nastavi svoje putovanje a i vi sa njim, zahvaljujući pravovremenoj reakciji zaposlenih u šlep službama za kratko vreme može biti ne samo sklonjen već i odvučen ili odšlepan do servisa koji će se njime dalje pozabaviti. Vozila sa silazećim navozom uveliko se koriste i umnogome olakšavaju šlep gabaritnih vozila kao što su kombi vozila. Dobro edukovan i stručan tim jer je i u ovoj delatnosti timski rad najuspešniji i najdelotvorniji, za kratko vreme će utovariti ili odvući vaš kombi upravo tamo gde je to potrebno.

Pošli smo u inostranstvo. Bez obzira koliko graničnih prelaza smo prešli, potrebno je da imamo kontakt sa svojom šlep službom. Svi se mi nadamo da nam neće zatrebati. Ali.. Sve šlep službe koje su svoj delokrug rada proširile na šlep u ili iz inostranstva dostupne su nam preko telefona ili nekim vidom internet komunikacije dvadeset četiri sata dnevno, svakog dana u sedmici. I ne zaboravite, imajte kontakt sa svojom šlep službom pre nego što na put krenete. Šlep službe koje se bave šlepom ili vučom iz inostranstva uglavnom pokrivaju evropske zemlje. Ipak, proverite. Naravno, pre nego što krenete na put, budite dobro informisani šta vas na putu čeka. Nije svejedno da li vozite naizgled beskrajnom ravnicom, uzanim planinskim prevojima, gusto naseljenim metropolama, serpentinama nanizanim jedna za drugom uzbrdo – nizbrdo morskom obalom putem na više desetina metara smeštenim u strme obronke brda ili planine. Važno je da znate da li vaša šlep služba može da izađe na kraj sa problemom ako vam se desi na nekom zaista problematičnom delu puta.
Blog ilustracija: Drug na drumu – šlep služba Foto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
Pomoć na putu je ono što vam je neophodno kada ste za volanom, bilo da vozite u zemlji ili inostranstvu. Sve šlep službe imaju svoju dispečersku službu i kada prijavite svoj problem i lokaciju, ekipa koja može da vam pomogne informisana je i kreće vam u pomoć u najkraćem mogućem roku. Šlep službe često sarađuju među sobom pa ako jedna nije u mogućnosti, doći će druga i vi možete biti sigurni da nećete ostati sami sa svojim problemom koji sami nikako ne možete da rešite.

Vremenski uslovi su još jedan od neizbežnih, važnih faktora kada se radi o vašim potrebama za uslugama šlep službe. Kiša, led, poledica, odronjavanje zemlje ili kamenja, peščani nanosi, duboko blato, sneg, mećava, jak vetar, olujni vetrovi, sve su to dobro poznati problemi sa kojima se susreću vozači našeg podneblja. Profesionalni vozači koji rade u šlep službama znaju najbolje kako da se suoče sa bilo kojom vrstom elementarne nepogode i da vaše vozilo odšlepaju na odredište bez posledica.

Nezaobilazna je savetodavna uloga svake šlep službe. Ako dispečer ne može da vam pomogne lično, preusmeriće vaš poziv onome ko je najkompetentniji da vam pomogne kako da se najbolje snađete u datoj situaciji dok vam ne stigne u pomoć tim koji će rešiti vaš problem najbrže i najefikasnije.

Ne šlepaju se samo vozila. Šlepaju se i prevoze razne mašine, kabaste i teške kao na primer radne mašine, strugovi, agregati, grafičke mašine, lakše radne mašine, građevinske mašine, buldožeri, valjci, rovokopači, dizalice, kranovi i slično. Sve ove ali i mnoge druge mašine, koje se svakodnevno koriste na različitim lokacijama su preteške i prevelike i zahtevaju posebnu vrstu transporta. Jedino šlep službe raspolažu mehanizacijom pogodnom za transport koje garantuju da će prevoz proći bez posledica odnosno oštećenja i kvarova mašina koje se prevoze. Usluge ovog tipa dostupne su kako fizičkim tako i pravnim licima.

Lake radne mašine namenjene čišćenju ili usisavanju ulica, raznorodni rovokopači, kombajni, utovarivači ili viljuškari su mašine koje se često transportuju sa mesta na mesto čak i više puta tokom dana. Najjednostavnije je taj posao prepustiti stručnjacima koji rade u šlep službama.

U svom radu šlep službe su opremljene specijalnom opremom i vozilima koje omogućuju šlep i transport najrazličitijeg tereta. Šlep vozila koja imaju na sebi podesive viljuške za prihvat, takozvane brile sa daljinskom kontrolom hidrauličnog sistema podesne su za utovar teških tereta ali i kabastih. Električni čekrk ili vitlo koji je učvršćen na samo vozilo a ima veliku poteznu snagu jedan je od mehanizama utovara koji se često koristi. Svi smo videli kako izgleda klasično, najčešće korišćeno pauk – vozilo. Jedno od ovih vozila moći će da se odupre i najzahtevnijim šlep izazovima kao što su nepristupačna mesta, mesta koja su na klizištima ili visini.

Poseban izazov je šlep kamiona. Obično su gabaritni i teški, nezgodni za šlep. I najčešće se zaglave na nekom teško pristupačnom mestu. Razlikuju se po veličini, nosivosti, vrsti tereta koji transportuju. Cisterne su uglavnom sličnog tipa ali cisterna koja nosi mleko i cisterna koja prevozi opasne ili zapaljive materije drugačije se tretiraju. Ako se kamion iz bilo kog razloga zaustavi, obično se zaustavi i ceo saobraćaj. Zato je važno brzo delovanje šlep službe. Zakon o saobraćaju dozvoljava vuču kamiona do prvog mesta koje je pogodno da se teret pretovari ili izuzetno do prvog mesta koje omogućuje popravak kamiona. Cela zakonska regulativa je dobro poznata radnicima šlep službi i oni je primenjuju na terenu u svom svakodnevnom radu.

Savremene šlep službe koriste opremu koja je snažna i precizna a zapošljavaju stručno obučene i profesionalno orijentisane timove koji izlaze u susret svim poslovima i teškoćama koje ih prate. Bilo da u svom radu koriste opremu, vozila sa brilama ili vozila koja imaju silazeći navoz, to je oprema koja zahteva visokostručno znanje i veštinu pri rukovanju. Potrebno je poznavanje principa rada vozila koja se vuku ili šlepuju da bi nivo sigurnosti bio što viši. Od jedne do druge šlep službe i cene usluga se unekoliko razlikuju. Znači, prvo napravite plan koje usluge su vam potrebne. Kad se dobro informišete, i cene vam se neće učiniti visoke jer šlep službe zadovoljavaju sve vaše potrebe.
J. S.
Back to Top