Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Istočnjačke manuelne terapijske metode u fizikalnoj terapiji

Primena terapeutske masaže veoma je važan segment fizikalne terapije. Metode ovog tipa predstavljaju najstariji oblik terapije koji se koristio još u drevna vremena.

Moderna fizikalna terapija zadržala je stara znanja i nadogradila ih novim. Iako je terapeutska masaža nastala u doba kada se nije toliko znalo o ljudskoj anatomiji i fiziologiji, tehnike i pokreti koji su od početka bili u opticaju, zadržali su se do danas. Mnoge od ovih metoda dolaze iz zemalja sa dalekog istoka. Jedna od metoda koje se koriste jeste Yumeiho. To je japanska terapijska masaža koja objedinjuje preko stotinu pokreta. Njena uloga je terapijska ali i preventivna. Ciljana regija su pršljenovi i kičmeni stub. Kičma je nosač tela i ona trpi najveće opterećenje. Terapeutska masaža je jedan od načina da se utiče na umanjenje pritiska i uklanjanje osećaja napetosti i bola.

Blog ilustracija: Istočnjačke manuelne terapijske metode u fizikalnoj terapiji


Foto: Pixels

Manuelne terapeutske metode poput prepoznate su u čitavom svetu. Ovo nije jedina tehnika koja je prokrčila put i postala poznata na svim kontinentima. Šta je ono što je važno za sve terapeutske metode ovog tipa i kako odabrati onu pravu?

Među njima postoje mnoge sličnosti, tako da nekad pacijentima nije jasno šta je ono što njima treba. U nekim ordinacijama za fizikalnu terapiju praktikuju se jedne, a u drugima druge. Kako onda znati gde treba otići i šta tražiti. Da li je dobro ako na jednom mestu postoji u ponudi više tipova terapeutskih masaža koje su došle iz raznih zemalja sa dalekog istoka?

Najvažnije je da je fizioterapeut koji sprovodi ovu metodu stručno obučen i da poseduje sertifikat za rad, odnosno za praktikovanje konkretne terapeutske metode. Vremenom se stiče i iskustvo, ali kvalitetan trening i obuka su najvažniji. U najboljim ordinacijama fizikalne medicine zaposleni su stručni, vredni i iskusni fizioterapeuti koji stalno rade na ličnom usavršavanju. Jedan od načina napredovanja i usavršavanja je usvajanje novih znanja putem pohađanja kurseva, među kojima je izučavanje drevnih istočnjačkih metoda nešto što je veoma traženo, cenjeno i popularno. Nakon kvalitetnog i temeljnog treninga dobija se diploma koja je garant da je terapeut uspešno prošao obuku.

Ako u nekoj ordinaciji za fizikalnu terapiju postoji u ponudi više metoda, to samo znači da je jedan ili više terapeuta specijalizovano u tom smeru. Svakako. To ne umanjuje kvalitet ponude, već ga samo povećava. Nije neophodno da se neka ordinacija specijalizuje za nešto kako bi se to praktikovalo na najvišem mogućem nivou.

Razne metode terapeutske masaže pogoduju raznim ljudima i ciljaju različite tegobe. Kao i kod sportova, nekome više prija jedan u odnosu na drugi. Shodno tome, ordinacije za fizikalnu terapiju i medicinu biraju koje metode će uključiti u svoju ponudu. Nekada je to i stvar trenutka. Ako se ukaže prilika za obuku terapeuta za neku metodu, ona se koristi i na taj način baš ta metoda dobija primat. S druge strane raznovrsnost je nešto što je dobro. Odlaskom u ovakvu ordinaciju ostavljena je mogućnost većeg izbora. U razgovoru sa fizioterapeutom saznaćete zašto je neka vrsta terapeutske masaže baš dobra za vas. Da li to znači da vam neka druga ne bi pogodovala ili da ne bi bila korisna za vas?

Odgovor na prethodno pitanje je negativan. Naime, način primene zavisi od iskustva i stručnog znanja terapeuta, tako da se pokreti prilagođavaju osobi u skladu sa njenim zdravstvenim stanjem i trenutnim formom. Tako da jedna ista metoda može da izgleda drugačije i da se primenjuju na drugačiji način od osobe do osobe. Ovo saznanje veoma je korisno jer govori o versatilnosti i raznolikosti, ako i mogućnosti prilagođavanja.

Tako da, dolazimo do toga da je najvažnije ko radi terapeutsku masažu i na koji način ume da je modifikuje. Znanje iz fizikalne medicine su isprepletana, tako da nešto što je nastalo u prošlosti pre više od hiljadu godina, ne može i ne treba da se kosi sa ovim što danas poznajemo. Ipak, stručnost i veština fizioterapeuta su na prvom mestu po značaju.

Metoda koje dolaze sa istoka imaju svoje varijetete. Ako ne znate koja je najbolja za vas i da li bi vam uopšte pomogla neka od njih, treba da posetite neku od najboljih ordinacija fizikalne medicine i terapije i da se o svemu detaljno raspitate. Kada budete više znali o tome kakvi su benefiti od primene ovih metoda, biće vam jasno zašto su one opstale toliki niz godina.

Tačno je da je duga tradicija nešto često je često garancija da je reč o nečemu što je dobro i kvalitetno. To se može reći i za drevne istočnjačke metode. One ne samo da zvuče egzotično, nego su preživele mnoge vekove. Da njihova delotvornost nije dokazana, vremenom bi se izgubile i otišle bi u zaborav. Ipak, one istrajavaju do današnjih dana i idu u korak sa modernom tehnologijom i aparatima. Delotvornost i kvalitet su zaslužni za to, tako da je to još jedna od dokaza. Organizuju se seminari i stručna predavanja, pišu se studije o rezultatima ovih metoda.

Ko je najveštiji u primeni manuelnih terapeutskih metoda? Da biste bili dobar fizioterapeut, morate imati znanje i iskustvo, ali i nešto što se zove osećaj. Potrebno je da protekne dosta vremena i da se dosta vežba kako bi se osećaj izoštrio jer sve od njega zavisi. Interakcija sa pacijentima, bar u početku veoma je važna. Fizioterapeut je taj koji treba da ispita koji intenzitet pritiska prija pacijentu i da aktivno prati reakciju organizma. Nijedna metoda ne sme da bude suviše jaka, tako da izaziva neprijatnost ili bol. To je pogrešno i ako se pacijent tako oseća tokom terapije, znači da nešto nije u redu.

Zato treba sarađivati sa najboljima, najstručnijima i najiskusnijima. Treba dati šansu manuelnim metodama terapeutske masaže jer one mogu u nekim slučajevima d učine prava čuda.

Pročitajte još:

- Rešite se zauvek bola u leđima uz pomoć fizikalne terapije

M. K.
Back to Top