Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Japanska kuhinja u restoranima

Da li biste želeli da na trenutak osetite duh daleke zemlje i otputujete u krajeve u kojima nikad niste bili? Možda ste ipak svetski putnik koji je lično iskusio čari Japana, pa biste želeli da se prisetite boja, slika, ukusa? Odlazak u neki od najboljih japanskih restorana je najbolji način da na kratko odlepršate u carstvo ukusa dalekog istoka.

Restorani internacionalne kuhinje uvek su privlačili veliku pažnju svih sladokusaca koji osim ukusnog obroka traže nešto više – a to je da iskuse duh neke daleke zemlje ili nekog podneblja koji bi želeli da posete. To su na neki način egzotični restorani za sve one koji možda po prvi put u njih odlaze. Za stalne goste, ovakvi restorani postaju prijatno mesto okupljanja sa prijateljima ili izlazak sa bliskim osobama. Ako do sad niste imali taj običaj, veoma bi Vam prijalo da uvrstite u svoj nedeljni ili mesečni raspored izlazak sa porodicom, prijateljima ili kolegama upravo u neki internacionalni restoran. Ako izbor padne na japansku kuhinju, svakako ćete biti na dobitku. Ona postaje jedna od omiljenih mnogima koji su je probali. Koja su jela i pića karakteristična za ponudu japanskih restorana? Većini nas prva asocijacija na japansku kuhinju je suši. Jelo čuveno u celom svetu, a osnovni sastojci su riba, pirinač i povrće. Međutim, opšte je poznato da za pravljenje sušija nije dovoljno otići u neki market, kupiti ribu, povrće i sve ostale sastojke, naći recept na internetu i spremiti ovo sjajno jelo. Ne, situacija je mnogo komplikovanija. Ne samo što nije jednostavno napraviti suši, već je za to neophodno biti majstor. Razlog je veoma jednostavan. Pošto je reč o jelu koje se spravlja od sirove ribe, ona se mora tretirati na određeni način. Ako suši sprema neko ko nije u tome stručan i vešt, on može biti čak i otrovan. Ali da se ne bi prepao svako ko možda ovo dosad nije znao, treba imati na umu da u našim najboljim restoranima rade vrsni šefovi kuhinje koji odlično poznaju svoj zanat. Tako da iz njihovih ruku izlaze samo dobri i vrhunski specijaliteti. Sagledano iz druge dimenzije, kuhinja kao što je japanska, nama je geografski dosta daleka, ali i suštinski. Namirnice koje se koriste su, u neku ruku slične onima koje mi svakodnevno koristimo, ali ipak tu ima suviše razlike. Zato se može reći da je japanska kuhinja jedna od onih koja se gotovo isključivo konzumira u restoranima. Jela koja potiču sa nekih drugih meridijana suštinski su jednostavnija za spremanje jer su nam bliža u smislu načina na koji doživljavamo spremanje hrane. Tako, na primer razna jele koja spadaju u arapsku ili kuhinju Male Azije, jednostavnija su nama sa ovih prostora za spravljanje jer se temelje na sličnim osnovama. Isto važi i za evropsku i američku kuhinju. Ali, kao što je već rečeno, japanska kuhinja je ipak nešto drugo.

Blog ilustracija: Japanska kuhinja u restoranima


Foto: Pixabay

Ako zavirite u meni nekog od naših prestižnih japanskih restorana, videćete dase tu krije jedna nadasve zanimljiva fuzija ukusa i maštoviti kolaž koji nas, naprosto mami da odmah rezervišemo sto. Ako ste gladni, sigurno će Vam poći voda na usta čitajući meni. Same ideje i kombinacije priloga koji idu uz glavni sastojak jela su brilijantne i govore o tome da šta god da izaberete ne možete pogrešiti. Kada se sa nazivima riba i plodova mora upletu i reči kao hrskavo, a pored svega toga nađu se egzotični i neobični nazivi raznih sosova, onda to ne samo da budi maštu, već obećava eksploziju prijatnih ukusa.

Pored već pomenutog sušija na repertoaru su i razne veoma zanimljive supe koje imaju veoma interesantan ukus. Razna predjela koja se prave od više vrste ribe, mesa i povrća, a uz to idu poznati sosovi i začini, kao što je na primer ljuti vasabi sos, mame mnoge i retko ko im može odoleti.

Ako ne spadate u preterane ljubitelje ribe ili preferirate vegansku ishranu, to ne znači da ne treba da idete u japanski restoran. Štaviše, u ponudi su razni specijaliteti koji ne sadrže ribu, meso ili druge proizvode životinjskog porekla. Veština i znanje kuvara učinila je da se od najjednostavnijih sastojaka napravi magično ukusno jelo.

Međutim, kada odete u neki od japanskih restorana, možda se iznenadite što su se vlasnici često odlučivali da ponudu prošire i na jele koja potiču iz nekih drugih azijskih zemalja. Motivi su jasni, pošto je reč o srodnim kuhinjama. Želja je da se posetiocima restorana ponudi nešto više i da izbor jela bude veći. Odabrano je najbolje i najtraženije iz nekoliko srodnih kuhinja koje pripadaju zemljama dalekog istoka. Zanimljivo je da posetioci često, kada se dvoume ili su neodlučni, upravo biraju jela koja nikad do tad nisu probali. To je poput male gastronomske avanture, koja pruža mogućnost da se putem bogatih i neobičnih ukusa na kratko otputuje u neke, veoma udaljene krajeve. To je ujedno i način, da se upozna i deo kulture naroda koji je geografski veoma daleko od nas.

Ambijent u japanskim restoranima usklađen je uvek sa temom restorana i preslikava istočnjački način uređenja prostora. Vlasnici koji su se odlučili za ovu vrstu restorana, često su i sami neko vreme proveli u ovoj predivnoj dalekoj zemlji. Upoznavši je bolje, zavoleli su ljude, običaje, tradiciju i kulturu. Želeli su da svoj afinitet prema ovoj, nama udaljenoj zemlji, ispolje i kroz osmišljavanje mesta koje je mnogo više od običnog restorana u koji idemo samo zbog ukusnih jela. To je ujedno i spoj kulture i način da je na neki način upoznamo posredno. Istovremeno, mnogim posetiocima dolazak u restoran predstavlja inspiraciju da jednog dana posete Japan i još bolje upoznaju kulturu i tradiciju.

Ako do sad niste naučili da koristite štapiće za jelo, odlazak u japanski restoran je odlična prilika da to uvežbate. Ne brinite, ako niste baš vešti u tome, niko Vam to neće uzeti za zlo. Ako pak, želite da uživate u ukusima, a nikako ne možete da savladate veštinu korišćenja dva štapića umesto viljuške, slobodno tražite klasičan pribor, ni to Vam niko neće zameriti. Važno je da se Vi i vaše društvo ugodno osećate i da uživate u kulinarskim specijalitetima japanskih velemajstora.

Pročitajte još:

- Beograd je poznat po najboljim restoranima

M. K.
Back to Top