Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Igranje u parku, kafiću ili u bašti dečije igraonice

Kada je lepo vreme roditelji žele da izvedu decu napolje. Što manje vremena treba da provodimo u četiri zida. Dečije igraonice na otvorenom nude sve što vam treba za bezbedno uživanje i igru napolju.

Kada smo mi bili mali, tada decije igraonice još uvek nisu postojale. Kada su se pojavile napravile su pravi bum. Konačno se našlo rešenje za roditeljsku brigu – gde da se slavi rođendan ako je stan mali. Kako pozvati sve drugare da dođu? Pored toga, mesto gde možete sesti i na miru pročitati novine, popiti sok ili kafu, dok se dete bezbrižno igra sa vršnjacima, gde to ima? Nekada, toga nije bilo, a sad na svu sreću ima takvo mesto, odnosno ima ih više. Da, to su dečije igraonice na otvorenom. Inače, one nisu samo na otvorenom, imaju i svoj zatvoreni deo koji se koristi tokom čitave godine. Kada je bašta, tj. dvorište u pitanju onda je jasno da ono ima sve što j potrebno za zabavnu igru i kvalitetno druženje sa vršnjacima. Ako planirate da, kada je lepo vreme, vodite dete na dnevno igranje u neku od dečijih igraonica koje imaju opremljena dvorišta, onda treba da znate da to ima višestruke prednosti. Jedna od onih koja uvek treba da se stavi na prvo mesto jer je najvažnija, je bezbednost dece.

Blog ilustracija: Bezbednost dece u dečijim igraonicama


Foto: Pixabay

Pogledajte to ovako. Kada vodite dete napolje, želite da napravite takvu atmosferu u kojoj će dete uživati, ali naravnao i vi. Imate dovoljno tenzija i stresova na drugim mestima, te ne želite da osećate teskobu dok vodite svog mališana napolje. Kako da postignete da i vi budete opušteni i da i vi uživate u njegovoj igri. Ako odete u neki park koji ima igralište, znate i sami da tu prete mnoge opasnosti. To su javna mesta na kojima se može motati svako. Ne želite ni da pomislite šta se sve može desiti u današnje burno vreme. Ni trenutak ne smete ispuštati iz vida svog mališana. Ne biste smeli da priuštite sebi da vam dete čuva sreća dok vi čavrljate sa drugim mamama koje su se tu našle. Većina roditelja se naježi kada pomisli koliko puta su bili u parkovima i šta je sve moglo da se desi dok su oni bili nepažljivi. Prođe vas jeza kad se setite nekog filma sa tom tematikom i proživljavate u glavi najveću noćnu moru. Dosta o tome. Shvatili ste suštinu. Treba vam ograđen i bezbedan prostor u koji ne može svako da uđe niti tuda da se šećka i mota. To su dečije igraonice.

Ima više dečijih igraonica koje imaju veoma kvalitetna igrališta na otvorenom, uz to su uvek i prateći stolovi kafića na koje roditelji mogu udobno da se smeste. Eto, našli ste mesto gde možete malo i da skrolujete po telefonu, a da je sve vreme vaš mališan bezbedan. Možete da odahnete. Dečije igraonice posećuju drugi roditelji sa decom poput vas. Ograđene su i bezbedne. Imaju video nadzor. Tu je i osoblje koje vodi računa o deci, kako biste vi mogli da čitate novine i da proćaskate sa drugim mamama dok se klinci igraju.

Igrališta su veoma kvalitetna i razvijaju maštu i kreativnost kod dece. Penjalice i tobogani povoljno utiču na razvoj motorike i koordinacije pokreta. Vaše dete ne samo što se zabavlja igrajući se, oni ima i fizičku aktivnost koja mu je preko potrebna za pravilan rast i razvoj. Takođe, skačući, jurcajući, pentrajući se ono će potrošiti dosta energije i posle će lepo spavati. Sportske aktivnosti tokom leta često imaju neki period pauze. Porodice idu na godišnje odmore. Deo leta koje provode u gradu uvek je izazovan iz aspekta kako organizovati vreme i kako zabaviti decu. Radni dani su naročito zanimljivi, jer nema mnogo slobodnog vremena. Dete je deo dana bilo kod kuće ili u obdaništu, ali šta posle, kada se završi radno vreme. Roditelji bi najviše voleli da se dete malo poigra napolju, a da to i njima samima ne bude previše naporno. Pomenuli smo kafiće koji u svojim baštama imaju igrališta za najmlađe. Oni su donekle slični igraonicama na otvorenom. Razlika je ipak ogromna. Ovo su javna mesta i nisu bezbedna ni približno kao dečije igraonice. Ruku na srce, kad odete sa detetom u kafić koji ima igralište, ili ćete sa supružnikom da ga čuvate na smenu ili ako ste sami sa detetom, onda od vaše kafe nema ništa. Ako ste pak tu sa drugaricom, opet promašaj. Ne biste smeli da ispuštate dete iz vida iz više razloga. Jedan je da se ne povredi, a drugi je mnogo gori. Jasno je opet. Zato se mnogo više isplati da zarad vašeg mira odete sa drugaricom na kafu u dečiju igraonicu na otvoreno. Samo tu ćete moći, koliko toliko, na miru da se ispričate, razmenite novosti i tračeve.

Bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu. Ona je osnovna polazna tačka u koncepciji rada dečijih igraonica. Možda je niste uvek toliko svesni, ali trebalo bi da budete. Trudite se da u životu, u kome većina nas ima pregršt nametnutih obaveza, odgovorite na to tako što ćete imati što više praktičnih rešenja za sve. To su mali životni trikovi. Dečija igraonica je jedan od njih, to je vaše malo utočište gde imate svoje parče mira, a dete za to vreme zaista uživa tik uz vas.

Treba još podsetiti da su vikendi vreme koje je veoma specifično, ako već pričamo o malim životnim trikovima. Ako radite tokom nedelje, vikend je onda vaše vreme u kome bi trebalo da uživate. Ali, tu ima više zamki. Gde da odete sa porodicom? Pretpostavimo da pričamo o lepom vremenu napolju. Gradski parkovi, šetališta i kafići koji imaju svoja igrališta su prepuni. Tu bude svega i svačega, a samo ne bude vašeg mira i vaše kafe. Gužva na toboganima i penjalicama, svađe i tuča među decom. Ne zna se šta je gore da deca sama rešavaju problemi ili da se roditelji umešaju. Podsećamo vas još jednom, da su to mesta koja nisu dovoljno bezbedna da vam omogućavaju da se okrenete i čitate novine i gledate šta ima novo na društvenim mrežama. Vikendom je mnogo bolje ići na mesta gde nema toliko gužve. Rezervišite mesto za igranje u dečijoj igraonici sa igralištem. Provedite tamo par sati. Sretnite se sa najboljim prijateljima i družite se i vi u bašti kafića dečije igraonice. Iako je većina dečijih igraonica tokom vikenda bukirana zbog rođendana, ima i onih koje su otvorenog tipa, ili onih koje imaju slobodne termine za dnevno igranje dece.

Pročitajte još:

- Bezbednost dece u dečijim igraonicama

M. K.
Back to Top