Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Iznajmljivanje i montaža pokretnih toaleta na gradilištima

Kada se realizuje neki projekat postoji mnoštvo detalja o kojima treba razmišljati unapred. Pažljivo planiranje je ključ uspeha. Prilikom izvođenja građevinskih radova jedna od važnih sporednih stavki je postavljanje pokretnih toaleta.

Svako gradilište treba da ima i prateću logistiku kojom se obezbeđuje da radnici imaju sve uslove za neometano obavljanje poslova. To podrazumeva i da pokretni toaleti budu instalirani u neposrednoj blizini. Propisi nalažu kako ih treba postaviti. Mesto i udaljenost od samog objekta takođe je unapred propisana i poznata. Pored pokretnih toaleta, često je neophodno postaviti i druge privremene objekte u vidu skladišta, ali i stambene kontejnere koji služe za privremeni smeštaj radnik dok su radovi u toku. Firme koje se nave iznajmljivanjem pokretnih toaleta imaju često u ponudi i ove privremene prateće objekte. To je velika prednost i pogodnost jer se sve može ugovoriti i naručiti od istog dobavljača.

 Iznajmljivanje i montaža pokretnih toaleta na gradilištima


Foto: Mirandre

Svako gradilište ima svoj plan koji je pažljivo unapred osmišljen. Pored prostornog rasporeda, treba ispoštovati i onaj drugi – vremenski. Neophodno je ukalkulisati plan rada, broj dana ili sati koji su predviđeni da se projekta završi. Shodno tome, kontaktira se i jedna od firmi koja se bavi pokretnim toaletima i sa njom se ugovara posao. Način rada ovih kompanija, koje su već više godina prisutne na našem i okolnim tržištima je jasan. Mahom je princip rada zasnovan na modelu „ključ u ruke“. To bi značilo da naručilac posla nema nikakve posebne obaveze u vezi sa nalaženjem ili organizovanjem transporta, montaže ili demontaže. Jednostavno, sav posao će odraditi firma koja angažovana, odnosno od koje su pokretni toaleti iznajmljeni.

Čitav paket podrazumeva iznajmljivanje pokretnih ili mobilnih WC-a na određeno vreme, njihovo postavljanje i puštanje u rad i na kraju demontažu. Neke građevinske firme ili preduzimači uspostavljaju dugotrajniju saradnju sa firmama koje se bave pokretnim toaletima, kako bi na taj način imale pouzdanog partnera i kako bi dobile bolju cenu usluga. Kao i u svakoj drugoj kupovini, odnosno iznajmljivanju u ovom slučaju, popust se može dobiti na količinu ili na veći broj dana. Dani su važni jer kada se postave pokretni toaleti na gradilište, što su oni duže tamo, kompanija koja ih je iznajmila građevinskim preduzimačima više će zaraditi, a tom prilikom samo jednom će biti urađena montaža i demontaža.

Važno je pomenuti i održavanje i servisiranje. Ono je takođe u ponudi kompanija koje ih iznajmljuju. One imaju posebna vozila kojima dovoze i pomoću kranova montiraju svaku jedinicu pokretnih toaleta. Ova vozila imaju i sistem za pražnjenje otpadnih kontejnera, a opremljena su i posebnim crevima kojima se pod pritiskom peru i čiste kabine. Tako da i održavanje je obezbeđen. To nije mala stvar, naročito ako su kabine postavljene na neki duži period jer je onda i briga o pražnjenju tanka i čišćenju opet njima poverena.

Što se tiče samog izgleda kabina pokretnih toaleta, treba naglasiti da u ponudi ima više modela. Neki se nisu menjali decenijama jer su se pokazali kao veoma funkcionalni. Savremeniji modeli imaju neke posebne dodatke. Što se tiče osnovnog modela on je napravljen od veoma kvalitetne i jake specijalne plastične mase. Veličina kabine je takva da je ona dovoljno prostrana i za krupnije osobe. Dimenzije osnove se kreću od najmanje 1,1 sa 1,2 pa na više kod prostranijih modela. Osnovni modeli imaju samo WC šolju sa držačima za toalet papir, dok veći modeli imaju i lavabo za pranje ruku. Sam osnovno model ima sve što je potrebno da bi bio komforan. Provetravanje je dizajnirano tako da nema promaje, a ipak postignut je dobar nivo ventilacije. Važne karakteristike odnose se i na zapreminu rezervoara za otpadnu vodu, jer na ona diktira dinamiku pražnjenja i čišćenja. Svaki model ima jednostavan i koristan indikator koji signalizira da li kabina slobodna ili zauzeta.

Nekim građevinskim kompanijama nije više dovoljno da samo iznajmljuju pokretane toalete. Broj projekata koje konstanto izvode je porastao, tako da one imaju stalnu potrebu za pratećim objektima. Jednostavno, više im se isplati da kupe pokretne toalete, a da samo angažuju spoljne saradnike za poslove održavanja, čišćenja i servisiranja. Ovo je takođe dobar poslovni potez kada se dođe u tačku da je on isplativ. Većim kompanijama koje imaju stalne i sigurne poslove, naročito one za čije je izvođenje potrebno više meseci itekako spadaju u tu kategoriju. Njihov način rada diktira preciznost i brzinu u donošenju odluka. Obim posla je velik, tako da je lakše imati unapred pripremljene sve prateće kapacitete. Dovde se ne dolazi preko noći. Sve su one prošle stepenicama uspeha dok nisu došle do toga da imaju otvoren veći broj gradilišta istovremeno. Zahvaljujući prethodnom iskustvu napravile su i zbor kada je kupovina pokretnih toaleta u pitanju. Znaju već vrlo dobro koji modeli najviše odgovaraju njihovim potrebama i koji su po svojim tehničkim karakteristikama najprihvatljiviji. Shodno tome, napravljena je i selekcija. Jednobrazni modeli diktiraju i lakše održavanje. Uglavnom se odlučuju za onaj tip pokretnog toaleta koji su u prošlosti najčešće iznajmljivali. Dobro poznaju kako funkcioniše, koje su mu prednosti, a koje mane i koliko često treba da se servisira. Sve se na kraju svodi na što već automatizam jer se na taj način i posao brži lakše završava. Vreme kada se nešto osmišljava i planira je negde na početku. Kada se ono završi, onda nastupa iskustvo zahvaljujući kom se procedure i planovi već znaju unapred. Na taj način, nema potrebe da se svaki put možda i da se iznova donose neke odluke. Na kraju, kada kompanija dovoljno poraste, lakše je kupiti i imati u svom posedu mobilne toalete i pokretane kontejnere nego ih svaki put iznajmljivati.

Saradnju uvek treba uspostaviti sa najboljima koji već decenijama uspešno posluju na tržištu. To je ujedno garancija kvaliteta i proizvoda, ali i pružene usluge rentiranja, montaže, demontaže, kao i servisiranja.

Pročitajte još:

- Pokretni toaleti praktični u mnogim prilikama

M. K.
Back to Top