Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Harmonika pvc stolarija za zatvaranje terasa i verandi

Pvc stolarija nam nudi mnoga veoma praktična i ekonomična rešenja. Među njima se nađu i neke inovacije koje odmah bude veliko interesovanje kupaca. Možda niste znali da je jedno od njih i inovativni način zatvaranja terasa, terasa, verandi ili spoljnih stepeništa uz pomoć harmonika vrata od pvc-a.

Kada se pomenu harmonika vrata, većini su asocijacija pregradni paravani koje su mnogi od nas imali u stanovima i kućama u drugoj polovini prošlog veka. Ovakve pregrade su sada poprilično prevaziđene i demode. Pojam harmonika vrata danas se vezuje ua nešto novo i revolucionarno što pvc stolarija ima u svom asortimanu. Ponuda prozora i vrata od pvc-a iz godine u godinu se širi. Stalno se kreiraju novi modeli i osmišljavaju nova rešenja koja donose veću funkcionalnost. Što se tiče boja, bela je bila i ostala dominantna. Mogućnosti su, premda, mnogo veće, tako da neko ko preferira drugačiju boju ili dezen, ima itekako da bira. Što se tiče samih modela, oni dolaze u više varijanti. Neki od njih se odnose se na to da pored izbora između oštrih i zaobljenih linija, moguće je dodati poneki ukras na sama prozorska okna. Popularne su linije ili ornamenti. Mada, kada se govori o inovacijama, ovde nije akcenat na poboljšanom ili unapređenom dizajnu, već je smisao ovih inovacija nešto što predstavlja potpuno novu koncepciju, tj. nov proizvod. S tim u vezi je i nov način zatvaranja spoljašnjih površina pomoću kvalitetne pvc stolarije. To su pvc harmonika vrata. Ipak, reći da su u pitanju samo vrata nije skroz tačno. Neko ko za to čuje po prvi put može pomisliti da se isključivo radi o vratima, a ne o prozorima, odnosno da je u pitanju samo neka veća površina kroz koju se prolazi. Međutim, to nije baš tako. Pojam je nogo širi, jer ne mora biti reč o vratima. Štaviše, kada je zatvaranje balkona i terasa u pitanju, mnogo češće se radi o površinama koje imaju visinu prozora, a ne vrata.

Blog ilustracija: Harmonika pvc stolarija za zatvaranje terasa i verandi


Foto: Mirandre

Život u stanu ili u kući može se učiniti komfornijim ako učinimo da neke prostorije postanu multifunkcionalne i praktične tokom čitave godine. Obično su terase te koje nas inspirišu da ih bolje iskoristimo. Naše podneblje je takvo da imamo klimu koja nam ne dozvoljava da tokom svih meseci u goni možemo da sedimo na otvorenom. Štaviše, manje je dana u kojima je to moguće u odnosu na one u kojima bi bilo prijatnije skloniti se unutra. Nije spoljašnja temperatura jedina koja nas sprečava u tome da neometano pijemo kafu na terasi. Osim toga, tu su i atmosferske prilike. Kiša i vetar mogu nam zasmetati i u ono doba godine kada inače može da se sedi u bašti. Dešava se da bismo vrlo rado proveli vreme na svom lepom balkonu ili tremu, ali da nas u tome sprečavaju razne vremenske prilike, koje nisu nužno vezane za niže temperature. Čak i kada je napolju lepo i sunčano, desi se da uslovi nisu uvek idealni. Jako sunce može da nam zasmeta. Tenda bi mogla da reši ovu situaciju, ali ponekad sunčevi zraci padaju nisko ili sa strane, tako da bi bilo zgodno ako bismo mogli da zaklonimo neki ugao terase.

Još jedan izazov koji se javlja vezan je za bolje iskorišćavanje prostora. U mnogim stanovima i kućama, dragoceno bi bilo kada bi svaki kvadrat mogao da se iskoristi na praktičan način. U stanovima su uglavnom terase te koje se ne koriste dovoljno i tokom čitave godine. Ako su one otvorene, tokom manjeg broja dana u godini može se na njima boraviti. Neke porodice imaju naviku čak i da obeduju na terasama. Većina ih koristi za sedenje i kraći odmor uz kafu, sami ili sa gostima. Ali, kad na terasi ne može da se sedi ona postaje neupotrebljiva. Još gore je kada terasa postane svojevrstan magacin na koji odlažemo razne stvari. Ona je tada ružna i veoma nedopadljiva svima koji je vide odozdo ili sa strane. Kako rešiti ovu zavrzlamu?

Firme koje se bave proizvodnjom, prodajom i ugradnjom pvc stolarije imaju nešto novo u ponudi. To su posebne pvc harmonike koje se sastoje od providnih pvc panela i služe za privremeno pregrađivanje prostora. Zašto su one ustvari najbolje i najpraktičnije rešenje? Naime, terasa ili veranda mogu se zastakliti, ali onda više nemate terasu u pravom smislu te reči. Za one kojima nije potrebno da prostor bude potpuno otvoren, dovoljno dobro rešenje je i ugradnja pvc prozora, odnosno pvc elemenata koji mogu biti fiksni ili se mogu otvarati kao prozori. Oni su težu od panela od kojih se pravi harmonika. Bolje zatvaraju i izoluju prostor od toplote, ali harmonika pruža neke druge pogodnosti. Ona je mnogo fleksibilnija. Kada zatvorite terasu pvc prozorima, da ih tako nazovemo, onda je možete otvarati samo na način na koji diktira svako okno. Nema otvaranja ni manjeg ni većeg dela. Ali, ako ugradite pvc harmoniku, onda imate veću slobodu. Možete je skroz otvoriti i imati terasu kao što je nekad bila, pre zatvaranja. Po potrebi, možete otškrinuti pvc harmoniku samo malo, kada Vam treba da ulazi vazduh. Paralelno rešenje je okno otvoreno na kip, ali ono je mnogo teže i čvršće u odnosu na ovo lagano rešenje. Uz harmoniku od pvc-a nemate osećaj da je terasa zastakljena kao što je to slučaj sa velikim prozirnim panelima. Praktično, kad otvorite harmoniku, zaboravite da je ona tu i imate potpuno otvorenu terasu.

Blog ilustracija: Harmonika pvc vrata za zatvaranje terasa


Foto: Mirandre

Zaštita od kiše, snega i vetra je dragocena. Nekada nije bilo moguće sušti veš na terasi ili verandi kada počne da pada kiša. U manjim stanovima to je poteškoća jer Vam onda veš koji se suši stoji u sobi i zauzima puno prostora. Retko ko ima taj luksuz da ima prostoriju u stanu koja je namenjena da se u njoj suši veš. Čak i u kućama se ovako nešto ne praktikuje uvek kako bi se unutrašnji prostor što bolje iskoristio kao stambeni. Posedovanje mašine za sušenje veoma je korisno, ali ni tu ne može sve da se suši, tako da ipak imamo potrebu da nekad oprane stvari sušimo tako što ih širimo. Svakako, terasa je leti najbolje mesto, ali čim uslovi nisu idealni, potreban je zaklon kako bi stvari ne bi pokisle ili kako ih vetar ne bi oduvao. Pvc harmonika je neprikosnovena u rešavanju ovog pitanja. Ona rešava još jedan problem, koji mnogima ni ne padne na pamet odmah. Naime, ona ima otvore i zazore sa strane tako da je obezbeđena stalna ventilacija prostora. Time se sprečava da se pojavi vlaga i buđ.

Ako imate više terasa i jednu želite da namenite za odlaganje nekih stvari, onda će pvc vrata u obliku harmonike biti odlična zaštita od pogleda sa strane. Slično je i sa velikim terasama čije je zastakljivanje skupo. Harmonika pvc vrata su veoma lagana i zato mogu imati velike površine. Jednim prstom se zatvaraju, je veoma lako klize po žljebu. Ne zaglavljuju se jer je njihova konstrukcija takva da delovi ne mogu da se zaglave. Nije potrebna nikakva snaga da se otvore i zatvore, tako da to mogu i deca i stariji. Mogu se po potrebi ugraditi i reze za zaključavanje, ako se brinete da se sama ne otvore kad duva vetar. Pvc harmonika je odlična i za zatvaranje spoljašnjeg stepeništa. Da ne zaboravimo koliko nam muke može zadati višak vode ili snega na terasi ili na stepenicama. Kada bismo mogli privremeno da napravimo pregradu ili paravan koji će sprečiti da sneg i kiša uopšte dopru do verande, terase ili spoljnih stepenica. Pa to sad i možemo, uz pregradnu pvc harmoniku.

Obratite se nekoj od najboljih kompanija koje se bave pvc stolarijom, a koje uspešno posluju na našem tržištu. Oni će znati koje rešenje je najbolje za vas. Pvc harmonika ima povoljniju cenu u odnosu na neka čvršća rešenja.

Ako imate terasu koja je na uglu ili koja je isturena onda se pitate šta da radite za bočne strane. Moguće je i tu staviti harmoniku, ali ako hoćete nešto što je fiksno, postavite pleksiglas, naravno ne Vi, već stručna i iskusna ekipa majstora iz odabrane kompanije koja proizvodi i ugrađuje pvc stolariju i u ponudi ima i ugradnju pvc harmonike.

Okna su sečena tako da su visoka i uska, kako bi harmonika mogla da se skupi. Paneli su tanki, a zato su i male mase, te su lako pokretljivi. Neometano klize po vodilici i zaustavljaju se tamo gde vi to želite. Mala masa je korisna kada su velike površine u pitanju. Nije zanemarljivo s koliko dodatnih kilograma ćete opteretiti svoj balkon. Da li on to može da izdrži. S pvc harmonikom nema bojazni da može, jer ona je toliko lagana, kao da ste stavili zavesu otpornu na sneg, kišu i vetar. Konstrukcija je takva da ne dozvoljava da voda ulazi unutra. Na terasama i verandama spolja se može postaviti dodatna nadstrešnica od pleksiglasa kako bi voda curila dalje i kako ne bi mogla da nađe put unutra. Dizajn je takav da su paneli uski, te kad se vrata skupe, ona ni tad ne zauzimaju puno prostora. Rešenje je veoma praktično čak i za unutra. Kada vidite kako izgleda gotov proizvod možete dobiti razne ideje.

Pvc harmonika vrata mogu da se koriste i za pregrađivanje poslovnog prostora ili ordinacija. Uslov je da je potrebna samo vizuelna pregrada, a ne zvučna. Lagani materijal i jednostavna ugradnja, uz nisku cenu, garant su da ste pronašli veoma praktično, efikasno i ekonomično rešenje.

Pročitajte još:

- Koje kvake koristimo kod pvc stolarije

M. K.
Back to Top