Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ekologija je na strani kartonske ambalaže

Znamo svi vrlo dobro da briga o našoj planeti nikad ne sme da se stavi na pauzu. Vreme prolazi, a svakim danom svojim postupcima mi pomažemo očuvanje sveta u kom živimo ili doprinosimo njegovom propadanju. Kako na životnu sredinu utiče upotreba kartonske ambalaže?

Kada je u pitanju ambalaža i pakovanje, opšte je poznato da je ona neophodna. Ali, isto tako svaki proizvod koji spada u kategoriju ambalaže, napravljen je sa ciljem da se privremeno koristi. Kada posluži svojoj svrsi, šta radimo sa njim. Sve što kupujemo ili transportujemo ima neko pakovanje. Koliko će dugo neka roba biti upakovana zavisi od više činilaca, kao na primer: koliko će se brzo transportovati i prodati, kada će se staviti u upotrebu, odnosno, kada će doći trenutak da je konačni potrošač raspakuje i koristi. Znamo da je kartonska ambalaza namenjena veoma širokoj paleti proizvoda. Koristi se u svim granama industrije. Veoma je praktična i jeftina. Karakteristike kartonske ambalaže stavljaju je u sam vrh, i od nje čine izbor broj jedan već decenijama. Jednostavno, zasada je nezamenjiva. Način na koji se pravi i sirovine od kojih se dobija igraju važnu ulogu u čitavom konceptu pravilnog odnosa prema prirodi. Očuvanje života na Zemlji i zaštita životne sredine već godinama nadmašuje priču o bacanju papirića u parku i neostavljanju smeća za sobom u prirodi. Ona je mnogo kompleksnija i ozbiljnija. Ali, kako je ovde jer o kartonskoj ambalaži, zadržaćemo se na njen uticaj na životnu sredinu.

Blog ilustracija: Ekologija je na strani kartonske ambalaže


Foto: Pixabay

Pre svega, treba sagledati čitav proces. To je put koji prati neki komad kartonske ambalaže od nastanka, preko korišćenja i na kraju odbacivanja. Ako se procesu pristupi odgovorno i pravilno, onda smo na sigurnoj strani i ne treba da imamo bojazni u vezi sa negativnim ekološkim uticajem. Treba napomenuti da je briga o ekologiji postala veoma široka tema sa puno novih detalja i faktora. Pričamo o zagađenju vazduha i emisiji CO2 u atmosferu. Pokušavamo da nađemo načine da je smanjimo gde god možemo. Na globalnoj skali svaka ušteda, i ona najmanja se računa. Standardi u Evropskoj uniji i razvijenim zemljama sveta su postali veoma visoki i strogi sa razlogom. Danas se ne smeju proizvoditi i prodavati razni proizvodi koji ne zadovoljavaju određeni stepen energetske efikasnosti. Tako, na primer, nove mašine za veš imaju u sebi potpuno novu tehnologiju koja je nastala na filozofiji zaštite životne sredine. Misli se na potrošnju struje, ali i na potrošnju vode. Tako su nastale mašine za pranje veša čiji je ciklus pranja često mnogo duži nego kod onih starih. Razlog je veliki broj obrtaja koji mora da se stabilizuje na poseban način, a da se pri tom potroši što manj struje i ograničena količina vode. Na sve to se dodaje potrošnja deterdženta i na kraju naravno – one moraju dobro da peru veš kako bi potrošači bili zadovoljni. Cena ovih zahteva je produženo pranje. To se mnogima ne sviđa, ali tako je i neće se menjati dok se ne osvoji neka nova revolucionarna tehnologija koja sve to može da postigne za kraće vreme. Ovo je samo jedan primer kojim pokušavamo da demonstriramo da je sve danas važno i da niko sebi ne može više da priušti bahato i neodgovorno ponašanje. Na svu sreću, tu su zakoni kojima štitimo Planetu, ako već nemamo dovoljnu svest da je čuvamo i bez njih.

Dakle, svaka sitnica je važna kada je smanjenje zagađenja vazduha, voda i zemljišta u pitanju. Ambalaža, kao pojam je veoma veliki zagađivač. Svi upiru prste u plastiku. I to s pravom. Ali, šta je sa kartonskom ambalažom? Da li je ona ekološka ili ne?

Odgovor je jednostavan. Kartonska ambalaža jeste ekološka ako se racionalno koristi, ako se proizvodi iz obnovljivih izvora i ako se nakon upotrebe reciklira. Šta to tačno znači?

Koliko puta do sad ste kupili nešto što je bilo lepo upakovanu u ambalažu koja je najvećim delom od kartona? Sigurno, mnogo puta. Bilo da je reč o beloj tehnici, nekom malom kućnom aparatu ili nečemu što svakodnevno kupujemo kao što je hrana – sve to je bilo upakovano (u velikoj meri) u kartonsko pakovanje. Da li, kada raspakujete nešto novo, pomislite na ambalažu i šta će sa njom biti. Sve se može teoretski za nešto upotrebiti i nečemu poslužiti. Ako imate ovakav stav onda ćete možda čuvati stare kutije od nečega, kako biste ih za nešto drugo iskoristili. To je lepo, jer tako sami reciklirate otpad koji bi zagadio okolinu ako se ne reciklira u postrojenju tome namenjenom. Ali, isto tako to je sakupljački (horderski) mentalitet koji nije dobar za Vas i Vašu psihu. Ako biste čuvali sve što se teoretski može za nešto upotrebiti, onda ste u problemu. Najbolje što možete da uradite jeste da nađete način i otkrijete sistem u kom će kartonska ambalaža u koju je bilo upakovano to što ste kupili, završiti na reciklaži. Na svu sreću, sve je više specijalnih kontejnera namenjenih ovoj svrsi. Treba se ponašati odgovorno i savesno. Nikad ne budite lenji da razdvojite to što možete od smeća, odnosno da ga razvrstate u odgovarajuće kontejnere. Isto tako, budite pažljivi i ne bacajte tamo ono što tu ne pripada. Kada se ovako ponašate, možete sebe smatrati malim herojem i biti ponosni, jer kada bi svi bili odgovorni kao Vi, došlo bi do globalnog procvata.

Kako ne bi bilo da smo počeli od kraja a početak preskočili, važno je da razjasnimo koji je to prihvatljiv način proizvodnje kartonske ambalaže. Znamo da se karton proizvodi od drveta, tako da je jasno da je važno da se sam proces od početka odvija u skladu sa ekološkim principima i standardima. Kada vidite na nekom pakovanju posebno istaknuto da je ono nastalo iz obnovljivih izvora, to znači da je kompanija koja ga proizvodi ekološki svesna i da je dobro što se im poklonili poverenje i novac potrošili baš na njihov proizvod. Obnovljivi izvori u ovom slučaju su šume koje su planski sađene za proizvodnju papira i kartona. Tu se vodi briga o svakom drvetu i sečenje i sadnja se sprovodi u skladu sa unapred zacrtanim planovima. Zamislite to kao setvu i žetvu. Svake godine dobijamo kukuruz i žito od kojih se proizvodi druga hrana za ljude i životinje. Isto tako postoje i posebne šume koje se koriste za drvnu industriju ili za proizvodnju papira i kartona.

Drugi izvor je sama reciklaža. Vi, kao potrošač, uvek treba da birate proizvode koji su upakovani u ekološku kartonsku ambalažu. To znači ili da je u pitanju reciklirani karton ili karton proizveden iz obnovljivih izvora. Tako pomažete ekološki svesnim kompanijama da opstanu i da imaju prednost u odnosu na konkurenciju koja nema ovaj stepen svesti.

Na kraju, nakon upotrebe, kartonsku ambalažu treba odložiti na mesta koja su za to predviđena. Čak iako u Vašem kraju nema ovakvih posebnih kontejnera, ako odvojite papir i karton u posebnu kesu i ostavite ih pored običnog kontejnera, velika je verovatnoća da će je pokupiti sakupljači sekundarnih sirovina koji žive od njenog sakupljanja i prodaje. Svima dobro, a Vi ste napravili značajan korak u očuvanju prirodne sredine.

Pročitajte još:

- Kartonska ambalaža za pakovanje hrane

M. K.
Back to Top