Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Jak među jakima - Volkswagen

Volkswagen bi u doslovnom prevodu sa nemačkog na naš jezik bio „narodni automobil“. Kada je 1937. godine Nemački Radnički Front osnovao kompaniju za proizvodnju vozila u Berlinu, primarni cilj mu je bio da proizvedena vozila budu dostupna široj populaciji. U Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka posedovati automobil bio je luksuz. Većina ljudi je jedva mogla sebi da priušti i motocikl. Tek svaki pedeseti građanin tadašnje nemačke je imao automobil u svom vlasništvu. Ovaj problem su pokušavali da reše mnogi tadašnji proizvođači automobila pa i novoosnovana Volkswagen kompanija. Originalni auto delovi Volkswagen u ponudi su kod renomiranih prodavaca i zbog velike popularnosti ovog brenda, veoma su traženi.

Na tržište je kompanija izašla sa prototipovima automobila koji su nosili naziv KDF-Vagen ( na nemačkom Kraft Durch Freude, u prevodu Snaga kroz radost ) i plasira ih 1938. godine. Od samih svojih početaka ovi automobili imali su svoj prepoznatljivi okruglast oblik. Pokretao ga je motor koji je postavljen pozadi i koji je bio četvorocilindrični i vazdušno hlađen. Već tada je karoserija bila dizajnirana kao do današnjih dana poznata i prepoznatljiva Buba.

Uskoro počinje izgradnja novih proizvodnih pogona, koji su imali više proizvodnih kapaciteta ali zahtevali i zapošljavanje više radne snage. Fabrika je smeštena u novoosnovani grad koji je dobio ime Volfsburg a koji je namenski podignut za smeštaj i život radnika zaposlenih u Volkswagenovim pogonima.
Blog ilustracija: Auto delovi Volkkswagen Foto: Scott Warburton, Pixabay
Posle mnogo uspona i padova, manje ili više uspešnih pokušaja ali i neodustajanja, naročito od Bube i njenog usavršavanja bez obzira na brojne kritike i loše poslovne prognoze, od 1948. godine počinje serija poslovnih uspeha ove kompanije. Ekonomski prosperitet je kao razdoblje počeo da biva „na vidiku“. Počinju da se masovno proizvode i drugi tipovi vozila, teretnih, dostavnih, komercijalnih.

1949. godine Volksvagenova vozila su predstavljena američkom tržištu, bez nekog naročitog uspeha ni odjeka. Tek 1955. godine po osnivanju američke podružnice koja je trebalo da standardizuje prodaju proizvodnja i prodaja Bube odnosno automobila Tipa 1 je drastično porasla i dostigla milion jedinica.

Tržište se širi na Veliku Britaniju. Naročit uspeh su ova vozila postigla u Kanadi. Nastavlja se širenje po svetu, pa je 1959. godine početa izgradnja proizvodnog pogona u Brazilu. Šezdesete i sedamdesete godine zabeležile su vrtoglav porast proizvodnje i prodaje u kompaniji Volkswagen. Ipak, ovaj tip veoma popularnog automobila polako je zastarevao. Smatra se da je Buba jedan od najprodavanijih automobila svih vremena jer je do 1973. godine proizvedeno više od 16 miliona jedinica.

Popularna Buba tipa 1 proizvedena 1961. godine pokretana je uz pomoć četvorocilindričnog motora na vazdušno hlađenje , snage 36 KS, 1200 kubika. Sledećih nekoliko godina osavremenjavanja donele su motore od 1300 i 1500 kubika pa do 1600 kubika, sedamdesetih godina. Javnost je polako ali sigurno gubila interes za motore sa vazdušnim hlađenjem.

Volkswagen proširuje svoju proizvodnju na novije tipove vozila, naročito akcentirajući proizvodnju novih tipova putničkih automobila. Tip 2 i tip 3 su već uveliko bili na putevima širom sveta kada je 1969. godine javnosti predstavljeni veći modeli tipa 4, sa poboljšanim performansama koje su bile atraktivne kupcima širom Evrope.
Blog ilustracija: Auto delovi Volkkswagen Foto: Dariusz Sankowski, Pixabay
Prelomni period u postojanju ali i ključni momenat je bio kada je Volkswagen 1964. godine preuzeo Auto Union a nešto kasnije, 1969. godine NSU Motorenverke AG. Ova, već bivša kompanija je osmislila Audi, brend koji nema potrebe posebno predstavljati. Kada je VW spojio Auto Union i NSU, stvorio je Audi kompaniju, jaku i modernu i nastavio da je razvija kao vlastiti brend luksuznih automobila. Obe kompanije su kompaniji VW pružile tehnološku podršku kada je potražnja za njihovim dotadašnjim motorima sa vazdušnim hlađenjem drastično opala i pretila da ozbiljno ugrozi likvidnost kompanije.

Ranih sedamdesetih godina VW je plasirao svoju novu „Super Bubu“ koja se u tehničkim detaljima prilično razlikovala od standardne Bube. Takođe je svoj tehnološki razvoj usmerio ka proizvodnji automobila sa prednjim pogonom i vodenim hlađenjem.

Planetarno popularne Bube polako su izlazile iz mode i potražnje. Trebalo je plasirati nove proizvode na tržište, koje je upravo tako nešto čekalo. I dočekalo. Počeli su da se proizvode jaki, moćni automobili novijih generacija kao što su Passat, Scirocco, Golf i Polo. Ovi modeli imaju mnogo zajedničkih karakteristika, tehničkih ali i onih drugih koje su postavile temelje preokreta VW.

Golf je postao glavni oslonac proizvodne linije ali ujedno i mehanički temelj za nekoliko drugih tipova VW vozila. Kompanija je izbacila osam generacija Golfovih automobila od 1974. godine pa sve do 1983. godine.
Blog ilustracija: Auto delovi Volkkswagen Foto: Manuel Selbach, Pixabay
VW Polo je počeo da se proizvodi 1975. godine i na „velika vrata“ ušao na vrlo konkurentno tržište super mini automobila. Poboljšavane i remodelirane verzije su bile dostupne na tržištu kao vrlo prodavani modeli tipa Polo. Uporedo se proizvode i tipovi Passat i Scirocco, jednako vredni pažnje kao prodavani i snažni i pouzdani, sa odličnim performansama ali i razlikama u gabritnosti.

Koncept One je predstavljen od strane VW kompanije 1994. godine što dokazuje da kompanija nije prestala sa istraživačkim radom i usavršavanjem tehnoloških pravaca u kome se kreće savremeno tržište. Ovaj automobil je osmišljen kao „retro“ verzija originalne Bube, ali je zasnovan na platformi Polo automobila. Pozitivne kritike su nagnale rukovodstvo kompanije da sačini proizvodnu verziju nove Bube, ali koja je zasnovana na većoj platformi automobila tipa Golf. Kompanija nastavlja da evoluira u domenu svog asortimana dodajući nove tipove i plasirajući ih na više kontinenata.

Lupo je novi gradski automobil koji je VW lansirao 1998. godine i koji je ubrzo svojim performansama postao onovremeni najefikasniji svetski automobil u svojoj klasi.

Poslednje decenije VW kompanija svoj proizvodni fokus usmerava na električna vozila, njihovu konceptualizaciju i usavršavanje ali i masovnu proizvodnju i tržišni plasman.

Bitno je napomenuti da kompanija VW ima svoje proizvodne pogone u većini delova sveta a koji se bave proizvodnjom i/ili montažom vozila za lokalna tržišta. SAD, Meksiko, Kina, Indija, Rusija, Slovačka, Malezija, Brazil, Argentina, Bosna i Hercegovina, Portugalija, Španija, Češka, Poljska, Južna Afrika, Kenija, i još neke od zemalja sveta na svom tlu imaju pogone ove kompanije. VW Ova kompanija proizvodi raznovrsne modele vozila koji se sastoje od globalnih i regionalnih proizvoda, u skladu sa tržišnim potrebama. U samom je svetskom vrhu prodaje vozila uopšte.

Evidentni su uspesi koje VW postiže u razvoju i proizvodnji ekološki prihvatljivih pogona svojih najnovijih modela. Proizvodila su se vozila koje je pokretao čisti etanol, dok ga nije zamenila modernija varijanta. Poznata su njihova vozila sa fleksibilnim gorivom. U samom vrhu popularnosti su hibridna vozila i to ona koja su predviđena da se proizvode kao kompaktna hibridna električna vozila. Već decenijama se VW vozila mogu videti i kod nas. Od prvih popularnih Buba pa do modernih „terenaca“, naši vozači brzo su prepoznali pouzdanost i kvalitet ovih vozila. Na našem tržištu trenutno možete pronaći sledeće modele automobila Up!, Polo, T-Cross, Taigo, ID.3, T-Roc, Golf, ID.4, ID.4GTX, Tiguan, Passat, ID.5, ID.5GTX, Arteon, Touareg, Caddy, Amarok, Multivan 6.1. Naše tržište takođe nudi i veliki izbor VW privrednih, dostavnih i transportnih vozila.

Uopšteno govoreći, za sva vozila koja su proizvedena u VW proizvodnim pogonima može se reći da su udobni i komforni. Ova tvrdnja se posebno odnosi na modele novijih generacija jer se postepeno dodaje na kvalitetu sa svakom novom generacijom. U zavisnosti od modela, linije nekih modela su se menjale i modifikovale estetskim zahtevima tržišta pa su ova vozila dobila na atraktivnom izgledu prateći savremene kriterijume.

Prtljažni prostor je uvek bio „kamen spoticanja“ . Većina modela ove kompanije može se pohvaliti gabaritnim prtljažnim prostorom, čak iako nije u pitanju trensko vozilo ili karavan.

Enterijer ovih automobila je takođe vremenom dobijao na eleganciji ali ono što je zajedničko svim modelima, i onim starijim a naročito novijim je mala stopa habanja jer se kompanija naročito stara da svoja vozila opremi samo kvalitetnim materijalima.
Blog ilustracija: Auto delovi Volkkswagen Foto: zopalic, Pixabay
Lako čitljivi, dobro organizovani i izdefinisani instrumenti na centralnoj konzoli daju svojim vozačima punu kontrolu nad vozilom. Ova vozila osiguravaju udobnu i bezbednu vožnju. Sedišta su kvalitetno i ergonomski odlično postavljena i pružaju savršenu podršku i pri tom ostavljaju dovoljno prostora jer je kabina odlično iskorišćena pa putnici imaju sasvim dovoljno mesta i prostora. Vozila najnovijih generacija već po pravilu imaju integrisane sisteme podrške vozačima, od zvučne i svetlosne signalizacije u nepredviđenim situacijama, kamera koje daju pregled pod uglom od 360 stepeni, asistenta za parkiranje, sistema za prepoznavanje saobraćajne signalizacije i drugih neophodnih asistenata koji će vam pomoći i osigurati da na odredište stignete u najkraćem mogućem roku ali i sigurno i bezbedno.

Postoji još jedna velika olakšica koju vam VW kompanija daje a to je mogućnost da u svakom trenutku znate da li je sve u redu sa vašim vozilom. Putem svog pametnog telefona u svakom momentu možete proveriti da li ste nešto možda zaboravili – da li su svetla ostala uključena, da li su vrata zaključana...Niste sigurni gde ste parkirali svoje vozilo? Lako ćete ga na ovaj način pronaći. Status vozila vam se svakodnevno prikazuje na ekranu telefona. Predstojeći servisi na koje ne smete zaboraviti? Podsetnik je tu za vas. Akumulator je „na izdisaju“? Opomenuće vas, ne brinite!

Pošto vozila novih generacija sadrže čitav niz tehničkih funkcija i mogućnosti, potrebno je da ih upoznate. Nekada su to bila štampana uputstva. Čak i online literatura polako postaje prevaziđena. Već instalirana aplikacija u infoinment sistemu vašeg vozila sadrži sve odgovore, razumljive i primenjive na vaše vozilo sa svim svojim sistemima. Digitalna priručna iteratura je savremeni način komunikacije. Uz pomoć različitih funkcija u svakom momentu možete se uveriti da li vaše vozilo besprekorno funkcioniše i onda kada niste za upravljačem.

Bilo da vam je potreban nov automobil ili prosto sebe vidite za volanom nekog od najnovijih modela VW vozila, da li ste sigurni šta je ono što vam je potrebno? Ili što jako želite da vozite? Nije lako izabrati među toliko dobrih vozila, priznaćete. Mirandre.com je sajt koji je tu za vas da bi vam olakšao izbor.

Odvojite nešto više svog vremena i posvetite se sajtu koji vam pruža samo proverene informacije. Početne informacije kao što su ovlašteni distributeri i prodavnice, auto kuće i prodajni saloni automobila, mreža distribucije rezervnih delova i dodatne opreme, akreditovani servisi i radionice sa adresama, „kako do nas“ mapama u cilju bržeg i boljeg snalaženja, pripadajući brojevi kontakt telefona, e-mail adrese su samo početak impresivne ponude koju na Mirandre.com možete pronaći. Važno je da znate da pronađete i službe za korisnike tj. korisničku podršku koja vam je na raspolaganju u cilju otklanjanja svih potencijalnih nejasnoća. Ono što nas sve verovatno najviše interesuje vezano je za same automobile – performanse, specifikacije po kategorijama, boje koje su dostupne i obilje detalja koje bismo želeli da znamo pre konačne odluke. Sve je na jednom mestu. Galerije sa mnoštvom fotografija zagolicaće vam maštu! Cenovnici su obavezan deo ponude. Važno je da znate uslove plaćanja koji se mogu razlikovati kod pojedinih distributera pa obratite pažnju na ovu važnu informaciju. Takođe su važne garancije i garantni rokovi. Ne zaboravite da proverite da li u svojoj blizini imate ovlaštene radionice i servise VW vozila. Mirandre.com je sajt sa sveobuhvatnim pristupom ponudi VW vozila svih tipova i modela koji su raspoloživi na našem tržištu. Ukoliko još niste odabrali svoj model, Mirandre.com nudi vam svoju svesrdnu pomoć. Odaberite jakog među jakima, odaberite VW
J. S.

Pročitajte još:

- Više od brenda - Toyota
Back to Top