Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ideje za originalnu dečiju igraonicu 6. deo

Predstavili smo vam nekoliko zamisli za originalne i do sad neviđene dečije igraonice. Sledeća na redu sigurno bi deci bila jedna od omiljenih. Ali, osim toga, dečija igraonica koju predstavljamo u ovo tekstu imala bi program koji je veoma koristan za zdravlje dece i njihov pravilan rast i razvoj.

Da otkrijemo odmah tajnu, u pitanju je ideja decije igraonice sa sportom kao glavnom temom. Sportska dečija igraonica nešto je što treba svakom detetu. Možda biste pomislili da je svaka dečija igraonica na neki način sportska. Ima svih uslova za skakanje, trčanje i igranje. To je tačno, ali šta ako bi igra bila organizovana u okviru pravih sportskih disciplina. Program vode mladi profesori fizičkog vaspitanja koji su stručno obučeni za rad sa decom. Oni znaju na koji način se sportski programi vode kada su u pitanju najmlađi. Pokrivaju širok spektar sportskih disciplina tako da razni sportovi dolaze u obzir.

Blog ilustracija: Ideje za originalnu dečiju igraonicu 6


Foto: Pixabay

Kada smo već kod sportskih disciplina koje bi se praktikovale u sportskoj dečijoj igraonici zanimljivo bi bio sagledati na koji način bi se one odabrale i kako bi bile organizovane. Treba krenuti od onih najatraktivnijih. Tu svakako pada alpinizam i penjanje po stenama. Ova sportska disciplina i veština nije u tolikoj meri zastupljena kod odraslih, ali je zato veoma atraktivna sportska aktivnost koja je deci veoma zabavna. Uz to, penjanjem se jačaju mišići celog tela. Vežbaju se ekstremiteti, ali potrebno je imati čvrstinu i kada su u pitanju leđni mišići i trbušnjaci. Penjanje po stenama je sportska disciplina idealna za sportske dečije igraonice. Veštačka stena može se postaviti u mnoge prostore, potrebno je samo da plafon bude visoko. Kada se postave sve hvataljke, stavlja se i sistem koji služi za bezbednost. Kanapi i užad su tu da štite od padova, ali i da nauče decu da kada se bavimo ekstremnim sportovima, na prvom mestu treba da nam bude bezbednost.

Deca su često hrabrija od odraslih. Veći su avanturisti i lakše se odvaže da nešto probaju. Odrasle koči strah i možda preveliki osećaj odgovornosti. Deca su hrabrija i kada su u pitanju veliki tobogani u akva parkovima. Pre se odvaže od odraslih da se popnu i prepuste avanturi. Penjanje po veštačkoj steni deci je izazovno je i zabavno. Zahvaljujući užadima i ostaloj zaštitnoj opremi koja se obavezno postavlja, penjanje je bezbedno. Ovaj sport veoma je dobar i iz aspekat da se nakon završenog penjanja i osvajanja nekog vrha na veštačkoj steni, oseća zadovoljstvo zbog postignutog uspeha. Deci je najveća nagrada da su savladali nešto čega su se možda u početku plašili ili čak i ako nisu, osećaju se ponosno jer su uspeli da urade nešto veliko. Penjanje po veštačkoj steni je sport koji angažuje mišiće celog tela. Zahteva koncentraciju, dobru koordinaciju pokreta, domišljatost i snagu. Deluje odlično na psihu jer podstiče vizualizaciju i istrajnost u obavljanju zadatka. Preduslov za postavljanje veštačke stane u dečijoj igraonici je da plafon bude izuzetno visok. Štaviše, sportska dečija igraonica najbolje bi trebalo da bude smeštena u nekoj hali, jer se na tal način stiču preduslovi da ima dovoljno prostora za razne sportske aktivnosti.

Osim discipline penjanja u sportskoj dečijoj igraonici trebalo da bude još sportova. Tu spadaju i grupni sportovi sa loptom. Ustvari, to su njihove verzije prilagođene deci. Teren za mali fudbal, koji je opremljen tako da su sve površine zaštićene i da ukoliko bi se desilo da deca padnu tokom jurnjave i igre, ne mogu da se povrede jer su ispod njih sunđeri. Iako bi ovo otežavalo trčanje, ipak cilj je zabavna i bezbedna igra. U zavisnosti od veličine prostora, moglo bi da bude više malih sportskih terena u ovom fazonu. Ako nema dovoljno mesta, isti tren koji se koristi za mali fudbal, upotrebljavao bi se i za košarku, samo što bi se sklonili plastični golovi i postavili mali koševi.

Ako sportska dečija igraonica ima još veće ambicije, mogla bi da ima i bazen. On bi predstavljao veću investiciju, naročito što nije samo dovoljni izgraditi ga. Održavanje bazena dosta je skupo. Pored toga, samo postojanje bazena zahteva dodatne rigorozne bezbednosne mere. Treba zaposliti više osoblja, kao i spasioce i trenere plivanja. Bez obzira što bi bazen bio dečiji i plitak, ipak on bi zahtevao velika ulaganja i mnogo rada. Tako da, najverovatnije ne bi ušao u ovaj koncept, jer ako neko hoće da ide na bazan, mnogo je jednostavnije da cela porodica ode na neki od mnogih koji postoje u gradu ili van njega. Ali zato, sportska dečija igraonica mogla bi da ima male stolove za stoni tenis. Svako dete koje želi da se oproba u tome moglo bi, a kao pomoć tu bi bili treneri. Takođe, pošto stoni tenis nije sport koji deca lako mogu odjednom da savladaju, loptice i reketi mogli bi da budu vezani elastičnim kanapima, tako da, ako loptica padne van stola ili negde odleti, automatski se vraća sama. Niko ne voli da skuplja loptice i da ih juri sa strane.

Razne varijante igri između dve vatre mogu da se organizuju u okviru sportske dečije igraonice. Ako se skupi dovoljno dece trenere ih može organizovati po ekipama. Ne bi se upotrebljavale prave lopte već neke mekane sunđeraste, tako da nikog ne zaboli ako ga neko pogodi.
Sportski ples veoma je pogodan da se uvrsti u koncept sportske dečije igraonice. Mogu se organizovati časovi plesa gde će deca zajedno sa trenerima uvežbavati razne koreografije. Muzika i igra oplemenjuju dušu, a ples bi dao poseban akcenat ovakvom prostoru.

Sportova i sportskih disciplina je mnogo. Dečija igraonica koja je inspirisana sportovima može da se opremi na mnogo načina. Pored terena na kojima se odvijaju sportske igre, tu može biti poligona za raznorazne igre bez granica koje deca obožavaju. Rođendanske proslave u sportskoj dečijoj igraonici bile bi odlične jer na rođendanima ima dovoljne dece da se mogu podeliti u ekipe. Uz vešte animatore, svako dete bi uživalo u slavlju jer bi bilo organizovano mnoštvo takmičarskih igara. Kako su proslave rođendana glavni izvor prihoda mnogim dečijim igraonicama, samim tim i koncept sportske igraonice ima još više smisla.

Pročitajte još:

- Ideje za originalnu dečiju igraonicu 5.deo

M. K.
Back to Top