Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Euro palete – primena i upotreba

Euro palete imaju veoma široku primenu. U upotrebi su u gotovo svim granama industrije. Postoji više vrsta drvenih paleta, a samo one koje imaju EUR žig su euro palete u užem smisli reči, dok u širem smislu sve drvene palete predstavljaju euro palete.

Blog ilustracija: Euro palete – primena i upotreba


Foto: Mirandre

Podela euro paleta u širem smislu veoma je jednostavna. Tu postoji nekoliko kategorija koje se razlikuju po kvalitetu i ceni. Tako razlikujemo: nove euro palete, korišćene euro palete (prve i druge klase), obojene euro palete, drvene palete (palete bez žiga, velika paleta, mala palete, voćarska paleta).

Standardne dimenzije euro paleta su 1200 sa 800 mm, dok su dimenzije drvenih paleta ili iste ili mogu biti 1200 sa 1050 mm, 1000 sa 1000 mm, 1200 sa 1000 mm, 1110 sa 1110 mm, 1110 sa 1300 mm itd. Jasno je da ima više varijacija na temu i da pored standardnih postoji više nestandardnih dimenzija. Međutim, bitno je da u one konstruisane tako da im ej razmak između nosećih greda takav, odnosno da im je visina i takva da ih lako može poneti viljuškar tokom transporta. Prevshodna namena svih paleta je pakovanje i skladištenje, ali tako da one svojom konstrukcijom prate standardne dimenzije viljušaka na viljuškaru, i da se laku mogu zakačiti preneti iz tačke A u tačku B. Popunjavanje magacina robom i njeno premeštanje nikad nije bilo lakše.

Blog ilustracija: Euro palete – primena i upotreba


Foto: Mirandre

Kao što se iz priloženog vidi, postoji više vrsta paleta, ali osim podele po dimenzijama i potome da li imaju žig ili ne ,postoji i podela na nove i polovne. Kod paleta se češće koristi prefiks – korišćena. Za skladištenje raznog materijala, naročito za koji nije toliko važno da stoji na novim nekorišćenim paletama, mogu se upotrebiti i starije palete. One su tamnije boje. Sa pakovanje i skladištenje proizvoda koji imaju veze sa prehrambenom industrijom u najširem smislu reči, preporučuje se upotreba novih belih euro paleta. Ovo je važno iz razloga da ne bi došlo do kontaminacije proizvoda koji se koriste u ljudskoj ishrani nečim što je pre toga bilo na tim istim paletama.

Čemu služe obojene euro palete

Ako niste ranije imali nikakvih dodirnih tačaka sa skladištenjem i magacioniranjem, ili vas jednostavno palete nisu u interesovale, kada ih prvi put vidite, primetićete da većina paleta nije obojena i da ima prirodnu boju drveta bez ikakvog premaza. Ali tu je i izvestan procenat obojenih paleta. Čemu one služe? Ako ste pomislili da su obijene iz estetskih razloga da bi bile lepše, varate se. Možda mislite da su namenjene prodaji za slaganje elemenata nameštaja od paleta, koji je sve popularniji. Mogu za to da posluže, ali nisu zbog toga obojene. Obojena drvena paleta je ona paleta koja je korišćena ranije i na kojoj su skladištene hemikalije. Boja je znak da je možda kontaminirana nekim sadržajem posle koga na nju ne bi trebalo stavljati voće, povrće ili bilo koji drugi tip namirnice. Među obojenim paletama mogu se videti plave, narandžaste, crvene ili euro palete neke druge boje. Ako ste, kao ja pomislili da svaka boja ima neko značenje, niste bili u pravu. Boja nije bitna, sama činjenica da je euro palete obojena bilo kojom jasno vidljivom bojom dovoljno govori. Obojene palete kupuju svi oni koji nameravaju da na njih skladište neku vrstu hemikalija. Na taj način osiguraće i sebe i druge od rizika da neko njihove palete kasnije koristi u neku drugu svrhu, a pošto su palete već obojene, uštedeće sebi farbanje.

Potražnja za obojenim paletama nije velika i zato ih na tržištu ima u malom procentu.

Blog ilustracija: Euro palete – primena i upotreba


Foto: Mirandre

Euro palete koriste se i kao nameštaj

Nameštaj od euro paleta sve je popularniji. Kupci samostalno dolaze na stovarišta gde se one prodaju i kupe po par komada od kojih sklapaju stolove, klupe za sedenje, krevete za spavaću sobu, baštenske krevete … Koliko god daleko može mašta da ode, a tamo gde ni ona ne može da stigne, pomažu ideje sa interneta. Prave se zidne police za knjige, klub stočići za kafu, ugaone garniture. Ovakav nameštaj deluje veoma toplo i rustično.

Sigurno ste videli bar nekad neke veoma primamljive primere u magazinima o opremanju kuće, kod kojih su kao osnova upotrebljene drvene euro palete. One se poput lego kockica slažu u željeni oblik. Prethodno se farbaju u odabranu nijansu, boja može biti prozirna ili puna, zavisi od efekta koji se želi postići. A najbolje je što se uopšte ne moraju ni farbati ako to ne želite ili ste jednostavno lenji za to.

Druga odlična vest je da nije obavezno nikakvo sklapanje i zašrafljivanje paleta od kojih pravite nameštaj. Jedna jedina euro paleta koja može biti bela I klase ili tamna II klase (ako težite ka još rustičnijem efektu) dovoljna je da kao celina predstavlja niski klub stočić za kafu. Ako vam se čini da je ovakav sto suviše nizak, stavite drugu paletu preko nje i eto pravog stola. Između redova možete odložiti neki časopis, daljinski upravljač ili neki ukras. Čak možete sto prekriti staklom koje ste naručili kod stakloresca. Pošto su euro palete dosta masivne, čvrsto će stajati jedna preko druge bez zašrafljivanja.

Za krevet će vam biti dovoljno da poređate 4 palete u obliku pravougaonika ako to treba da bude francuski ležaj ili samo 2 palete ako je reč o običnom ležaju za jednu osobu. Preko se postavi kvalitetan nov dušek. Nema šanse da ste ikada ležali na nečemu udobnijem. Drvena osnova pruža odličnu potporu za leđa i kičmu. Toliko je čvrsta da nema ugibanja i uleganja. Pod pretpostavkom da ste odabrali kvalitetan i zaista udoban dušek – eto vama kreveta iz snova za male pare! Ako je cena jedne nove bele euro palete manje od 1000 dinara ( a za nameštaj ne morate kupiti čak ni najskuplju), a dobar klasičan dušek može da se nađe u prodavnicama za opremanje doma, po akcijskim cenama, onda računicu izvedite sami. Svi će vam zavideti na vašem novom krevetu i želeće da ga nabave i oni sami.

Euro palete i drvene palete veoma su koristan proizvod. Do skora su bile namenjene „samo“ industriji, ali gotovo svim njenim granama. Sada su našle i širu primenu - u dizajniranju enterijera i eksterijera.

M. K.

Back to Top