Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Gradnja kuće i izbor garažnih vrata

Gradite novu kuću koja će imati i pripadajuću garažu? Razmišljate o tome kakva garažna vrata treba da ugradite kako bi vaša nova garaža bila bezbedna, funkcionalna i vizuelno lepa? Korisni saveti kako da odaberete garažna vrata i prateću opremu, slede u nastavku.

Novoizgrađeni objekat po planu trebalo bi da ima jednu ili više garaža. Prilikom planiranja i projektovanja, obratite pažnju na to kakve su vaše realne potrebe. U skladu sa tim biraju se i idealna garazna vrata koja će odgovarati svim zahtevima. Ako je reč o prostranijoj kući i ako u porodici imate više od jednog automobila, razmislite o tome da ostavite mesta za veću garažu koja ima kapacitet za čitav vozni park. Takođe, ako imate neki hobi, garaža može biti i vaša radionica, sve zavisi o čemu je reč. Ako volite da majstorišete i spretni ste u pravljenju raznih stvari ili popravljanju postojećih, onda vam, svakako, treba neka radionica. Pažljivo isplanirajte gde će šta da stoji. Ukoliko koristite često radionicu, ona bi trebalo da bude zasebna, a ne da zavisi od toga da li ste u garaži parkirali auto ili ne. Ako ipak niste neki majstor u duši, onda vam je garaža upravo to što joj ime kaže. Ali, i tada treba da vodite računa, da li je ona samo mesto gde parkirate automobile, ili će vam služiti i kao ostava. Mnogo je raznoraznih stvari koje samo sezonski koristimo. Tu spadaju novogodišnja jelka i ukrasi, uspomene koje čuvamo, oprema za zimske sportove ili za letnje itd. Mnogo je stvari koje posedujemo, a samo ih sezonski koristimo. Za njih se obično traži mesto u garaži ili ostavi. Ako je tako, onda i to treba uzeti u obzir.

Blog ilustracija: Gradnja kuće i izbor garažnih vrata


Foto: Pixabay

Dakle, planiranje veličine, tj. površine garaže veoma je važno. Nemojte to samo propustiti arhitekti na volju, već konstruktivno razmislite o tome koliko vam se isplati da štedite na kvadraturi garaže. Nekom se čini da garaža treba da ima minimalnu kvadraturu, tek toliku da stane automobil. Međutim, zaboravlja se to da se u garaži pored kola parkiraju i bicikli, kosilice za travu, kao i razne druge stvari. Koliko god da svoj prostor držite urednim i čistim, opet, za razne aktivnosti potrebne su vam razne stvari, koje iako ne koristite svakodnevno, ipak treba da imate i čuvate za prilike kada su u upotrebi. Što se tiče same garaže, ona treba da isprati čitavu ovu priču.

Šta je sa garažnim vratima? Ona se projektuju tako da budu praktična i funkcionalna. Što se tiče velikih garaža, one mogu imati više vrata koja se nezavisno otvaraju. Na taj način se postiže da jedna celina ne bude preširoka i samim tim suviše masivna. Kada su podeljena na više celina, tada ih možemo istovremeno sva otvoriti, ako za to postoji potreba. Takođe, ako to nije neophodno, otvorićemo samo jedna od garažnih vrata da parkiramo automobil, na primer. S druge strane, kada bi široka garaža imala jedna masivna garažna vrata, bez obzira od kog su materijala, ona bi mogla biti preglomazna i preteška. To nije dobro jer bi tako bila podložnija kvarenju mehanizma, zaglavljivanju ili uleganju. Ispadanje iz ležišta šina takođe je moguće, ali kod teških vrata više je verovatno da će se ona zaglaviti u nosačima, nego da iz njih ispadnu. Kako ovo izbeći?

Pre svega, uvek treba kupovati garažna vrata kod najboljih prodavaca koji su često i sami proizvođači. Oni nude garanciju kvaliteta. Ali, ne samo to, već imaju i dovoljno iskustva da znaju kako treba raditi. Važno je znati šta u poslu treba izbegavati, a na čemu treba insistirati. Iskustvo, stručnosti i kvalitetni materijali donose kvalitetan i pouzdan finalni proizvod.

Kada ste sve uzeli u obzir i napravili plan kako će izgledati vaša buduća garaža, tada treba osmisliti i izgled garažnih vrata. Konsultujte se sa proizvođačima koliko delova treba da imaju. Za kuće se obično biraju segmentna garažna vrata koja se prave od drvenih ploča i specijalnih pločastih materijala. Tu su i neki moderniji materijali u upotrebi. Pošto su vrata od garaže, ustvari spoljna vrata, ona imaju poseban sloj koji h štiti spolja od uticaja vlage. S unutrašnje strane nalaze se metalni noseći, klizni mehanizmi, koji su zaštićeni od atmosferskih uticaja. Širina vrata treba da bude srazmerna nameni, odnosno logična u odnosu na to kako je garaža podeljena.

Neke garaže su više izložene padavinama, a druge imaju zaštitu u vidu nadstrešnice. Međutim, podrazumeva se da spoljna strana treba da pruža dovoljnu zaštitu od svih klimatskih uticaja koji dolaze spolja.

Inače, što se vizuelnog utiska tiče, garažna vrata koja su segmentna veoma su dopadljiva. Ona se svima sviđaju i lako se uklapaju u bilo koji stil. Obično imaju neke blage reljefne ukrase u vidu geometrijskih oblika, tako da su veoma prijemčiva za razne stilove. Boje koje su u opticaju su razne, ali prednost mnogi daju beloj, krem, svetlo sivoj ili nekoj od prirodnih nijansi drveta. Moguće je imati garažna vrata i u drugim bojama, a preporuka je da prate nijansu stolarije. Na primer, ako na kući imate prozore i vrata u nijansi trešnje, veoma lepo izgledaju i garažna vrata ove boje. Ali, pošto je reč o novogradnji, možda ste razmišljali o tome da povremeno menjate nijanse prozora ili vrata, tako da ne želite da garažna vrata budu ta koja štrče ili koja vas koče na napravite promene. Zato se mnogi odlučuju za najneutralnije bele nijanse s kojima se nikako ne može pogrešiti.

Razmislite o tome da isplanirate i kao dodatni trošak ugradnju daljinske kontrole i sistema zaključavanja. U najmanju ruku, neka to bude daljinsko otvaranje koje radi na klasičnom principu. Tako da, kada dođete kući, ne morate uopšte izlaziti iz kola da otvorite garažu. Ako pada kiša ili sneg, vi iz kola preko daljinskog otvarate garažu, parkirate se i ne kisnete. Isto tako, kad izlazite iz kuće, ne morate oblačiti jaknu i otvarati kišobran, već ući u kola iz garaže, i preko daljinskog je otvoriti.

Pročitajte još:

- Zamena starih garažnih vrata


M. K.

Back to Top