Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Rešite se zauvek bola u leđima uz pomoć fizikalne terapije

Mnogi pate od bola u leđima. Na neki način to je bolest savremenog doba, kada ima sve više ljudi koji dosta vremena u toku dana provode u sedećem položaju. Kako da se konačno rešimo bola u leđima?

U lečenju bolova u leđima fizikalna terapija ima puno uspeha. Ali, pre svega da vidimo kako se on javlja? Mnogi osećaju tegobe ovog tipa, ali nisu ni svesni da mogu da utiču na to da se one otklone. Isto tako, mnogi ni ne razmišljaju o tome kako je uopšte taj bol nastao i šta ga je prouzrokovalo. U današnje vreme, mnogo se više radi nego ranije. Nije reč o fizičkim poslovima, već o onim umnim. Radno vreme je sve duže, a prekovremeni posao se sve više podrazumeva kao nešto normalno. Čak i kad neko ne ostaje na poslu posle isteka radnog vremena, obim posla je toliki da mnogi moraju da ga nose kući i završavaju u kasne sate. Podrazumeva se višesatno gledanje u monitor računara, bez prekida i pauza. Tu su i druge životne obaveze, pa ne ostane mnogo vremena za pauzu i odmor. Savetuje se rekreacija i fizička aktivnost, ali disciplina nije kod svakog na zavidnom nivou. Motivacija da se krene i bude istrajan se kod nekog ne razvije dovoljno, dok se kod drugih brzo istroši. Predugo sedenje stvara veći pritisak na kičmu, što dovodi do pojave bola u donjem delu leđa. Ovo mesto je tipično, međutim nije jedino na kome se stvara neprijatan bol. Zatezanje i napetost u vratu i ramenima, nešto je na šta se pacijenti često žale u ordinacijama fizikalne medicine. Zbog toga traže pomoć fizijatara i fizioterapeuta.

Blog ilustracija: Rešite se zauvek bola u leđima uz pomoć fizikalne terapije


Foto: Pixels

Nisu na udaru samo osobe koje sede na radnom mestu. Bez obzira što se i one pomalo kreću, ipak to nije dovoljno, jer se većina posla obavlja sedeći za kompjuterom. Ali, kao što smo već napomenuli, nije samo predugo sedenje problematično. Na bol u leđima žale se i pripadnici onih zanimanja koja podrazumevaju dugo stajanje u mestu, sa minimalnim kretanjem. To su frizeri, prodavci u prodavnicama i osobe koje stoje za tezgama. Ovo su samo neki od primera, a ovakvih poslova ima mnogo više.

Rešenje se sastoji u tome da je potrebno ojačati muskulaturu. Takođe, nije normalno, niti zdravo da neko provodi tolike sate sedeći, bez obzira da li se bavi sportom ili ide na vežbe na fizikalnu terapiju. Promene se moraju napraviti po više osnova. Jedna od njih je da se nađe način da se prave pauze dok se radi i da se zaposleni fizički rekreiraju. U Japanu je odavno primećen ovaj problem, pa su uvedene obavezne pauze za vežbanje na poslu. Nije potrebno presvlačenje, odlazak u salu ili u teretanu, već samo da se ustane od stola i uradi nekoliko vežbi razgibavanja, tu pored. Ovakva praksa veoma je korisna i odlična za zdravlje. Ali, pored toga, treba delovati i na druge načine. Jedan od najdelotvornijih je fizikalna terapija.

Vežbe sa fizioterapeutom ciljano jačaju mišiće leđa i vrata. Ovi mišiće drže leđa uspravnim i utiču na to da se kičma manje opterećuje. Ovakve vežbe utiču na korekciju držanja koje je veoma važno. Dobro i pravilno držanje zahteva jaku muskulaturu, ali rasterećuje kičmeni stub. Mnogi imaju tendenciju da sede nepravilno na stolici dok rade i da se pogrbe. Kada se rade vežbe u kontinuitetu, postepeno se grade i jačaju sve grupe mišića leđa i vrata. Intenzitet vežbi je umeren, a mogu se raditi sa malim opterećenjem. Nikada se ne koristi veliki teret jer cilj nije bildovanje već jačanje muskulature kako bi ona mogla da ponese težinu.

Druga stavka na koju treba uticati jeste telesna masa. Svako čija je kilaža veća nego što bi trebalo, ima dodatno opterećenje na kičmu i skeletni sistem. Rešenje je korekcija ishrane na prvom mestu, a tek onda vežbe i aktivnosti čiji je cilj da se potroši višak kalorija i smrša. Jedna od zabluda je da neko ko je gojazan samo treba da počne da vežba i kilogrami će krenuti da padaju. Ako treba birati između vežbi i dijete, onda je to dijeta. Samo kalorijski deficit i pravilne grupe namirnica dovode do smanjenja telesne mase. Osim estetskih, dobre posledice po zdravlje su ogromne. Jedna od njih je rasterećenje kičme i smanjenje bolova u leđima.

Ali, da se vratimo na vežbe u okviru fizikalne terapije. Osim vežbi za jačanje leđa, isto tako su važne sve vežbe kojima je cilj jačanje središta tela. Drugim rečima, koliko su važne vežbe za leđa, toliko su isto važne vežbe za jačanje stomačnih mišića. Pored klasičnih trbušnjaka, abdominalna muskulatura jača se vežbama kao što su plankovi, ali i mnoge druge. Sve se to radi sa fizioterapeutima. Kada ovakve vežbe nađete na internetu i hoćete sami da kreirate program, može da se desi da pogrešite. Ako niste stručni, nećete znati da potrefite intenzitet. Može da se desi da se preforsirate, čime rizikujete povredu. Čak i rad sa trenerom nekad nije idealan, jer on nema uvid u Vaše zdravstveno stanje. S druge strane, pregled lekara fizijatra i rad sa fizioterapeutom nešto je što vam garantuje stručno vođenje vežbi i njihovu realizaciju uz praćenje idealnog ritma i intenziteta.

U ordinacijama za fizikalnu terapiju i medicinu postoje posebne sale za vežbe. Tamo postoje izvesne sprave, a koriste se rekviziti poput traka, tegića, pilates lopti, švedskih merdevina … Pored toga, odlazak na fizikalnu terapiju radi otklanjanja bola u leđima može uključiti i druge tretmane koji se sprovode uz pomoć aparata. Svako je priča za sebe i sve zavisi od dijagnoze koju postavi lekar.

Neophodno je odabrati ordinaciju od poverenja i krenuti na fizikalnu terapiju što pre. Sami sebi ćete, vrlo brzo, biti zahvalni kada budete osetili olakšanje i pitaćete se zašto se toga niste ranije setili.

Pročitajte još:

- Ključ uspeha fizikalne terapije

M. K.
Back to Top