Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ideje za originalnu dečiju igraonicu 7. deo

Do sada je bilo reči o više ideja kako bi se mogla osmisliti i organizovati originalna dečija igraonica. Sada je došao na red na sledeću zamisao koja može nekome da se učini kao nešto što već postoji, ali ovde je reč o poznatoj temi predstavljenoj na nov način. To je dečija igraonica čiji je glavni motiv istraživanje svemira i astrofizika.

Znamo da decije igraonice koje su uređene u stilu svemira i galaksije već postoje. Iako je tema već poznata, ideja i postavka originalne dečije igraonice koja za cilj ima da približi deci svemirska istraživanja potpuno je drugačija. Tema svemira, zvezda i drugih nebeskih tela mnogim naučnicima bila je i biće beskrajna inspiracija. Iza nje se kriju mnoge neodgonetnute tajne što samo još više budi maštu. Kada deca o tome razmišljaju u stanju su da postave bezbroj pitanja. I odrasli imaju mnoštvo pitanja koje bi postavili najbrilijantnijim naučnicima samo kada bi im se za to ukazala prilika. Naučna saznanja poznaju mnoge teorije, ali ono što je do sada poznato i otkriveno ima granice. Ipak, beskrajno je interesantno i zaitrigiraće svakoga ko je u duši istraživač. Dečija radoznalost nikad ne treba da nas napusti. Mesta na kojima deca vole da provode vreme trebalo bi da ponude daleko više edukativnog sadržaja. Dečiju radoznalost treba hraniti nečim što će im biti korisno i što će ih možda opredeliti u izboru životnog poziva. Ako im se serviraju stalno isti površni sadržaji ni oni sami neće imati priliku da upoznaju i zavole neku materiju. Interesovanja iz najranijeg doba mogu prerasti u strast i životni poziv. Dečije igraonice imaju priliku da ponude nešto više. Svedoci smo koliko deca vole da idu u muzeje. Do nekog uzrasta ona su fascinirana onim što tamo mogu da vide i saznaju. Kada dođu kući, vole da prepričavaju šta su videla i doživela. Kada postanu malo stariji i polnu da ulaze u pubertet neka zadržavaju taj stepen interesovanja i želje za istraživanjem i sticanjem novih saznanja, dok druga to odbacuju. Ali, zašto ne bismo iskoristili period kada radoznalost nema konkurenciju. To je prilika da zavole nauku. Dečije igraonice mogu tu da odigraju značajnu ulogu. One na ovaj način mogu da postanu mesta gde deca ne idu samo da se igraju već i da se igri da još neki smisao, a to je da nauče nešto novo zabavljajući se.

Blog ilustracija: Ideje za originalnu dečiju igraonicu 7


Foto: Pixabay

Istraživanje svemira je disciplina koja stalno ima da ponudi nešto novo. Dečija igraonica sa ovom temom ne bi bila samo opremljena u duhu svemira, već bi imala i neke sadržaje koji mogu da služe kao materijal za edukaciju. Na primer, igre koje su osmišljene tako da se putem njih osvajaju nova saznanja. Zvezdane karte i projekcija zvezdanog neba deci bi bila veoma interesenata. Zamislite samo da možemo da im pokažemo kako se koja zvezda zove na noćnom nebu, a pored toga da im objasnimo da ne vide samo zvezde, već da su tu i druga nebeska tela, na primer planete. Deo igraonice mogao bi da bude opremljen u stilu međunarodne svemirske stanice, a deca bi mogla da oblače kostime koji su imitacija svemirskih odela. Mali astronauti mogu da upravljaju svojim svemirskim brodovima. Kako bi spoznala razliku između onoga što je stvarno u odnosu na naučnu fantastiku u tom cilju razdvojile bi se činjenice od fantazije.

Deca bi upoznala koja su dosadašnja dostignuća na polju istraživanja svemira. Sve ostalo što se može videti u filmovima ili pročitati u knjigama deo je naučne fikcije. Poput nekog naučnog muzeja dečija igraonica nudila bi sadržaje koji pokazuju kolika su dostignuće koje je čovek postigao do sad. S druge strane jasno bi bila stavljena granica između onoga što je nemoguće i dosad neistraženo. Vanzemaljci su velika inspiracija naročito u filmskoj umetnosti i književnosti, ali deci treba predstaviti da oni nisu stvarni i da još uvek nemamo dokaze gde su oni i kako izgledaju. Ovakve priče mogu dodatno da probude maštu. Deca mogu da iznose svoje vizije i ideje kako bi oni mogli da izgledaju, šta bi radili i po čemu bi nam bili slični, a po čemu bi se od nas razlikovali.

Dečija igraonica čija je tema istraživanje svemira imala bi deo koji je ukrašen u skladu sa najsavremenijim projektima na ovom polju koji se trenutno odvijaju ili su u planu za blisku budućnost. To je slanje robota i rovera na Mars ili planovi da ljudi ponovi idu na Mesec.

Naravno, kao i svaka druga dečija igraonica, tu treba da postoji deo za slobodne aktivnosti i igru. Prostorije su kao i uvek uređene tako da su po meri deteta, a najveći akcenat je stavljen na njihovu bezbednost. O njoj uvek govorimo, ali za svaku dečiju igraonicu on treba da se podrazumeva.

U čemu bi bila suštinska razlika između ove dečije igraonice i onih koje su do sad postojale sa ovom tematikom. Naime, reč je o naučnoj preciznosti i edukativnom karakteru. Bilo da se učenje sprovodi kroz kvizove i druge igre znanja ili kroz neki interaktivni sadržaj, u samoj srži je to da nije samo prostor inspirisan svemirom, već da se otišlo korak dalje. Ovakva dečija igraonica mogla bi da ima sopstveni mali planetarijum. Investicija ne bi morala da bude velika, a rezultat bi bio impozantan i privukao bi mnoge. Pomoću projektora mogla bi da se napravi pravo zvezdano nebo na kome se vide sazvežđa i planete. Ako se dečija igraonica kojim slučajem nalazi u delu grada gde nema jakih uličnih svetala onda bi u okviru nje mogao da se napravi deo gde se na terasi ili u delu dvorišta mogu posmatrati prave zvezde. Vodiči i animatori bi objašnjavali deci koja se kako zove i gde se planete na noćnom nebu.

Ovakav koncept igraonice privukao bi i stariju decu. Dok mnoge dečije igraonice imaju taj problem da ih deca u određenom uzrastu jednostavno prerastu, sadržaji koji u sebi imaju karakter saznavanja i učenja sigurno ne bi bili dosadni školarcima. Ako se prezentuju na zanimljiv način deca bi ih svakako oberučke prihvatila.

Pročitajte još:

- Ideje za originalnu dečiju igraonicu 6.deo

M. K.
Back to Top