Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Više od brenda - Toyota

Ako postoji brend motornih vozila koji je globalno poznat i popularan, onda je to Toyota. Punim imenom Toyota Motor Corporation je jedan od najvećih svetskih giganata u automobilskoj industriji, japanski proizvođač čije središte se nalazi u gradu Tojota u Japanu. Tojota, Hino, Leksus i Sajan su imena pod kojima kompanija Toyota plasira svoja vozila. Toyoti pripada i veći deo Dajhacua. Novi Auto delovi Toyota mogu se lako nabaviti, a uvek ih treba kupovati kod pouzdanih prodavaca koji nude isključivo originale.

Već postojeća Toyota Automatic Loom Works je 1933. godine otvorila svoje novo odeljenje koje je samo četiri godine kasnije dobilo svoje ime Toyota Motor Co. Prvi automobil je proizveden 1935. godine a dve godine kasnije počeće se koristiti ime koje se i danas koristi – Toyota Motor Corporation.

Od samog početka kompanijom je rukovodio Kičiro Tojoda. Prvih godina po osnivanju kompanija je proizvodila kamione. Ubrzo je nastavila sa proizvodnjom automobila ali je početni veliki uspeh postigla upravo proizvodnjom kamiona i autobusa.
Blog ilustracija: Auto delovi Toyota Foto: Santa3, Pixabay
Krajem četrdesetih godina prošlog veka Toyota je plasirala svoje modele SA i SF, koje su pokretali motori od 27KS. Veoma brzo nakon ovih usledio je mnogo snažniji model RX sa motorom od 48 KS. Toyotini automobili vrlo brzo su se pročuli kao izdržljivi i pouzdani . Pedesetih i šezdesetih godina kompanija je zabeležila ubrzan rast proizvodnje i prodaje svojih automobila. Kasnih šezdesetih tržište osvajaju vozila Jeep i Land Cruiser. Malo je drugačija situacija bila sa pokušajima uvođenja luksuznih limuzina kao na primer Crown. Raspolažući sa nekoliko izvanrednih modela automobila, Toyota pokušava proboj na razna svetska tržišta. 1957. godine je Toyota prodala svoja prva vozila izvan matične zemlje, Japana i to u SAD. Prva fabrika koja je osnovana u inostranstvu bila je u Brazilu, 1959. godine. Poslovna strategija po kojoj je Toyota bila i ostala prepoznatljiva je da svaki model mora biti prilagođen i jedinstven koliko god je to moguće za oblast u kojoj se proizvodi.

Sedamdesete godine obeležene su velikom pobedom Toyote na američkom tržištu. Prevagnula je pobeda pametnih, malih automobila koji nisu bili veliki potrošači goriva, solidni i pouzdani nad pokušajima domaćih proizvođača čiji automobili se kvalitetom nisu mogli porediti sa Toyotinim vozilima. Najbolji primer je Corolla koji je za vrlo kratko vreme postao najprodavaniji i u vrhu popularnosti mali američki automobil.

Istorija se ponovila 2021. godine. Razmaženom američkom tržištu, hirovitom i izbirljivom Toyota je te godine prodala čak 2,33 miliona svojih vozila i nadmašila sve domaće proizvođače, čak i one najprodavanije.

Luksuzni automobili i limuzine se nisu prodavali kao mali i laki automobili i krajem osamdesetih je tržište ovih automobila kolabiralo na globalnom nivou. Većini proizvođača automobila bilo je u to vreme vrlo teško da koliko toliko zadrže plasman i prodaju ovih vozila. Onda je Toyota napravila iskorak – povezala se sa kompanijom Lexus, novoosnovane kompanije čija specijalnost je bila – i ostala proizvodnja luksuznih automobila visoke kategorije.

Druga osobina, sada već zaštitni znak kompanije Toyota je visoki stepen inovativnosti. Prilike za rast i razvoj pronalaze se i tamo gde nisu očite. Pronalaze se i koriste u najvišem interesu i na najbolji moguć način. Jedna je od prvih svetskih kompanija koja je počala da roizvodi inovativna vozila koristeći reciklirane materijale starih i neupotrebljivih vozila.
Blog ilustracija: Auto delovi Toyota Foto: Gail Botha, Pixabay
Kompanija Toyota od svojih početaka do danas trudi se da obezbedi rast i razvoj svoje delatnosti dugoročno gledano, sa ciljem da kupci budu apsolutno i bezuslovno zadovoljni. To je jedini način da ti isti ali i svi oni koji će to tek postati postanu i ostanu lojalni svojoj Toyoti.

Da bi se poslovna vizija svakodnevno sledila, zaposleni i pri tom se misli na sve zaposlene, u svim zemljama a ne samo u Japanu, ponašaju se i deluju u skladu sa nekoliko osnovnih principa koji su u skladu sa japanskom poslovnom kulturom i tradicionalnim vrednostima.

Jedan od najvažnijih principa kojih se zaposleni kompanije pridržavaju je svakodnevno, kontinuirano unapređivanje svih poslovnih procesa. Smatra se da nema tog procesa koji može biti doveden do savršenstva i time biti završen. Svi zaposleni se podstiču da u svom delokrugu inovativno razmišljaju i uče.

Pristup problemu je sledeći važan deo koji podrazumeva dase problemima pristupa od svog izvora. To je način na koji se donose ispravne odluke. Ukoliko se pojavi problem, proizvodnja se automatski zaustavlja da se ne bi proizvodio neispravan model. Poslovna politika je takva da je konsenzus u odlučivanju zastupljen na svim nivoima i tako se ciljevi postižu najbrže i na najbolji moguć način. Ovo je pravi put ka uspehu. Što se u Toyotinom slučaju pokazalo u praksi.

Svakom svom zaposlenom ova kompanija pruža priliku za stručnim usavršavanjem. Na taj način se podstiče lični napredak ali i obezbeđuje timski rad na najispravniji moguć način da bi učinak tima bio doveden na najviši nivo. Osnova inženjerskih veština je u rukama, ručnom radu. Zanatsko umeće se uči i kasnije u pogonima prenosi da bi se ista stalno poboljšavala. Svaka nova komponenta sistema ili linije ručno se gradi i sastavlja, unapređuje sve dok ne postanu bezbedni i pouzdani. Strogi standardi se besprekorno poštuju i krajnji cilj je pojednostavljivanje svih proizvodnih operacija.

Izazovi su deo svakodnevice naročito u poslovnom svetu na planetarnom nivou. Kompanija Toyota postavila je davnih dana svoju poslovnu dugoročnu viziju i kreće se ka njoj svakodnevno, korak po korak, kreativno i sa mnogo hrabrosti koja odlikuje njene zaposlene. Kreiranje i oblikovanje stvarnih vrednosti koje se očituju u proizvodima i uslugama stižu do krajnjih svojih korisnika sa ciljem da se ove vrednosti prepoznaju i vrednuju kao takve.

Međusobni odnos poverenja, poštovanja i uvažavanja različitosti je još jedan od ultimativnih zadataka koje kompanija nalaže u svom radu.

Još je jedna odlika važna da se pomene – koncept koji osmišljava da svaki proizvodni proces proizvodi „tačno na vreme“ samo ono što je neophodno i potrebno da bi sledeći proces tekao neometano i tako u neprekinutom nizu.

Proizvodni program kompanije Toyota se sastoji od putničkih automobila, takozvanih jednoprostornih vozila, 4x4 modela, ekoloških vozila i neizostavnih dostavnih i komercijalnih vozila.

Naše tržište Toyota snabdeva sledećim modelima - Aygo, Avensis, Hlace, Hilux. Yaris, Auris, Prius, Corolla, RAV4, LC, Corolla Verso, LCV8, Land Cruiser i još nekim.
Blog ilustracija: Auto delovi Toyota Foto: F. Muhammad, Pixabay
Toyotina vozila nisu prva koja su se pojavila na našim putevima i ulicama ali su za veoma kratko vreme osvojila srca vozača i potražnja za ovim automobilima ali i ostalim vozilima ovog brenda je rasla iz decenije u deceniju. S obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva Toyote kontinuirano inoviranje, iz godine u godinu i na našim cestama se pojavljuju sve noviji i noviji Toyotini modeli. Uzimajući u obzir da Toyota ima svoje proizvodne pogone i pogone za montažu sada već širom sveta i Evrope, doći do svog željenog vozila ovog brenda nije teško. Takođe je razgranata mreža proizvodnje i distribucije originalnih Toyotinih rezervnih delova pa ako ste odlučili da pristupite kupovini Toyotinog vozila, izbor je pravi.

Najtraženiji su oni mali, gradski automobili koji ne troše mnogo goriva i imaju odlične performanse. Japanski inženjeri našli su svoju ekonomsku računicu, na čuđenje mnogih, da u mali motor ugrade najmodernija tehnička dostignuća koja su do tada bila rezervisana samo za sportske automobile Jednolitarski agregat sa tolikom snagom i koji troši tako malo goriva, to je japansko tehnološko čudo!

Fizionomija ovih automobila je veoma dopadljiva. Moderan dizajn, dopadljive boje u širokoj paleti čine ove automobile još privlačnijim. Kabine ovih automobila su zaista prostrane, što se ne bi sa sigurnošću moglo tvrditi kada automobil posmatrate samo spolja. Udobnost i komfor karakterišu sedišta ali i ceo enterijer ovih automobila.

Toyotini modeli imaju savremene sisteme koji vozačima i putnicima ali i ostalim učesnicima u saobraćaju omogućuju bezbednu vožnju. Bilo da se radi o putnom računaru, integrisanom u kokpit automobila, koji obezbeđuje vozaču preko potrebne informacije o potrošnji goriva, prosečnoj brzini, dometu ili spoljnoj temperaturi ili svim ostalim savremenim sistemima, Toyota je i ovde ostala na visini zadatka.

Iskustva dugogodišnjih vlasnika Toyotinih modela pokazuju da su ovo zaista pouzdani automobili. Ne kvare se tako često a ako se kvar i desi njegovo otklanjanje nije ni problematično ni tako skupo. Pouzdanost tokom vožnje, odličan kvalitet same izrade automobila, dobra vučna snaga, kvalitetni odlično izrađeni motori, bezbedni i pride udobni, osobine koje se samo poželeti mogu kada biramo koji automobil bismo kupili

Toyotini inženjeri u skladu sa poslovnim principima svoje kompanije već dve decenije usavršavaju takozvana hibridna vozila. Vozila koja ova kompanija proizvodi popularno se nazivaju hibridno-električna jer implementiraju dva izvora energije -benzinski motor i elektromotor. Ova dva motora rade nezavisno jedan od drugog i to je ono što razlikuje toyotin hibridni sistem od ostalih. Ova hibridna vozila mogu koristiti električnu energiju za pokretanje iz mesta pa ako treba i za vožnju do 50 km na sat. Šta smo tako dobili? Potrošnja goriva – nula. Emisija zagađivača – nula. Bešumna vožnja do oko 50% gradske vožnje.

Sledeća važna osobina i velika prednost Toyotinih hibrida je u samopunjivosti. Višak snage iz benzinskog motora puni baterije pa ih ne morate uključivati da se pune. Takođe, generatorsko kočenje puni baterije. Kada kočite ili vozite tako da ne pritiskate papučicu gasa generator proizvodi električnu energiju koju sprema u baterije za upotrebu kada je to potrebno. Tako praktično a tako jednostavno, to može samo Toyota!
Blog ilustracija: Auto delovi Toyota Foto: Johnnys_pic, Pixabay
Na tržištu je trenutno četvrta generacija hibridnih automobila. Skoro svaki drugi automobil koji kompanija proda u Evropi je hibridnog pogona. Na najnovijim vozilima uklonjeni su neki mehanički sklopovi kao što su kvačilo, alternator i elektropokretač i na taj način su dodatni budući troškovi potpuno eliminisani. Svi hibridni sklopovi pokriveni su garancijom od strane kompanije u trajanju od 5 godina bez da se kilometraža od trenutka prodaje meri ili ograničava. Ova savremena tehnologija predviđena je tako da traje koliko i ceo životni vek automobila u koji je ugrađena.

Pretpostavka je da ste odlučili da kupite vozilo proizvedeno u Toyotinim pogonima. Da li ste već odlučili koji tip vozila vam je potreban? Koji model? Koje generacije? Ova odluka zahteva temeljnu pretragu po bazama podataka. Olakšajte svoju potragu – Mirandre.com je sajt sa proverenim informacijama koje su vam potrebne i onim za koje niste ni znali da vam trebaju. Posvetite mao više svog vremena pretrazi sajta. Pronaći ćete ovlaštene prodavce i distributere Toyotinih vozila u našoj zemlji, auto kuće i salone koji vam mogu ponuditi ne samo da vidite vozila nego i da vam organizuju test-vožnju, servise i radionice koje se bave servisima i popravkama isključivo Toyotinih vozila, distributivne lance rezervnih delova za sve Toyotine modele koji su raspoloživi na našem tržištu. I više od toga- Tu su adrese, „kako do nas“ mape u cilju lakšeg snalaženja, brojevi kontakt telefona, e-mail adrese, kontakti službi za korisnike i korisničke podrške koja vam je na raspolaganju 24 sata dnevno. Nezaobilazne su galerije sa fotografijama tipova i modela koji će vam verovatno „raspaliti“ maštu ali i specifikacije svakog modela sa performansama, potrošnjom, pratećom opremom i naravno, cenom. Cene se ne razlikuju, bar ne značajno ali različiti distributeri vam nude različite načine plaćanja pa i to treba da uzmete u obzir kada birate svoj automobil iz snova.

Mirandre.com nudi vam još jednu značajnu stavku koju većina nas „preleti“ ili i ne pogleda a to su reference i preporuke. Obratite pažnju na iskustva i mišljenja ljudi koji imaju prethodna iskustva sa Toyotinim vozilima. Potrudite se da u obzir uzmete mnogo više relevantnih faktora da biste vozilo prilagodili sebi a ne obratno. Neka sve vaše potrebe budu do kraja zadovoljene jer je to osnovni cilj kompanije Toyota.
J. S.

Pročitajte još:

- Na put oko sveta – Suzuki
Back to Top