Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ideje za originalnu dečiju igraonicu 8. deo

Kreativnih originalnih ideja na dečiju igraonicu nikad dosta. Svima im je zajedničko to da osim što su zabave, treba da dudu i korisne, tako što će se u njima nešto novo naučiti. Nastavljamo u istom stilu – edukativnom.

Najbolje decije igraonice trude se da uvek pruže nešto više. Originalnost i jedinstvenost je verovatno taj kec u rukavu koji može da odnese prevagu u moru sličnih. Zato se treba odvažiti i ući u novi projekat. Ono što je novo i nesvakidašnje ne mora da znači i da je dobro, ali ako mu se posebna pažnja posveti i ako se studiozno uradi onda će svakako dati odličan rezultat. Tema sledeće dečije igraonice u ovom serijalu je nauka. Već je dosad bilo reči o dečijoj igraonici koja kao osnovnu temu ima istraživanje svemira. To jeste nauka, a dečija igraonica koju ovde opisujemo kao glavni motiv ima ovozemaljske prirodne nauke. Fizika, hemija, biologija deci mogu biti predstavljene kroz naučne eksperimente. Štaviše, ovi eksperimenti mogu biti veoma zanimljivi kada su prilagođeni uzrastu dece. Postoje i posebne igre odnosno igračke koje sadrže setove naučnih eksperimenata, kao i sve što je potrebni za njihovo izvođenje. Ovakve igračke deca vole, a eksperimente sprovode u delo zajedno sa roditeljima. U prirodnjačkim muzejima postoje eksponati koji predstavljaju dokaze raznih pojava. Dečija igraonica mogla bi se opremiti tako da i ona bude sama deo muzeja, odnosno da u njoj postoji prostor koji je namenjen izvođenju eksperimenata. Naravno, tu je uvek ljubazno osoblje koje će dati detaljno objašnjenje šta neki ogled predstavlja i na koji način ga treba tumačiti.

Blog ilustracija: Ideje za originalnu dečiju igraonicu 8


Foto: Pixabay

Upoznavanje osnova prirodnih nauka u detinjstvu može da probudi interesovanje koje kasnije može da preraste u životni poziv. Nauka je nekad poput magije, može da očara svojom snagom.

Pored dela u kome bi se izvodili naučni eksperimenti, tu bi bio i deo koji je klasična dečija igraonica. U ovom delu, u ovom delu bilo bi svih onih dečijih igračaka koje su svojstvene jednoj dobroj igraonici. Posebni segmenti rezervisani su za decu različitih uzrasta. Ipak, i tu bi sve bilo dekorisano u službi nauke.

Neki od najzanimljivijih naučnih ogleda dobro su već poznati, ali moguće da deca još nisu imala priliku da ih uživo vide. Jedan od njih je pravljenje vulkanske erupcije. Ovo je naročito zabavno deci koja neposredno učestvuju u izvođenju ogleda. Kada ona posmatraju ogled na TV ili na nekom snimku, to nije isto kao kada ona sama dodaju sastojke i time izazivaju reakciju. Reakcija je takva da ni jedno dete ne može ostaviti ravnodušnim. Za razliku od kuće, dečija igraonica ima prostor koji je rezervisan za to da se u njemu može i napraviti nered kada se sprovode razni eksperimenti. U kućama mnogi roditelji izbegavaju da praktikuju razne naučne oglede, znajući da to za sobom može da ostavi popriličan nered. Neki eksperimenti imaju takve sastojke da može doći i do prljanja nameštaja i zidova. Kako bi se osigurali da neće sebi natovariti na vrat nepotreban posao dodatnog čišćenja i ribanja, mnogi roditelji brane deci da se igraju ovakvih igara. Ali, zabava sa sobom nosi i nered. Zato u dečijoj igraonici u kojoj je nauka na prvom mestu, ostavljen je prostor da se naučna laboratorija isprlja, pokvasi i slično. Ovakva sloboda svakom detetu prija. Nema nikog da ih prekoreva i sputava u njihovoj igri.

Naučna dečija igraonica bila bi zanimljiva i deci koja su nešto starija i već idu u školu. Obične dečije igraonice po priči osnovaca deluju bebasto. Brzo ih prerastu i neće više tamo da slave rođendane. Sele se u neke veće dečije igraonice koje imaju sadržaje atraktivne i velikoj deci. Tobogani i tramboline više nisu dovoljni. Traže se laseri i drug igre za stariji uzrast. Naučna dečija igraonica sigurno bi imala lasere kao vid dekoracije ili kao neku od igara koja ne mora nužno da objašnjava neki ogled, već da bude tu zbog zabave. Naravno da bi bilo dobro da sve što ima praktičnu primenu bude i objašnjeno tako da je deci jasno i jezikom koji oni razumeju.

Hemija i fizika veoma su zanimljive kao naučne oblasti ako se predstave na dopadljiv način. Iznenadili biste se kada biste samo videli kolika je dečija želja za znanjem i učenjem. Radoznali su i to im ne treba uskraćivati. Mnogi hemijski eksperimenti deluju veoma atraktivno. Najmlađima ih treba prezentovati na bezbedan način. Ne mora da sledi objašnjenje šta je kiselina, a šta baza. Dovoljno da na ovaj način zavole izvođenje ovakvih ogleda u laboratoriji i da vide kako je nauka zabavna i magična. Previše objašnjenja koja ona ne razumeju samo bi bilo kontraproduktivno. S druge strane ne treba preskakati ono što je zabavno. Neko će poželeti da postane hemičar kad poraste gledajući kako to zanimanje može da bude zabavno. Mućkanje supstanci pod kontrolom stvara rezultate koji u dečijim očima mogu delovati poput mađioničarskog trika. Menjanje boja i razne hemijske reakcije deluju nestvarno, a opet se deci daje do znanja da nije u pitanju nikakva magija, već čista nauka. Najzabavnije je dati im da sami izvedu deo ogleda tako što će dosuti neku supstancu koja izaziva reakciju. Njihovo oduševljenje ne može se sakriti. To je kao da uživo učestvuju u naučnim dečijim emisijama kakve su nekad postojale na televiziji.

Zidovi ove naše naučne dečije igraonice bili bi ukrašeni tako da odaju počast najvećim umovima i njihovim dostignućima. Slavljenje nauke u vremenu kada je internet preplavljen sadržajima niže vrednosti, ima ogroman značaj. Deci se pruža prilika da shvate koliko je nauka moćna, ali i zabavna. Treba im obavezno pokazati šta je sve stvorila nauka i za šta su zaslužna naučna dostignuća. Kada shvate da ne bi bilo struje, mobilnih telefona, interneta i televizije da nije bilo jednog Nikole Tesle, shvatiće ko je glavna faca i stvoriće neke nove uzore u odnosu na postojeće. Treba ih hrabriti u tome.

Pročitajte još:

- Ideje za originalnu dečiju igraonicu 7.deo

M. K.
Back to Top