Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Idealno druženje počinje u baštama restorana

Letnje vreme idealna je prilika da se posvetimo jednostavnim stvarima koje nam mnogo znače. Tek kad ih nema uvidimo koliko nam zaista nedostaju. Druženje sa prijateljima u baštama najboljih restorana tokom leta, nešto je čemu se svi raduju.

Uvek smo bili poznati po dobroj i ukusnoj hrani. Kada se na to doda prijatan ambijent onda je jasno zašto su naši restorani oduvek bili toliko popularni među domaćim i stranim gostima. Leto je vreme kada će se otvoriti bašte restorana i dočekati goste koji su željni da provedu par sati u lepom ambijentu, prodajući neki od specijaliteta domaće ili internacionalne kuhinje. Izbor je veoma velik i što se jela tiče, a i što se tiče lokacija na kojima se restorani nalaze. Neko preferira mirnija i ušuškanija mesta. Znajući to, ugostitelji su uspeli da usred gradske vreve stvore male ušuškane oaze. Za goste restorana koji žele da se opuste i na kratko isključe iz gužve i buke, ovakva mesta su idealna. Takvi restorani imaju veoma prijatne i pametno uređene bašte. U njima ima dosta prirodnog zelenila, a obezbeđeno je i dodatno rashlađivanje tokom najtoplijih letnjih meseci. Poneka fontana ili vodoskok doprinose svežini atmosfere. Ima i onih restorana koji su privilegovani lokacijama sa kojih se pruža sjajan pogled na neku od gradskih znamenitosti ili pak na jednu ili obe reke kada je Beograd u pitanju. Ovakve bašte su savršene da se u njima ugoste prijatelji iz inostranstva kojima u najboljem svetlu želite da predstavite svoj grad.

Blog ilustracija: Kakva je ponuda u restoranima domaće kuhinje


Foto: Pixabay

Međutim, zašto se ne biste igrali turiste u svom gradu? Da li ste to nekada pokušali? Izuzetno je zabavno. Pomislite samo na koliko lokacija Vi nikada niste otišli ili koje znamenitosti ste veoma retko obilazili samo zato što se nalaze u Vašem gradu. Niste Vi jedini. Ovako razmišljaju mnogi. Na osnovu ove pojave nastale su brojne šale o stanovnicima velikih svetskih gradova u koje svake godine dolaze milioni turista. One su slične i glase nešto u smisli: kako možete razlikovati turistu od lokalca. Ili, na primer – u taj restoran idu samo turisti. Takođe, tu je i čuveno – zašto da se slikam pored te znamenitosti kad živim ovde. Upravo činjenica što živite i radite negde, ne znači da treba samo da živite i radite, već da svoj grad doživite u svojoj punini. Druženje i izlasci sa prijateljima prilika su za to. Možda to toliko retko praktikujete da ni sami ne biste umeli da preporučite dobar restoran posetiocima Vaše grada. Isto tako, kada šetate ulicama, zagledajte se malo u građevine i arhitekturu. Ko zna koliko puta ste negde prošli a da se niste ni zapitali šta predstavlja neka lepa zgrada i iz kog je doba. Ako biste objašnjavali svojim gostima šta je šta i gde se nešto nalazi, moguće da biste se obrukali.

Ali, da krenemo pre svega od Vašeg uživanja, jer ste ga zaslužili. Da pretpostavimo da želite da se igrate turiste u svom gradu, ali za početak, onog turiste koji bi želeo samo da se odmori i uživa u raznim specijalitetima. Predlog je da izaberete neki lep dan i dogovorite se sa Vama dragim ljudima da odete negde na ručak ili večeru. Pažljivo izaberite mesto prema Vašim afinitetima. Nađite neku lepu baštu koja izgleda baš onako kako bi Vama prijalo. Pošto dobrih restorana kod nas zaista ima dosta, dobro bi bilo da odete negde gde nikad niste bili. Recite svojim prijateljima da idete na novo mesto da vidite kako je. Pa čak i da Vam ne postane omiljeno ili da nađete neku zamerku, ipak otišli ste i iskusili kakvo je. Ali, može isto tako lako da se desi da Vam se odabrani restoran veoma dopadne i da mu se u budućnosti rado vraćate. Budite svesni da ipak sami treba da donesete sud o nekom mestu, a ne da ga gradite na osnovu tuđeg mišljenja ili kritika. Znate i sami da Vam se verovatno više puta dogodilo da sa nekim razgovarate o usluzi i jelovniku nekog restorana i da je Vaš stav u potpunoj suprotnosti sa stavom Vašeg sagovornika. Možda ste vi izbirljiv tip koga retko šta može da zadovolji, ali možda ste pak osoba koja na sve gleda pozitivno i vidi lepotu u detaljima. U krajnjoj liniji ukusi su različiti. Uvek su bili i biće. Zato je potpuno očekivano da se Vaš omiljeni restoran i jelo koje tamo često naručujete, nekom Vašem sagovorniku ni malo ne dopada. Shodno tome, čak i da pročitate ili čujete neku negativnu kritiku na račun nekog restorana u kom dosad niste nikad bili, nemojte je apriori prihvatati kao Vašu istinu. Možda je to istina osobe koja ju je napisala, ali možda Vi sve to isto doživite na potpuno drugi način. Zato, odvažite se i krenite u avanturu istraživanja restorana.

Kako ova ideja ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, dobro bi bilo da se unapred organizujete i napravite plan. To je kao kad se sa nekim poznanikom čujete kako biste mu čestitali rođendan ili Novu godinu, i tada se dogovorite da treba što pre da se vidite, ali ste i Vi i on ili ona u gužvi sad, pa kada gužva prođe i od svega toga ne kraju ne bude ništa. Znate i sami da takve varijante jedino uspevaju ako neko od Vas kaže, hajde da se nađemo sutra posle posla tu i tu. Jedino tako postoji velika verovatnoća da će do tog susreta i doći. Analogno tome, neka Vaša ideja a istražujete restorane sa prijateljima postane mala tradicija. Odredite neki termin u toku nedelje i unapred napravite plan da pozovete prijatelje na druženje. Pravilo je da se uvek ide na drugo mesto. Ako mislite da je Vama i Vašim prijateljima skupo da svakog vikenda idete u restoran, onda neka to bude dva puta mesečno. Čak i jednom mesečno je dobro ali obavezno unapred odredite da to na primer bude na početku ili na kraju meseca, kao neki novi mali ritual. Na taj način, dobijate puno toga. Ne samo što ćete otkriti nova mesta i probati nove specijalitete. Opustićete se u prijatnom okruženju i eliminisaćete svakodnevni stres. Ali, povrh svega održavaćete stalnu vezu sa prijateljima koja u eri tehnologije i onlajn komunikacije preti da se sve više preseli u virtuelnu sferu.

Svima nam je jasno šta to znači otuđiti se i distancirati se privremeno. Iz tog smo mogli da naučimo koliko je Važan stvaran ljudski kontakt, druženje u lepom ambijentu i prijateljstvo iznad svega.

Pročitajte još:

- Kakva je ponuda u restoranima domaće kuhinje

M. K.
Back to Top