Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Koje kvake koristimo kod pvc stolarije

Kupili smo neki od elemenata pvc stolarije. Na primer pvc prozor ili pvc vrata. Bili smo u salonu firme koja proizvodi i prodaje pvc stolariju. U jednom od sledećih tekstova napravićemo analizu gde kupiti pvc stolariju. Proizvođača i prodavaca ima mnogo, pa kako izabrati pravog, onoga posle kojih radova i ugradnje će te biti zadovoljni? Ovom prilikom ćemo se pozabavati temom kako ispratiti majstore u toku montaže. I kako da se pregleda ugrađeni pvc prozor ili pvc vrata. I da se na licu mesta ukaže majstorima na neke stvari koje možda nisu dovoljno dobro montirane.

Jedan od najčešćih primera je kvaka. Može u većem broju slučaja doći do toga da vam nepravilno radi. Od toga da neće uopšte pravilno da se zatvara, do toga da posle zatvaranja pvc prozora ili vrata ne stoji u polažu koji treba. Ili kada se prozor ili vrata stave na kip, da i tada ne stoji pravilno. Znači kada je pvc element zatvoren kvaka treba da bude vertikalno na dole. I to pod uglom od 90 stepeni. Ne bi trebalo da šeta. Trebalo bi da bude fiksirana. Ako se kvaka klati nije pravilno montirana. Ovo se može ispraviti finim štelovanjem i dotezanjem sa inbus ključem. Dešava se da majstori ne obrate dovoljno pažnje na kvaku, da se usredsrede samo na ugradnju pvc prozora. Tako da im treba ukazati obmah po ugradnji na kvaku ako nije pravilno montirana. Ako se kvaka klati ili ostaje u položaju pod uglom od 45 stepeni i to nakon zatvaranja vrata ili nakon stavljanja pvc vrata ili pvc prozora na kip, kvaka nije pravilno montirana. Do ovoga može doći i ako je u pitanju nekvalitetna kvaka. Kvake inače nisu inicijalno deo pvc stolarije. One se kasnije po izradi pvc vrata ili pvc prozora naknadno montiraju. Kupuju se u firmama u kojima se prodaju okovi za stolariju. Kvake spadaju u okove za stolariju. Kvake mogu biti plastične i metalne. Kvake ako su plastične one su u beloj boja isto kao i pvc stolarija. Međutim kada je u pitanju plastika naravno da su metalne kvake bolje nego plastične. Plastične su u boji vrata i prozora ali trebalo bi koristiti skupu plastičnu kvaku da bi ona radila kako treba i da bi se lepo zatvarala. Sa druge strane metalne kvake u svakom slučaju će bolje raditi, jedino što nemamo u boji pvc vrata i prozora. Ovo možemo da rešimo ako korisitmo plastificirane metalne kvake ili ako korsitimo aluminijumske okove za stolariju. To jest da su nam kvake od aluminijuma. Alumnijum nije u boji bele plastike ali on ima svetliju metalnu boju koja se itekako lepo uklapa sa belim pvc-om.

Blog ilustracija: Koje kvake koristimo kod pvc stolarije


Foto: Mirandre

Sledeća sitaucija koja može da se desi sa kvakom a koju želite da ispravite je da kvaka kada se skroz zatvore pvc vrata ili pvc prozor ne može da dođe u vertikalni položaj. Kao da joj fali nekih 15 do 20 stepeni. Tako da umesto da stoji vertikalno pod uglom od 90 stepeni ona stoji na nekih 70 stepeni. U principu pvc vrata jesu zatvorena ali kvaka nije u vertikali. Kako ovo ispraviti? Ovo nije neki veliki propust pri montaži. Jednostavno majstor nije dovoljno dobro podesio mehanizam. Znači u samom mehanizmu štelovanje nije fino podešeno. Sam mehanizam sastoji se od 3 dela. Prvi se nalazi kod kvake, drugi na bočnom delu vrata a treći na gornjoj strani. Sistem se sastoji od nekoliko poluga koje se pomaraju sa samim pomeranjem kvake na pvc vratima ili pvc prozoru. Pomeranjem kvake pomeraju se i delovi mehanizma. I kada se pogleda na gornjem delu mehizam je bio u krajnjem položaju a dok je kvaka bila pod 70 stepeni. Znači mehanizam je sprečavao kvaku da ode u vertikalan položaj. Mehanizam nije pravilno podešen. Ovo ćemo rešiti tako što ćemo zvati majstore koji su nam ugradili pvc stolariju da se vrate i poprave kvaku. A možemo i sami. U principu trebalo bi razmotirati ceo mehanizam na pvc elementu. I ponovo ga sastaviti. Mehanizam se sastoji od nekoliko metalnih šipki i jednog metalnog dela koje je pod pravim uglom i nalazi se u gornjem uglu vrata. Kada se kvaka pomera to jest kada otvaramo i zatvaramo vrata te metalne šipke šetaju gore dole. A kada razmoniramo ceo mehanizam kvaku treba namestiti u vertikalan položaj. Tada ponovo namontirati mehanizam nazad. Znači kada je kvaka u krajnjem položaju kao kada su vrata zatvorena. Za ovo će nam trebati šrafciger. Šrafcigerom skidamo vijke iliti šrafove. Vijak ili šraf je jedno te isto. Vijaka ima nekoliko. Vijci drže ceo mehanizam vezan za pvc vrata ili pvc prozor. Mehanizam je ustvari veza između kvake i pvc vrata. Tako da šrafcigerom razmontiramo mehanizam skidajući vijke a onda postavljamo kvaku u vertikalni položaj. Posle toga vraćamo to jest zašrafljujemo vijke ili šrafove nazad. Položaj kvake je sada ispravan tj. vertikalan.

Kada kupimo pvc stolariju i kada je montiraju majstori, kvake su naravno ugrađene na pvc vrata ili pvc prozor. Sami proizvođači pvc stolarije i sami biraju koje okove za stolariju će da ugrade. A to govorimo iz aspekta da nema svaki mehanizam i svaka kvaka istu cenu. A to automatski ulazi u cenu ukupne pvc stolarije. Ako bi se kvaka sa mehanizmom uzimala skuplja varijanta to povlači da će i cena za pvc stolariju biti skuplja za tu cenu kvake. A to onda znači da će vaša pvc stolarija biti skuplja na tržištu. Što dovodi do toga da li ste dovoljno konkurentni. Može svako da montira skuplju kvaku sa mehanizmom, ali kupac to ne gleda. On gleda ukupnu cenu na primer pvc vrata ili pvc prozora. Drugi prodavac biće jeftiniji. A to privlači. I pvc vrata su prodata. E sad, kada kupac već bude počeo da korisiti novu pvc stolariju on vremenom uviđa da kvake ne rade kako trebaju. I pita se da li je trebao da kupi pvc stolariju kod drugog prodavca. Tako da je večita dilema, da li ugrađivati skuplje kvake i mehanizme i prodavati kvalitetniju pvc stolariju, ali biti znatno skuplju u odnosu na konkurenciju. Ili ugrađivati jeftinije proizvode, biti jeftniji na tržištu u odnosu nakonkurenciju, ali zato sa druge strane počinje polako da vam se gubi brend. Jer će se sigurno kupci vremenom žaliti, ostavljati lošije komentare. A to će sutra ostavljati negativan uticaj na dalju prodaju vaše pvc stolarije.

Zamena kvake na pvc vratima. Ako želimo da zamenimo kvaku koja je jeftina ili slabijeg kvaliteta, možemo i sami to da uradimo. Proces je jednostavan. Novu kvaku treba kupiti. Za montažu kvake potreban je šrafciger da se zavrnu vijci. Ili je to danas praktičnije sa veoma popularnom električnom burgijom koja radi bez kabla, na baterije. Skinemo staru kvaku i montiramo novu.

Pročitajte još:

- Podešavanje pvc stolarije na zimski period

M. K.
Back to Top