Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ideje za originalnu dečiju igraonicu 3. deo

Kreativne i originalne ideje na kojima se temelji organizacija dečije igraonice mogu biti nepresušne. Zašto da se sve radi po nekoj matrici i zašto se ne bi stvorilo neko sasvim novo i sveže okruženje? U redovima koji slede saznajte koja je to sledeća zamisao, za koju tvrdimo da je više nego interesantna.

Do sada smo se dotakli tema kako bi izgledale decije igraonice koje su nadahnute prirodom, tradicijom i likovnom kreativnošću. Sve su koncepti koji su veoma zabavni, ali i edukativni. Još jedan u nizu koji ispunjava oba ova uslova je dečija igraonica čija je tema poznavanje saobraćaja. Veoma zanimljiva i široka tema, koja se može obraditi na više načina. Ovakva dečija igraonica bila bi veoma privlačna deci. Dosta toga moglo bi da se u nju ugradi, a korist je zaista višestruka. Na prvom mestu, upoznavanje dece sa time kako se treba ponašati u saobraćaju više je nego korisno na duge staze. Osim toga, sve što je vezano za kretanje i vožnju deci je beskrajno interesantno. Nema deteta bilo da je dečak ili devojčica koje u nekom periodu ne mašta da vozi kola ili neko drugo prevozno sredstvo. Kada su generacije današnjih roditelja bile u tom uzrastu nije bilo toliko igračaka u obliku automobila, kamiona ili motora sa akumulatorima koje dete može da vozi po dvorištu ili po parku. To su mnogim klincima bile igračke iz snova. Davale su osećaj slobode, a vožnja ih je podsećala na vožnju pravog pravcatog automobila kakav mogu da voze samo odrasli.

Blog ilustracija: Ideje za originalnu dečiju igraonicu 3


Foto: Pixabay

Imali smo par modela igračaka automobila koji se ne pokreću na baterije ili akumulator, već tako što okrećemo pedale. Napravljeni su bili od metala i imali su male gume na naduvavanje koje su poput onih pravih, mogle da se probuše. Ova kola imala su volan, nisu imala nikakav menjač i nisu mogla da idu u rikverc. Tada smo zamišljali male džipove na baterije kakvi danas postoje. Maštali smo o tome da imamo tako neku igračku. Sada je sve drugačije. Današnja deca ne moraju da maštaju o tome. Ona se rađaju u svetu gde postoji mnoštvo modela ovakvih igračaka. Štaviše, prave se tako da predstavljaju minijature pravih modela automobila sa istaknutim logom brenda. Neodoljive su skoro svakom detetu. Pored toga, ovakve igračke odlična su osnova za kreiranje koncepta dečije igraonice koja ima saobraćaj kao glavnu temu.

Što se tiče prostora, ovakva dečija igraonica ne bi iziskivala znatno veću površinu u odnosu na standardne dečije igraonice. Bilo bi dobro da ima i otvoreni i zatvoreni deo. Što se tiče unutrašnjosti, najbolje bi bilo da to bude jedna veća prostorija ili više njih. Za temu saobraćaja nisu pogodne manje prostorije koliko god da i ih ima. Ako bi prostor bio podeljen tako da ipak ima više soba, to bi takođe bilo korisno, samo dok je zadovoljen uslov da su bar jedna ili dve veće površine. Kada kažemo veće, mislimo na to, dovoljno velike da u njih stane poligon za vožnju igračaka automobila na baterije. Bilo bi zanimljivo da tu bude bar jedna raskrsnica i da ima par ulica. Čak bi bilo još interesantnije da se u ulicama naprave makete zgrada, tako da kada se voze ova mala kola, stiče se utisak vožnje po pravim ulicama gde često nije toliko pregledno šta se nalazi iza ugla. Na taj način deca uče da budu još pažljivija i uviđaju koliko je koncentracije potrebno u saobraćaju.

Kako bi se o saobraćaju naučilo što više, dobro bi bio da postoje i male policijske uniforme i policijski automobili kako bi neka deca mogla da glume policiju koja zaustavlja i kontroliše vozače. Na ulazu, svako dete bi dobilo vozačku dozvolu sa slikom. Moglo bi da je sačuva za sledeći put kad dođe i da prilikom svakog dolaska dobije novi pečat. Kada sakupi određeni broj pečata, sledi nagrada. To može biti neko posluženje u vidu sokića ili neka druga nagrada, kao što je besplatan ulazak. Svakako nešto što je detetu zanimljivo. Isto tako, ako napravi neki prekršaj u vožnji policajac mu može napisati kaznu koja se može platiti novčanicama igračkama, poput onih iz društvene igre monopol. Svako dete na ulazu može dobiti određenu svotu ovog novca koja služi da se njime plaćaju kazne. Sistem bi bio takav da deca budu motivisana da ne naprave kaznu, koliko god da im je zanimljivo da je plaćaju. Ali, na primer, ako neko dete ne napravi ni jedan prekršaj, na kraju igranja može dobiti neku simboličnu nagradu. Sve su ovo ideje koje se dalje razrađuju i koje se uvek mogu unapređivati i dopunjavati.

U ovakvoj dečijoj igraonici deca uče da se ponašaju u saobraćaju i kao pešaci. Na svakoj raskrsnici nalazi se pešački prelaz i eventualno semafor. Ona prelaze ulicu samo kad je zeleno svetlo za pešake, a s druge strane vozači su dužni da stanu i propuste ih kada hoće da pređu ulicu preko pešačkog prelaza, tamo gde nema semafora.

Posebna soba bila bi rezervisana za sve one klince koji vole da se igraju malim autićima. Tu bi ih bio puno, a vozili bi se po raznim platformama. Štaviše, odlično bi bilo kada bi tu bio poseban deo gde se voze autići sa daljinskim upravljanjem. Pravila saobraćaja i tu bi se poštovala.

Napolju bi se nalazio još jedan poligon za vožnju, ili više njih, u zavisnosti od raspoloživog prostora. Sva bi bilo isto, samo što bi se tu više vremena provodilo kad je lepo vreme. Kako automobili na baterije ne bi pokisli napolju, tu bi bile garaže za njih u koje bi ih deca pre odlaska sa igranja parkirala.

Ako ima dovoljno prostora, napolju bi mogao biti izdvojen deo za vožnju helikoptera sa daljinskim upravljačem. Ovaj deo bi namenjen za stariju decu, a o bezbednosti bi stalno vodili računa animatori. Kako pored drumskog i vazdušnog, postoji i pomorski, rečni i železnički saobraćaj, u zavisnosti od kapaciteta ove dečije igraonice, mogao bi se napraviti deo gde se voze vozovi na daljinski pogon, a tu bi mogao biti i neki bazenčić za puštanje brodića. Ako ova zamišljena dečija igraonica ima zaista veliku površinu, mogao bi se napraviti pravi veći bazen u kom se nalaze posebni brodići u kojima deca sede i voze se.

Ideja ima zaista mnogo, a tema saobraćaja veoma je inspirativna. Stepen njene realizacije zavisi od uslova koji postoje. U osmišljavanju ovakve dečije igraonice, najvažnije je unapred napraviti dobar i detaljan plan sa predviđanjem mogućih proširenja u budućnosti.

Pročitajte još:

- Ideje za originalnu dečiju igraonicu 2.deo

M. K.
Back to Top