Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ginekološke ordinacije – praćenje trudnoće

Redovni ginekološki pregledi su nešto nijedna žena ne bi trebalo da zanemaruje i zapostavlja. Pregledi briseva, PAPA Nikolau test i ultrazvučni ginekološki pregled su pregledi koji obično ulaze u sastav ovih redovnih kontrola. Ove vrste pregleda treba sprovoditi jednom godišnje ili češće, ako za to ima potrebe. Međutim, kada je u pitanju vođenje trudnoće onda je situacija malo drugačija.

Blog ilustracija Ginekoloske ordinacije pracenje trudnoce


Kada žena posumnja da je u drugom stanju, nakon kućnog testa za trudnoću, trebalo bi da ode do odabrane ginekoloske ordinacije na pregled kod svog ginekologa. Na prvom pregledu lekar može naložiti da se uradi hCG test, kojim se putem analize krvi potvrđuje postojanje trudnoće. Potrebno je nekoliko nedelja da bi se na ultrazvučnom pregledu video plod. Uobičajena je praksa da se tokom prvog i svakog narednog pregleda tokom trudnoće meri telesna težina i krvni pritisak. Pored ovoga, lekar daje uput za dodatne analize koje treba uraditi u laboratoriji. To spadaju osnovne analize krvi koje podrazumevaju kompletnu krvnu sliku, sedimentacija i hemoglobin. U skladu sa doktorskim uputom, mogu biti zatražene neke dodatne analize, ali svakako osnovne se rade u svakom slučaju. Prvi ultrazvučni pregled služi i da se utvrdi starost trudnoće pomoću čeka se određuje i termin porođaja. Vaš ginekolog će Vas i posavetovati kako da se ponašate u odnosu na činjenicu da ste u drugom stanju, kako da se hranite i kakve fizičke aktivnosti da upražnjavate. Sve se uzima u obzir, opšte zdravstveno stanje i činjenica koliko se trudnoća u startu smatra rizičnom. Tako da nema uopštenog pravila koje se na svaku ženu može primeniti, nego je mnogo toga individualno.

UČESTALOST GINEKOLOŠKIH PREGLEDA U TRUDNOĆI

Kada je reč o učestalosti, kao i sve do sad, to individualno propisuje lekar. Međutim, ako želimo da predstavimo jedan primer zdrave trudnoće, koji će Vam pomoći kao vodič koliko često se ide kod ginekologa na kontrolu, možemo da kažemo da je uobičajeno da se pregledi obavljaju sledećim tempom:

• ultrazvuk između 11 i 14 nedelje (kad se radi i double test analizom krvi)

• pregled u 16 nedelji

• ultrazvuk između 20 i 24 nedelje

• pregled u 24 nedelji

• pregled u 28 nedelji

• ultrazvuk između 30 i 34 nedelje

• pregled u 36 nedelji

Tokom svakog pregleda ginekolog će odrediti šta od testova i analiza treba uraditi, ili šta treba pripremiti za naredni pregled i doći sa gotovim rezultatima.

Blog ilustracija Ginekoloske ordinacije pracenje trudnoce


PRIVATNE GINEKOLOŠKE ORDINACIJE IZBOR SU SVE VEĆEG BROJA ŽENA

Odlazak u dom zdravlja i čekanje može da bude naporan za jednu trudnicu. Sve više žena se odlučuje da trudnoću vodi izabrani lekar u privatnoj ginekološkoj ordinaciji. Kada dođete u zakazano vreme, neće biti čekanja, ako ga i bude, ono je minimalno i za to vreme boravićete u prijatnom ambijentu. Možete to iskoristiti da pročitate neki časopis o trudnoći i roditeljstvu, ili jednostavno da se malo opustite. Odlazak kod ginekologa mnogim ženama nije baš omiljena aktivnost, tako da mnoge svedoče da im mnogo znači to što je u privatnim ordinacijama ambijent veoma prijatan i ne drugačiji u odnosu na državne zdravstvene ustanove. Naročito trudnice, koje često idu na preglede zbog nečeg što je prirodno i normalno, ne žele da borave u prostoru koji asocira na bolest i lečenje. Bolnica, tj. porodilište će doći na red kada za to dođe vreme.

SAVREMENA OPREMA I MODERNE ANALIZE

Ako ovo čitate tokom prve trudnoće, možda ne znate da neke od dijagnostičkih metoda koje se sprovode u cilju provere zdravlja trudnice i bebe, do samo pre nekoliko godina nisu ni postojale. Naravno, nešto se godinama ne menja, ali ipak inovacije na polju prenatalnog skrininga su uzele maha i omogućile da manje invazivnim, ili bolje rečeno, neinvazivnim metodama utvrđujemo zdravlje ploda, a da ga pri tom ne ugrozimo. Tako na primer, danas postoji poseban test koji se radi analizom uzorka krvi, a koji može zameniti amniocentezu – koja predstavlja agresivnu metodu. Sve preglede, pretrage, testove i analize, naravno, treba obavljati uz konsultaciju sa svojim ginekologom, a ne na svoju ruku, jer Vaš lekar najbolje zna šta je neophodno da radite, a šta ne. Kako se približava vreme Vašeg termina, treba da razmišljate o porođaju. Ukoliko Vaš ginekolog u privatnoj ginekološkoj ordinaciji sprovodi isključivo ambulantnu praksu, uputiće Vas gde biste mogli da se porodite, i u određenom trenutku odete na kontrolu u porodilište kako biste upoznali prostor i doktore. U zavisnosti od indikacija, lekar će Vas i posavetovati u vezi sa porođajem. Pitanja kao što su: da li ćete se poroditi prirodnim putem ili carskim rezom i da li ćete koristiti neku vrstu anestezije su neka na koja treba da nađete odgovore u skladu sa konsultacijom sa lekarom.

PREPORUKE GINEKOLOGA

Preventiva i redovne kontrole su mere zaštite zdravlja. Kako ne biste morali neke preglede da radite u trudnoći, trebalo bi da ih obavite pre nego što planirate trudnoću. Među njih spada Papa Nikolau test, koji se radi u trudnoći, ukoliko nije urađen četiri meseca pre začeća. Budite odgovorne prema svom zdravlju i zdravlju Vaše bebe i unapred pripremite svoj organizam na trudnoću. U ginekološkoj ordinaciji obavite sve kontrole, a što se Vas samih tiče, rešite se loših navika i viška kilograma pre nego što zatrudnite. Pridržavajte se svih saveta i preporuka u vezi sa pravilnom ishranom i unošenjem vitamina i suplemenata i pre i tokom trudnoće. Odgovore na pitanja tražite u ginekološkoj ordinaciji a ne na internetu.

M. K.
Back to Top