Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kartonska ambalaža za pakovanje hrane

Kartonska ambalaža pogodna je za pakovanje proizvoda u mnogim granama industrije. Veoma je praktična zbog mnogih svojih karakteristika. Između ostalog, kartonska ambalaza pogodna je za pakovanje hrane i u tu svrhu koriste se razne vrste kartonskih kutija i kartonskih čaša. Koje su sve pogodnosti kartonske ambalaže kada je pakovanje i skladištenje hrane u pitanju?
Kada je reč o ambalaži za hranu, važno je naglasiti da se hrana može pakovati za različite namene. Ako je hrana neki gotov proizvod koji treba da se nađe u maloprodaju i veleprodaji, onda se ona pakuje u ambalažu u kojoj sa rafova stiže do potrošača. Kartonska ambalaža je zastupljena u pakovanju gotovih proizvoda prehrambene industrije. Ona je tada brendirana i nosi obeležja firme koja je proizvodi, kao i sve potrebne informacije o proizvodu, uključujući i rok trajanja. Nekada je ambalaža za hranu samo namenjena njenom transportu. Najviše su u upotrebi kartonske kutije raznih veličina koje se koriste da se proizvodi u njih upakuju tokom transporta do krajnjeg odredišta. U velike kutije može se upakovati veći broj komada nekog prehrambenog proizvoda. Ovakva velika pakovanja pogodna su i za veleprodaju. Nabrajanjem ovih poznatih činjenica, želimo samo da ukažemo na to da je kartonska ambalaža svuda oko nas jer je veoma mnogo zastupljena u proizvodnji. Pošto je ovde konkretno slučaj o pakovanju hrane, ono se može odnositi i na pakovanje hrane koja se proizvodi u restoranima i koja se pakuje za poneti, ili u vidu kućne dostave. Kartonska ambalaža tu igra veoma značajnu ulogu. Razlozi su njene mnogobrojne osobine koje su učinile da ona zauzme tako važno mesto.

Blog ilustracija: Kartonska ambalaža za pakovanje hrane


Foto: Pixabay

EKOLOŠKO PAKOVANJE

Ambalaža od kartona predstavlja ekološki veoma prihvatljivu ambalažu. Ako je dobijena iz obnovljivih resursa, tj. ako je proizvedena od recikliranog papira ili od je proizvedena od drveta koje je planski sečeno, onda je kartonska ambalaža jedan od najboljih vidova ambalaže. Ona se nakon upotrebe može i treba reciklirati. Čak i ukoliko završi u prirodi, kao što se dešava sa većim delom otpada ovog tipa, ona ne predstavlja ni približno sličnog zagađivača kao što je to na promer plastika. Plastična ambalaža i plastika za jednokratnu upotrebu hiljadama godina ostaje u prirodi i ne može se razgraditi. Karton i papir su nešto drugo. Međutim svakako ambalaža ima u sebi neke primese koje ne bi trebalo odlagati u prirodi. Zato, kao i zbog mnogih drugih razloga je veoma preporučljivo da se sav kartonski otpad preusmeri na recikliranje.

TOPLOTNA IZOLACIJA HRANE

Kartonske kutije pružaju odličnu toplotnu izolaciju hrane koja je u njih upakovana. Zato većina restorana brze hrane koji vrše dostavu, svoje proizvode pakuju u kartonske kutije. Slično je ustvari i sa svim drugim vrstama restorana. Ako odete na ručak ili večeru, konobar će vas pitati da li želite da zapakuje za poneti ono što niste pojeli. Ako se izjasnite da hoćete, vaš obrok biće vrlo verovatno spakovan u kartonskoj kutiji.

HRANA SE PAKUJE U JEDNOKRATNU AMBALAŽU

Jednokratna pakovanja veoma su dobro rešenje iz sanitarnih razloga. Kutije u koje se pakuje hrana, ako nije reč o pakovanju za jednu upotrebu, trebalo bi dobro oprati i dezinfikovati. U suprotnom, moglo bi doći do razvoja bakterija i pojave stomačnih infekcija. Ako je reč o nekoj ugostiteljskoj delatnosti, to bi bilo veoma loše za biznis.

KARTONSKE KUTIJE ZA JAJA SU DOBRA ZAŠTITA

Kartonska pakovanja za jaja već dugi niz godina prisutna su u gotovo neizmenjenom obliku na tržištu. Koriste se masovno i veoma su praktična. U njih se pakuju jaja na farmama i transportuju na pijace. To su veća pakovanja, a u manja pakovanja sa nalepnicama brenda pakuju se jaja koja su namenjena prodaji u marketima i piljarnicama. Kartonske kutije za jaja konstruisane su veoma jednostavno, ali su izuzetno praktične jer pružaju zaštitu od lomljenja jaja. Naravno, ta zaštita nije apsolutna ako dođe do jačih udaraca ili padova, to svi znamo. Ali, ipak, zaštita je veoma dobra i zadovoljavajuća i ne postoji ništa drugo u šta bi se jaja mogla zapakovati, a da pruži sličnu zaštitu. Kartonske kutije za jaja su i dobar izolator. Nekonvencionalna upotreba podrazumeva da se one koriste za zvučnu izolaciju soba, tako što se lepe na zidove. Ovo se koristi kao improvizovana varijanta u muzičkim studijima koji nemaju veliki budžet.

HRANA JE POGODNA ZA ZAMRZAVANJE

Smrznuto voće i povrće nekad se isključivo pakovalo u plastične kese, ovo je jednokratna plastika, koja predstavlja globalnu pretnju planeti Zemlji, jer je postala jedan od najvećih zagađivača svetskog mora. Primetili ste da neki proizvođači počinju da pakuju brzo smrznuto voće u kartonsku ambalažu. Jeste. Ona je i za to pogodna. Ako ste proizvođač voća i planirate da se bavite distribucijom, možda biste da uložite postrojenje za brzo smrzavanje, ili slično. Odlučite se za pakovanja od kartona iz više razloga. Ona su zdravstveno bezbedna, ne zagađuju, jeftina su, a na rafovima prodavnica stoje uspravno, sa dizajnom koji ste vi odobrili i znatno su vidljivija i privlačnija kupcima od onih u zgužvanim kesama.

KARTONSKA AMBALAŽA JE JEFTINA

Kartonska ambalaža je jeftina i zato se ona sve više koristi. Trebalo da motiv bude i zaštita prirode, ali niska cena kartonskih kutija ide tome u prilog. Na žalost ne može baš sve da se upakuje u karton. Ali, oni proizvodi i namirnice koji mogu da stoje u ovim kutijama, svakako bi trebalo da budu upakovani na taj način. Za kraj treba spomenuti da za pakovanje, transport i serviranje hrane u raznim prilikama treba koristiti kartonsku ambalažu kao alternativu kad god je to moguće. Na taj način štedimo resurse, a pri tom mislimo i o sopstvenom zdravlju. Kartonska ambalaža je praktična zato što može biti napravljena u raznim oblicima. Osim četvrtastih kutija, one mogu biti i sa višeugaonom osnovom, trouglaste ili okrugle. Pored kutija, tu su kartonski tanjiti i trouglasti kartonski podmetači za picu. Kad uzimamo piće na točenje ili kafu za poneti, dobijamo ih u jednokratnim kartonskim čašama ili kartonskim šoljama. Praktična, ekološka, jednostavna i dopadljiva – to su epiteti kartonske ambalaže.

Pročitajte još:

- Da li uskoro svi prelaze na kartonsku ambalažu

M. K.
Back to Top